Kladdkakor och Brownies, Kladdkakemuffins, Muffins

Kladdkakemuffins med after eight

1 röster
Kladdkakemuffins med after eight
Kladdkakemuffins med after eight. Enkla att baka och helt fantastiskt goda!

Kladdkakemuffins är någonting som jag älskar att baka. Det är enkelt, går fort och går inte att misslyckas med. Variera efter egen smak och toppa med lite glass eller grädde, ljuvligt gott! Här finner ni fler recept på kladdiga muffins.

Kladdkakemuffins med after eight

Jag toppade ett gäng med lättvispad grädde och hallon. En otroligt god kombo ihop med choklad och mint! Det är också gott att toppa med pärongrädde, för ni vet ju att mint & päron får smaklökarna att dansa i takt.

Kladdkakemuffins med after eight, 12 st:

Ingredienser:
100 g smör
50 g mörk choklad
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
12 st. after eight

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och placera ut 12 normalstora muffinsformar på en bakplåt.
  2. Smält smör och choklad i en kastrull på låg värme, låt svalna en aning.
  3. Rör ihop ägg och strösocker med en slickepott, tillsätt sedan de torra ingredienserna (ej after eight) och rör om.
  4. Rör ner smörblandningen och arbeta ihop en klumpfri smet.
  5. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter. Tag ut ur ugnen och lägg på en after eight på varje muffins, tryck till försiktigt. Låt svalna en aning innan servering.

TIPS:
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot samma mängd glutenfri mjölmix.
* Vegansk: Byt smör mot mjölkfritt margarin, ägg mot 3 msk havregrädde och choklad samt after eight mot vegansk alternativ.
* Förvaras i kakburk med tättslutande lock i skafferi. Håller sig då fina i 1 vecka.
* Kan frysas! Väl inpackade i fryspåsar eller burk med tättslutande lock, håller fint i 3 månader.

Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in på min instagram för mer inspiration.

Kommentera
Mat, Pasta

Pesto på Sojabönor

2 röster
Pesto på Sojabönor
Pesto på Sojabönor är både enkelt och supergott!

Pasta med pesto gjord på Sojabönor, basilika och parmesanost. Och så olja & vitlök såklart. Istället för pinjenötter har jag cashewnötter. Fantastiskt enkelt och så otroligt gott. Länge sedan var det som min make sade ”detta var det absolut godaste du lagat” när han fått en ny rätt serverad. Han är alltid tacksam och inte alls kräsen, däremot slänger han inte ut sina 10 poäng till höger och vänster. Så det är ett bra betyg! Även min pappa som inte jättegärna tidigare ätit pesto älskade denna! Krämigt och gott!

Här finner ni fler recept på vegetarisk mat!

Pesto på Sojabönor, 6 port:

Ingredienser:
200 g frysta (gröna) sojabönor
0.5 tsk salt
150 g parmesanost
1 dl olivolja
2.5 dl matlagningsgrädde
1 dl naturella cashewnötter
1 kruka färsk basilika
salt och svartpeppar efter smak

Gör så här:

  1. Koka valfri pasta enligt anvisning på paketet.
  2. Koka upp vatten i en kastrull, tillsätt bönor och salt och låt koka i 4 minuter. Häll av och lägg bönorna i en matberedare.
  3. Finriv parmesanosten och tillsätt hälften av den (spara andra delen till servering) tillsammans med resterande ingredienser i matberedaren. Mixa till en slät pesto.
  4. Blanda peston med pasta och toppa med parmesanosten samt lite extra basilika och svartpeppar.

Lycka till med matlagningen! På min facebooksida finner du mer inspiration.

Kommentera
Uncategorized, Mjuka kakor

Choklad och hasselnötskaka med hallon

5 röster
§Choklad och Hasselnötskaka§
Choklad och Hasselnötskaka med hallonfrosting. Enkelt att svänga ihop och otroligt gott!

Här om veckan hittade jag en hel påse med hasselnötter som hade blivit över sedan en bokplåtning som jag gjort tidigare, och choklad har jag också i överflöd. Och detta resulterade helt enkelt i en helt magiskt god Choklad och hasselnötskaka med hallonfrosting. Barnsligt god om ni frågar mig!

Choklad och hasselnötskaka
Choklad och hasselnötskaka som jag strödde lite torkade blomblad på. Både fint och gott blev det!

Om du vill byta hallon mot andra bär, eller hasselnötter mot andra nötter eller frön så funkar det fint!
Här finner ni fler recept på härliga mjuka kakor.

Choklad och hasselnötskaka med hallonfrosting, 20 bitar:

Chokladkaka:
50 g smör
2 dl vispgrädde
5 ägg
2 dl strösocker
200 g mörk choklad – funkar att byta mot ljusare choklad
300 g hasselnötter
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 msk kakao

Frosting:
2 dl vispgrädde
1.5 dl creme fraiche, 34%
1 dl hallonsylt

Garnering:
150 g färska bär
ev. torkade blomblad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en form 20×30 cm med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och rör ner grädden, låt stå.
  3. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp, vispa i 4 minuter på hög hastighet.
  4. Mixa choklad och hasselnötter fint i en matberedare. Tillsätt resterande torra ingredienser och mixa ihop.
  5. Vänd ner smörblandningen i äggvispet följt av de torra ingredienserna. Vänd runt tills du fått en jämn smet.
  6. Häll smeten i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i ca. 20-25 minuter. Tag ut och låt svalna helt.
  7. Frosting: Vispa ihop grädde och creme fraiche fluffigt med elvisp. Vänd försiktigt ner vaniljsocker och hallonsylt.
  8. Bred frostingen på kakan och låt den sätta sig i kylskåpet en stund. Dekorera med bär och blomblad innan servering.

Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in på min instagram för mer inspiration!

Kommentera
Mat, Pizza

Pizzabullar

10 röster
Pizzabullar
Ljuvliga Pizzabullar som är fyllda med tomatsås och mozzarella, perfekt att packa ner i picknickkorgen!

Pizzabullar är någonting som jag aldrig kan tröttna på! Det är enkelt att baka och helt PERFEKT att ha i frysen. Går att variera i det oändliga och älskas av både barn och vuxna. Funkar som mellis, lunch eller middag! Jag älskar att ta med mig ett gäng när vi ska ut på picknick. Goda som tusan!

Pizzabullar

Jag fyller mina Pizzabullar med riven tomatsås, mozzarella och massor med basilika. Så blir de allra godast tycker jag! Men här är det endast fantasin som sätter gränser, du kan givetvis fylla dem med precis vad du vill. Jag har till exempel tidigare bakat tacobullar, det kanske vore något?

Pizzabullar, 30 st:

Deg:
30 g färsk jäst
5 dl vatten
2 msk olivolja
1 ägg
1 tsk salt
12 dl vetemjöl special

Fyllning:
2.5 dl tomatsås av valfritt slag
3 dl riven mozzarella
1 kruka färsk basilika
svartpeppar

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och häll på lite av vattnet, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt resterande vatten och övriga ingredienser.
  2. Arbeta ihop en smidig deg, antingen på låg hastighet i maskin eller för hand. Arbeta degen länge, gärna i 10 minuter.
  3. Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk och dela i två delar, kavla ut varje del till en rektangel om 40×30 cm.
  4. Bred hälften av tomatsåsen på varje del, toppa med ost och hackad basilika. Dra några varv med pepparkvarnen och rulla ihop till två rullar, börja från långsidan.
  5. Skär varje rulle i 15 bitar och lägg på bakpappersklädd plåtar.
  6. Låt jäsa under bakduk i 1.5-2 timmar i rumstemperatur.
  7. Sätt ugnen på 225°c över/undervärme och grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 10-12 minuter, tills de fått fin färg på både ytan och undersidan.
  8. Tag ut och låt svalna en aning.

TIPS:
* Förpacka i plastpåsar som du sluter tätt med klämmor.
* Förvara i frys! Där håller de fint i 3 månader. Tina en snabbis i micro innan servering.

Lycka till med dina Pizzabullar. Glöm inte att kika in på min instagram för att se mer goda recept.


Kommentera
Tårtor, Våfflor

Våffeltårta med jordgubbssylt

4 röster
Våffeltårta
Våffeltårta med jordgubbssylt. En barnsligt god och enkel tårta som passar att servera på vilket kalas som helst.

Imorgon är det Våffeldagen! Och vad är väl detta för bakblogg om vi inte firar den dagen, va? Ingen alls! Fira det som firas kan är någonting som jag ofta tänker. Och så sitter jag här, mätt och belåten efter en otroligt god Våffeltårta som jag fyllt med hemkokt jordgubbssylt och vaniljgrädde.

Våffeltårta

Våffeltårtan kan du fylla med det som du själv gillar allra mest. Kanske ett nötsmör med äpplen? Lemoncurd och marscarponefluff? Blåbärssylt? Ja, det är endast fantasin som sätter gränserna här.

Här ser ni mitt bästa våffelrecept samt mina bästa tips för frasiga våfflor.

Våffeltårta, 6 port:

Våfflor:
75 g smör
3 dl mjölk
2 dl iskallt bubbelvatten (funkar även med icke kolsyrat vatten)
4 dl vetemjöl
1 knivsudd bakpulver
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
extra smör till järnet

Fyllning:
4 dl vispgrädde
2 dl jordgubbssylt

Garnering:
150 g färska bär
ev. kokosflakes

Gör så här:

  1. Våfflor: Börja med att smälta smöret, ställ åt sidan.
  2. Rör ihop mjölk och bubbelvatten. Vispa ner vetemjöl och bakpulver.
  3. Vispa ihop en slät smet och rör till sist ner smöret. Låt smeten stå medan våffeljärnet värms upp ordentligt.
  4. Smöra lagarna innan första våfflan och häll sedan i ca. 1 dl i järnet (beroende på hur stort ditt våffeljärn är).
  5. Låt våfflan gräddas och få ordentligt med färg. Lägg den sedan på ett avsvalningsgaller. Upprepa tills smeten är slut (dock behöver du inte smöra mer än en gång).
  6. Vispa grädden till fyllningen fluffig och blanda den slarvigt med jordgubbssylten.
  7. Lägg en våffla på ett serveringsfat, bred på lite grädde och lägg på nästa våffla. Upprepa tills våfflorna är slut!
  8. Garnera med färska bär! Serveras direkt.

Lycka till med din Våffeltårta! Glöm inte att kika in på min facebooksida för mer recept och inspiration.

Kommentera
Uncategorized

Björnbärscheesecake

2 röster
Björnbärscheesecake
Björnbärscheesecake som enkelt bakas utan ugn! Härligt syrlig och ljuvligt god.

Jag har fått dille på att baka cheesecake, det är ju så enkelt och gott! Denna gång fick det bli björnbärscheesecake på sensommarens björnbär som jag hittade när jag rotade i frysen här om dagen. Så otroligt gott! Bären kan du byta mot de du har hemma.

Björnbärscheesecake

Jag frågade er tidigare vilken smak på cheesecake ni önskar här på bloggen och då var det många som önskade just Björnbär! Och som vanligt bakar jag utan gelatin och med agar agar istället. En tesked agar agar är samma som två gelatinblad, ifall ni vill byta!

Björnbärscheesecake, 10 bitar:

Botten:
200 g digestivekex
100 g smör
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
2 tsk agar agar
225 g frysta björnbär
0.5 dl färskpressad lime
0.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
150 g philadelphiaost

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker

Garnering:
200 g färska bär

Gör så här:

  1. Botten: Klä botten och kanterna av en springform med löstagbar kant (22 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan. 
  2. Smält smöret och låt stå. Mixa kexen tillsammans med vaniljsocker till ett fint smul. Tillsätt smöret och rör ihop tills allt blandats väl. 
  3. Tryck ut smulet jämnt i formen – tips är att använda undersidan av ett glas. Ställ i kylskåpet medan du gör fyllningen. 
  4. Fyllning: Koka ihop björnbär, limeskal, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter medan du mosar bären med baksidan av en sked.
  5. Tag av från värmen och häll massan i en finmaskig sil som du har över en ren kastrull. Pressa ur all saft ur bären och använd endast det som kommit i kastrullen. 
  6. Tillsätt agar agar pulver i bärsafen och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 5 minuter och tag sedan av från värmen. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur medan du vispar grädden. 
  7. Vispa upp grädde och philadelphiaost till mjuka toppar bildas, fluffig men inte för hård. 
  8. Rör ner en slev av gräddblandningen i kastrullen och blanda väl. Tillsätt sedan bärpurén till resterande grädde och rör ihop tills allt blivit väl blandat. 
  9. Häll smeten över botten i formen och bred ut till ett jämnt lager. Låt stå i kylskåp i minst 3 timmar.
  10. Maräng: Vispa äggvitorna till ett styvt skum, använd elvisp på hög hastighet. Tillsätt sedan lite strösocker i taget under konstant vispning. Vispa till en blank, styv maräng.
  11. Spritsa marängen på kakan och bränn snabbt av med en gasbrännare.
  12. Dekorera med bär innan servering.

Lycka till med bakningen! Glöm inte att följa mig på Instagram där jag dagligen delar med mig av goda recept och bilder bakom kulisserna.

Kommentera
Veganskt, Maränger, Tårtor

Vegansk marängtårta med choklad

7 röster
Vegansk marängtårta med choklad och hallon
Vegansk marängtårta med choklad och hallon är precis så gott som det låter! Bjud in till kalas, för här är en tårta att njuta av för många!

Många är ni som frågat om jag kan göra en vegansk variant på denna marängtårta. Er önskan är min lag – så här har ni den! En vegansk marängtårta med chokladganache, hallongrädde och massa bär! Barnsligt god om jag får säga det själv.

Vegansk marängtårta med choklad och hallon

Glöm inte att tagga mig i era inlägg på instagram när ni bakat efter mina recept! Jag blir alltid lika glad av att se era magiska skapelser! Så roligt att få skriva till er och reposta era fina bilder.

Vegansk marängtårta med choklad, 10 bitar:

Maräng:
1 dl kikärtsspad
2 dl strösocker
1 tsk färskpressad citron

Chokladganache:
200 g vegansk ljus choklad
1 dl växtbaserad grädde

Hallongrädde:
3 dl växtbaserad grädde
200 g tinade hallon

Garnering:
250 g färska bär

Gör så här:

  1. Maräng: Sätt ugnen på 100°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper, låt stå.
  2. Vispa kikärtsspadet med elvisp tills du fått ett vitt, fast fluff. Tillsätt strösocker lite i taget (tag matskedsmått – ett åt gången). Tillsätt sockret under konstant vispning. När allt socker är tillsatt och marängsmeten är blank och fast så kan du vispa ner citronsaften.
  3. Klicka ut smeten på plåten, bred ut till en cirkel om ca. 25 cm i diameter, forma så att du får ganska höga kanter.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca. 2 timmar, stäng av ugnen och låt marängbotten stå kvar tills ugnen svalnat helt. Gör ganache under tiden.
  5. Chokladganache: Smält ihop rädd och choklad i en kastrull på låg värme – det får inte koka! Rör tills all choklad smält och låt sedan stå i kylskåp tills ganachen tjocknat en aning.
  6. Hallongrädde: Vispa upp grädden fast. Mosa hallonen och tillsätt dem i grädden, vänd försiktigt runt tills det blivit ordentligt blandat.
  7. Montering: Lägg marängbotten på ett tårtfat. Bred försiktigt på chokladganache och toppa med grädden. Dekorera med färska bär.

Lycka till med bakningen!

1 kommentar
Tårtor

Hemmabagarens Drömgrädde

9 röster

Reklam för Valio.

Hemmabagarens drömgrädde
Hemmabagarens Drömgrädde – med smak av kola & choklad!

Jag har skrivit om den här grädden förut, och finner inga ord och bara måste berätta mer. Om man till helgen vill bjuda på en smaskig tårta utan krångel, så måste du testa dessa. Jag har testat att vispa den till fluffig grädde, som frosting, men också kokat till kola- och chokladsås.

Jag har varit beroende av dessa under en tid nu och har bara gott att säga om de båda! Jag har använt dem på alla sätt som går – tror jag? Favoriten är att koka såser av dem, de blir en fantastisk kolasås och en alldeles ljuvligt god och len chokladsås. Och jag har passande nog tagit mig friheten och labbat fram ett recept på en tårta som innehåller båda såserna. Jag har också använt chokladgrädden som frosting och kolagrädden som fluffig grädde vid garnering. Tårtan var ändå enkel att göra, men blev både otroligt god och himla fin! 

hemmabagarens drömgrädde

Jag har efter mitt tidigare inlägg tagit emot mail och meddelanden från er som köpt och bakat med den nya grädden från Valio. Det gör mig väldigt glad! Det är roligt att komma med bra tips på produkter som verkligen uppskattas. Tack snälla för det! 

Chokladtårta med chokladsås & kolasås, 10 bitar:

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver

Fyllning:
2.5 dl Valio Kolagrädde
2.5 dl Valio Chokladgrädde
2 dl blåbär
2 dl hallon

Garnering:
2.5 dl Valio Chokladgrädde
2 dl Valio Kolagrädde
1 dl hallon. 

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och klä en springform, 20 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
  2. Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt, vispa med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet.
  3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och låt svalna innan du delar i tre jämnstora bottnar.
  4. Fyllning: Häll Valio Kolagrädde i en kastrull och låt koka på medelhög värme tills det blivit en kolasås, det tar ca. 10 minuter. Tag av från värmen och låt stå i kylskåp för att svalna helt. 
  5. Häll Valio Chokladgrädde i en kastrull och låt koka på medelhög värme tills det blivit en kolasås, det tar ca. 10 minuter. Tag av från värmen och låt stå i kylskåp för att svalna helt.
  6. Montering: Lägg tårtbotten på ett tårtfat och bred på kolasåsen och toppa med blåbär. Lägg på nästa tårtbotten och bred på chokladsåsen, toppa med hallon och lägg på sista botten. 
  7. Låt tårtan stå i kylskåp i 15 minuter för att sätta sig. 
  8. Frosting & garnering: Vispa Valio chokladgrädde till en fast frosting med elvisp. Vispa upp Valio kolagrädde i en annan skål till en fluffig grädde. 
  9. Tag ut tårtan och spackla den med chokladgrädden. Toppa med spritsad kolagrädde och färska bär. 

Här finner ni mer information om Valios nya kola- och chokladgrädde! Lycka till med bakningen!

Kommentera
Kladdkakor och Brownies, Påsk

Vit chokladbrownie

25 röster
Vit chokladbrownie
Vit chokladbrownie med söta chokladkaniner! En kaka som passar perfekt till påsk!

Påsken står för dörren och på min Instagram har ni önskat härliga och enkla bakverk att baka till denna högtid! Och vad passar bättre än en solgul brownie med vit choklad och mjölkchokladkaniner? Ett par chokladägg också! Så himla fin för ögat! Och god. Den blev verkligen himla god.

Vit chokladbrownie

Vad ska du baka för gott i påsk? Om du önskar fler påskrecept så finner du dem under kategori ”Påsk” här på min blogg!

Vit chokladbrownie, 20 bitar:

150 g smör
200 g vit choklad
3 ägg
1.5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
rivet skal av 1 citron
ett par chokladkaniner & chokladägg

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en form (25×25 cm) med bakplåtspapper.
  2. Smält ihop smör och vit choklad i en kastrull på låg värme, rör tills all choklad smält tag sedan av från värmen.
  3. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp. Tillsätt de torra ingredienserna samt smörblandningen och rör ihop en klumpfri smet.
  4. Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20-25 minuter, tag ut och lägg försiktigt på dina chokladkaniner och godisägg. Låt sedan svalna helt innan du skär i kakan.

TIPS:
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix och se till att allt godis är glutenfritt.
* Förvara din brownie i en burk med tättslutande lock i skafferi eller kylskåp.
* Brownien håller 2 veckor i kylskåp och 3 månader i frys.

Lycka till med bakningen!

2 kommentarer
Godis, Kakor, Kladdkakor och Brownies

Kladdkakedammsugare

30 röster
Kladdkakedammsugare
Kladdkakedammsugare är som det låter – Dammsugare med kladdkaka under ett täcke av marsipan. Barnsligt goda!

Rosa dammsugare som är fyllda med kladdig kladdkaka, doppade i mjölkchoklad och toppade med lite frystorkade hallon. Hallonen balanserar det söta. Fantastiskt gott om jag får säga det själv! Hade också kunnat tänka mig att strö lite flingsalt på istället för hallon, men det får jag prova nästa gång.

Då jag själv inte är så förtjust i arrak så har jag skippat att tillsätta det. Vill du ha smak av klassiska dammsugare så är det bara att tillsätta några droppar av arraksarom.

Kladdkakedammsugare, 20 st:

1 kladdkaka – t.ex detta recept
300 g rosa marsipan
100 g mjölkchoklad
0.5 dl frystorkade hallon

Gör så här:

  1. Börja med att kavla marsipanen tunt. Använd lite lite vete- eller potatismjöl när du kavlar för att minska risken för kaveln att fastna.
  2. Mosa ihop kladdkakan i en skål, arbeta tills den är som en kladdig deg.
  3. Rulla kladdkakan till rullar om ca. 3 cm i diameter.
  4. Lägg kladdkakerullarna på marsipanen och rulla in dem i marsipan, se till att skarven hamnar nedåt.
  5. Skär dammsugare som är ca. 6 cm långa.
  6. Smält chokladen och doppa ändarna. Låt stelna en aning innan du strör på lite frystorkade hallon. Låt stelna helt!

Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in på min facebooksida för mer inspiration!

Kommentera
Bullar

Bullar med limecurd

11 röster
Bullar med limecurd
Bullar med limecurd är en smörig vaniljbulle med fyllning av syrlig limecurd. Otroligt goda!

Jag har tidigare bakat bullar med lemoncurd och blivit som besatt! Det är så otroligt gott med smöriga bullar och syrlig fyllning. Och så hade jag lite limecurd över från ett annat bak här om dagen och tänkte att det skulle vara fantastiskt gott i bullar! Och det blev det!

Bullar med limecurd

Se bara på den fyllningen! Tur för mig att jag har två bullar kvar i frysen som jag kan mumsa på i veckan som kommer. Längtar!

Bullar med limecurd, 30 st:

Limecurd:
3 ägg
1.5 dl strösocker
3 limefrukter, rivet skal
1 dl pressad limesaft
75 g rumsvarmt smör

Smörfyllning:
200 g rumsvarmt smör
1.5 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver

Bulldeg:
5 dl vatten
50 g jäst
1 tsk mortlad kardemumma
1 dl strösocker
0.5 dl vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
14 dl vetemjöl

Sockerlag:
1 dl strösocker
1 dl vatten

Garnerng:
1 dl pärlsocker

Gör så här:

  1. Limecurd: Börja med att vispa upp äggen lätt i en bunke (gärna rostfri). Rör sedan ner strösocker, citronskal och citronsaft.
  2. Sänk ner bunken i ett vattenbad som sjuder på medelhög värme.
  3. Värm curden under konstant omrörning tills den tjocknar.
  4. Tag av från värmen och rör ner smöret, rör om tills allt smör smält.
  5. Häll upp på rengjorda burkar och förslut genast med lock. Låt svalna helt innan användning.
  6. Smörfyllning: Vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
  7. Bulldeg: Häll vatten i bunken, gärna den till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter, ca. 10 minuter.
  8. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en stor rektangel. Bred på fyllningen och rulla sedan ihop degen från långsidan.
  9. Skär 3 cm breda skivor av degen och lägg dem sedan på en bakpapperklädd plåt.
  10. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h.
  11. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
  12. Spritsa limecurd i mitten av bullarna.
    Gör nu sockerlagen: Koka ihop strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt koka i ett par minuter och tag sedan av från värmen. 
  13. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter, tills de fått fin färg på både ytan och undersidan (lyft försiktigt en bulle för att kika). 
  14. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.

Lycka till med bakningen! Glöm inte att följa mig på Instagram för mer inspiration.

Kommentera
Dumle, Småkakor

Mjuka Chokladkakor med dumle

16 röster
Mjuka chokladkakor med dumle
Mjuka chokladkakor med dumle. En mjuk småkaka som är enkel att baka och himla god.

Småkakor som bakas med hasselnötsmjöl och en god mörk choklad. Dessa går inte av för hackor! Har hört från både stora och små att de var bland det godaste de har smakat. Och det är inget dåligt betyg! Med dumlegömma i den lite kladdiga mitten och en seg kant runtom kan det inte bli annat än smarrigt.

Mjuka chokladkakor med dumle

Vad som ger kakorna sitt härliga utseende är florsocker som de rullas i innan gräddning. Visst blir de tjusiga?

Här finner ni fler recept på goda bakverk med Dumle

Mjuka chokladkakor med dumle, 20 st:

Kakor:
50 g smör
160 g mörk choklad
2 ägg
1 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
2.25 dl hasselnötsmjöl (eller mandelmjöl)
0.5 tsk bakpulver
1 nypa salt
20 st. dumlekolor

Garnering:
2 msk strösocker
1 dl florsocker

Gör så här:

  1. Smält smör och choklad på låg värme i en kastrull, tag av från värmen och låt stå åt sidan.
  2. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp i 3-4 minuter. Vänd försiktigt ner chokladsmeten i äggfluffet och rör om.
  3. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör ner dem i smeten. Vänd runt tills allt blandats väl.
  4. Sätt lock eller plast över skålen och låt smeten stelna i kylskåpet i 2 timmar.
  5. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä två plåtar med bakplåtspapper.
  6. Tag ut smeten och dela i 20 jämnstora bitar. Tryck i en dumle i varje bit och rulla till bollar.
  7. Rulla bollarna i strösocker och sedan florsocker, lägg på plåtarna.
  8. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 10-12 minuter. Tag ut och låt svalna innan du lyfter dem från plåten.

TIPS:
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Förvaring: Förvara kakorna i en kakburk med tättslutande lock i skafferi.
Hållbarhet: Kakorna håller i 2 veckor i skafferi och 3 månader i frys.

Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in på min instagram för att se mer goda bakverk.

Kommentera