Julbak

Saffransknäck med kokos

10 röster
Saffransknäck med kokos

Saffransknäck med kokos kan vara min nya favorit. Jag har tidigare kokat saffransknäck, men aldrig tillsatt kokos. Nu när jag gjorde det så blev jag så nöjd, för det blev verkligen himla gott. Att saffran och kokos är en vinnande kombination är ingen hemlighet. Men i knäck? Ja! Ni bara måste prova dessa om ni gillar saffran.

Saffransknäck med kokos
Jag kokade en liten sats denna gång, och av den fick jag ut hela 35 knäckkolor. Det tycker jag blev väldigt bra och jag började genast fundera på varför jag gör så stor sats av samma sorts knäck varje år? I år delar jag upp det och gör fler små satser med olika smaker och kombinationer.

TIPS:
* Vegansk: Byt grädde och smör mot växtbaserade alternativ.
* Hållbarhet/förvaring: Förvaras i burk med tättslutande lock. Håller fint en månad i kallt skafferi eller tre månader i frys.

Saffransknäck med kokos, 35 st:

Ingredienser:
1 dl vispgrädde
1 dl ljus sirap
1 dl strösocker
0.5 g saffran
15 gram smör
1.5 dl kokos

Gör så här:

  1. Blanda vispgrädde, sirap, strösocker och saffran i en kastrull. Koka upp och låt sedan sjuda på medelhög värme i ca. 20 minuter – rör om då och då.
  2. Koka knäcken till 126 grader eller gör kulprovet för att se om den är klar.
  3. Tag av från värmen och rör ner smöret tillsammans med en deciliter kokos (spara resten till garnering).
  4. Häll upp på formar och toppa med resterande kokos. Låt stelna.

Hoppas att det ska smaka! Missa inte att följa min facebooksida för mer inspiration.

Kommentera
Kladdkakor och Brownies, Muffins

Brownie muffins

30 röster
Brownie muffins

Här om dagen fick jag ett infall när jag stod i köket. Och det var att jag skulle grädda smeten till mina brownie cookies i muffinsformar. Så att de skulle få lite höjd och för att kolla hur konsistensen skulle bli. Det resulterade i världens godaste brownie muffins. Du kan inte få en sådan här perfekt kladdig kladdkaka ens, de blev alldeles galet bra! Har provat ett par gånger till för att se så att första gången inte bara var ren tur. Nej, det var det inte utan de blir fantastiska. Sega kanter, lite frasig yta och alldeles kladdig mitt som håller ihop. MUMS!

Jag menar.. Kolla här på denna himmelskt goda kaka! Jisses. Undra om jag någonsin kommer vilja grädda brownie cookies direkt på plåt någonsin igen, eller om jag alltid kommer att grädda dem i formar.

TIPS:
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
* Hållbarhet/förvaring: Förvaras i påsar eller burk med tättslutande lock. Håller en vecka i kylskåp eller tre månader i frys.

Brownie muffins, 12 st:

Ingredienser:
200 g mörk choklad, 60-70%
125 g smör
2 dl strösocker
1.5 dl brun farin strö
2 stora ägg
3 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 dl chokladknappar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och placera ut 12 stora muffinsformar på en plåt.
  2. Smält ihop choklad och smör i en kastrull på låg värme, låt stå.
  3. Vispa ägg, strösocker och farinsocker fluffigt med elvisp, vispa i 5 minuter.
  4. Vispa ner chokladblandningen i äggfluffet tills allt blivit väl blandat.
  5. Vänd till sist ner de torra ingredienserna (utom chokladknappar) med en slickepott, och arbeta försiktigt ihop en klumpfri smet.
  6. Fördela smeten jämnt i formarna och toppa sedan med chokladknappar.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter. Tag ut och låt svalna.

Hoppas att det ska smaka! Missa inte att följa mig på instagram för massor med inspiration i köket!

Kommentera
Julbak, Bullar, Bullar och sötebröd

Lussebullar med fyllning

218 röster
Lussebullar med fyllning

Lussebullar med fyllning, mina vänner. Det är de godaste lussebullar jag någonsin ätit. Förstår inte varför inte alla lussebullar innehåller någon form av smörfyllning? När ni provat dessa så tror jag att ni, liksom jag, har svårt för att återgå till de klassiska bullarna.

Lussebullar med fyllning

En supersaftig bulle fylld med vaniljsmör, penslad med smör och doppad i socker. Ja, som en hybrid av lussebulle och sockerkringla. Saffransbullar med vaniljfyllning har jag gjort många gånger tidigare, men inte denna variant. Klicka här för recept på klassiska lussebullar.

Lussebullar med fyllning, 24 st:

Fyllning:
150 g smör
1 dl strösocker
1 dl vaniljsocker

Bulldeg:
500 g kall standardmjölk
50 g färsk jäst
1 g saffran
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1100 g vetemjöl (ca. 18 dl)
200 g rumsvarmt smör

Pensling:
130 g smör
2 dl strösocker

Gör så här:

  1. Fyllning: Rör ihop samtliga ingredienser till en krämig fyllning, låt stå.
  2. Bulldeg: Lös jästen i mjölken, gärna i en skål till din assistent. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Låt maskinen gå på låg hastighet i 20 minuter. Du kan också knåda för hand, gärna lika länge.
  3. Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk och kavla ut den till en stor rektangel.
  4. Bred på fyllningen och vik degen i ett treslag.
  5. Skär ca. 2 cm breda remsor av degen och rulla ihop dem så som du rullar lussebullar.
  6. Lägg på plåtar och låt jäsa till dubbel storlek, i ca. 2 timmar i rumstemperatur.
  7. Sätt ugnen på 225°c över/undervärme och grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 8-10 minuter, tills de är gyllene i färgen.
  8. Tag ut ur ugnen och låt svalna en aning innan du penslar dem med smält smör och doppar dem i strösocker.
  9. Låt sedan svalna helt på avsvalningsgaller.

Lycka till i köket! Missa inte att följa mig på Instagram för massa inspiration.

43 kommentarer
Småkakor, Dumle, Julbak

Dumlesnittar med saffran

25 röster
Dumlesnittar med saffran

Mina sega dumlesnittar är ett av bloggens mest populära recept sedan jag knåpade ihop det för många år sedan. Och vet ni? Här om dagen slog det mig att det måste vara lite som ”dumlesnittar 2.0” att knåda in lite saffran i degen. Sagt och gjort så stod jag i köket med två plåtar fulla av småkakor som doftade av saffran. Helt magiskt goda! Så, idag ger jag er mina dumlesnittar med saffran. Baka inför jul och frys in vetja!

Ni kan riktigt se hur goda de är, visst? Och sådär härligt sega men fortfarande lite krispiga i kanterna.

TIPS:
* Veganskt: Byt smöret mot mjölkfritt margarin och dumlen mot motsvarande veganskt godis.
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix rakt av.
* Hållbarhet/förvaring: Förvaras i kakburk med tättslutande lock – smörpapper mellan lagren. Håller i skafferi i två veckor och i frys i tre månader.

Dumlesnittar med saffran, ca. 50 st:

150 g smör, rumsvarmt
0.5 g saffran
1.5 dl strösocker
1.5 msk vaniljsocker
1.5 msk sirap, ljus
3.75 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 påse dumle

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och klä två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Nyp ihop alla ingredienser utom dumle till en smidig deg.
  3. Dela degen i 4 delar och rulla alla delar till längder.
  4. Placera ut längderna två och två på varje plåt.
  5. Dela dumlen på mitten (på längden) och tryck sedan ner dem i mitten av varje längd – kolasidan upp.
  6. Grädda mitt i ugnen i 10-12 minuter.
  7. Tag ut och låt svalna ett par minuter innan du skär dem i snittar.

Hoppas att det ska smaka! Missa inte min youtubekanal för massa inspiration.

Kommentera
Småkakor

Havrekakor med choklad

33 röster
Havrekakor med choklad

Havrekakor med choklad är en småkaka som jag på riktigt tror att jag inte skulle vilja leva utan! Det är prick och precis en kaka i min smak. Himla enkelt att baka en sats är det, och gott – ja det är det också. Perfekt inför helgens utflykter, inte sant?

En spröd småkaka som riktigt smälter i munnen. Den är god både nygräddad, kall och frusen. Haha, så det finns aldrig någon ursäkt till att inte äta kakor. Och receptet går fint att både dubbla, tredubbla osv. Som mest har jag gjort det x5. Det blev en herrans massa kakor som gick som smör i vår fikavagn.

Glutenfritt: Byt vetemjöl mot 1.5 dl glutenfri mjölmix och havregryn mot glutenfri havre.
Veganskt: Byt smör mot mjölkfritt margarin och se till att använda vegansk choklad.
Hållbarhet: Två veckor i kakburk med lock i skafferi, tre månader i frys i burk med tättslutande lock.

Havrekakor med choklad, 15 st:

100 g rumsvarmt smör
1.5 dl strösocker
1 dl vetemjöl
2 dl havregryn
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1 nypa salt
1.5 dl mörka chokladknappar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
  2. Rör smör och strösocker mjukt med elvisp.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna (ej chokladen) och nyp ihop till en smidig deg med händerna.
  4. Rör till sist ner chokladen.
  5. Dela degen i 15 jämnstora delar och rulla varje bit till en boll. Lägg på plåten.
  6. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 10-12 minuter, tag ut och låt svalna innan du flyttar dem från plåten.

Här finner du fler recept på goda småkakor. Och om du har bakat just detta recept så tagga mig gärna på instagram – @bakamedfrida

Kommentera
Biskvier

Chokladbiskvier med dumle

13 röster
chokladbiskvier med dumle
Chokladbiskvier med dumle, ja. Alltså med en hel dumlekola gömd inuti biskvin fylld med en ljuvlig chokladkräm på mörk choklad. Dessa är så goda att jag inte kan hålla mig ifrån dem. Biskvier som egentligen inte ens är ”min grej”. Mums!

Att toppa med lite flingsalt är pricken över i. Dels är choklad och salt en alldeles fantastisk kombination, men också så bryter saltet av det söta i biskvin på ett mjukt vis. Gillar du inte det så är det bara att utesluta rakt av. Här finner du fler recept på goda biskvier i olika smaker.

Chokladbiskvier med dumle, 20 st:

Botten:
200 g mandelmassa
2 äggvitor
0.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker

Smörkräm:
200 g rumstempererat smör
100 g choklad, 55-60% kakaohalt
1.5 dl florsocker
1 msk kakao
1 msk vaniljsocker
+ 20 dumlekolor

Garnering:
200 g mörk choklad
2 tsk matolja (raps eller kokos)
1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Bottnar: Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper, låt stå. 
  2. Riv mandelmassan grovt och rör ihop den med äggvita, strösocker och vaniljsocker. Arbeta ihop en klumpfri, smidig smet. 
  3. Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut 20 jämnstora rundlar på ett bakplåtspapper. Platta till en aning med baksidan av en sked (som du doppar i vatten med jämna mellanrum – det förhindrar att smeten fastnar). 
  4. Grädda mitt i ugnen i ca. 12 minuter – tills de fått en gyllene färg. Tag ut och låt svalna innan du lyfter dem av plåten.
  5. Smörkräm: Smält chokladen på låg värme över ett vattenbad och låt sedan svalna en aning. 
  6. Vispa samman smör, florsocker, kakao och vaniljsocker med elvisp på hög hastighet. Vispa i 5 minuter så att det blir riktigt fluffigt. Tillsätt sedan avsvalnade chokladen och vispa ihop tills allt blandats väl. Skopa ner smörkrämen i en spritspåse med rund, stor tyll.
  7. Spritsa lite smörkräm på varje botten och tryck sedan fast dumlekolorna.
  8. Spritsa sedan smörkrämen över dumlekolorna så att de täcks. Forma med en liten spatel.
  9. Låt dina biskvier stå i kylskåp i minst två timmar. 
  10. Garnering: Smält samman mörk choklad och matolja över ett vattenbad på låg värme. Häll sedan chokladen i ett glas – viktigt att det är ett glas som rymmer biskvierna när de ska doppas, låt svalna en aning. 
  11. Doppa de kalla biskvierna i chokladen och låt de rinna av innan du ställer dem på ett bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt och låt sedan stelna helt. 

Hoppas att du ska gilla mina Chokladbiskvier med dumle! Missa inte att kika in på min Youtubekanal.

Kommentera
Småkakor

Chocolate chip cookies i airfryer

10 röster

– Annonssamarbete Cosori –

Vår nya grej här hemma är att laga- och baka ca. allt som vi kommer på, i vår Airfryer. Vi har en stor modell från Cosori som är helt fantastisk. Vi har lagat så mycket mat i denna och så har jag även börjat baka i den. Mitt senaste experiment är att baka chocolate chip cookies i airfryer. Nog för att jag trodde att det skulle funka- men att det skulle bli SÅ bra, det visste jag inte. Kakorna blev perfekt sega i kanterna och alldeles mjuka i mitten, fyllda med massor av god choklad. 

Chocolate chip cookie I airfryer

Det smidiga här är att jag alltid har ett par bollar med kakdeg i frysen, alltid redo att bakas. Så nu kommer jag aldrig mer sätta igång vår vanliga ugn för att baka ett fåtal kakor. I denna får det plats med fyra kakor och det tar ca. 7 minuter för de fyra att gräddas. Jag blev glatt överraskad. Dessutom drar den vanliga ugnen mer el i jämförelse mot en airfryer, och i dessa tider med stor oblans i elpriserna kan det vara bra att veta. 

Uppge min rabattkod: bakamedfrida15 för 15% rabatt på en airfryer hos Cosori! Klicka HÄR.

Chocolate chip cookies i air fryer, 8 st:

110 g smör
1.5 dl brun farin strö
0.5 dl strösocker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
0.5 tsk bakpulver
1 nypa salt
1.5 dl mörka chokladknappar

Gör så här:
1. Smält smöret och häll över det i en bakskål, låt svalna.
2.  Tillsätt farinsocker och strösocker i smöret, rör om.
3. Rör ner ägg och vaniljsocker, vispa ihop en slät smet.
4. Blanda de torra ingredienserna (ej choklad)i en skål för sig, och rör sedan ner dem i smeten. Rör ihop en klumpfri, tjock smet och tillsätt nu chokladen – spara 0.5 dl till garnering.
5. Ställ degen i kylskåpet i 30 minuter.
6. Förvärm din airfryer på 160°c i 10 minuter. Klipp till ett bakplåtspapper så att det passar i korgens botten.
7. Skopa upp fyra jämnstora bollar (ca. 3 msk/st) som du toppar med chokladknappar. Lägg i korgen på din airfryer och grädda på 160°c i ca. 6-7 minuter. Tag ut och tryck fast lite extra chokladknappar. Låt vila i airfryern i 5 minuter innan du lyfter upp dem på ett avsvalningsgaller.

Hoppas att det ska smaka! Önskar dig en fin stund i köket. Missa inte att tävla om en likadan airfryer på min facebooksida.

Kommentera
Vardag

Tvättstugan i vårt nya hem

7 röster

-ANNONSSAMARBETE CYLINDA

Hej på er och välkomna in i tvättstugan i vårt hus som vi är precis nyinflyttade i. Jag är så glad över att tvättstugan ligger längst bort i huset, och att ingen behöver passera den för att komma vidare i huset. För här får ni inte tro att det kommer att vara såhär pass städat och fint jämt. Vi har redan sedan bilderna tagits fyllt på tvätthögarna ordentligt. Blir tvättkorgen någonsin tom hemma hos er? Här är det väldigt sällan som det händer. 

Här gillar faktiskt hela familjen att vara. Våra fyrbenta smiter gärna in hit för att sova en stund, helst i bastun. Där får de vara lite för sig själva och känna värmen från torktumlaren. Alfred älskar att få vara med och greja i tvättstugan. Det är en mysig stund tillsammans med honom när han får lägga in tvätten i både maskin och tumlare. Sedan är det extra roligt att kika in i maskinerna och kolla på när ett gosedjur snurra runt där inne. 

Vi har installerat både tvättmaskin och torktumlare från Cylinda. Samma maskiner som vi satte in i tvättstugan i vår företagslokal. De är fantastiska. Tvättmaskinen har autodosering, tidsspar och ånga. Den är också energisnål och har alla egenskaper som en fullstor högt specificerad tvättmaskin ska ha. 1600 varv centrifugering har den och så rymmer maskinen hela 8 kilo tvätt. En lyxgrej som jag verkligen uppskattar är att autodoseringen av både tvättmedel och sköljmedel räcker upp till 20 tvättar. 

Torktumlaren är även den energisnål och har en rymlig värmepumptumlare för 8 kilo. Här finns 16 olika program att välja mellan. Vi är så nöjda med båda maskinerna som faktiskt gör vardagen lite enklare för oss. 

I vårt personalkök på jobbet köpte vi i våras en ny spis, även den från Cylinda. Det är en induktionsspis med flexizon och utdragbar skena. Det här med flexizon var en ny upptäckt för mig när vi installerade denna spis, det är alldeles fantastiskt. Just där på spisen kan jag ställa mina stora, ovala grytor som annars blir ojämna i värmen då de står på en liten rund platta. Lyx! Detta är också en multifunktionsugn som tillåter kreativiteten att blomstra i köket samtidigt som du uppnår goda resultat med hjälp av de många funktionerna. Ugnen har en pyrolytisk rengöring vilket gör det enkelt för mig att hålla ugnsutrymmet rent, och visst är det ljuvligt med en skinande ren ugn som knappt ser använd ut fastän den används varje dag? Just idag bakade jag äppelkladdkaka i muffinsform. Om jag bakar mycket på en gång så använder jag alltid varmluftsfunktionen som jag tycker funkar fantastiskt bra. Är så himla nöjd!

Så, funderar du på att också byta ut dina vitvaror? Kika in hos Cylinda och läs me om hur de gör vardagen lite enklare. 

1 kommentar
Pajer

Hallonmoussepaj

34 röster
hallonmoussepaj

Hallonmoussepaj är en härligt sötsyrlig och fantastiskt god paj som bakas utan ugn. Det är en fryst paj som gärna får stå framme i 15 minuter innan servering så att den blir härligt krämig och god. Jag toppade pajen med maräng som bränns av en snabbis och så lite färska hallon.

hallonmoussepaj

Recept på pajen är detsamma som min blåbärsmoussepaj, fast med hallon istället. Tro mig när jag säger att blåbärsmoussepajen är magiskt god, MEN jag tror faktiskt att denna klättrar förbi och hamnar etta på moussepaj-listan. Ni bara måste prova! Funkar fint med både färska och frysta hallon.

Hallonmoussepaj, 10 bitar:

Pajskal:
15 digestivekex
85 g smör

Fyllning:
4 dl hallon
1 msk citronsaft
3 dl vispgrädde
0.5 dl florsocker

Topping:
2 äggvitor
1 dl strösocker
limeskal

Gör så här:

  1. Pajskal: Börja med att smälta smöret i en kastrull på låg värme. Låt stå.
  2. Mixa kakorna i en matberedare till ett fint pulver, tillsätt det smälta smöret och mixa tills det blivit väl blandat.
  3. Tryck ut smulet i en form med löstagbar kant, 20 cm. Packa hårt med baksidan av en matsked eller botten av ett glas. Ställ in i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  4. Fyllning: Värm upp hallon i en kastrull på medelhög värme. Mosa dem med en gaffel och tag av från värmen.
  5. Mosa bären genom en finmaskig sil över en liten skål – släng bärmoset (det i silen).
  6. Blanda saft från hallon tillsammans med citronsaft.
  7. Vispa grädde och florsocker lätt – tills det blir spår efter vispen men inga styva toppar.
  8. Rör ner lite grädde i hallonsaften och blanda tills det blandats väl. Rör sedan ner resterande grädde och rör ihop ordentligt.
  9. Fyll pajskalet med moussen och låt sedan stå i frysen i minst 4 timmar.
  10. Topping: Vispa upp ägg och strösocker över ett vattenbad. Vispa tills marängen nått en temperatur om 65°c. Tag av från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller i din assistent tills marängen svalnat helt och sockerkristallerna inte kan kännas (tag lite smet och känn mellan två fingrar).
  11. Spritsa ut marängen på pajen och bränn av med en gasbrännare.
  12. Toppa med lite färska hallon innan servering.

TIPS:
* Pajen kan förvaras i frysen i upp till 3 veckor – då utan maräng.
* Pajen kan stå i kylskåpet i ett par timmar.

Missa inte min senaste Youtubevideo. Kram och ha en fin stund i köket.

Kommentera
Kladdkakor och Brownies, Kladdkakemuffins

Äppelkladdkaka

65 röster
Äppelkladdkaka

Äppelkladdkaka med smörstekta äpplen som är smaksatta med kanel och kardemumma. Så otroligt gott och jag toppar hela härligheten med en hemgjord vaniljvisp. Ni bara måste prova nu när det börjar finnas fina äpplen i både trädgårdar och butik.

Äppelkladdkaka

Såhär ser de ut utan vanijvispen. De sjuker ner en aning i mitten och blir som små skålar viket är perfekt för fyllning av just vaniljvisp, eller varför inte en kula vaniljglass? Det ska jag prova efter att ha värmt en kladdis i micron en snabbis.

Äppelkladdkaka, 12 st:

Fyllning:
30 g smör
2 äpplen
1 msk brun farin strö
2 tsk malen kanel
1 tsk malen kardemumma

Kladdmuffins:
100 g smör
2 dl strösocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Gör så här:

  1. Fyllning: Hetta upp smöret i en stekpanna. Skala och finhacka äpplena och lägg dem i pannan med smöret. Tillsätt farinsocker, kanel och kardemumma, rör om och låt puttra i ett par minuter tills äpplena blivit mjuka. Tag av från värmen och låt stå.
  2. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och placera ut 12 stabila muffinsformar på en plåt.
  3. Smält smöret i en kastrull och tag av från värmen. Tillsätt resterande ingredienser och rör om till en jämn smet.
  4. Fördela smeten jämnt i formarna. Toppa med äppelfyllningen.
  5. Grädda mitt i ugnen i ca. 10-12 minuter, tag ut och låt svalna helt.

Lycka till med bakningen! Missa inte min senaste youtubevideo.
Och här finner du fler recept på kladdkakor.

2 kommentarer
Bakelser

Marängbakelser med jordgubbar

38 röster
Marängbakelser med jordgubbar

För ett par veckor sedan sålde vi marängbakelser med jordgubbar i vår fikavagn (@fridasfikavagn). De blev oerhört populära och alla plåtar med bakelser som vi bakat tog slut minutrarna efter att vi öppnat luckan på vagnen. Och nu tänker jag att jag även delar receptet här med er, så att ni också får mumsa på dessa i sommar.

Marängbakelser med jordgubbar

Jag menar – SE så goda de är! Frasig maräng, fluffig fyllning och söta gubbar. Allt som en gillar i samma bakelse. Naturligt glutenfria är de också, vilket är toppenbra. Fyllningen är densamma som till min himmelska jordgubbstårta.

Marängbakelser med jordgubbar, 12 st:

Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker

Fyllning:
2 dl vispgrädde
100 g philadelphiaost
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
300 g jordgubbar

Gör så här:

  1. Maräng: Sätt ugnen på 160°c över/undervärme och placera ut 12 muffinsformar på en plåt, ställ åt sidan.
  2. Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp eller i din köksassistent, vispa på hög hastighet. Tillsätt sedan lite socker i taget under konstant vispning och när allt socker är tillsatt så låter du marängen vispas i 5 minuter. Känn mellan fingrarna –när sockerkristallerna inte går att känna så är marängen klar. 
  3. Klicka ut marängsmet i muffinsformarna och forma gropar i samtliga formar.
  4. Ställ in i ugnen och sänk värmen till 120°c, grädda mitt i ugnen i ca. 1 timme. Stäng sedan av ungen och låt marängerna stå och svalna tills ugnen blivit helt kall.
  5. Fyllning: Vispa grädde, philadelphia, florsocker och vaniljsocker till ett fast fluff.
  6. Finhacka jordgubbarna och blanda ner dem i smeten (spara några till garnering).
  7. Fördela fyllningen i formarna och garnera med jordgubbar.

Missa inte min senaste Youtubevideo HÄR. Lycka till i köket!

1 kommentar
Kladdkakor och Brownies

Kladdkaka med salt kola

30 röster
kladdkaka med salt kola

Kladdkaka med salt kola, alltså små rutor av kladdkaka som alla har en gömma av kola. Sedan är de doppade i choklad och toppade med flingsalt. Dessa är så goda att klockorna stannar.

kladdkaka med salt kola

Jag menar, ni ser ju bara här på bilden. Den är MAGISK. Blir lycklig bara av att tänka på dessa godbitar. Och önskar att jag inte hade gett bort de som blev över för dagen. Dessa kan frysas i tättslutande burk med lock i tre månader, så det blir allt en ny omgång imorgon som jag fryser in till sommarens picknickstunder.

Här finner ni fler recept på goda kladdkakor.

Kladdkaka med salt kola, 8 st:

Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl (eller glutenfri mjölmix)
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1.5 dl karamelliserad mjölk (denna använder jag – adlink)

Garnering:
150 g mörk choklad
1 msk flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och placera ut en silikonform med 8 kuber på en plåt.
  2. Smält smöret och låt stå. Blanda resterande ingredienser (utom karamelliserad mjölk) i en skål och tillsätt sedan smöret. Rör ihop en slät smet.
  3. Fördela ca. 2 msk av smeten i varje form och klicka sedan över 1 msk karamelliserad mjölk. Toppa med resterande del av kladdkakesmeten och göm kolan under.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca. 12 minuter, tills de fått fasta kanter men är mjuka i mitten.
  5. Ställ i frysen och låt stelna helt – ca. 1.5 timmar.
  6. Garnering: Smält choklad och olja på låg värme i en kastrull. Rör hela tiden.
  7. När all choklad smält så vänder du de frysta kladdkakebitarna i chokladen, lägg på bakplåtspapper.
  8. Låt chokladen stelna lite innan du strör på flingsalt. Förvara dem i kylskåp i burk med tättslutande lock.

Missa inte min senaste youtubevideo. Ha det så roligt i köket!

2 kommentarer