Mat

Napolitansk Pizza – Roberts recept

17 röster
Napolitansk Pizza
Napolitansk Pizza på Roberts vis! Alldeles fantastiskt god.

Robert gästbloggar idag! Ni bara måste prova denna pizza, för om du frågar mig så är det den godaste pizzan en människa kan äta! Nu får Robert ta över tangenterna. 🙂

Hej hallå där! Nu har det blivit dags för mig att dela med sig av mitt pizzadegrecept som ni alla väntat så länge på. Lite för länge enligt somliga, och det ber jag om ursäkt för. Men det har också tagit tid för mig att komma fram till ett enkelt och bra recept som alla ska kunna följa! Många kan tycka att det borde vara busenkelt att baka pizza, och visst. Det kanske inte är det mest avancerade som du kan baka, MEN det är långt ifrån busenkelt! Långt ifrån. Så låt mig nu försöka förklara detta så bra som jag kan, så hoppas jag på att ni frågar frågor ifall det uppstår sådana längs vägen. Mig hittar ni HÄR på instagram.

Napolitansk pizza

1. Mjöla ordentligt på ytan.
2. Tryck försiktigt men bestämt ner fingrarna längs kanten så att degen lossar. INGA naglar!
3. Vänd burken upp och ned, låt den falla ut på en bädd av mjöl.
4. Platta nu ut degen försiktigt med fingrarna – INGA fingertoppar.

Napolitansk pizza

2. Slå försiktigt av mjölet från degen och sträck den på/med knogarna samtidigt.
3. Slå till alla eventuella luftbubblor i kanterna då dessa annars kommer att brännas.
4. Lagom mängd tomatsås, spara en kant på ca. 2 cm runtom – ingen tomatsås på kanterna!

Napolitansk pizza

1. Se kanten här – ingen tomatsås! Vitlök läggs på nu om så önskas.
2. Mozzarella. Jag drar isär min mozzarella i lagom stora bitar. Osten har runnit av i 12 timmar i kyl innan.
3. Drag upp pizzan på din pizzaspade. INGA VASSA NAGLAR!
4. Sträck ut degen försiktigt så att den täcker hela spaden.

Napolitansk pizza

1. Min ugn heter ”Clementi Family, 80×100 cm”. Här funkar det såklart med en mindre pizzaugn eller din vanliga köksugn, se tips nedan hur du bakar pizzan i hemmaugnen.
2. Min ugn jobbar sig uppåt, vill gärna ha den i 450-470 grader. Jag tänder ugnen ca. 1.5 timme innan bak.
3. Vänd pizzan varsamt och håll koll hela tiden.
4. Så nygräddad den bara kan bli!

Napolitansk pizza

Efter gräddning toppar jag gärna med olivolja, ett par drag svartpeppar och färska basilikablad. Men här väljer du såklart din egen topping.

Napolitansk Pizza, 6-7 st:

Ingredienser deg:
1 kg tipo-00 mjöl
650g kallt vatten
25g salt
5g olivolja
1g färsk jäst (som en ärta)

Gör så här:

  1. Om du använder bakmaskin: Lös upp jästen i kallt kranvatten. Tillsätt mjöl, salt och olivolja, kör maskinen i 20 minuter på lägsta hastighet.
  2. Om du gör degen för hand: Lös upp jästen i kallt kranvatten. Tillsätt hälften av mjölet och knåda ihop. Arbeta in salt, olivolja och resterande mjöl. Arbeta för hand i ca. 20 minuter på bakbänk.
  3. Låt degen vila på bänk under bakduk i fem minuter. Runddriv degen tills den fått en slät yta (utan att spricka!) och lägg sedan i en plastlåda med lock.
  4. Låt jäsa i ca 12 timmar i rumstemperatur (det ska finnas luftbubblor i degen när den är klar).
  5. Rulla till bollar: Här finns två varianter att göra beroende på hur sugen man är på pizza.
  6. 1: Dela upp degen i 250g/st degbollar – detta ger ungefär 6-7 st. Runddriv degen till släta bollar och förvara i antingen en stor plastlåda eller mindre matlådor, jag använder mig av små runda plastlådor på 5 dl /st.
    Låt jäsa i rumstemperatur i ca 4 timmar.
  7. 2: Runddriv degen till släta bollar om 250g och lägg i plastlåda eller mindre matlådor. Förvara i kylen 12-16 h. (kan förvaras i kylen upp till två dygn). Ta fram ur kylen 2 timmar innan utbak.
  8. Utbak – se bilder ovan: Här kommer resultatet spegla av sig snabbt hur mycket förarbete och kärlek du har lagt ner på din deg.
  9. Jag bakar alltid ut i hälften vetemjöl och hälften mannagryn för att få en lite frasigare yta på pizzan, gillar du lite mjukare pizza så skippa mannagryn.
  10. Ta en näve av mjölet och strö över den degboll du ska ha, ta varsamt upp den ur lådan och placera i mjölhögen, var noga med att hålla koll på vilken sida som är ovansidan på bollen då den ska vara uppåt på pizzan.
  11. Börja trycka ut degen med fingrarna (inte fingertopparna) pressa luften utåt kanterna för att få en luftig kant, här vänder jag pizzan flera gånger i mjölet för att få en jämn fördelning av luften.
  12. När du känner dig nöjd så ta upp degen och slå av mjölet försiktigt mellan händerna och lägg pizzan på mjölfri yta.
  13. Topping: När det kommer till topping sätter egentligen bara fantasin gränser, jag gillar dock att ha så lite som möjligt på pizzan, en marinara med bara tomat & vitlök är underskattad om man använder bra råvaror men en solklar favorit hos de flesta, liksom mig, är Margherita. 
  14. Jag använder mig av San Marzano tomater på burk, alt. Mutti hela tomater utan skal som jag krossar med händerna och sedan rensar bort kärnhusen. Två burkar tomater räcker till hela degen. Blanda ner 0.5-1 tsk salt i tomatsåsen, smaka av – det ska smaka lite salt.
  15. På en klassiska napolitansk pizza använder man Fior di latte – en mozzarella gjord på komjölk. Personligen gillar jag inte den gummiliknande konsistensen som den osten ger, så jag föredrar buffelmozzarella. Men det är en smaksak!
  16. Toppa med ca. 50 g mozzarella – eller efter smak.
  17. Gräddning: Har du en pizzaugn så börja elda i god tid. Ugnen ska komma upp i minst 450°c innan du gräddar din pizza. Här har du säkerligen bättre koll än mig på hur just din ugn fungerar. Grädda din pizza så som du önskar. Det bör dock inte ta mer än 1.5 minuter för en pizza att gräddas.
  18. Tag ut och toppa eventuellt med olivolja, svartpeppar och färsk basilika (viktigt med basilika!!).
  19. För dig med hemmaugn: Sätt ugnen på grillfunktionen på högsta värmen. Sätt in en pizzasten, bakstål eller en vanlig ugnsplåt högst upp i ugnen. Låt ugnen bli ordentligt varm, den får gärna stå på i 30 minuter innan gräddning.
  20. Grädda sedan pizzan tills den fått en fin färg på både över- och undersidan.

Hoppas att det ska smaka! Inom väldigt kort kommer en video på Fridas Youtubekanal där jag tillsammans med Frida kommer att baka och lära ut ännu mer. Kanske blir det enklare för er att se mig förklara allt detta istället för att läsa det i text. Ha det fint och smaklig spis!

1 kommentar
Glass, Desserter

Glassbakelser med hallon

6 röster
Glassbakelser
Glassbakelser är både enkelt och gott. Passar till vilken fikastund som helst.

Jag fick ett julebud från Guteglass för ett par veckor sedan och har en himla massa glass i frysen fortfarande. Så av den glassen jag själv gillar bäst (hallon & yoghurt) så fick det bli små glassbakelser. SÅ enkelt och fantastiskt gott! Som att äta glass och kex, det kan ju aldrig vara fel!

Du kan såklart ta den glass som du själv gillar allra bäst, och så kan du också göra små gömmor om du önskar. Kanske gömma små klickar av kola eller chokladkräm i en vaniljglass? MUMS! Bara din fantasi sätter gränser här.

Klicka här för fler härliga recept på glass!

Glassbakelser, 8 st:

Kexbotten:
150 g digestivekex
50 g smör

Fyllning:
4 dl av valfri glass

Garnering:
50 g choklad av valfri sort
ev. lite strössel

Gör så här:

  1. Botten: Smält smöret och låt stå. Mixa kexen till ett fint smul i en matberedare och tillsätt smöret. Rör om tills allt blandats väl.
  2. Fördela kexsmulet i 8 små hjärtformar (denna använder jag) och packa hårt. Ställ i frysen medan du ordnar med glassen.
  3. Tag fram glassen ur frysen och skopa ur 4 dl. Lägg i en skål och vispa med elvisp tills du får en mjuk konsistens.
  4. Fyll formarna med glassen och ställ tillbaka i frysen i minst 2 timmar.
  5. Tag ut ur frysen och tryck försiktigt kakorna ur formarna.
  6. Toppa med smält choklad och lite strössel innan servering.

Lycka till med dina glassbakelser, missa inte att kika in på min instagram!

Kommentera
Cheesecake

Mjölkchokladcheesecake med karamellpopcorn

17 röster
Mjölkchokladcheesecake med karamellpopcorn
Mjölkchokladcheesecake med karamellpopcorn, en cheesecake för dig som gillar sött och salt i en himmelsk kombination.

Denna ljuva Mjölkchokladcheesecake med salta karamellpopcorn går inte av för hackor, det vill jag lova. Allt gott som du kan tänka dig i samma kaka. Denna kvalar in direkt på min top tre av alla mina cheesecakes!

Mjölkchokladcheesecake med karamellpopcorn

TIPS:
* Använd glutenfria kex för en glutenfri kaka. Se också till att chokladen är fri från gluten.
* Förvaras inpackad i ex. plast, i frys. Håller i frys i upp till en månad. Fryses utan kola och popcorn som garnering.

Mjölkchokladcheesecake med karamellpopcorn, 8-10 bitar:

Botten:
100 g smör
300 g digestivekex 

Fyllning:
200 g mjölkchoklad
500 g färskost
2 dl vispgrädde
1 dl karamelliserad mjölk
1 nypa flingsalt

Karamellpopcorn:
75 g smör
3 msk ljus sirap
1.5 dl brun farin strö
1 tsk bikarbonat
8 dl salta popcorn

Garnering:
1.5 dl karamelliserad mjölk 

Gör så här:

  1. Botten: Smält smöret och låt stå. Mixa kexen till ett fint smul i en matberedare. Blanda ner smöret tills allt är väl blandat. 
  2. Klä botten av en form med löstagbar kant (22 cm) med bakplåtspapper.
  3. Häll kexsmulet i formen och packa hårt med baksidan av en sked till ett jämnt lager, ställ i frysen medan du gör fyllningen. 
  4. Fyllning: Smält chokladen och låt den svalna en aning. Vispa färskost, grädde, karamelliserad mjölk och flingsalt till en fluffig smet med elvisp på hög hastighet. Tillsätt sedan chokladen och vänd runt med en slickepott. Häll smeten i formen och ställ tillbaka i frysen. Låt frysa i minst 2 timmar.
  5. Karamellpopcorn: Sätt ugnen på 75°c över/undervärme och klä en plåt med bakplågspapper. Smält ihop smör, sirap och socker på medelhög värme. Rör hela tiden tills allt socker smält. 
  6. Tillsätt bikarbonat och under omrörning – nu kommer smeten snabbt att bubbla upp och bli tjockare. Tag av frän värmen och häll karamellsmeten över popcornen. Rör tills allt blandats väl.
  7. Ställ plåten mitt i ugnen och grädda popcornen i ca. 20 minuter. Tag ut och låt svalna innan du delar i bitar. 
  8. Garnering: Bred på den karamelliserade mjölken och toppa med dina karamellpopcorn. 

Lycka till med bakningen! Missa inte att följa mig på Instagram för mer inspo! 🙂

8 kommentarer
Cupcakes

Chokladcupcakes med kolagömma

9 röster
Chokladcupcakes med kolagömma
Chokladcupcakes med kolagömma är en festlig och barnsligt god cupcake.

För ett par månader sedan så bakade jag till ett jobb som jag gjort i samarbete med Törsleffs. Jag knåpade ihop tre härliga recept som jag och min man plåtade för en receptfolder som ännu finns att finna i de flesta matbutiker, kika bland bakingredienserna och den kondenserade och karamelliserade mjölken. Så kul! Inlägget här på bloggen är dock inte med i samarbetet utan jag fick lov att dela recepten här ändå när jag frågade.

Chokladcupcakes med kolagömma

Jag fyllde hallonen med karamelliserad mjölk också, visst blir det tjusigt?

TIPS:
Glutenfritt:
Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Förvaring: I en låda med tättslutande lock i kylskåp i 2 dygn. Eller odekorerade i frys i tre månader.

Klicka här för fler recept på härliga cupcakes!

Chokladcupcakes med kolagömma, 12 st:


Muffins:
135 g smör
1 dl standardmjölk
2 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 dl kakao
1.5 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Fyllning:
2 dl Törsleffs karamelliserade mjölk

Chokladsmörkräm:
100 g mjölkchoklad
200 g rumsvarmt smör
1 dl Törsleffs kondenserad sötad mjölk
2 dl florsocker
2 msk kakao 

Garnering:
12 st färska hallon
3 msk Törsleffs karamelliserade mjölk

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° grader över/undervärme.
  2. Smält smöret och rör ner mjölk, ställ åt sidan.
  3. Vispa ägg och strösocker fluffigt i en skål.
  4. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, vaniljsocker och salt i en annan skål. Tillsätt smöret och ägg- och sockerblandningen, rör ihop till en smet.
  5. Fördela smeten i 12 muffinsformar, fyll dem ca 2/3 delar. Grädda mitt i ugnen i ca 15-18 minuter.
  6. Tag ut och låt svalna innan du gröper ur lite i mitten av varje muffins. Fyll groparna med karamelliserad mjölk.
  7. Smörkräm: Smält chokladen och låt svalna. Vispa smör, kondenserad mjölk, florsocker och kakao till en fluffig smörkräm. Tillsätt chokladen under konstant vispning och rör ihop en slät smörkräm. 
  8. Spritsa smörkrämen på dina muffins. Toppa med färska hallon som du fyller med karamelliserad mjölk.

Lycka till med bakningen! Missa inte att kika in på min facebooksida för mer inspo!

Kommentera
Pajer, No bake

Citronmoussepaj

8 röster
Citronmoussepaj
En sötsyrliga Citronmoussepaj med bränd maräng. Barnsligt god och enkel att baka.

För ett par år sedan gjorde jag en helt fantastiskt god Blåbärsmoussepaj som blev omåttligt populär här på bloggen. Och här om dagen när jag stod med en korg full av citroner så slog det mig att den pajen måste gå att göra med smak av syrlig citron. Och vet ni? Den blev magisk! Denna citronmoussepaj blev min nya favorit!

Detta är en fryst paj som bör tas fram precis innan servering. Den smälter inte jättefort, men den bör ändå inte stå framme alldeles för länge. Och den går alltså utmärkt att frysa med marängen på. I frysen kan den stå i tre veckor.

Glutenfri: Använd glutenfria kex.
Vegansk: Byt smör mot mjölkfritt margarin och grädde samt färskost mot växtbaserade alternativ. Gör en vegansk maräng eller toppa med växtbaserad grädde.

Citronmoussepaj, 8-10 bitar:

Pajskal:
15 digestivekex
85 g smör

Fyllning:
3 dl vispgrädde
100 g färskost (jag använder philadelphia)
1 dl florsocker
saft och skal från 1 stor citron

Topping:
3 äggvitor
1.5 dl strösocker
citronskal

Gör så här:

  1. Smälta smöret till pajskalet i en kastrull på låg värme, låt stå.
  2. Mixa kexen i en matberedare till ett fint pulver, tillsätt det smälta smöret och mixa tills det blivit väl blandat.
  3. Tryck ut smulet i en form med löstagbar kant, 20 cm. Packa hårt med baksidan av en matsked. Ställ in i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  4. Fyllning: Vispa ihop grädde, färskost och florsocker till ett fast fluff, gärna med elvisp.
  5. Tillsätt citronskal- och saft. Rör ihop till en slät fluffig smet.
  6. Häll smeten i pajskalet och slå formen lite i bänken för att få bort eventuella luftbubblor i smeten. Låt stå i frysen i minst 2 timmar.
  7. Maräng: Vispa upp ägg och strösocker över ett vattenbad. Vispa tills marängen nått en temperatur om 65°c. Tag av från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller i din assistent tills marängen svalnat helt och sockerkristallerna inte kan kännas (tag lite smet och känn mellan två fingrar).
  8. Spritsa ut marängen på pajen och bränn av med en gasbrännare. Toppa med lite citronskal innan servering.

Hoppas att pajen ska smaka! Missa inte att följa mig på Instagram för mer recept och inspiration.

Kommentera
Kladdkakor och Brownies

Cookiekladdkaka

85 röster
Cookiekladdkaka
Cookiekladdkaka är kladdkaka och chocolate chip cookie i samma. Det bästa av två världar helt enkelt.

Datumet var 19 oktober år 2015 när jag fick en idé om att göra en ”mashup” på kladdkaka och chocolate chip cookies = chocolate chip cookie kladdkaka. Två av mina absoluta favoritbakverk i ett. Och jag minns att jag provade denna idé hos min svärmor för första gången, och det gjorde total succé. Klicka här för att se inlägget med bilderna från den tiden. Kakan är en stående favorit hos oss och idag tog jag tag i att uppdatera bilderna en aning, för det behövdes.

Cookiekladdkaka

Det är på riktigt som att äta chocolate chip cookie- deg. SÅ ofantligt gott! Gillar ni cookies så bara måste ni prova min kladdis, det är ett som är säkert.

TIPS:
Vegan: Byt smör mot mjölkfritt margarin och ägg mot två matskedar havregrädde.
Glutenfri: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Förvaring & hållbarhet: Förvaras i kylskåp i 3 dygn eller frys i 3 månader.

Cookiekladdkaka, 8 bitar:

Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
1.25 dl farinsocker
0.75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2.5 dl mörka chokladknappar

Garnering:
2 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och smöra samt bröa en springform med löstagabar kant, 20 cm.
  2. Smält smöret och tag av från värmen. Tillsätt resterande ingredienser (utom chokladknappar). Rör till en jämn smet.
  3. Rör ner 2 dl av chokladknapparna och häll smeten i formen.
  4. Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter – skaka på formen, kakan ska vara fast i kanten men vobbla i mitten när den är klar. Tag ut och lägg på resterande chokladknappar medan kakan fortfarande är varm. Låt svalna.
  5. För bästa resultat: låt kakan stå i kylskåp i 2-3 timmar. Toppa sedan med lättvispad grädde.

Lycka till med bakningen! Missa inte att följa mig på instagram där jag delar bilder och videor på mina bakverk blandat med tips och trix i köket! 🙂

Kommentera
Desserter

Key lime pie i glas

82 röster
Key lime pie i glas
Key lime pie i glas är en fräsch dessert som du enkelt svänger ihop på fem minuter. Bakas utan ugn!

En av mina absoluta favoriter är min krämiga key lime pie. Och för ett par år sedan gjorde vi den som dessert i portionsglas på nyårsafton, men så kom jag på att jag endast delade med mig av det på instagram och inte här på bloggen. Så idag svängde jag ihop ett par glas med denna ljuva dessert för att fota till bloggen. Så, här kommer nu receptet! Busenkelt och helt galet gott. Du behöver inte ens en ugn.

Jag toppar med lite grövre limezest för att det är väldigt iögonfallande! Också är det fantastiskt gott! Men det är såklart inget måste, desserten smakar mycket lime även utan skal på toppen.

TIPS:
* Desserten kan förberedas dagen innan – plasta in och låt stå i kylskåp.
* Använd glutenfria kex för en dessert fri från gluten.

Key lime pie i glas, 4 st:

Ingredienser:
40 g smör
160 g digestivekex
1 burk (397 g) sötad kondenserad mjölk – jag använder denna (adlink)
1 limefrukt – skal och saft
2 dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Smält smöret och låt stå.
  2. Mixa kexen i en matberedare till ett fint smul, tillsätt smöret och rör ihop. Låt stå.
  3. Blanda kondenserad mjölk med saft och skal från limefrukten, ställ åt sidan.
  4. Vispa grädden fluffig.
  5. Fördela kexsmulet i fyra glas, toppa sedan med limeblandningen och fluffig grädde.
  6. Dekorera eventuellt med lite extra limeskal.

Lycka till med bakningen!

3 kommentarer
Julbak, Godis

Chokladkola med polka

25 röster
chokladkola med polka
Chokladkola med polka är julens godaste kola.

Chokladkola hör julen till, det tycker i alla fall jag! Åtminstone om den toppas med krossad polkagris, för choklad och mint är som bekant en alldeles ljuvlig kombination. Vilken kola är ett måste för dig i jul?

När jag gjorde min julmustkola snurrad såhär så skapades lite av en trend med just snurrade kolor, som att ta tillbaka något från dåtiden när snurrade kolor fanns att köpa över disk i godisbutiken. Underbart att se tycker jag! Och sedan dess har jag fortsatt att snurra mina kolor, de blir på något vis både finare och godare då.

Chokladkola med polka, 30 bitar:

Ingredienser:
50 g smör
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1.5 dl ljus sirap
1 dl brun farin strö
0.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 dl krossad polkagriskarameller

Gör så här:

  1. Blanda alla ingredienser i en kastrull, sätt på hög värme tills allt smält ihop under konstant omrörning.
  2. Säng till medelhög värme och låt koka tills kolan nått en temperatur om 125°c, det tar ca. 20 minuter.
  3. Häll kolan i en form med bakplåtspapper, 20×20 cm. Strö över polkakross och låt stelna i rumstemperatur i minst 3 timmar.
  4. Skär kolan i bitar och vira in i lite smörpapper.

Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in på min instagram för mer inspiration.

Kommentera
Julbak, Godis

Mjölkchokladtryffel med salt mandel

22 röster
Mjölkchokladtryffel med salt mandel
Du gör denna mjölkchokladtryffel med salt mandel snabbt och enkelt med endast en handfull ingredienser.

Julgodisfabriken är i full gång här hemma. Senaste favoriten är denna mjölkchokladtryffel med salt mandel, otroligt gott om du frågar mig. Jag älskar julgodis som går fort att svänga ihop och är sådär härligt enkelt.

Mjölkchokladtryffel med salt mandel

Byt hasselnötskräm mot nougat för ännu ett gott julgodis! Detta godis förvaras bäst i en burk med tättslutande lock, lägg smörpapper mellan lagren. Du kan förvara godiset i kyl i två veckor eller frysa in i upp till tre månader.

Mjölkchokladtryffel med salt mandel, 20 st:

Ingredienser:
200 g mjölkchoklad
100 g hasselnötskräm
1 dl sötmandel
en stor nypa flingsalt

Gör så här:

  1. Smält choklad tillsammans med hasselnötskräm på låg värme över ett vattenbad.
  2. Hacka mandel och blanda ner 2/3 i chokladen.
  3. Häll upp smeten i en bakpappersklädd brödform (1.5 liter).
  4. Toppa med resterande mandel och flingsalt.
  5. Låt stelna långsamt i rumstemperatur (gärna över natten) och skär sedan i rutor.

Lycka till med bakningen! Glöm inte att följa min facebooksida för mer god inspiration.

Kommentera
Julbak, Godis

Chokladfudge

26 röster
Chokladfudge
Chokladfudge som enkelt görs på tre ingredienser. Himmelskt god och går att variera i det oändliga.

Idag rörde jag och min son Alfred ihop en Chokladfudge som smakade av himmelriket! Se mer i videon här nedan. Hoppas att ni har haft en glad första advent! <3

Här ser ni steg för steg hur jag gör denna ljuva Chokladfudge! 🙂

Chokladfudge, 30 bitar:

Ingredienser:
400 g mörk choklad, 70%
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 gram)
valfri topping

Gör så här:

  1. Smält chokladen på låg värme i en kastrull.
  2. Rör ner den kondenserade mjölken och rör till en tjock konsistens.
  3. Bred ut fudge i en bakpappersklädd form och toppa med godis, kakor, salt eller strössel.

Lycka till! Klicka här för fler härliga julrecept.

4 kommentarer
Julbak, Småkakor

Småkakor med saffranstosca

28 röster
Småkakor med Saffranstosca
Småkakor med Saffranstosca är julens godaste småkaka!

Nu är det mindre än en månad kvar till jul, visst är det fantastiskt? Jag julbakar för fullt i detta nu, för i helgen har vi öppet för Julmys i vår fikavagn. Vi har bland annat rört ihop nästan 20 kilo pepparkaksdeg som ska säljas, det och mycket annat. Otroligt roligt! En grej jag funderade på var att sälja dessa småkakor som jag fyllt med saffranstosca, men det får bli nästa gång i sådant fall. De blev helt fantastiskt goda men vi har inte plats i vagnen för fler bakverk nu, ha ha. Klicka här för fler julrecept.

Småkakor med saffranstosca, 24 st:

Småkakor:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Saffranstosca:
50 g smör
0.5 g saffran
0.5 dl strösocker
2 msk ljus sirap
1 msk mjölk
80 g riven kokos

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och tag fram en minimuffinsplåt eller placera ut 24 stabila småkaksformar på en plåt, ställ åt sidan.
  2. Knåda ihop alla ingredienser till en smidig deg – knåda bara tills degen precis går ihop.
  3. Dela degen i 24 jämnstora delar och rulla dem till bollar. Lägg i muffinsplåten och grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tills de fått lite färg.
  4. Tag ut och forma en grop i kakorna – gärna med hjälp av ett träskaft eller annat runt, var försiktig och doppa i lite mjöl om det fastnar. Låt sedan svalna.
  5. Tosca: Koka ihop samtliga ingredienser. Låt sjuda i 3 minuter under omrörning.
  6. Fördela smeten i kakorna och grädda sedan kakorna ytterligare 3-4 minuter – tills toscan fått en gyllene färg.

Lycka till med kakorna! Glöm inte att kika in min Youtubekanal där min julserie startar första advent.

Kommentera
Småkakor

Småkakor med chokladkola

26 röster
Småkakor med chokladkola
Småkakor med chokladkola och hasselnötkross. Det är en kaka för både stora och små.

Här om dagen bakade jag småkakor i form av grottor, endast skalen. Jag gör så ibland och så fryser jag in dem för att snabbt kunna fylla med något gott när vi får oväntat besök. En del fyllningar kräver inte att bakas i ugnen så då är det perfekt att ha färdiga kakskal i frysen! Denna gång fyllde jag dem med en ljuvlig chokladkola och så toppade jag med krispiga hasselnötter för att få lite tuggmotstånd. Jisses så goda de blev.

Småkakor med chokladkola

Gillar du inte hasselnötter så kan du toppa med andra goda nötter, mandel eller rostade solroskärnor. Eller varför inte lite gott strössel? Kalasfint! Klicka här för massa härliga recept på goda småkakor.

TIPS:
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
* Vegansk: Byt smör mot mjölkfritt margarin och den karamelliserade mjölken mot växtbaserad alternativ.
* Förvara kakorna i burk med tättslutande lock. Håller i en vecka i svalt skafferi eller kyl och tre månader i frys.

Småkakor med chokladkola, 24 st:

Småkakor:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver

Chokladkola:
100 g mörk choklad, 70%
1.5 dl karamelliserad mjölk – denna (adlink)
+ 1 dl hackade hasselnötter till garnering

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och tag fram en minimuffinsplåt eller placera ut 24 stabila småkaksformar på en plåt, ställ åt sidan.
  2. Knåda ihop alla ingredienser till en smidig deg – knåda bara tills degen precis går ihop.
  3. Dela degen i 24 jämnstora delar och rulla dem till bollar. Lägg i muffinsplåten och grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tills de fått lite färg.
  4. Tag ut och forma en grop i kakorna – gärna med hjälp av ett träskaft eller annat runt, var försiktig och doppa i lite mjöl om det fastnar. Låt sedan svalna.
  5. Chokladkola: Smält chokladen på låg värme i en kastrull, rör hela tiden så att det inte bränner fast i botten. Tag av från värmen och rör ner den karamelliserade mjölken. Rör till en len, tryffelliknande smet.
  6. Fördela smeten i kakorna och toppa med hackade nötter.

Lycka till med bakningen!

Kommentera