Bullar och sötebröd

Vaniljkrans

Idag har jag bakat en hel del. Flera olika kaksorter, matbröd och sötebröd.
Jag fick stoppa mig själv från att svänga ihop ännu en deg med tanke på att jag stått i köket från i morse tills nu.
Tiden går fort i köket bland degar och mjöldamm. Det är ju så himla roligt att baka!
 
 
 
När jag hade bakat klart allt så tänkte jag att jag skulle fotografera med detsamma. Letade som en galning efter kameran innan jag kom på att den är i sambons crossbuss. Vi hade ju med den på Enduro-VM i helgen..
Så då fick jag damma av min Sonylins och knäppa kort med den genom telefonen. Tänkte för ett ögonblick att jag skulle vänta med fotograferingen till imorgon istället, men imorgon är jag i Dalarna hela dagen, så det fick bli så här. Det blev inte alls lika bra bilder, men visst ser det gott ut ändå? 🙂
 
 
Nu ska ni få ta del av ett recept på en himmelskt god Vaniljkrans.
 
Ingredienser:
50 g Jäst
5 dl Standarsmjölk, 37°C
11 dl Vetemjöl
1 dl Strösocler
3 tsk Kardemumma, stött
0.5 tsk Salt
150 g Smör, rumsvarmt
Remons:
1 dl Marsanpulver
3 msk Vaniljsocker
1 dl Strösocker
200 g Smör, rumsvarm
 
Gör så här:
Börja med att värma mjölken till 37°C tillsammans med kardemumman.
Smula jästen i en bunke till din assistent och häll den fingervarma mjölken över jästen.
Rör tills jästen löst sig.
Blanda mjöl, socker och salt i en bunke och häll sedan över det i degspadet.
Klicka i smöret och arbeta ihop till en jämn och smidig deg, ca 5 minuter i assistent (10 min för hand).
Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

Gör remonsen (fyllningen):
Rör ihop det rumsvarma smöret med de övriga ingredienserna.
Vispa med ballongvisp tills du fått en mjuk och bredbar massa.
Låt stå.

Stjälp upp den färdigjästa degen på mjölat bakbord och arbeta den lite lätt för hand.
Dela degen i två delar och lägg undan den ena.
Kavla ut den delen du har kvar till en stor rektalgel.
Bred på fyllningen och rulla ihop till en tight rulle-
Lägg rullen som en cirkel med skarven nedåt i en rund springform.
Klipp sneda jack längs hela rullen med en sax och vik snitten bakåt, omväxlande åt höger och vänster.
Gör samma sak med den andra degen.
Låt kransarna jäsa under bakduk i 40 minuter.
Sätt ugnen på 200°C.
Pensla de färdigjästa kransarna med ett uppvispat ägg och strö sedan över pärlsocker.
Grädda kransarna i nedre delen av ugnen i 15-20 minuter.
 
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
6 kommentarer
Godis

Marshmallows

För länge sedan provade jag mig på att göra hemgjorda Marshmallows för första gången.
Anledningen till det var helt enkelt att jag var i behov av marshmallows i min bakning.
 
 
 
 
Det var inte alls svårt att göra dessa små godingar. Och jag ljuger om jag säger att dessa inte smakade mycket bättre än de du köper i affären. Det var så himla gott! Nu ska ni få ta del av ett toppenbra recept!

Ingredienser:
2,5 msk Gelatinpulver
1,4 dl Vatten

2 Äggvitor
1 tsk Vaniljpulver
+ Karamellfärg

4 dl Ströocker
2 dl Vatten

Florsocker

 
Gör så här:
Börja med att klä en plåt med bakplåtspapper, pudra med mycket florsocker.
Rör ihop vatten och gelatinpulver, ställ åt sidan.
Vispa upp äggvitan till en fluffig och fast marängsmet.
Koka upp strösocker och vatten i en kastrull, låt koka till 125°C under lätt omrörning.
Tillsätt gelatinet i sockerblandningen. Vispa ihop tills all gelatin smält.
Häll försiktigt över gelatinblandningen i äggsmeten med en ”tunn stråle” under vispning.
Fortsätt sedan vispa på högsta hastighet tills smeten svalnat helt.
Dela upp smeten i olika skålar och färga i valfria färger.
Häll sedan smeten i spritspåsar och spritsa ut i valfri form.
Jag spritsade bara långa ”sträck”.
Pudra över mycket florsocker och låt stå framme i rumstemperatur över natten.
Om du vill så kan du klippa marshmallowsen dagen efter, som jag gjort för att få minimarshmallows.

 
 
 

LYCKA TILL! ♡
 
16 kommentarer
Tårtor

Tårtbotten 22 cm

Idag har jag inte bakat någonting annat än en Tårtbotten.
Jag gjorde den av ett recept som jag skrev upp för väldigt länge sedan.
När jag hade hällt smeten i formen så kom jag på att jag hade räknat om receptet helt fel. Jag satte in formen i ugnen och hade inga förväntningar över huvud taget. Men resultatet? – Det blev toppen! Helt perfekt!
 
 
Ingredienser:
3 Ägg
1,75 dl Strösocker
0.75 dl Potatismjöl
0.75 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Smöra en 22 cm Springform.
Vispa ihop rumstempererade ägg med sockret i en assistent eller med elvisp.
Låt gå på högsta hastighet i 8 minuter.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke för sig och sikta sedan ner det i äggsmeten.
Vänd om smeten tills den är blandad.
Obs. var försiktig så du inte slår ur all den luft som tidigare vispats in i smeten.
Häll smeten i formen och sätt in den i nedre delen av ugnen.
Gräddas i 25-30 minuter.
Låt tårtbotten svalna några minuter innan du vänder den upp och ned.
Låt svalna ytterligare ett par minuter upp och ned.
 
 
Plasta sedan in- och frys ner den.

Tag upp din tårtbotten ca 30 minuter innan du ska använda den.
Sedan är det bara att dela den i tre delar.

 
 
LYCKA TILL! ♡
 
4 kommentarer
Mjuka kakor

Sega Havrerutor med Choklad

Idag har jag haft ett enormt sötsug hela dagen. Precis hela dagen.
Jag har inte orkat baka någonting då jag har feber och inflammation i tandköttet.
Men nu har jag ätit alvedon och känner mig lite piggare, så nu var jag tvungen att svänga ihop något till kvällens film. Idag fick det bli sega Havrerutor med Mjölkchoklad. Enklare än så blir det inte, och kanske inte godare heller?
 
 
 
 
 
 
Jag tänker att även ni kanske vill ha något gott att mumsa på ikväll framför favoritprogrammet?
Så här får ni nu ett toppenbra recept.
 
Ingredienser:
4.5 dl Havregryn
2.5 dl Vetemjöl
125 g Smör
1 Ägg
2 dl Strösocker
3/4 dl ljus Sirap
1 msk Vaniljsocker
1.5 tsk Bakpulver
+ Valfri Choklad
(Jag gjorde dessa med Plopp sist och det var godast!)
 
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C.
Klä en form (20×20 cm) med bakplåtspapper.
Smält smöret.
Rör ihop de torra ingredienserna och knäck sedan i ägget.
Tillsätt sirapen och smöret, och arbeta ihop till en smidig deg.
Tryck ut degen i formen och tryck sedan ner chokladbitarna.
Grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter, tills kakan fått fin gyllene färg.
 
 
 
Låt sedan kakan svalna en aning innan du skär den i rutor.
 
 
LYCKA TILL! ♡
7 kommentarer
Bullar och sötebröd

Nutellabullar

Här om dagen experimenterade jag i köket. Det jag fick ihop är ett fantastiskt recept på Nutellabullar.
De blev så goda att Wille satt på bordet i en halvtimme för att vakta dem..
 
 
Att ha bullkalas i sommarvärmen med svalkande bärvatten är bland det bästa som finns.
 
 
 
Receptet ger ca. 40 bullar.
 
 
Ingredienser:
50 gram Jäst för söta degar
170 g Smör
3.5 dl Standardmjölk
1.5 dl Vispgrädde
1.75 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
1 nypa Salt
10 dl Vetemjöl
3 dl Vetemjöl special
 
Fyllningen:
160 g Nutella
100 g Smör

1 tsk Vaniljsocker
1 nypa Salt

 
 
Gör så här:
Börja med att smälta smöret.
Häll mjölken och grädden i kastrullen och värm till 37°C.
Smula jästen i en bunke till en bakmaskin och häll över den fingervarma mjölkblandningen.
Rör tills jästen löst sig och tillsätt sedan strösocker, salt och vaniljsocker.
Rör till en jämn smet och tillsätt sedan mjölet.
Låt maskinen arbeta ihop degen i 10 minuter.
Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.

Gör remonsen under tiden.
Vispa ihop alla ingredienser till en slät och bredbar fyllning.
Låt stå rumsvarmt.

Stjälp upp den färdigjästa degen på lätt mjölat bakbord.
Dela degen i tre delar och kavla ut varje del till en rektangel.
bred över fyllningen och vik degen på mitten.
Skär 2 cm tjocka remsor, tvinna dem och snurra ihop till en bulle.
Lägg på bakpapperklädd plåt och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C.
Pensla de färdigjästa bullarna med ett uppvispat ägg och strö över pärlsocker.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 8-10 minuter.
 
 
 
Låt bullarna svalna en stund på galler innan du serverar dem! 🙂
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
107 kommentarer
Bakelser

Mini Prinsesstårtor

För ett tag sedan var jag iväg till Örebros Marsipanfabrik och köpte på mig ett lager Marsipan i olika färger.
Igår kom jag på att jag ännu inte hade använt någon Marsipan, så det var hög tid att göra det.
Jag undrade länge vad jag skulle hitta på för roligt och kollade i mina bakskåp, kylskåpet och frysen.
Till min stora förvåning hittade jag Vaniljmuffins i frysen som ingen ätit upp! Så då blev valet ganska enkelt.
 
 
 
Det blev Mini-prinsesstårtor.
 
Gör så här:
Dela en muffins i tre delar.
Använd den översta delen som botten och bred på sylt.
Platta till mellandelen så att den blir lika stor som botten och bred på vaniljkräm.
Bred sedan på vispad grädde.
Lägg till sist den nedersta delen av muffinsen (som du plattar ut) över grädden och forma till en ”kupol”.
Stryk upp tårtan med ett tunt lager vispad grädde och lägg sedan över den kavlade marsipanen.
Dekorera precis som du vill!
 
 
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
11 kommentarer
Glass

Chokladbananer

Igår när vi kom hem från vår weekend i Dalarna så såg jag att vi hade ett par bananer som blivit fula.
Den enda anledningen till det är att vi köper hem bananer och sedan äter vi inte upp dem. Dumt!
 
 
 
Jag brukar alltid ta rätt på allt som börjar bli gammalt. Och det var precis vad jag gjorde med dessa bananer.
Jag frös ner dem och doppade dem sedan i mörk choklad.
 
 
 
 
Allt du behöver för att göra dessa himmelska Chokladbananer är:
Bananer
Mörk Choklad
Lite strössel
Glasspinnar
 
Gör så här:
Skala bananerna och dela dem sedan på hälfte.
Stick in glasspinnar i bananhalvorna och lägg sedan in dem i frysen.
Låt frysa ca 1 timme.
Smält under tiden choklad och gör i ordning olika sorters strössel.
Doppa bananerna i choklad, strö på lite strössel och lägg sedan på ett bakplåtspapper.
Frys dem en snabbis innan servering!
 
 
 
 

 
 
LYCKA TILL! ♡
6 kommentarer
Bakelser

Somriga Rulltårtsbakelser

somriga_rulltartsbakelser1
Vad kan vara enklare att baka än en Rulltårta med vaniljgrädde och jordgubbar? Det går fort, är enkelt och blir ljuvligt gott. Och för att variera den klassiska rulltårtan så har jag idag gjord bakelser av rulltårtsbitarna. Så himla fint tycker jag. 🙂
* Detta recept använder jag alltid när jag gör rulltårta, och den har aldrig spruckit när jag rullat ihop den.
 
Ingredienser Rulltårtsbotten:
3 ägg
1.5 dl strösocker
3/4 dl potatismjöl
1/4 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200°C.
Klä två plåtar med bakplåtspapper, strö socker över den ena och ställ åt sidan.
Vispa ägg och socker vitt och poröst. Blanda de torra ingredienserna i en bunke och sikta sedan ner det i äggblandningen. Vänd försiktigt med en slickepott tills smeten är jämn.
Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter.

När tårtbotten gräddats klart så vänder du upp den på bakplåtspappret med socker. Pensla lite vatten på baksidan av botten (på pappret) och dra sedan bort bakplåtspappret. Låt botten svalna (så pass att fyllningen inte kommer smälta och bli rinnig) innan du breder ut grädden och strör över jordgubbarna. Rulla ihop rullen på långsidan och skär sedan ”sick-sack”, som tårtbitar.

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1.5 dl vaniljkräm
1/2 liter färska jordgubbar

Gör så här:
Vispa grädden lagom hård och rör sedan ner vaniljkrämen.
Dela jordgubbarna i småbitar och rör ner dem i gräddblandningen.

somriga_rulltartsbakelser

 LYCKA TILL med dina Rulltårtsbakelser! ♡

 

5 kommentarer
Kakor

Vaniljkakor med Nutella

Är det någonting som jag inte skulle klara mig utan så är det faktiskt Nutella
Jag vet inte hur många gånger jag får säga ”sista skeden nu” till mig själv när jag ska baka med Nutella.
Jag är alltid där med en stor sked och ”smakar”.
”Sista skeden nu”, ”Frida, skärp dig nu”, ”Jag LOVAR att det är sista nu”.. Sådär håller det på.
Jag får vara glad om jag har någon nutella kvar att baka med.. Någon som känner igen sig?
 
 
 
Idag hade jag faktiskt inte tid att stå och äta nutella innan bakning, så det fick endast bli en sked.
Eller okej, det blev faktiskt två.. Men skedarna var små, så då borde det vara okej?
 
 
 
 
Idag blev det Vaniljkakor med Nutella. Ett recept som endast innehåller 5 ingredienser. Underbart tycker jag!
Det går fort, kräver ingen vidare fokusering eller energi. Sådana recept är bra ibland när man vill baka men ändå inte orkar göra något komplicerat. Jag måste få dela med mig av detta fantastiska recept. Här nedan få ni det!
 
Ingredienser:
2 1/2 dl Vetemjöl
110 g rumstempererat Smör
0,8 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
1,2 dl Nutella
 
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 180°C.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Jobba ihop smör, socker och vaniljsocker i en bunke, med hjälp av en elvisp.
Arbeta ner mjölet med en träslev och knåda sedan ihop den med händerna.
Rulla sedan degen till bollar och lägg på plåten.
Tryck ett finger i varje boll och grädda dem i mitten av ugnen i 10-12 minuter.
Kakorna ska vara gyllenbruna runt kanten när de är klara.
Låt sedan kakorna svalna lite innan du fyller groparna med Nutella.

Strör du sedan över lite strössel så ser kakorna ännu godare ut.
 
 
Ät kakorna precis som de är! 🙂
 
Kakorna förvaras i en burk med lock i rumstemperatur, alternativt i ett svalt skafferi.
 
LYCKA TILL! ♡
6 kommentarer
Allmänt

Örebro Marsipanfabrik

Idag gjorde jag ett besök på Örebros Marsipanfabrik. Jag älskar det stället, inte för att det är särskilt glamouröst och fint, utan att det är där som den himmelska Marsipanen tillverkas. 
Detta är vad som tillverkas innanför väggarna på Örebros Marsipanfabrik. 
Den enda nackdelen jag kan hitta är att det är så himla svårt att välja mellan alla 18 fina färger. Fast egentligen behöver man inte välja, man kan faktiskt köpa alla eftersom att de endast kostar 27kr/st. Underbart!!
Jag vet att ni är många som undrar vart den omtalade Marsipanfabriken håller hus. Så därför får ni adressen här av mig: 
  1. Örebro Bagerivaror AB
  2. Nävestagatan 20, 692 91 Kumla
  3. 019-23 60 57

    Öppettider:
    Mån-Tors: 07.00-16.00
    Fredag: 07.00-14.00

    Hoppas att ni gillar detta inlägg och tips!
    Kram

    13 kommentarer
Kakor

Kladdkakskakor

Igår var det första dagen på juni månad.
Sommarens första, riktiga dag enligt mig. Det firades med kladdiga kladdkakskakor, grädde & jordgubbar.
 
 
 
 
Kladdkaka i all ära.. Men detta var något bättre ändå. Lite seg, kladdig och väldigt saftig. Mums!
 
Detta recept ger 7 stora kakor.
 
Ingredienser:
2 1/2 dl Florsocker
1/4 tsk Salt
2 msk Kakao
2 Äggvitor
1 1/2 tsk Vaniljsocker
50 g hackad Mjölkchoklad
 
 
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C.
Klä en plåt med bakplåtspapper och ställ åt sidan.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Tillsätt äggvitorna och vispa ihop en jämn smet.
Klicka ut smeten på plåten och grädda kakorna i mitten av ugnen i ca 8-9 minuter.
 
 
 
 
Serveras gärna med Grädde & färska Bär.
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
 
25 kommentarer
Bröd

Solrosbröd

När jag rensade kylskåpet igår så hittade jag fyra Jästpaket med utgångsdatum 2a juni.
Tänkte direkt att jag var tvungen att börja baka på en gång om jag ska hinna göra slut på all Jäst innan de blir gamla.
 
 
 
Detta bröd blev perfekt. Saftigt, inte allt för tungt, gott och nyttigt!
 
 
 
 

Här ovan ser ni receptet.
 
 
Detta recept ger två stora, runda bröd.

Gör så här:
Börja med att smula ner jästen i en stor bunke.
Häll över vattnet och rör om tills jästen lösts upp.
Tillsätt salt, sirap, solrosfrön, olja, havregryn, grahamsmjöl och vetemjölet.
Arbeta degen väl i en maskin.
Låt jäsa övertäckt i 40 minuter.
Stjälp upp den färdigjästa degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar.
Rundriv varje bit till ett runt bröd och lägg på en plåt med bakplåtspapper.
Sätt ugnen på 225°C och låt bröden jäsa övertäckta i 30 minuter.
Pensla de färdigjästa bröden med uppvispad äggvita och strö över solrosfrön.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter.
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
10 kommentarer