Himmelsk croissant, vad är det? Jo! En frasig croissant fylld med lemoncurd, himmelsk jordgubbsfyllnig och extra färska jordgubbar. Sedan toppar jag hela härligheten med smält mörk choklad. Himmel så gott detta var. Och enkelt! Perfekt till vilket kalas som helst.
Se här så gott! Önskar jag hade en kvar i kylskåpet som jag kunde smaska på! Får göra en ny omgång när jag springer förbi fina croissanter nästa gång. 🙂
TIPS: * Förvaras i kylskåpet och kan stå i två dygn. Men allra godast är de att äta så färska som möjligt.
Himmelsk croissant, 4 st:
Ingredienser: 4 st. croissanter 1 dl lemoncurd – recept här 1/4 sats himmelsk jordgubbsfyllning – recept här 4 färska jordgubbar 40 g smält choklad
Gör så här:
Börja med att göra lemoncurd & himmelsk jordgubbsfyllning.
Skär croissanterna så att du kan öppna dem – men skär inte av locket helt.
Fyll varje croissant med lemoncurd, jordgubbsfyllning och en skivad färsk jordgubbe.
Stäng croissanterna och ringa över den smälta chokladen.
Hoppas att det ska smaka! Missa inte videon på när jag bakar dessa, den finner du HÄR.
Morotskaka i långpanna är en kaka som jag alltid vill ha hemma i frysen. För det är inte sällan som jag blir sugen just på en sådan godbit. Denna är så otroligt saftig, och hemligheten är smör! Många bakar faktiskt morotskaka med olja istället för smör, och det har även jag gjort för ett par år sedan. Men sedan jag bytte ut olja mot smör så får kakan en helt annan konsistens och saftighet. Den blir inte lika tung. Och så bidrar smör till god smak på ett annat vis också. Himla gott om du frågar mig!
Detta stycke innehåller reklam för min bakbok & vår bakplåt: Denna morotskaka har min man Robert bakat, och receptet har han tagit ur min Julbakbok – julbak deluxe. Han har gjort om det en aning och också dubblat det för att kunna baka i vår egendesignade bakplåt som är 40×30 cm med perfekt raka kanter och superfin blästrad finish.
TIPS: Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix. Förvaring/hållbarhet: Förvara i burkar med tättslutande lock. Håller en vecka i kylskåp eller tre månader i frys.
Morotskaka i långpanna, 24 bitar:
Kaka: 400 g smör 2 msk pepparkakskrydda – recept här (uteslut nejlika för vanlig kryddning) 8 ägg 6 dl strösocker 6 dl finrivna morötter 8 dl vetemjöl 1 msk bakpulver 1 nypa salt
Frosting: 200 g rumsvarmt smör 400 g rumsvarm färskost 3 dl florsocker 1 msk vaniljsocker
Garnering: 1 limefrukt – rivet skal
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en plåt 40×30 cm (med höga kanter) med bakplåtspapper.
Smält smöret och rör ner kryddorna.
Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt på hög hastighet med elvisp.
Blanda de torra ingredienserna i en skål för sig.
Tvätta morötterna ordentligt och riv dem sedan på den fina sidan av rivjänet.
Rör ner det smälta smöret, torra ingredienserna och morötterna i äggblandningen. Rör ihop med en slickepott.
Grädda i ugnen i ca. 25-30 minuter. Prova med en sticka som ska vara torr när kakan är klar. Tag ut och låt svalna helt.
Frosting: Vispa samtliga ingredienser på hög hastighet med elvisp i 5 minuter – till en lätt och fluffig frosting.
Bred frostingen på kakan och toppa med lite rivet limeskal.
Här om dagen när jag såg att skafferiet lyste upp av färgglad marsipan så kände jag direkt att jag ville baka en Prinsesstårta med lemoncurd. Som ett litet bidrag till påsken med en färgglad påsktårta. Att lemoncurd och hallonsylt gifter sig fint är ingen hemlighet, och så lite fluffig grädde på det tillsammans med saftig tårtbotten. Otrolig kombination! Och visst blev den tjusig?
För dig som vill baka en tårta som ska räcka till många så rekommenderar jag min prinsesstårta i långpanna. Du kan byta vaniljkrämen mot lemoncurd även på den såklart, och också busa till det med marsipanen.
Glutenfri: Byt vetemjöl mot potatismjöl. Förvaring/hållbarhet: Förvara under tårtkupa i kylskåp. Håller max tre dygn.
Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en springform, 20 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med mjöl. Ställ åt sidan.
Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt, med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och låt svalna helt innan du delar i tre bottnar.
Montering: Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat och bred på hallonsylt. Lägg på nästa tårtbotten och bred på lemoncurd innan du lägger på den sista botten.
Stryk upp tårtan med ett tunt lager vispad grädde runtom. Toppa med resterande grädde och forma grädden likt en kupol.
Kavla ut marsipanen mellan två bakplåtspapper – vänd på den ibland så är det enklare att kavla. Om du vill ha den randig så rullar du långa korvar av marsipanen, tre av varje färg som du lägger bredvid varandra i färgordning. Tryck ihop ordentligt så de inte separerar sedan. Kavla sedan marsipanen så att den är stor nog att täcka tårtan.
Lägg försiktigt marsipanen över tårtan och jämna till så att du får raka kanter.
Dekorera eventuellt med utstansade rundlar av marsipan som du penslar med lite vatten innan du trycker fast de på tårtan.
Lycka till med din Prinsesstårta med lemoncurd! Missa inte att spana in min instagram där du ser en video på när jag bakar denna tårta. 🙂
Cookiesnittar är precis som det låter – snittar av chocolate chip cookies. Och dessa småkakor klättrar högt upp på min snitt-lista, bland mina dumlesnittar& after eight- snittar. Otroligt goda!
Att baka chocolate chip cookies som snittar är både enklare och ger fler kakor, om än lite mindre än originalet. Jag älskar att fylla min kakburk med småkakor och med detta recept så fylls burken på nolltid. Och är det så att du får deg över så är det bara att frysa in den som en längd för att plocka fram och grädda (fryst) när sötsuget eller de oväntade gästerna knackar på.
TIPS: * Glutenfritt: Byt vetemjöl mot Lailas glutenfria mjölmix. * Förvaras: I burk med tättslutande lock eller fryspåsar. * Hållbarhet: Två veckor i kallt skafferi eller tre månader i frys.
Marängtårta i pajform kan vara bland det bästa du kan baka. Att inte behöva stå och spritsa ut exakta tårtbottnar som ska kunna läggas på varandra, eller att vara rädd att botten ska spricka när du ska flytta den från pappret till ett tårtfat. Att vispa en smet, breda ut den i en pappersklädd pajform, grädda och sedan låt svalna för att senare kunna fyllas. Rakt upp och ner, så otroligt enkelt. Och barnsligt gott.
Jag fyllde min marängtårta i pajform med min ljuva lemoncurd, lättvispad grädde och färska bär som min make fyndade i affären. Jag använder en form i (kol)stål, och inte i keramik. Men båda funkar!
Fyllning: 1 sats lemoncurd – recept här 4 dl lättvispad grädde 1 tsk vaniljsocker 300 g färska bär av valfritt slag
Gör så här:
Maräng: Sätt ugnen på 150°c över/undervärme och klä en pajform (22 cm diameter) med bakplåtspapper.
Vispa äggvitor till ett fast skum med elvisp eller i assistent på hög hastighet. Tillsätt sedan strösocker blandat med vaniljsocker lite i taget under konstant vispning. Vispa tills du fått en blank och fin maräng utan sockerkristaller (känn mellan fingertopparna).
Krossa en dl mandelspån grovt och rör ner i smeten. Bred ut den i formen och toppa sedan med resterande mandelspån.
Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter. Sänk sedan temperaturen till 120 grader och grädda ytterligare 30 minuter. Känn på marängen – den ska vara väldigt frasig på ytan och samtidigt lite mjuk inuti. Stäng av ugnen och låt marängen stå och svalna på eftervärme.
Om du vill så kan du nu lyfta ur marängskålen ur formen, men det är inget måste. Jag låter den ligga kvar i formen. Fyll nu den avsvalnade marängen med lemoncurd och grädde, toppa sedan med bär.
Bröd med parmesan och basilika. Det gräddas i formar och blir härliga portionsbröd. Otroligt saftiga och smakrika. Ett nytt favoritbröd till soppa eller bara som tillbehör till vilken middag som helst. Att dela på mitten, rosa i brödrost och breda på lite salt smör är inte helt tokigt det heller.
För att göra dessa veganska är det bara att använda växtbaserad ost och smör. Och pensla med vatten eller havremjölk innan gräddning. Packa dem i påsar när de svalnat helt och frys in direkt för att bevara färskheten i brödet. Tag sedan fram ur frysen och kör i mikro en snabbis innan du vill äta dem.
Ingredienser: 3 dl vatten 25 g jäst 1 msk sirap 10 dl vetemjöl 50 g rumsvarmt smör 1 tsk salt
Fyllning: 50 g smör 2 dl riven parmesan (eller annan hårdost) 1 dl basilikablad
Garnering: 1 ägg 1 dl riven parmesan + 20 g smör till efter gräddning
Gör så här:
Lös jästen i ljummet vatten i bunken till din köksassistent (om du har en sådan – stor skål annars) och tillsätt sedan resterande ingredienser. Arbeta ihop en smidig deg på låg hastighet i 10 minuter.
Fyllning: Rör ihop rumsvarmt smör med parmesan och basilika. Låt stå.
Stjälp upp degen på lätt mjölat bakbord och kavla ut till en rektangel (ca. 40×30 cm). Bred på fyllningen och vik degen på mitten eller i ett treslag.
Skär remsor som är ca. 3 cm breda. Snitta remsorna till tre och gör vanliga treflätor av dem. Rulla ihop och lägg i muffinsformar. Låt jäsa till dubbel storlek, i ca. 60 min under bakduk.
Sätt ugnen på 230°c över/undervärme.
Pensla bröden med ägg och strö över parmesan.
Grädda mitt i ugnen i ca. 18 minuter, tag ut och pensla med smält smör. Låt sedan svalna helt.
Hoppas att det ska smaka! Missa inte att följa min instagram där jag delar recep och tips i köket.
Kladdkaka i mugg är både fint och gott! Jag gräddar dem inte i mikrovågsugnen som du kanske kan tro, utan i ugnen precis som en helt vanlig kladdkaka. Konsistensen på en kladdkaka gräddad i mugg är helt annan mot en som är gräddad i en springform. Denna blir alldeles seg i kanten och lite rinnig i mitten, den påminner lite om en fondant. Otroligt god och väldigt enkel att röra ihop.
Muggarna finns att köpa i min webbshop HÄR. (reklam för egen verksamhet).
Receptet är ett klassiskt recept på kladdkaka, och det räcker till tre muggar. Det blir ganska mycket kladdkaka i varje mugg, snudd på att det går att dela en på två. Men det beror såklart på hur pass sötsugen en är, visst?
Vegetarisk färssoppa eller Cowboysoppa som den också kallas, ja det är vår favorit här hemma just nu! Denna kan jag äta flera gånger i veckan, vilket faktiskt är himla bra då det blir hela sex portioner av receptet. Perfekt matlådemat!
Att äta soppa under vintern är något jag tror att de flesta gör. Men denna är precis lika god mitt i sommaren om du frågar mig. Klicka här för fler goda recept på vegetarisk mat.
Vegetarisk färssoppa, 6 portioner:
Ingredienser: 2 msk matolja 1 stor gul lök 2 vitlöksklyftor 450 g färs av valfritt slag 6 potatisar 4 morötter 1 st paprika 600 g krossade eller passerade tomater 9 dl vatten 2 grönsaksbuljongtärningar 1 tsk paprikapulver 1 tsk oregano 0.5 tsk cayennepeppar salt och svartpeppar efter smak
Till servering: En klick grekisk yoghurt eller creme fraiche
Gör så här:
Skala och finhacka lök och vitlök. Hetta upp oljan i en stor gryta eller kastrull och stek lök tillsammans med vitlök till löken mjuknat.
Tillsätt färs och låt stekas tills den fått en fin färg.
Skala potatisen och skär i kuber, skala morötter och skär i slantar. Hacka paprikan grovt.
Rör ner potatis, morot och paprika i grytan tillsammans med tomatkross. Rör ihop ordentligt och slå sedan på vatten.
Tillsätt kryddor och låt koka under lock på svag värme i ca. 25 minuter.
Serveras med en klick yoghurt eller fraiche.
Hoppas att det ska smaka! Missa inte min facebooksida för mer inspiration i köket.
Här kommer ett recept som jag kopierat rakt av ur min senaste bakbok Baka med Frida deluxe. Ni önskade att få detta recept på min instagram här om dagen, och ert ord är min lag – så varsågoda! Klicka här för fler recept på goda tårtor. 🙂
Lemoncurd: Vispa upp äggen lätt i en värmetålig skål. Tillsätt strösocker, citronsaft- och skal. Sänk ner skålen i ett hett vattenbad som kokar på medelhög värme. Vispa konstant tills krämen tjocknat, tag då av från värmen och rör ner smöret. Häll på rengjord burk och låt svalna i kylskåp.
Rulltårta: Börja med att sätta ugnen på 160°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sedan lite strösocker i taget under konstant vispning på hög hastighet. Vispa till en blank och fluffig maräng. Vänd sedan ner riven kokos och rör ihop.
Bred ut marängen på bakplåtspapperet. Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter – tills den fått en gyllene färg.
Tag ut och vänd upp på ett nytt bakplåtspapper och drag försiktigt bort det pappret som sitter fast i botten – låt svalna.
Fyllning: Vispa upp grädde och vaniljsocker fluffigt. Bred lemoncurd på marängen och bred sedan grädden över. Strö över halverade björnbär.
Rulla marängen från långsidan till en lagom tight rulle. Pudra över lite florsocker.
Att baka bröd med sötpotatis kan vara ett riktigt genidrag, i alla fall om du frågar mig. Brödet blir otroligt saftigt och helt fantastiskt gott. Jag gjorde stora frallor och gräddade dem i en ugnsfast form, ställer sedan fram formen på bordet vid middagen och så får en bryta sin egen fralla. De blev verkligen superstora så jag har också skivat och fryst in för att ta fram och rosta till frukost. Du kan givetvis göra dem mindre så att du får många frallor, eller varför inte baka av som limpor?
Här kan en se hur saftiga de är. Toppade med flingsalt för att lyfta smakerna ännu lite mer. Min man som inte är överförtjust i hembakat bröd (annat än sin egen pizza då, hehe) sade att detta var bland det godaste bröd han ätit. Så nu blir det till att baka mer bröd med sötpotatis i helgen så att jag kan fylla frysen till bredden inför veckan.
Brödet håller sig färskt i tre dygn i skafferi – i tättslutande påsar. Du kan också förvara detta bröd i frysen i upp till tre månader.
Bröd med sötpotatis, 6 stora frallor:
300 g sötpotatis 3.5 dl vatten 75 g smör 50 g jäst 2 dl vatten 1 msk sirap 11 dl vetemjöl 1 tsk salt
Garnering: 1 ägg 2 msk vatten 1 tsk flingsalt
Gör så här:
Skala sötpotatisen och dela den i småbitar. Koka upp i 3.5 dl vatten och låt sedan sjuda i 10 minuter tills den blivit mjuk.
Mixa sötpotatisen med det vatten som är kvar i kastrullen. Tillsätt smöret och rör om tills det smält helt, låt svalna en aning.
Lös jästen i vatten (2 dl) och tillsätt sedan sötpotatispuréen tillsammans med resterande ingredienser.
Arbeta ihop en smidig deg med maskin på låg hastighet i 10 minuter. Låt sedan jäsa under bakduk i 30 minuter.
Stjälp upp på mjölad bakbänk och dela i 6 jämnstora delar. Rulla till bollar och lägg i en bakpappersklädd pajform (ca. 24 cm i diameter). Låt jäsa i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°c över/undervärme.
Vispa upp ägget till garneringen tillsammans med vattnet. Pensla brödet och strö sedan över flingsalt.
Grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter. Tag ut och lyft ur brödet ur formen direkt, låt svalna på galler.
Hoppas att det ska smaka! Missa inte att följa mig på Instagram för mer inspiration.
Pavlova till jul – en julgran i maräng. Denna ljuva tårta har jag fyllt med lättvispad vaniljgrädde och mixade jordgubbar från sommarens skörd. Sedan dekorerade jag med snöflingor som jag gjort av vit choklad, och så lite strössel. Otroligt gott om du frågar mig, och kanske inte det minsta juligt egentligen – förutom att den ju faktiskt ser ut som en julgran. Visst blev den fin? Jag blev stormförtjust!
Den blev alldeles segfrasig, ni vet frasig på ytan och seg inuti. Precis så som jag gillar min maräng! Om du vill göra denna julig smakmässigt också så skulle kanske saffran i marängen vara ett bra tips? Eller bara fylla den med något som smakar av jul. Här är det bara fantasin som sätter gränser!
Glöm inte att tagga mig på instagram ifall du bakar efter mina recept, så att jag kan kommentera & reposta. Det är så himla roligt för mig att se era bakverk. #bakamedfrida @bakamedfrida
Dekor: 50 g vit choklad lite strössel av valfritt slag
Gör så här:
Maräng: Sätt ugnen på 120°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper.
Vispa äggvitorna med elvisp eller i assistent på högsta hastighet till ett fast skum. Tillsätt sedan strösocker lite i taget under konstant vispning.
Vispa tills sockerkristallerna smält (känn mellan fingertopparna) och du fått en blank och styv maräng.
Spritsa nu ut marängsmeten i formen av en julgran på den bakpapperklädda plåten. Forma som en skål – så att kanterna blir högre och du får en lägre mitt.
Grädda mitt i ugnen i ca. 60 minuter. Marängen är färdig när den släpper lätt från pappret, prova försiktigt. Stäng av ungen och låt sedan marängen stå kvar tills den svalnat helt.
Fyllning: Vispa grädde och vaniljsocker fluffigt.
Mixa jordgubbarna slätt.
Toppa marängen med grädden och klicka sedan ut jordgubbssåsen – marmorera med hjälp av en sked.
Dekorering: Smält den vita chokladen på låg värme under omrörning och spritsa eller ringla den sedan på ett bakplåtspapper så att du får snöflingor. Låt stelna i frys och lägg sedan på tårtan tillsammans med lite strössel.
Hoppas att det ska smaka med denna Pavlova till jul!
Nötkola med lite flingsalt är den perfekta kolan för dig som älskar söt smörkola men också vill ha något lite krispigt och salt. I denna kola finns tuggmotstånd i form av nötmix. Jag tog hasselnöt, mandel och valnötter. Då alla nöter var naturella så toppade jag med lite flingsalt också, och det blev otroligt gott!
För dig med nötallergi är det bara att skippa nötterna helt och göra denna sammetslena smörkola. Toppa kanske med lite salta frön av något slag, eller varför inte poppade popcorn? Flingsalt är nästan ett måste i alla fall, det bryter av det söta på ett ljuvligt vis. Du kan frysa kolan inslagen i papper i en burk med tättslutande lock, där håller den i tre månader. I kylskåpet eller kallt skafferi kan du ha den i en månad.
Blanda grädde, strösocker, sirap, smör och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt sedan småkoka på medelhög värme tills den nått en temperatur om 125°c – det tar ca. 20minuter.
Tag av från värmen och häll upp i en liten form – ca. 15×15 cm.
Toppa med grovt hackade nötter och flingsalt.
Låt stå svalt för att stelna i ett par timmar innan du skär i bitar.
Lycka till med kolakoket! Hoppas att det ska smaka. Missa inte att följa mig på Instagram för mer inspiration.