Saft, sylt & curd

Tomatmarmelad med Citrongräs

För ett tag sedan gjorde jag en fantastiskt god Tomatmarmelad.
Denna marmelad passar perfekt på ostbrickan- och till salta kex.
 
 
Den är försvinnande god.
 
Ingredienser:
600 g Kvisttomater
400 g Syltsocker
1 Citron, saft & skal
2 st Citrongräs
 
Gör så här:
Dela tomaterna och lägg i en rostfri kastrull.
Krossa tomatgräset för att få ur all smak.
Lägg citrongräset i kastrullen med tomaterna tillsammans med citronskalet- och saften.
Låt koka under lock i 15-20 minuter
Tillsätt sedan syltsockret och fortsätt koka, utan lock. 
Skumma om det behövs.
Lyft sedan ur Citrongräset och häll upp marmeladen på rena, varma glasburkar.
Stäng locket och låt svalna helt innan du öppnar det igen.
 
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
2 kommentarer
Bröd

Morotsbröd på Vete- och Grahamsmjöl

Här om dagen när jag rensade kylskåpet så upptäckte jag att vi hade Morötter som var på väg att bli gamla.
Och det värsta jag vet är att slänga mat, så jag försöker ta tillvara på allt.
Det jag gjorde av dessa morötter var ett fantastiskt gott och saftigt bröd på Vete- och Grahamsmjöl.
 
 
 
Jag märkte även att vår Gräslök växte så det knakade i köksfönstret. Så jag klippte ner den och hackade ner lite gräslök i brödet. Det blev så himla gott!
 
Ingredienser:
50 g Jäst
5 dl Vatten
2.5 dl Standardmjölk
3 Morötter
1 dl hackad Gräslök
2 msk Olivolja
1/2 msk Himalayasalt
7 dl Grahamsmjöl
7-8 dl Vetemjöl Special

Gör så här:
Koka upp vattnet tillsammans med mjölken i en kastrull.
Häll allt grahamsmjöl i en bunke och häll sedan över den kokande vattenblandningen.
Låt stå tills det svalnat till 37°C.
Skala och riv morötterna & hacka gräslöken.
Smula ner jästen i den fingervarma grahamsblandningen och rör om tills den löst sig.
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop en lös men smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.
Stjälp upp degen i en inoljad långpanna.
Platta ut degen med mjölad hand och nagga med en brödnagg eller gaffel.
Dela degen i 24 bitar med en degskrapa.
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda det färdigjästa brödet i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Låt sedan brödet svalna innan du delar upp det i 24 bitar.

 
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
6 kommentarer
Blandat

VINNARE

Idag har jag dragit vinnarna i Marsipantävlingen! 

Eftersom att ni var över 350(!!) personer som tävlade på bloggen & instagram, så valde jag att dra en femte vinnare. 

Jag har mailat till er som vunnit, så om ditt namn står med här nedan måste du skynda in på mailen.
Två paket har jag redan skickat iväg till två vinnare som svarade på mailet i förmiddags!

 
Vinnarna av 2.5 kg Marsipan var, är:
B3cakees
Rebecka
Lovisa
Gabriella
Wilma
 
Stort GRATTIS till er lyckliga vinnare!
Och tusen stora tack & bamsekramar till alla er som deltagit i denna tävling. 

Fler tävlingar är på G, så bättre lycka nästa gång till er alla andra!

Kram på er ♥

 
Kommentera
Blandat

Tävling


Hej på er!

Eftersom att ni alltid är så himla snälla mot mig och håller en sådan god ton här inne, så vill jag kunna ge tillbaka till er så mycket jag bara kan. Det är ni verkligen värda! Jag får försöka ge tillbaka genom att anordna lite roliga tävlingar här i bloggen. Till att börja med så tänkte jag lotta ut 10 kg Marsipan från Örebro Bagerivaror.

 
Jag kommer att dra fyra vinnare som då vinner ett varsit paket med alla fem färger ni ser på bilden här ovan.
Obs. Färgerna ser lite annorlunda ut på bilden på grund av ljusförhållandena som var när bilden togs. 
 
För att vara med i tävlingen ska du:
– Skriv i kommentarsfältet nedan vad du skulle göra för roligt med 2.5 kg Marsipan

För en extra chans i tävlingen:
– Följ mig på Instagram @bakamedfrida, och dela tävlingsbilden på er sida.
– Tagga #bakamedfrida och även mitt namn @bakamedfrida
 
 
Tävlingen pågår till och med den 30/6-14.

Glöm inte att skriva er e-postadress, så att jag kan kontakta vinnarna när tävlingen är slut!
 
Denna tävling är inte ett samarbete mellan mig och Örebro Bagerivaror, utan en tävling som jag står för helt själv!
LYCKA TILL! ♥
 
 
TÄVLINGEN ÄR AVSLUTAD! 
HÄR ser du om du är en av de lyckliga vinnarna! 
327 kommentarer
Bröd

Rågsiktskakor

Rågsiktskakor kan vara det godaste frukostbrödet jag vet. Jag älskar det.
Det är sådär härligt saftigt, mjukt och gott. Och otroligt enkelt att baka också. 
Det kan bara inte bli bättre.
 
 
 
Receptet på dessa kan jag utan och innan. Bakar alltid mycket matbröd och fyller frysen. 
Detta är ett väldigt tacksamt bröd att frysa, känns så färskt och saftigt när de tinat.

Ingredienser:
50 g Jäst
5 dl Mjölk
1 dl Vispgrädde
1/2 msk Salt
1/2 dl ljus Sirap
50 g Smör, rumstempererat

 11-13 dl Rågsikt

 
Gör så här:
Börja med att värma grädden och mjölken i en kastrull till 37°C.
Smula jästen i en bunke till din bakmaskin (kan även bakas för hand).
Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt sedan smör, salt, sirap och till sist råksikt.
Arbeta ihop till en fin och smidig deg.
Låt degen sedan jäsa under bakduk i 40 minuter.

Stjälp upp den färdigjästa degen på lätt mjölat bakbord.
Dela degen i fyra delar och platta ut varje del till runda kakor.
Stansa ut ett hål i mitten av varje kaka.
Nagga varje kaka med brödnagg/gaffel
Låt kakorna jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 °C.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
 
 
 
Allra godast är detta bröd att äta med hemgjort smör.
Hur ni kärnar eget smör berättar jag här.
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
8 kommentarer
Småkakor

Klassiska Kolasnittar

För ett par dagar sedan bakade jag en hel hög med småkakor.
Bland annat bakade jag klassiska Kolasnittar. Tårtor och bakelser i all ära, men hur gott är det inte med de klassiska småkakorna? Jag älskar kakor!
 
 
 
Ingredienser:

200 g Smör
2 dl Strösocker
5 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
6 msk Sirap
2 msk Vaniljsocker
0.5 tsk Salt
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Rör ihop de rumstempererade smöret tillsammans med sockret, så att de blir ljust och fluffigt.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och tillsätt det sedan i smörblandningen.
Rör till sist i sirapen och arbeta ihop allt till en smidig deg.
Dela degen i 5 delar.
Rulla varje del till längder, lägg dem på plåten och platta till de lite med en gaffel.
Grädda 2 längder åt gången i mitten av ugnen i ca 8-10 minuter.

Låt svalna något innan du skär dem i snitt.
Dessa kolakakor kan du frysa in om du inte äter upp alla inom ett par dagar.

 
 
 
 
 
 

LYCKA TILL! ♡
 
96 kommentarer
Muffins

Mini-Chokladmuffins

För ett tag sedan bakade jag dessa små godbitar.
Saftiga Chokladmuffins i perfekt storlek för att kunna äta minst två stycken. Minst!
 
 
 
Idag ska ni få ta del av detta himmelska recept!
 
 
Ingredienser:
25 g Smör
1 Ägg
0,5 dl Strösocker
0,75 dl Mjöl
1 msk Kakao
1 tsk Bakpulver
1.5 tsk Vaniljsocker
1 nypa Salt
+ lite hackad vit & mörk Choklad
 
Gör så här:
Börja med att sätta ugenen på 175°C.
Sätt ut mini-muffinsformar på en plåt.
Smält smöret och vispa ner socker & ägg.
Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop en jämn smet.
Fördela smeten 2/3 i varje form.
Strö över rikligt med hackad choklad.
Grädda dina muffins i ca 7 minuter i mitten av ugnen.
 
 
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
 
 
20 kommentarer
Saft, sylt & curd

Hemkokt Saft med smak av Citronmeliss

På midsommarafton fick jag färska kryddor i sommarpresent av min mamma som var här på middag.
Bland annat en stor Citronmelissplanta. Det passade perfekt eftersom att jag älskar Citronmeliss.
En av sakerna jag använt det till är att koka Saft. Den blev otroligt god!
 
Ingredienser:
1 l Citronmeliss
1/2 skivad Lime
1 dl Strösocker
2 l Vatten
 
Gör så här:

Börja med att koka upp vattnet.
Tag sedan av det från värmen och tillsätt Citronmeliss, lime och socker.
Låt stå och dra tills det svalnat helt. 
Sila- och häll upp saften i glasflaskor.

 
 
Serveras väl kyld.
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
Kommentera
Bröd

Rustika Baguetter

Just nu håller jag på att utveckla mitt baguettrecept. Det ligger baguetter i hela köket, dammet flyger omkring och alltsom oftast kan man finna små, små degrester i mitt hår.
Men receptet blir i alla fall mycket bättre för varje gång jag utvecklar det.
Och nu är jag så pass nöjd att jag vill dela med mig av det till er!
 
 
 
Jag gör ett recept som ger 4 stora baguetter med en ganska hårt skorpa och segt inkråm.
Receptet går att halvera utan problem, om man endast vill ha 2 baguetter.
 
Ingredienser:
50 g Jäst
6.5 dl ljummet Vatten
2 tsk Himalayasalt
2 Ägg
2.5 dl Vetemjöl
13 dl Vetemjöl Special

Gör så här:
Börja med att lösa jästen i det ljumma vattnet, i en bunke till din bakmaskin/assistent.
Tillsätt sedan saltet, äggen och de båda mjölsorterna.
Arbeta ihop till en ganska lös, men smidig deg i ca 8 minuter på hög hastighet.
Låt degen jäsa under bakduk i 1 timme.

Sätt ugnen på 250°C och sätt in din baksten, eller en plåt.

Stjälp upp degen på ett väl mjölat bakbord och dela den i 4 delar.
Vrid ut baguetterna och lägg på bakplåtspapper, på en brödspade.
Var väldigt försiktig med degen så att du inte punkterar luftbubblorna som jäst upp under jästiden.
Innan du lägger in baguetterna i ugnen så är det bra om du kastar in 0.5 dl vatten först.
Stäng luckan i 7 sekunder och skjutsa sedan in baguetterna.
Låt de gräddas i 250°C de första 5 minuterna.
Sänk sedan till 200°C och grädda baguetterna i ytterligare 15 minuter.

Låt bröden sedan svalna på ett galler innan du kan njuta av sommarens godaste baguetter.

 
 
 
 
Eftersom att jag har tillsatt ägg i receptet så smular inte brödet lika mycket. Det blir även saftigare och får en lite bättre  struktur. Bara positivt! Men givetvis kan ägget skippas för er som är allergiska.
 
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
 
19 kommentarer
Kladdkakor och Brownies

Kladdkaksmuffins med Ananas

Idag har jag haft en riktigt mysig dag med ett av mina fina kusinbarn, och min pappa.
Vi tog med pojken till Tekniska Kvarnen här i Örebro och hade det jätteskoj. Jag kan ha fel, men jag tror nästan att jag var den som hade roligast idag.. Ha ha.
Vi var barnvakt medan min faster var på stan och shoppade lite. Och det är till faster som jag bakat dessa kladdkaksmuffins. Hon har länge bett om att få med sig fikabröd till jobbet, och jag bakar mer än gärna så fort jag vet att vi ska träffas. Så idag fick hon två stora lådor med fikabröd, vilket innebär en lite godare måndag för henne och arbetskollegorna imorgon.
 
 
 
 
Jag gjorde faktiskt några muffins extra för att ha hemma, med en liten touch av ananas. Mums, så goda de blev!
 
Ingredienser:
2 dl Vetemjöl
2 tsk Vaniljsocker
2 Ägg
1.5 dl Strösocker
1.5 tsk Bakpulver
85 g Smör
25 g Ananaspuré (alt. mixad ananas)
1 dl ljus Sirap
1 dl Kakao
100 g Choklad 70%
1 krm Salt

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C.
Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt.
Smält smöret tillsammans med sirapen och ananaspuréen.

Vispa ägg, vaniljsocker och strösocker vitt och pösigt.
Blanda resten av de torra ingredienserna i en bunke.
Häll över smörblandningen i äggsmeten och vänd om försiktigt.
Vänd sedan ner mjölblandningen till en jämn smet.
Smält chokladen över ett vattenbad och vänd ner den i smeten.
Fyll dina muffinsformar 2/3 och grädda i mitten av ugnen i 9-11 minuter.
Stickan ska fortfarande vara kladdig när muffinsarna är klara.

Garnera med vispad grädde och hackad ananas.

 
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
4 kommentarer
Allmänt

Alkoholfri sommardrink med Ananas

Hej på er!
Hade ni en fin Midsommarafton igår?
Det hade jag. En väldigt mysig dag med god mat, gott fika och underbart sällskap.
Och inte att förglömma, väldigt goda, alkoholfria drinkar. Eftersom att de blev så himla goda så tänkte jag dela med mig av receptet till er. Dessa är perfekta att svalka sig med i sommarvärmen!
 
För två stora glas.
Ingredienser:
2 dl Annanas
1/2 Lime
Is
Sprite
Citronmeliss
 
Gör så här:
Börja med att hacka ananasen jättesmått, alternativt krossa den.
Häll 1 dl ananas i varje glas.
Krossa även isen och häll upp önskad mängd i glasen.
Skär en halv lime i små klyftor och lägg hälften i varje glas.
Häll över sprite och rör om innan du lägger på några blad Citronmeliss.
Stick sedan ner ett sugrör och dekorera med en färgglad liten jordgubbe!
 
 
 
Njut nu av din alldeles egna, hemgjorda, alkoholfria sommardrink.
 
LYCKA TILL! ♡
80 kommentarer
Bullar och sötebröd

Desiréebullar

Jag. Är. I. Himlen.
 
 
 
Dessa bullar får mig att tänka tillbaka på tiden när jag var lite mindre.
I 12-års åldern åt jag sådana här bullar med min dåvarande bästa kompis, nästan varje dag.
Vi cyklade till bageriet var- och varannan dag när vi hade sommarlov, endast för att köpa Desiréebullar.
Nu har jag äntligen fått ihop ett recept på bullar som smakar precis som de jag åt när jag var liten.
Och eftersom att smaken på dessa kommer att ta er till himlen så är det klart att ni också ska få ta del av receptet.
 
Börja med att göra en vanlig bulldeg.
Här har ni ett recept på en superbra vetedeg.
Grädda bullarna i nedre delen av ugnen i ca 8-10 minuter.
Låt sedan bullarna svalna helt på galler.
Under tiden bullarna svalnar så kan du passa på att göra fyllningen.

Fyllning:
2 dl Marsankräm
2.5 dl Vispgrädde

Vispa ihop marsankrämen och ställ den i kylskåpen en stund.
Vispa grädden ganska hårt.
Blanda ihop grädden och marsankrämen ordentligt.

Tryck sedan ner fingret i bullarna och spritsa i krämen.

Pensla bullarna i smält smör och doppa dem sedan i en socker- och kanelblandning.
 
 
Njut sedan av dina alldeles egna Desiréebullar! MUMS!
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
17 kommentarer