Mjuka kakor

Hallonkaka med kokos och lime

10 röster
Hallonkaka med kokos och lime

Hallonkaka med kokos och lime är en underbart god och saftig kaka. Den känns nästan lite exotisk med både kokos och lime. Ja men ni förstår ju – hallon, kokos och lime, ja det är ju en fantastisk kombo av smaker som gifter sig så fint! Om du av någon anledning inte kan äta lime eller kokos så är det bara att skippa rakt av. Det funkar finfint utan också. 🙂

Jag brukar dubbla mängden ingredienser och köra denna hallonkaka med kokos och lime i en långpanna. Sedan skär jag i lagom stora bitar och fryser in. Perfekt fika att ha hemma.Bara plocka fram och gärna värma på en snabbis i micro eller uppvärmd ugn.

Här finner ni fler recept på goda mjuka kakor.

TIPS:
Glutenfri: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix, exempelvis detta mjöl (ad-link).
Förvaring/Hållbarhet: Förvaras i burk med tättslutande lock i kylskåp (1 vecka) eller frys (3 månader).

Hallonkaka med kokos och lime, 20 bitar:

Kaka:
110 g smör
0.75 dl vispgrädde
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 limefrukt – skal & saft
250 g hallon – färska eller frysta
1 msk potatismjöl

Topping:
100 g smör
0.75 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1.25 dl havregryn
1 dl kokos
1 limefrukt – skal

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en form (30×20 cm) med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och tillsätt vispgrädde, låt svalna en aning.
  3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt med elvisp. Tillsätt sedan smörblandningen och rör om.
  4. Vänd ner de torra ingredienserna och arbeta ihop en klumpfri smet.
  5. Häll smeten i formen och toppa med hallon som du blandar med potatismjöl.
  6. Nyp ihop ingredienserna till smulet och strö över kakan.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca. 30-35 minuter – prova med en sticka som ska vara torr.
  8. Tag ut och låt svalna i formen. Servera gärna med vaniljsås eller en kula glass.
Hallonkaka med kokos och lime

Lycka till med bakningen av denna ljuva hallonkaka med kokos och lime! Missa inte att följa min Facebooksida där du dagligen får massor med inspo!

Kommentera
Kladdkakor och Brownies

Kladdkaka med tosca

27 röster
Kladdkaka med tosca
Kladdkaka med tosca. En ljuvligt god, kladdig chokladkaka som är toppad med en seg och lätt saltad tosca full med mandel. Denna kaka är en perfekt kalaskaka! Alla älskar den, både stora och små.
Kladdkaka med tosca
Ni ser ju här ovan, att här har det inte slösats med tosca inte! Det ska man veta, att när en bakar kladdkaka med tosca så ska det inte slösas med godsakerna. Det är ju kolasmeten som gör hela kakan. Eller nåja, i kombination med den mörka chokladkakan som är härligt kladdig. Vid nötallergi kan du byta mandel mot kokos om det funkar, annars mot andra frön eller kärnor. Exempelvis rostade solroskärnor – det är supergott!

TIPS:
Glutenfri: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Förvaring/hållbarhet: Förvaras i burk med tättslutande lock i kylskåp (1 vecka) eller i frys (3 månader).
Missa inte mina andra (hundratals) recept på goda kladdisar här

Kladdkaka med tosca:

Kladdkaka: Kladdkaka:
200 g smör
100 g mörk choklad 
4 ägg
3 dl strösocker
3.5 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Tosca:
60 g smör
4.5 msk ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
3 dl hackad sötmandel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en form (30×20 cm) med bakplåtspapper. 
  2. Smält smöret tillsammans med chokladen på låg värme i en kastrull. Tag av från värmen och rör ner resterande ingrediser. Rör till en slät smet. 
  3. Bred ut smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 15 minuter. Gör nu toscan. 
  4. Toscasmet: Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt putta i 5 minuter under omrörning. Tag av från värmen. 
  5. Tag ut kladdkakan ur ugnen och häll över toscasmeten – nu kommer den att sjunka ner lite på sina ställen men det är ingen fara. Ställ tillbaka formen i ugnen och grädda i ytterligare 15-20 minuter, tills toscan fått en fin gyllene färg.
  6. Tag ut och låt svalna. Ställ sedan i kylskåpet i minst fyra timmar, gärna längre.
  7. Skär i rutor och servera gärna med lättvispad grädde och bär. Eller en kula vaniljglass!

Reklam för min webbshop: Bakplåt för denna kaka finner du här.

3 kommentarer
Kladdkakor och Brownies

Chokladdoppad kladdkaka

18 röster
Chokladdoppad kladdkaka

Chokladdoppad kladdkaka med lite mandel och salt. Jisses! Dessa var så goda att folket jublade när jag bjöd på dem till fikat här om dagen. Kladdkaka och choklad, vad kan gå fel? Ingenting tänker jag!

Chokladdoppad kladdkaka

Ni ser ju så gojsiga de blir när kladdkakan inte får gå så länge i ugnen, utan är ordentligt kladdig när den är klar. Det blir som en typ av pralin fylld med sammetslen kladdis. Ni måste prova!

Här finner ni fler recept på goda kladdkakor.

TIPS:
Glutenfri: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Vegansk: Använd ditt favoritrecept på kladdkaka. Doppa sedan i vegansk choklad.
Förvaring/hållbarhet: Förvaras i burk med tättslutande lock, i kylskåp (1 vecka) eller i frys (3 månader).

Chokladdoppad kladdkaka, 12 st:

Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Garnering:
200 g choklad av valfri sort (jag tog 150 mjölk & 50 mörk)
2 tsk neutral matolja
1 dl hackad sötmandel
1 nypa flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och placera en silikonform (med plats för 12 kakor) på en plåt. Alternativt 12 muffinsformar av den mindre sorten.
  2. Smält smöret och häll över i en stor skål. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop en klumpfri smet.
  3. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca. 10-11 minuter (för silikonform, ca. 7 min för minimuffinsformar). Kakorna ska vara kladdiga när de är klara. Tag ut och låt svalna helt innan du ställer in formen i frysen. Låt frysa minst 6 timmar, gärna över natten.
  4. Garnering: Smält chokladen över ett vattenbad på låg temperatur och rör ner olja.
  5. Tag fram kladdkakan ur frysen och doppa i chokladen. Lägg på galler eller bakplåtspapper.
  6. Blanda hackad mandel med salt, strö på kakorna och låt sedan stelna helt.

Här ser ni en liten video på kakorna, taget från min instagram.

Lycka till med att baka chokladdoppad kladdkaka! Hoppas att det ska smaka. 🙂

6 kommentarer
Cheesecake

Halloncheesecake med citron

23 röster
Halloncheesecake med citron

Halloncheesecake med citron är en underbart god cheesecake! Den bakas enkelt utan ugn och förvaras i frysen. Jag äter den gärna när den är halvtinad/halvfrusen, då är den som allra godast. Citronen höjer smaken av hallon och balanserar det söta från florsockret. Otroligt gott!

Halloncheesecake med citron

Här finner ni fler goda recept på cheesecakes.

TIPS:
Glutenfri: Använd glutenfria digestivekex.
Vegansk: Byt smör mot mjölkfritt margarin och mejerier mot växtbaserade alternativ.
Hållbarhet: Håller i tre månader i frys.

Halloncheesecake med citron:

Kakbotten:
300 g digestivekex
150 g smör

Fyllning:
400 g färskost
4 dl vispgrädde
1 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
skal från 1 citron
3 msk färskpressad citron
250 g hallon

Dekorering:
1.5 dl vispgrädde
100 g hallon
skal från 1 citron

Gör så här:

  1. Botten: Smält smöret och tag av från värmen.
  2. Mixa kexen till ett fint smul i en matberedare. Tillsätt smöret och mixa ihop tills det blandats väl.
  3. Tryck ut smulet i en bakpappersklädd springform (22 cm i diameter). Ställ i kylskåpet.
  4. Vispa grädde, färskost, florsocker och vaniljsocker till ett fast fluff, med elvisp. Tillsätt citron och hallon, rör ihop.
  5. Häll smeten över kexbotten. Bred ut tills du fått en jämn cheesecake. Ställ i frysen och låt stå i minst 4 timmar, gärna över natten.
  6. Tag fram och ställ cheesecake i kylskåpet en stund (ca. 10-15 minuter) innan servering.
  7. Dekorera med vispad grädde, hallon och citronskal.

Lycka till med bakningen! Hoppas att det ska smaka. Missa inte att följa mig på Instagram för mer inspiration.

6 kommentarer
Allmänt

Fyll frysen i skördetider

– Reklamsamarbete med Cylinda

skördetider
Äntligen skördetider! Vår trädgård och våra trädgårdsland dignar av frukt och grönt. I år är vårt första år med sådan här stor trädgård. Och första året med trädgårdsland. Från en inbiten kruk-odlare till frilandsodlare på nolltid, och jag älskar det. Det som återstår nu är att skörda och ta hand om skörden. Äta och tillaga också såklart, kanske den allra viktigaste delen? Tänk, att vi startade denna resa redan i februari när vi frösådde våra första frön. Sedan dess har vi lagt otaliga timmar på att pyssla om, titta till, plantera om- och ut. Vattnat med hundratals liter vatten varje kväll. Oj vad det går åt vatten. Vi har samlat allt regnvatten som tänkas kan, i våra tunnor men också i alla andra möjliga kärl. Till och med barnens lilla pool har fått vara regnkärl de gånger som himlen öppnat sig som mest i sommar. 
skördetider

En favorit som jag haft i många år när det kommer till både odling och att laga mat på, är Zucchini. Och idag har jag plockat in ett stort gäng med stora frukter som jag hackat upp och fryst in. I perfekt tid inför skörd kom vår frys från Cylinda, en frys som jag tycker rymmer hur mycket som helst. Blir glad varje gång jag ska frysa in något och då inser att här finns massor med plats.

skördetider

Färska örter är alltid populärt att så mycket av. Sedan är det bara att plocka och finhacka – ner i en påse och in i frysen. Detta är guld värt under höst och vinter när du står och rör i grytorna. Favoriter när hemma är persilja, dill och gräslök. 

skördetider
skördetider

När jag fryser in grönt som jag vet att vi ska äta inom kort så hackar jag dem bara och fryser sedan i påsar. Men om jag däremot vet att jag ska frysa in sådant som inte kommer att ätas lika snabbt så ger jag hackade grönsakerna ett supersnabbt uppkok och kyler sedan i isvatten. Det är för att behålla både näring och färg. 

skördetider

I vår frys från Cylinda har vi lådor som rymmer allt och lite till. Här har vi en låda med just våra grönsaker. Här ska vi också fylla på med bär och frukter som kan användas till att baka goda pajer i vinter, och också till morgonens alla smoothies som barnen älskar. En låda har vi för bröd, en för färs, korvar m.m. Men den allra bästa lådan i vår frys är lådan fylld med iskuber. I denna frys finns en liten manuell ”ismaskin”. Eller snarare inbyggda formar för isbitar. Vrid sedan på båda vreden och isen faller ner i lådan under. Och så fyller jag på med nytt vatten igen, och helt plötsligt så står jag aldrig utan is. Jag som är smått förälskad i is och inte vill leva utan är så tacksam för det!

skordetider

Vad ni också alltid hittar i vår frys är kakdeg av alla dess slag. Oftast chocolate chip cookie- deg. Det är för att snabbt och enkelt kunna grädda av ett gäng kakor när sötsuget slår till. Otroligt smart om du frågar mig! Här kan du även frysa ogräddade hallongrottor, bullar, pajer som ännu inte gräddats. Ja, det mesta går faktiskt att frysa. Och är det så att du också behöver uppdatera dina vitvaror just nu? Kika då här för att läsa mer om vilken frys jag rekommenderar. Vi har även kylskåpet i samma. 

Kika in hos Cylinda och läs mer om hur de gör vardagen lite enklare. 

Kommentera
Småkakor

Kokoskakor med vit choklad

19 röster
Kokoskakor med vit choklad

Kokoskakor med vit choklad och lime, kanske de godaste kakorna just nu? Detta är prick och precis som kokostoppar – fast som platta kakor. Genialt om du frågar mig, för dessa är både godare och enklare att äta! Och så är de toppade med hackad vit choklad i massor, och toppade med lite limezest. Otroligt god kombo – kokos, vit choklad och lime. Mums!

kokoskakor med vit choklad

Dessa kakor är både saftiga och lite sega. Naturligt glutenfria är de, vilket ju är toppen. Förvara dina kokoskakor med vit choklad i en burk med tättslutande lock i kallt skafferi eller kylskåp, där håller de i upp till två veckor. Och i frys håller de i tre månader.

Kokoskakor med vit choklad, 12 st:

Ingredienser:
50 g smör
2 ägg
1.5 dl strösocker
200 g kokos

Garnering:
200 g vit choklad
skal från 1 limefrukt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och häll det i en skål. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop en jämn smet. Låt stå i 10 minuter.
  3. Lägg ut 12 jämnstora klickar av smet på plåten. Blöt händerna lätt med kallt vatten och forma kakorna till platta, jämnt runda kakor.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca. 12-15 minuter – tills de fått en gyllene färg.
  5. Hacka den vita chokladen och toppa kakorna med den direkt när de kommit ut ur ugnen. Riv till sist över lite limeskal.

Hoppas att det ska smaka! Missa inte min instagram för massor av härlig bakinspo!

Kommentera
Småkakor, Långpannerecept

Havrekakor i långpanna

57 röster

Inlägget innehåller en länk till min egen webbshop.

Havrekakor i långpanna

Havrekakor i långpanna med massor av mörk choklad. En kaka som får varje människa på fall. Att baka i långpanna ger många småkakor på nolltid. Fyll en kakburk, frysen eller ge bort till nära och kära. Här blir det kakor så det står härliga till. Enkla att baka är de också, dessa ljuva småkakor!

Havrekakor i långpanna

Se här så goda de ser ut, dessa sega havrekakor i långpanna. Kanten blir krispig och mitten blir seg. Fylld med så mycket choklad att en nästan får skämmas. Men bara nästan. Ursprungsreceptet är mitt recept på havrekakor med choklad.

TIPS:
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix (ex. semper) och havregryn mot glutenfri havregryn.
* Förvaring/hållbarhet: Förvara i en burk med tättslutande lock i skafferi (2 veckor) eller frys (3 månader).

Havrekakor i långpanna, ca. 45 rutor:

Ingredienser:
300 g rumsvarmt smör
3 dl strösocker
3 dl vetemjöl
6 dl havregryn 
1 msk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat 
1 tsk bakpulver:
1 nypa salt
200 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en plåt (40×30 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan. 
  2. Rör smör och strösocker mjukt med elvisp.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna (ej chokladen) och nyp ihop till en smidig deg med händerna. 
  4. Tryck ut degen på plåten och toppa med den hackade chokladen, tryck ner den en aning i degen.
  5. Grädda mitt i ugnen i ca. 25 minuter – tills kakan fått en fin gyllene färg. Tag ut och låt svalna en aning innan du skär i rutor.
Havrekakor i långpanna
HÄR finns denna ljuva bakplåt att köpa! Min egendesign, som vi säljer i webbshoppen. 🙂

Lycka till med bakningen. Hoppas att det ska smaka! 🙂

5 kommentarer
Småkakor, Pajer

Hallonpajkakor

52 röster
Hallonpajkakor

Hallonpajkakor är en hallonpaj som en småkaka. Och dessa kakor riktigt smälter i munnen. De är otroligt goda om du frågar mig, och jag har nu bakat flera satser för att ha i frysen när sötsuget slår till. En kula vaniljglass eller en klick vaniljsås till dessa är inte helt fel. Men de funkar precis lika bra att äta så som de är också, gärna ute på picknick. Perfekt strandkaka!

Hallonpajkakor

Mina hallonpajkakor är enkla att baka och du använder samma deg till kakan som till smulet på toppen. Prova gärna att byta sylten mot vaniljkräm eller annan sylt. Eller varför inte lemoncurd?

TIPS:
Glutenfri: Byt vetemjöl mot Semper glutenfri mjölmix.
Vegansk: Byt smöret mot mjölkfritt margarin.
Förvaring/hållbarhet: Förvaras i en burk med tättslutande lock i svalt skafferi (1 vecka) eller i frys (3 månader).

Hallonpajkakor, 12 st:

Ingredienser:
220 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 nypa salt

Fyllning:
2 dl hallonsylt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och smöra en muffinsplåt (plats för 12 muffins).
  2. Rör smör, strösocker, florsocker och vaniljsocker krämigt i en skål.
  3. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda ihop till en smulig deg – rör inte för mycket. Tag nu ut 1 1/2 dl av smulet som du sparar till topping. Knåda sedan vidare tills du fått en smidig deg.
  4. Fördela degen i formarna och forma som en liten fördjupning i varje kaka.
  5. Fyll med hallonsylten och toppa sedan med smulet.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca. 15-17 minuter, tills de fått en fin och lätt gyllene färg.
  7. Tag ut och låt svalna helt innan du med hjälp av en kniv lossar de ur formen.
Hallonpajkakor

Lycka till med bakningen! Glöm inte att tagga mig #bakamedfrida på instagram när du bakat efter mina recept, det är så kul för mig att se vad ni bakat och kunna reposta era bilder.

9 kommentarer
Mjuka kakor

Saftig Äppelkaka med kanel

40 röster
Saftig äppelkaka med kanel
Saftig Äppelkaka med kanel är en alldeles underbart god kaka. Den blir otroligt saftig och väldigt smakrik. Jag har två lager med äpple i kakan vilket ger extra god smak och saftighet till kakan. Gillar du inte när det är mycket äpple i kakan så kan du givetvis skippa det understa lagret.
Saftig äppelkaka med kanel
När kakan är lite ljummen så smakar den som allra godast när du lägger på en kula vaniljglass. Gärna gammeldags vanilj, det gifter sig på ett ljuvligt vis får och smaklökarna att dansa i takt. Särskilt gott är det när glassen smälter och rinner ner över kakan en aning. Se på bilden! MUMS!

TIPS:
* Glutenfri: Byt ut vetemjölet mot hälften glutenfri mjölmix och hälften potatismjöl.
* Förvaring/hållbarhet: Förvaras i burk med tättslutande lock eller påse. I skafferi (3 dygn) eller frys (3 månader).
* Här finns fler goda recept på mjuka kakor

Saftig Äppelkaka med kanel, 12 bitar:

Ingredienser:
100 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Äppelfyllning:
2 äpplen
0.5 dl strösocker
2 tsk kanel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över och undervärme och smöra samt bröa en form (22 cm) med löstagbar kant.
  2. Skala, kärna ur och dela äpplen i lagom tjocka skivor.
  3. Smält smöret och rör ner mjölken, låt stå.
  4. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp, rör ner smörblandningen.
  5. Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smeten. Vänd runt med en slickepott.
  6. Häll hälften av smeten i formen och tryck ner hälften av äppelskivorna. Blanda strösocker och kanel och strö hälften av blandningen på kakan.
  7. Bred ut resterande smet över äpplena och tryck sedan ner resterande skivor. Toppa med sista kanelsockret.
  8. Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter – känn med sticka som ska vara torr.
  9. Tag ut och låt svalna en aning i formen innan du lossar kanten.

    Lycka till med att baka en saftig äppelkaka med kanel! Missa inte att följa mig på instagram där du dagligen får massor med inspiration till bakningen.
Kommentera
Allmänt

Var med och gör skillnad

Reklamsamarbete med Läkarmissionen – 

Med endast 90 kronor kan du göra enorm skillnad för barn och kvinnor i utsatthet. Kanske kan du göra avkall på något i din vardag som du handlar för samma summa, för att göra en god gärning för någon annan? Varje ny månadsgivare motsvarar att tolv barn får överleva sin undernäring, eller att sex kvinnor får rätt till en säker förlossning på sjukhus.


I Demokratiska Republiken Kongo dör 12 av hundra barn innan de ens hunnit fylla fem år. I Kongo pågår väpnade strider och våld, vilket leder till att familjer tvingas att fly för sina liv. Och lämna allt bakom sig – bostad, djur och odlingar. Under flykt hamnar de ofta i extrem fattigdom utan någon möjlighet till att försörja sig, och har svårt att få fram mat för dagen. 

Men det finns hjälp för dessa människor att få. På Panzisjukhuset i östra Kongo! Sjukhuset, som grundades av doktor Denis Mukwege (mottagare av Nobels Fredspris 2018), är mest känt för sitt arbete med kvinnor och barn som utsatts för sexuellt våld. Sjukhuset räddar också livet på undernärda barn. Här får barnen näring genom en välling som serveras sex gånger om dagen. Ungefär 15 dagar behöver ett sjukt barn som lider av undernäring stanna på sjukhuset för att få behandling. Och den behandlingen kostar 90 svenska kronor.

Jag samarbetar just nu med Läkarmissionen, och vill be dig som har möjlighet att bli månadsgivare. Det kostar dig 90 kronor i månaden, vilket motsvarar en hel behandling för ett undernärt barn på Panzisjukhuset. Som månadsgivare räddar du ett barn varje månad. 
Gå in HÄR för att bli månadsgivare, det tar endast en minut. Som tack för ditt stöd så får du just nu en premie i form av min stora bakbok Baka med Frida deluxe, och en slickepott från min webbshop.

1 kommentar
Glass

Smoothieglass – alla barns favorit

13 röster

smoothieglass

Smoothieglass är någonting som vi alltid har hemma i vår frys. Alfred äter minst en varje dag, ibland fler. Och det gör mig så glad att han gillar dessa glassar så mycket då de bara innehåller bra grejer! Han har ätit dessa sedan han var väldigt liten, och nu har lillebror på 7 månader också fått börja smaka smoothieglass. Gissa om han blir lycklig när han får kladda med en helt egen glass.

smoothieglass

Innehåller annonslänk: Alfreds favorit är denna form, han kallar den för ”vågig glass”. Och HÄR hittar ni formarna som ger denna fina glass. Med formarna får ni med hela 50 glasspinnar också. Våra medföljande pinnar är slut, så vi har stoppat i längre pinnar denna gång då det blev enklare för lillebror att hålla i glassen då. HÄR finns den rundade formen. Alla formar är i mini-format. Perfekt storlek för barnen!

Jag tar lite vad som finns hemma. Ibland mango, avokado, jordgubbar, äpple. Ibland åker en dadel ner för lite sötma, ibland har jag i vaniljpulver. Så våga experimentera och prova er fram för att hitta just er favorit. För att få i bebis lite extra järn så kan du mixa ner 0.5 dl pumpakärnor eller 5 torkade aprikoser.

Smoothieglass:

1 dl grekisk yoghurt
1 dl mjölk eller vatten
1 dl havregryn
1 banan
2 dl bär – jag tog hallon & blåbär denna gång

Gör så här:

  1. Mixa allt i en blender till slät smet.
  2. Häll upp i formar och tryck i glasspinnar.
  3. Frys i minst 4 timmar.
  4. När glassarna frusit så lägger jag över de i en stor burk med tättslutande lock – och så fyller jag på med ny smoothie i formarna hela tiden så att det alltid finns glass hemma. Tips!

Hoppas att det ska smaka. Missa inte mitt Glassarkiv fyllt med andra goda glassar!

Kommentera
Tårtor

Marängtårta i brödform

91 röster
marängtårta i brödform
Marängtårta i brödform. Ja, det är precis vad det låter. Marängen gräddas i en helt vanlig brödform i aluminium, så får den formen av en limpa med fördjupning i mitten så att du kan fylla den med precis det du önskar. Det känns kanske inte revolutionerande, men oj så härligt det blev med denna form på tårtan!
marängtårta i brödform
Ni måste prova denna! Så galet enkel att baka och så fantastiskt god. Vaniljgrädde och bär räcker gott och väl som fyllning, när det enkla är det goda så att säga.

Här finner ni fler härliga recept på goda tårtor!

Marängtårta i brödform:

Maräng:
4 ägg
2 dl strösocker

Fyllning:
3 dl vispgrädde
2 tsk vaniljsocker
300 g färska bär

Gör så här:

  1. Maräng: Sätt ugnen på 120°c varmluft (140 grader över/undervärme) och klä en brödform (2 liter) med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sedan strösocker lite i taget under konstant vispning. Använd en elvisp med hög hastighet. Vispa till en styv, blank maräng.
  3. Fyll formen med smeten och forma en fördjupning i hela formen så att du får som en ”avlång skål”.
  4. Grädda mitt i ugnen i ca. 60 minuter – känn försiktigt på den så att den är lätt och frasig. Låt svalna helt och tag sedan försiktigt bort pappret, lägg marängen på serveringsfat.
  5. Fyllning: Vispa grädde och vaniljsocker fluffigt. Skölj och skiva bär.
  6. Fyll marängen med grädde och bär. Dekorera gärna med ätbara blommor.

Lycka till! Missa inte att kika in på min instagram där jag visar en video på hur jag bakar denna marängtårta i brödform.

1 kommentar