Mjuka kakor

Silviakaka

6 röster
Silviakaka

Silviakaka är en fluffig och lätt sockerkaka som toppas med en sammetslen glasyr med smak av vanilj. Ett tips för att få glasyren perfekt varje gång är att använda elvisp, vispa till en riktigt fluffig glasyr – jag lovar att det kommer att ta kakan till nya höjder. Otroligt gott! Receptet är lite omgjort från mitt recept på Silviakaka i långpanna.

Reklamlänk: Jag använder denna bakform, den skapar en kant så att glasyren ”stannar” på kakan. Den är också otroligt tjusig!

Silviakaka, 8-10 bitar:

Kaka:
3 ägg 
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1.5 dl kallt vatten
1 nypa salt

Glasyr:
175 g smör
1.25 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2 äggulor

Garnering:
0.75 dl strössel eller kokos

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° grader över/undervärme och smöra samt bröa en form (ca. 20 cm i diameter).
  2. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp, vispa på hög hastighet i ca. 3 minuter. 
  3. Vänd ner vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver. Vänd med en slickepott eller vispa snabbt ihop med elvispen. Tillsätt vattnet och arbeta ihop en slät smet.
  4. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter. 
  5. Glasyr: Smält smör och strösocker i en kastrull, under omrörning. 
  6. Tag av från värmen och låt svalna en aning. Tillsätt sedan vaniljsocker och äggulor – vispa med elvisp på hög hastighet i ett par minuter, tills smeten tjocknat och du fått en fluffig och fin glasyr.
  7. Häll på glasyren och strö över kokos. Låt svalna helt innan servering.

Lycka till! På instagram finner du en video på hur jag bakar denna kaka steg för steg.

Kommentera
Småkakor

Kanelbullekakor

19 röster

Sega Kanelbullekakor som bara smälter i munnen. Oemotståndligt goda! Det är en småkaka som smakar lite som en nygräddad kanelbulle. Snabbt och enkelt fyller du en hel kakburk med kakor. Receptet har jag kopierat rakt ur min bakbok Baka med Frida deluxe. Foto: Helén Pe!

Här finner du fler recept på goda småkakor.

Antal: 35 st.
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Veganskt:
Byt smör mot mjölkfritt margarin.
Hållbarhet:
Tre veckor i skafferi och tre månader i frys. I burk med tättslutande lock.

Kanelbullekakor:

Ingredienser:
150 g rumsvarmt smör
1.5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1.5 msk ljus sirap
3.75 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1.5 tsk malen kardemumma
1.5 tsk malen kanel

Garnering:
lite vatten
1/2 dl pärlsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Nyp ihop ingredienserna till en smidig deg. 
  3. Dela degen i 35 jämnstora bitar och rulla dem till bollar. 
  4. Lägg på plåtarna och platta till en aning. 
  5. Pensla med lite vatten, toppa med pärlsocker och grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter. Tag ut och låt svalna innan du lyfter dem från plåten. 

Lycka till med dina kanelbullekakor! Kika in på min instagram – där finner du en steg för steg- video på när jag bakar dessa kakor.

Kommentera
Bakelser

Smördegsbakelser med lemoncurd

9 röster
Smördegsbakelser med lemoncurd

Smördegsbakelser med lemoncurd bakade jag här om dagen när jag hittade en rulle smördeg i kylskåpet. Jag älskar att det är så enkelt och går så fort! Dessa blev oerhört goda och något jag kommer att experimentera mer med. De blir inte så höga och puffiga som man ofta önskar av just smördeg, men de blev krispiga, lite sega och alldeles perfekta!

Smördegsbakelser med lemoncurd

Jag stress lite råsocker på kanten. Dels för att det blir lite fint men också för att det ger ännu mer krisp och god smak till bakverket. Det kan du givetvis skippa om du vill!

Smördegsbakelser med lemoncurd, 4 stora:

Bakelser:
1 rulle smördeg
1 ägg
1 msk råsocker

Fyllning:
2 dl lemoncurd – recept här
2 dl vispgrädde
färska eller frysta bär
en liten bit vit choklad

Gör så här:

  1. Lägg ugnen på 220° grader över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Rulla ut smördegen och stansa ut fyra stora ringar av smördegen, ca. 11 cm i diameter. Lägg på bakplåtspapper med jämna mellanrum.
  3. Stansa en mindre ring i de stora ringarna – ca. 7 cm i diameter. Nagga den mindre delen (själva mittendelen). Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö över lite råsocker.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter, eller tills de fått fin färg.
  5. Tag ut och låt svalna helt innan du flyttar över de till ett serveringsfat.
  6. Toppa med lemoncurd, bär och grädde. Riv över lite vit choklad det sista du gör.

Missa inte min Instagram – där kan ni se en video på när jag bakar dessa ljuva smördegsbakelser med lemoncurd! Lycka till. 🙂

Kommentera
Muffins

Amerikanska Chokladmuffins

23 röster
Amerikanska Chokladmuffins

Amerikanska Chokladmuffins är en muffins för varje människa som älskar choklad. Dessa har jag bakat med jämna mellanrum sedan jag experimenterade fram receptet redan 2016 – här finner ni första inlägget med dessa, då kallade jag de för ”McDonald’s chokladmuffins.

Amerikanska Chokladmuffins

De är så oerhört saftiga och sprängfyllda med choklad både inuti och som topping. Ni ser ju fluffet!
På min instagram kan ni se en steg för steg- video på när jag bakar dessa godingar.

Amerikanska Chokladmuffins, 12 st:

Ingredienser:
130 g smör
5 dl vetemjöl
1 1/2 dl kakao
2 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
2 tsk vaniljsocker
1 krm salt
1.75 dl filmjölk
2 dl strösocker
2 ägg
100 g hackad mörk choklad 70%
75 g hackad mjölkchoklad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°c över/undervärme och placera ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Smält smöret och låt stå.
  3. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker och salt i en skål.
  4. Tillsätt det smälta smöret, ägg, strösocker och filmjölk. Rör ihop en tjock smet.
  5. Tillsätt 2/3 av chokladen och rör tills allt blandats väl.
  6. Fördela smeten jämnt i formarna och toppa med resterande choklad.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter.
  8. Tag ut och låt svalna en aning innan du lyfter muffinsen ur plåten.

Lycka till med dina Amerikanska chokladmuffins! Hoppas att det ska smaka.

1 kommentar
Småkakor

Nutellacookies

59 röster
Nutellacookies

Nutellacookies är en seg kaka med frasig yta och kladdig mitt. Otroligt god och enkel att baka, smakar som den bästa av kladdkakor. Det är en gammal favorit från bloggen, här finner ni originalinlägget från 2016. Denna gång bakade jag lite större kakor, så då blev det endast 8 stycken. Få men naggande goda!

Nutellacookies

Flingsalt strödde jag på toppen denna gång också, och de tog kakorna till en ny nivå. Ni vet ju, choklad och salt – en vinnande kombination. Salt både balanserar och förhöjer smakerna, prova vetja!

Nutellacookies, 8 st:

2 äggvitor
2 dl florsocker
0.5 dl vetemjöl
0.75 dl kakao
1 dl nutella eller annan nötkräm
flingsalt

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa upp äggvita och florsocker riktigt fluffigt, i ca. 3 minuter med elvisp på hög hastighet.
  3. Tillsätt nutellan och vispa ihop till en jämn smet. Vänd ner de mjöl och kakao med en slickepott, rör till en klumpfri smet.
  4. Klicka ut 8 kakor på plåten och grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter.
  5. Rör ner resterande ingredienser med en slickepott. Strö över flingsalt direkt när de kommit ut ur ugnen. Låt svalna innan du flyttar kakorna från plåten.

Lycka till med dina Nutellacookies! På instagram har jag delat en video på när jag bakar dessa kakor.

Kommentera
Semlor, Fettisdagen

Semmelknyten

45 röster
Semmelknyten

Semmelknyten är ett nytt påhitt. Jag kom på det här om kvällen när vi skulle gå och lägga oss, det är oftast då som mina bästa recept blir till. Så knasigt! Men dessa blev otroligt bra, är så himla nöjd! Och så tar det knappt en kvart att få en plåt full med små mandelmassafyllda smördegsknyten som smakar som semlor. De fick högsta poäng av samtliga som fick smaka här om dagen när de var nygräddade.

Semmelknyten

Det är alltså ett ark med färdigköpt smördeg som jag fyllt med hemgjord mandelmassa. Sedan gräddas de i ugnen och efter gräddning så pudrar jag över florsocker. Vid servering så doppar du dessa i lättvispad grädde. Ni förstår ju så gott! Det enda jag kände var att jag hade kunnat strö över lite kardemumma innan gräddning också, för att få extra smak!

TIPS:
* Glutenfritt:
Använd en glutenfri smördeg.
* Veganskt: Använd en vegansk smördeg och byt äggvita i mandelmassan mot vatten. Pensla även med vatten eller lite havremjölk istället för ägg.

För att enklare förstå hur du ska göra dessa Semmelknyten så kan du kika in på min instagram där jag visar steg för steg i en video.

Semmelknyten, 12 st:

Mandelmassa:
100 g sötmandel
1 dl florsocker
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 äggvita
ca. 1 msk vatten

Semmelknyten:
1 ark färdig smördeg
Mandelmassa (recept ovan)
1 ägg
0.5 tsk mortlade kardemummakärnor
1 msk florsocker
2 dl grädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Mandelmassa: Hetta upp en stekpanna och rosta mandlarna tills de fått en lite mörkare färg. Rör hela tiden för att minska risken för brända mandlar. Tag av från värmen och häll ner dem i din matberedare. Mixa tills det blivit som ett grovt mandelmjöl. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en fin massa. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om du önskar en lösare konsistens. Låt stå.
  3. Semmelknyten: Rulla ut smördegen och klicka ut 12 klickar mandelmassa med jämna mellanrum på ena halvan av smördegen.
  4. Vik över andra halvan så att det lägger sig som ett lock på mandelmassan, och tryck sedan ur all luft, så att det blir som små ”kuddar” – tänk ravioli. Skär sedan ut 12 jämnstora bitar med en pizzaskärare.
  5. Tryck med en gaffel runt alla semmelknyten så att de stänger sig ordenligt. Lägg på plåt med jämna mellanrum och pensla med ägg, strö sedan över kardemumma.
  6. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 10 minuter – tills de fått en fin färg.
  7. Låt svalna en aning innan du pudrar över florsocker.
  8. Vispa grädden fluffig och doppa dina semmelknyten vid servering.

För att enklare förstå steg för steg så kan ni kika in på min instagram, där har jag en video på hur jag gör dessa godbitar!

Hoppas att det ska smaka! HÄR finns massor med fler goda semmelrecept.

1 kommentar
Småkakor, Kakor

Cookieskålar

16 röster
Cookieskålar

Cookieskålar är precis som det låter – skålar av kakdeg. Ätbara skålar. Chocolate chip cookies formad till en skål. En otroligt rolig och god grej att göra till alla kalas. Eller varför inte bara till en helt vanlig dag när en behöver piggas upp lite? Jag tycker att dessa är godare att äta än de vanliga platta chocolate chip cookies, de blir mer sega och lite krispiga i kanten. Himla goda!

Cookieskålar

Jag fyller helst mina skålar med en kula glass, denna gång blev det en kula salt kolaglass. Om somrarna när jag gjort Cookieskålar så har jag mer än gärna toppat med lite färska bär. Jordgubbar & hallon är underbart gott med en kula vaniljglass, i en cookieskål.

TIPS:
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot Semper glutenfri mjölmix.
* Förvaring/Hållbarhet: Förvaras i kakburk med tättslutande lock eller påse, i kallt skafferi (1 vecka) eller i frys (3 månader).

Cookieskålar, 10 st:

Ingredienser:
110 g smör
1.5 dl brun farin strö
0.5 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2.75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
2 dl små mörka chokladknappar eller smått hackad choklad

Gör så här:

  1. Börja att sätta ugnen på 175°c och placera ut 10 muffinsformar i en muffinsplåt.
  2. Smält smöret, låt svalna en aning och rör ihop det med farinsocker och strösocker.
  3. Tillsätt sedan ägg och vaniljsocker, rör kraftigt (med slickepott) till en slät smet.
  4. Tillsätt de torra ingredienserna i smeten (ej choklad) och arbeta ihop en tjock och klibbig deg. Tillsätt chokladknappar och rör ihop.
  5. Fördela degen jämnt i formarna och forma en urgröpning – med tummen eller baksidan av ett matskedsmått.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter – tills de fått en lätt gyllene färg.
  7. Tag ut och forma till skålar medan kakorna fortfarande är varma – det gör du genom att trycka ner något i mitten av kakorna, jag tog ett litet glasmått. Men tänk typ ett ”snapsglas” i storlek.
  8. Låt svalna helt och tag sedan bort formarna innan du fyller och serverar.

Lycka till med dina cookieskålar! Missa inte videon på min instagram där jag visar hur du bakar dessa, steg för steg. 🙂

1 kommentar
Pajer

Banoffeepaj krustader

31 röster
Banoffeepaj krustader

Banoffeepaj krustader är precis lika underbart gott som det låter. Krispiga och lite salta krustader fyllda med karamelliserad mjölk, banan och lättvispad grädde. Som en Banoffeepaj fast lite bättre, om du frågar mig. De är krispiga, salta, söta och krämiga. Allt på samma gång, och dessutom tar det knappa fem minuter att fixa dessa. Så smidigt!

Banoffeepaj krustader

Jag inspirerades av mina egna Key lime pie i krustader som jag gjorde inför nyår. Dessutom hade jag två förpackningar med lite större krustader kvar som jag ville göra något med. Så såg jag både karamelliserad mjölk, banan och grädde. Så där föddes idén! Och de blev ofantligt goda.

Banoffeepaj krustader, 12 st:

12 st. stora krustader – (Reklamlänk) dessa använder jag (
1/2 burk (ca. 200 g) karamelliserad mjölk – (Reklamlänk) denna använder jag
1 banan
2 dl vispgrädde
liten bit mörk choklad, ca 20 gram

Gör så här:

  1. Placera ut krustaderna på ett serveringsfat.
  2. Fördela den karamelliserade mjölken i alla krustader och toppa med en bananskiva i varje.
  3. Klicka över lite lättvispad grädde och riv till sist över den mörka chokladen.

Lycka till med dina Banoffeepaj krustader! Hoppas att ni ska gilla dessa lika mycket som jag gör. Missa inte att kika in på min Instagram där ni kan se en video på när jag gör dessa.

4 kommentarer
Pajer

Key lime pie i krustader

60 röster
Key lime pie I krustader

Key lime pie I krustader är en otroligt god liten munsbit som är enkel att baka och festlig att servera till prick alla tillställningar, perfekt till nyår! Skalet blir lite segt efter gräddning i ugnen och lätt krispigt när det svalnat. Det salta i krustaderna balanserar det söta i fyllningen och tillsammans med lite bränd maräng blir det fantastiskt gott!

Key lime pie I krustader

När jag gjorde dessa Key lime pie I krustader så tog jag mitt recept på Key lime pie som jag halverade, och skippade pajskalet såklart då krustaderna fick göra jobbet. Det var barnsligt enkelt och gick väldigt fort. Dessa kommer att bakas många fler gånger! Idén uppkom i en dröm tidigare i veckan, så nu fick jag lite tid över idag till att provbaka. Så roligt hur recept kan komma till ibland! 🙂

Key lime pie i krustader, 20 st:

Ingredienser
20 st små krustader – jag använder dessa (adlink)
1/2 burk (200 g) sötad kondenserad mjölk – denna använder jag (adlink)
1 ägg
1 äggula
saften från 2 stora limefrukter
skal från 1 limefrukt
2 tsk vaniljsocker

Maräng:
2 äggvitor 
1 dl strösocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 160° över/undervärme och placera ut 20 små krustader på en plåt med bakplåtspapper.
  2. Rör ihop samtliga ingredienser till fyllningen och låt sedan stå i tio minuter.
  3. Fyll krustaderna med fyllningen upp till kanten och grädda sedan mitt i ugnen i 5-7 minuter, tills fyllningen blivit fast och ytan fått en lite mörkare färg.
  4. Tag ut och låt svalna medan du gör marängen.
  5. Maräng: Vispa äggvitorna på hög hastighet med elvisp eller i din köksassistent, till ett fast fluff. Tillsätt sedan strösockret lite i taget under konstant vispning. Vispa tills du fått en blank och styv marängsmet utan sockerkristaller – känn mellan fingrarna.
  6. Spritsa marängen på dina små pajer och bränn sedan av med en gasbrännare. – Om du inte har någon sådan så kan du köra in dom högt uppe i ugnen på 170 grader tills de fått en fin färg.

Hoppas att dina Key lime pie i krustader ska bli goda! På min instagram kan ni se en video på när jag bakar dessa, missa inte den! 🙂

2 kommentarer
Tårtor

Pepparkakstårta med hallon och vit choklad

49 röster
Pepparkakstårta med hallon och vit choklad

Pepparkakstårta med hallon och vit choklad är en stående favorit hos mig! Denna gjorde jag till min julbok – Julbak deluxe, och har gjort den många gånger sedan dess. Just kombinationen av saftiga pepparkakasbottnar med hallonmousse och vit chokladsmörkräm är ljuvlig. Pudrade lite florsocker på tårtan för att få lite mer vintrig känsla.

Pepparkakstårta med hallon och vit choklad

Denna skulle även passa att servera till nyår, men då kanske med smak av endast kardemumma i själva botten? Eller varför inte vanilj, eller citron. Åh, så gott!

Pepparkakstårta med hallon och vit choklad, 8-10 bitar:

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 msk pepparkakskryddor – recept här
1 tsk vaniljsocker 
1 dl kokos, till formen

Hallonmousse:
2,5 dl vispgrädde
100 g färskost, t.ex. philadelphiaost
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker 
300 g hallon

Vit chokladsmörkräm:
200 g vit choklad
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform, 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Klä formen så att du får extra höga kanter. Smörj pappret med smör och bröa gärna med kokos.
  2. Vispa ägg och strösocker med elvisp i cirka 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet.
  3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter. Ta ut och låt svalna helt innan du sedan skär den i tre jämna bottnar.
  4. Gör hallonmoussen. Vispa grädde, färskost, florsocker och vaniljsocker i en skål med elvisp till ett fast fluff. Mosa hallonen lätt, vänd i dem och rör försiktigt ihop tills allt blandats väl. Låt stå i kylskåp och fortsätt med smörkrämen.
  5. Smält chokladen över ett vattenbad på låg värme. Ta av från värmen och låt svalna en aning.
  6. Vispa smör och florsocker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 5–6 minuter. Tillsätt chokladen och vispa ihop tills allt blandats väl.
  7. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat och bred på hälften av hallonmoussen. Lägg på nästa botten och bred på resten av hallonmoussen. Lägg på tredje botten och spackla sedan tårtan med chokladsmörkrämen. Dekorera eventuellt med lite pepparkakor före servering.
Pepparkakstårta med hallon och vit choklad

Dessa ljuva bilder är tagna av fotograf Helen Pe till min julbok Julbak Deluxe. Lycka till med din Pepparkakstårta med hallon och vit choklad! Hoppas det ska smaka. 🙂

Kommentera
Småkakor

Cookies med Cote d’or

8 röster
Cookies med Cote d'or

Cookies med Cote d’or är något som jag rekommenderar alla att baka. Kanske har du någon liten chokladelefant liggandes i dina gömmor hemma? Eller annan chokladbit eller pralin för den delen. Detta receptet gjorde jag i ett betalt samarbete med Cote d’or, till instagram. Men då inläggen försvinner neråt i en rasande fart på instagram så frågade jag om jag får dela det på bloggen också, vilket jag fick. Så här kommer det! 🙂

Cookies med cote d'or

TIPS:
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix. Tänk på att Cote d’or kan innehålla spår av gluten, så använt likvärdigt godis som är glutenfritt.
Förvaring: I burk med tättslutande lock i skafferi eller frys.
Hållbarhet: En vecka i skafferi elle tre månader i frys.

Cookies med cote d’or, 12 st:

Ingredienser:
110 g smör
1.5 dl brun farin strö
0.5 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
2.75 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
100 g mörk choklad
12 st Cote d’or

Gör så här:
1. 
Börja att sätta ugnen på 175°c och smöra en muffinsplåt med plats för 12 kakor
2. Smält smöret, låt svalna en aning och rör ihop det med farinsocker och strösocker.
3. Tillsätt sedan ägg, äggula och vaniljsocker, vispa till en slät smet.
4. Tillsätt de torra ingredienserna i smeten (ej choklad och flingsalt) och arbeta ihop en tjock och klibbig deg. Hacka den mörka chokladen och tillsätt i degen. Rör ihop.
5. Fördela degen i formarna och grädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter, tills kakorna fått en fin gyllene färg.
6. Tag ut och tryck genast ner en Cote d’or i varje kaka. Låt sedan svalna innan du lyfter kakorna ur plåten.

Lycka till med dina Cookies med cote d’or. HÄR finns fler goda recept på kakor.

Kommentera
Julbak, Bullar, Bullar och sötebröd

Saffransbullar med vit choklad

43 röster
Saffransbullar med vit choklad

Saffransbullar med vit choklad är som små sockerdoppade fluffiga moln som doftar av saffran och gömmer en massa god vit choklad. De är otroliga och absolut inte bakade för sista gången här hemma innan jul, det kan jag säga.

Saffransbullar med vit choklad

Ser du så goda de ser ut? De är penslade med lite smält smör efter gräddning, och sedan doppade i strösocker. Den biten kan du skippa om du vill, men jag lovar att det höjer smakerna något oerhört. Ska man fika så ska man fika, lite så tänker jag. Och dessa saffransbullar med vit choklad vill du gärna äta minst två av, i alla fall så vill jag det.

HÄR finner du recept på annat gott att baka till jul.

TIPS:
Förvaring:
I påsar som du sluter tätt först när bullarna svalnat helt.
Hållbarhet: Fem dygn i skafferi eller tre månader i frys.

Saffransbullar med vit choklad, 24 st:

Fyllning:
100 g smör 
0.5 dl brun farin strö
0.5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1 dl chokladknappar

Bulldeg:
500 g kall standardmjölk 
50 g färsk jäst
1 g saffran
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1100 g vetemjöl (ca. 18 dl)
200 g rumsvarmt smör 
0.5 tsk salt

Garnering:
1 ägg + 2 tsk vatten
100 g smör
2 dl strösocker

Gör så här:

  1. Börja med att röra ihop smör, farinsocker, strösocker, vaniljsocker och vit choklad i en skål. Ställ åt sidan.
  2. Lös jästen i mjölken, gärna i en skål till din assistent. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Låt maskinen gå på låg hastighet i 20 minuter. Du kan också knåda för hand, gärna lika länge.
  3. Dela degen i 24 jämnstora bitar och fyll varje bit med en tesked av fyllningen. Nyp ihop så att ingen fyllning sedan flyter ut. Lägg bullarna på två plåtar.
  4. Låt jäsa under bakduk i 1.5-2 timmar.
  5. Sätt ugnen på 225°c över/undervärme.
  6. Vispa upp ägg, vatten och salt. Pensla bullarna och grädda sedan mitt i ugnen i 10-12 minuter, tills de fått en fin gyllene färg.
  7. Tag ut och låt svalna en aning.
  8. Pensla med smält smör och doppa i strösocker.

Lycka till! På min instagram visar jag i en video hur jag bakar dessa ljuva Saffransbullar med vit choklad.

Kommentera