Kladdkakor och Brownies

Kladdkaka med choklad och hallon

11 röster
Kladdkaka med choklad och hallon
Kladdkaka med choklad och hallon i en len fudge gör varje människa glad! Enkel att baka och fantastiskt god.

Denna kladdkaka med choklad och hallon är alldeles fantastiskt god! Jag gjorde en enkelt chokladfudge med massor av frystorkade hallon i. Fudgen toppade jag en kladdkaka med tillsammans med lättvispad grädde. Jisses så gott det blev! En ny favorit bland alla mina kladdkakor.

Se så härligt kladdig kakan blir när den tas ut ur ugnen i tid och sedan får stå till sig i kylskåp i ett par timmar. 4 närmare bestämt! Det är bästa knepet för en perfekt kladdis!

Kladdkaka med choklad och hallon, 8 bitar:

Kladdkaka:
100 g smör
50 g mörk choklad
2 ägg
2 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 nypa salt

Choklad och hallonfudge:
100 g mörk choklad, 70%
1/2 burk kondenserad sötad mjölk (reklamlänk – jag använder denna)
2 dl frystorkade hallon

Garnering:
3 dl vispgrädde
några frystorkade hallon

Gör så gär:

  1. Kladdkaka: Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och smörj en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter.
  2. Smält smöret tillsammans med chokladen i en kastrull. Ta av från värmen och ställ åt sidan så länge.
  3. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Häll i smörblandningen och rör ihop till en klumpfri smet.
  4. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Tag ut och låt svalna en stund innan du låter kakan stå i kylskåpet i minst 2 timmar. 
  5. Chokladfudge: Smält chokladen på låg värme i en kastrull och tillsätt sedan den kondenserade mjölken. Rör till en slät fudge och vänd försiktigt ner hallonen.
  6. Garnering: Bred fudge på kakan och toppa sedan med lättvispad grädde och lite mer frystorkade hallon.

TIPS:
Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix för en glutenfri kladdis!
Kladdkakan kan stå i tre dagar i kylskåp när den är dekorerad.
Frys (utan dekor) väl inplastad i upp till 3 månader.

Lycka till med bakningen! Missa inte att följa mig på instagram för mer godsaker!

Kommentera
Maränger

Pavlova med chokladkola

23 röster
Pavlova med chokladkola
Pavlova med chokladkola, fluffig grädde och krispig daim. Serveras i portionsform.

Nej, jag får inte nog pavlova i miniformat. Det är bland det bästa jag vet tror jag, och det kanske är för att det är så enkelt att baka? Roligt att variera? Fint rent utseendemässigt? Eller kanske för att det är så förbaskat GOTT! Tidigare var favoriten min minipavlova med vaniljbakad rabarber, men nu tar dessa priset. Med en len chokladkola, fluffig grädde och daim. Mums!

Se hur den ser ut när jag delat den på mitten! Det bästa med att forma marängen som små skålar är helt klart att det finns plats för så himla mycket fyllning, inte sant?

Pavlova med chokladkola, 12 st:

Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
1 tsk saft från citron

Chokladkola:
100 g mörk choklad, 70%
1.5 dl karamelliserad mjölk – denna (adlink)

Topping:
3 dl vispgrädde
1 st. dubbeldaim

Gör så här:

  1. Maräng: Börja med att sätta ugnen på 160°c över/undervärme och placera ut 12 muffinsformar på en plåt, ställ åt sidan.
  2. Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp eller i din köksassistent, vispa på hög hastighet. Tillsätt sedan lite socker i taget under konstant vispning och när allt socker är tillsatt så låter du marängen vispas i 5 minuter. Känn mellan fingrarna –när sockerkristallerna inte går att känna så är marängen klar. 
  3. Vänd ner majsstärleksen samt citronsaften och rör om.
  4. Klicka ut marängsmet i muffinsformarna och forma gropar i samtliga formar.
  5. Ställ in i ugnen och sänk värmen till 120°c, grädda mitt i ugnen i ca. 1 timme. Stäng sedan av ungen och låt marängerna stå och svalna tills ugnen blivit helt kall.
  6. Chokladkola: Smält chokladen på låg värme i en kastrull, rör hela tiden så att det inte bränner fast i botten. Tag av från värmen och rör ner den karamelliserade mjölken. Rör till en len, tryffelliknande smet.
  7. Fyll marängskålarna med chokladkola och toppa med lättvispad grädde och finhackad daim.

Lycka till! Glöm inte att spana in min instagram för mer inspiration.

4 kommentarer
Tårtor, Rulltårtor

Rulltårta med äpple och vaniljkräm

17 röster
Rulltårta med äpple
Rulltårta med äpple är höstens enklaste och godaste bakverk. Lägg till hemkokt vaniljkräm på det. Succé!

Rulltårta med äpple kan vara min bästa idé någonsin! Speciellt när jag först bredde på ett lager med hemkokt vaniljkräm innan jag toppade med smör- och kanelstekta äpplen som jag rivit grovt. Alla som smakade denna sade samma sak, att denna rullis är en riktig 10-poängare!

För att göra denna glutenfri kan du enkelt byta vetemjöl mot antingen potatismjöl eller glutenfri mjölmix! Ogillar du kanel så kan du byta mot kardemumma, så otroligt gott det också! Här kan ni spana in fler glutenfria recept.

Rulltårta med äpple och vaniljkräm, 8 bitar:

Vaniljkräm:
1 st. vaniljstång
4 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor
4 msk majsstärlekse
25 g smör

Rulltårta:
3 ägg
1.5 dl strösocker
0.5 dl mjölk
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Äppelfyllning:
3 msk smör
2 stora äpplen
2 msk strösocker
2 tsk malen kanel
ett par droppar färskpressad citron

Gör så här:

  1. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på mitten (längs med) och skrapa ur fröna, koka sedan upp frön och stång med mjölk och strösocker.
  2. Vispa äggulor och majsstärlekse vitt och pösigt. Häll sedan den heta mjölkblandningen över äggvispet under konstant vispning. Sila tillbaka allt i kastrullen och koka ihop till den tjocklek du önskar på krämen.
  3. Vispa ner smöret när krämen tas av från värmen – vispa hela tiden tills krämen är slät. Ställ sedan i kylskåp för att svalna.
  4. Rulltårta: Sätt ugnen på 225°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper.
  5. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt på hög hastighet med elvisp eller i assistent, i ca. 5 minuter. Vänd ner mjölken samt de torra ingredienserna och rör ihop en klumpfri smet.
  6. Bred ut smeten på plåten och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 5 minuter, till en gyllene färg.
  7. Tag ut och strö över strösocker på kakan, vänd sedan upp på nytt bakplåtspapper och lägg över en bakduk, låt svalna.
  8. Äppelfyllning: Riv äpplena på den grova sidan – behåll skalet på.
  9. Hetta upp smöret i en stekpanna på medelhög värme och tillsätt sedan äpplena.
  10. Strö över socker och kanel, rör om och stek tills äpplena blivit mjuka. Tag av från värmen och låt svalna.
  11. Montering: Bred 2 dl vaniljkräm på tårtbotten och toppa sedan med äppelfyllningen.
  12. Rulla till en lagom tight rulle från långsidan. Serveras kakan inte direkt så kan du plasta in den och förvara i kylskåp i två dygn.

Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in min Youtubekanal, där kommer det ske mycket kul framöver!

Kommentera
Kladdkakor och Brownies

Kladdkaka med chokladkola

19 röster
Kladdkaka med chokladkola
Kladdkaka med chokladkola är en festlig kaka att bjuda på till såväl kalas som till söndagsfikat.

Kladdkaka med chokladkola, grädde, blåbär och bitar av dumle. Ja, det blev en himla smarrig kladdig kan jag lova! Den påminner lite om min kladdkaka med kola, fast ändå inte. Denna är en kladdkaka för sig! Chokladkolan görs enkelt på endast två ingredienser, den blir alldeles magiskt len och god.

Kladdkaka med chokladkola

Jag strösslade lite torkade blomblad på min kaka också, det gör gott för både öga och smak. Men det är såklart inget måste! Chokladkolan är det som är viktigast här, för den vill du inte missa!

Kladdkaka med chokladkola, 8 bitar:

Kladdkaka:
100 g smör
100 g mörk choklad
3 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
3 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt

Chokladkola:
100 g mörk choklad, 70%
1.5 dl karamelliserad mjölk – denna (adlink)

Garnering:
3 dl vispgrädde
6 st. dumlekolor
ev. lite torkade blomblad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och smörj en form med löstagbar kant, 20 cm i diameter.
  2. Smält smöret tillsammans med chokladen i en kastrull. Ta av från värmen och ställ åt sidan så länge.
  3. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda ner mjöl, kakao, vaniljsocker och salt. Häll i smörblandningen och rör ihop till en klumpfri smet.
  4. Häll smeten i formen och grädda kakan i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Tag ut och låt svalna en stund innan du låter kakan stå i kylskåpet i minst 2 timmar. 
  5. Chokladkola: Smält chokladen på låg värme i en kastrull, rör hela tiden så att det inte bränner fast i botten. Tag av från värmen och rör ner den karamelliserade mjölken. Rör till en len, tryffelliknande smet.
  6. Bred chokladkola på kladdkakan och garnera sedan med vispad grädde, färska bär och dumlekola. Låt stå i kylskåp fram till servering.

Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in på min instagram för mer inspiration i köket.

Kommentera
Muffins

Äppelmuffins med smul

6 röster
äppelmuffins med smul
Äppelmuffins med smul är höstens godaste muffins! Med smörstekta kaneläpplen som en gömma och krispig topp gör dessa succé vid varje fika.

Jag har bakat dessa äppelmuffins med smul säkert tio gånger den senaste veckan. De är så goda att du nästan blir beroende. Det är som en saftig vaniljmuffins med gömma av smör- och kanelstekta äpplen som toppats med smuldeg. Som en paj och muffins i ett, precis som mina hallonmuffins med smul.

För att baka dessa muffins glutenfria så byter du vetemjöl mot samma mängd glutenfri mjölmix. Både i själva muffinssmeten och i smulet.

Äppelmuffins med smul, 12 st:

Fyllning:
2 msk smör
2 stora äpplen
2 msk strösocker
2 tsk kanel
1 tsk mortlad kardemumma

Muffins: 
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 tsk vaniljsocker
skal av 1 citron
0.5 dl citronsaft
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver

Smul: 
25 g rumsvarmt smör
0.5 dl vetemjöl
0.5 dl havregryn
2 msk strösocker 
1 msk vaniljsocker 

Gör så här:

  1. Fyllning: Skala, kärna ur och finhacka äpplena (ca. 1×2 cm bitar). Hetta upp smöret i en stekpanna och tillsätt äpplen. Stek tills de blivit mjuka och tillsätt strösocker, kanel och kardemumma. Låt sjuda i ett par minuter och tag sedan av från värmen, låt stå.
  2. Smul: Nyp ihop alla ingredienser till en smulig massa. Låt stå.
  3. Muffins: Börja med att sätta ugnen på 175°C och ställ ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
  4. 2. Vispa smör och strösocker krämigt med elvisp. Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa ihop.
  5. 3. Rör ner resterande ingredienser med en slickepott.
  6. 4. Fördela smeten jämnt i formarna och fördela sedan äppelfyllningen över – tryck ner dem lite i smeten.. Toppa med smuldeg och grädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter – tills de bir gyllene i färgen.

Lycka till med bakningen! Glöm inte att tagga @bakamedfrida i era bakbilder på instagram!

1 kommentar
Cheesecake

Blåbärscheesecake med citron

8 röster
Blåbärscheesecake med citron
Blåbärscheesecake med citron bakas utan ugn och blir fantastiskt krämig och god.

Jag har bakat en ljuvligt god Blåbärscheesecake med citron. Och citron i form av lemoncurd som är sådär len och lagom sötsyrlig. Botten är krispig och lite krämig av oreokex. Också ett par spritsade marängtoppar som jag bränt av, både fint för ögat och gott för smaklökarna som dansar i takt med dessa smakkombinationer.

Blåbärscheesecake med citron

Jag blandade också ner lite björnbär i smeten pga. att jag fullkomligt drunknar i detta goda bär nu. Buskarna dignar av bär och det är så gott.

Missa inte att kika på en steg för steg- video där jag gör denna goda lemoncurd.

Blåbärscheesecake med citron, 8 bitar:

Botten: 
110 g smör
200 g oreokex

Fyllning: 
300 g frysta blåbär
100 g björnbär
3 msk strösocker
1/2 vaniljstång 
2 tsk agar agar pulver
4 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker

Topping:
1.5 dl lemoncurd – recept här

Gör så här:

  1. Klä botten och kanterna av en springform med löstagbar kant (22 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan. 
  2. Smält smöret och låt stå. Mixa kexen till ett fint smul. Tillsätt smöret och rör ihop tills allt blandats väl. 
  3. Tryck ut smulet jämnt i formen – tips är att använda undersidan av ett glas. Ställ i kylskåpet medan du gör fyllningen. 
  4. Fyllning: Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg dem tillsammans med strösocker, blåbär och björnbär i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter medan du mosar bären med baksidan av en sked.
  5. Tag av från värmen och häll massan i en finmaskig sil som stå över en ren kastrull. Pressa ur all saft ur bären och använd endast det som kommit i kastrullen. 
  6. Tillsätt agar agar pulver i bärsafen och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 5 minuter och tag sedan av från värmen. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur medan du vispar grädden. 
  7. Vispa upp grädde och philadelphiaost till mjuka toppar bildas, fluffig men inte för hård. 
  8. Rör ner en slev av gräddblandningen i kastrullen och blanda väl. Tillsätt sedan bärpurén till resterande grädde och rör ihop tills allt blivit väl blandat. 
  9. Häll smeten över botten i formen och bred ut till ett jämnt lager. Låt stå i kylskåp i minst 3 timmar.
  10. Maräng: Vispa äggvitan till ett fast skum, med elvisp eller i assistent. Tillsätt sedan strösocker lite i taget under konstant vispning på hög hastighet. Vispa tills marängen är styv och blank.
  11. Spritsa marängen i en ”krans” på din cheesecake. Bred sedan lemoncurd mitt i kransen försiktigt. Gör detta innan servering.

För glutenfritt: Se till att använda glutenfria kex. 
Veganskt: Byt smör mot mjölkfritt margarin samt byt vispgrädde och philadelphiaost mot växtbaserade alternativ. Toppa med valfritt vegansk alternativ – kanske lättvispad växtbaserad grädde?
Hållbarhet: Håller i kylskåp i 3 dagar.

Lycka till med bakningen!

Kommentera
Småkakor

Småkakor med äpple och kanel

6 röster
Småkakor med äpple och kanel
Småkakor med äpple och kanel är höstens godaste småkaka!

Småkakor med äpple och kanel, det kan vara höstens godaste kaka! Jag bakar dem som jag bakar mina hallongrottor fast utan formar. Och så fyller jag alltså med smörstekta äpplen med råsocker och kanel. Otroligt gott!

Missa inte att spana in mina andra recept på småkakor här.

Småkakor med äpple och kanel, 24 st:

Fyllning:
1 stort äpple (eller två små)
30 g smör
1 msk råsocker
1 msk kanel

Kakdeg:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt

Gör så här:

  1. Fyllning: Skala, kärna ur och hacka äpplena fint. Hetta upp smöret i en stekpanna och stek äppelbitarna mjukt på medelhög värme. Tillsätt sedan råsocker och kanel, stek ett par minuter till under omrörning. Tag av från värmen och låt stå.
  2. Kakdeg: Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä två plåtar med bakplåtspapper.
  3. Knåda ihop alla ingredienser till en smidig deg. Rulla till 24 jämnstora bollar och lägg dem på plåtarna. Forma en grop i varje degboll, gärna med något runt i trä – t.ex. skaftet av en träslev (som du doppar i mjöl mellan gångerna).
  4. Fyll groparna med äppelfyllningen och grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 12 minuter. Tag ut och låt svalna en aning innan du lyfter dem från plåten.

Lycka till med baket! Missa inte min Youtubekanal.

2 kommentarer
Småkakor

Dumlegrottor

26 röster
Dumlegrottor
Dumlegrottor är en spröd småkaka som smälter i munnen. Toppad med lite flingsalt för perfekt balans mellan sött och salt.

Dumlegrottor. Ja, den gamle godingen! Jag fick ett infall idag när jag scrollade igenom gamla inlägg på bloggen. Jag såg då att mina dumlegrottor behövde en rejäl uppfräschning i både bild och text. Så här har ni världens godaste dumlegrottor återigen!

dumlegrottor

Jag tog en tugga när kakan fortfarande var lite ljummen, se på dumlen som rinner ut sådär fint. Otroligt gott! Det var länge sedan jag bakade dessa godbitar, och jag kan säga att det får inte dröja lika länge till nästa gång.
Här finner ni fler recept på småkakor.

TIPS:

  • Knåda degen tills den precis går ihop! Överarbeta den inte.
  • Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix för att få kakdegen glutenfri.
  • Byt smör mot mjölkfritt margarin för att få kakdegen vegansk.

Dumlegrottor, 24 st:

200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
12 st dumlekolor
1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Knåda ihop alla ingredienser (utom dumle och salt) till en smidig deg.
  3. Rulla till 24 jämnstora bollar och lägg dem på plåtarna. Forma en grop i varje degboll, gärna med något runt i trä – t.ex. skaftet av en träslev (som du doppar i mjöl mellan gångerna).
  4. Dela dumlekolorna på hälften och tryck ner dem i degbollarna med kolasidan uppåt.
  5. Grädda kakorna mitt i ugnen i ca. 12 minuter. Tag ut och strö över flingsalt. Låt svalna en aning innan du lyfter dem från plåten.

Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in på min facebooksida.

2 kommentarer
Bröd

Nattjästa rödbetsfrallor

6 röster
Nattjästa Rödbetsfrallor
Rödbetsfrallor som jäser över natten är ett enkelt bröd att baka.
Saftigt och fint blir det av rödbetorna!

Rödbetsfrallor är mitt nya favoritbröd. Det är både gott, saftigt och fint. För att inte tala om enkelt! Degen rör du ihop med en slev, in i kylskåpet med hela skålen och låt jäsa över natten. Sedan stjälper du upp degen på morgonen och gräddar av lagom till frukost. SÅ smidigt! Jag har en förkärlek till nattjäst bröd. Fler varianter finner ni här.

Jag toppar mina frallor med sesamfrön, och det är bara för att jag älskar sesamfrön! Denna gång hade jag bara svarta hemma, så då fick det bli svarta. Men du kan också toppa med andra kärnor och frön.

Nattjästa rödbetsfrallor, 12 st:

25 g färsk jäst
5 dl kallt vatten
2 msk olivolja (annan olja funkar också)
1 msk honung (kan uteslutas)
1 tsk flingsalt eller 2 tsk vanligt salt
11 dl vetemjöl
85 g grovt riven rödbeta
+ sesamfrön till garnering

Gör så här:

  1. Rör ihop alla ingredienser till en klibbig deg i en skål där degen får plats att jäsa. Den ska vara som en tjock gröt i konsistensen. Arbeta med t.ex. en träslev.
  2. Täck skålen med plast och ställ i kylskåpet i minst 8 timmar.
  3. Stjälp upp degen på väl mjölad arbetsbänk och dela den i 12 bitar (beroende på hur stora frallor du önskar). Vänd dem i mjölet – arbeta inte degen, för då punkterar du dem och de säckar ihop.
    Lägg frallorna på bakpappersklädd plåt – eller i en muffinsplåt. Pensla med lite vatten och strö över sesamfrön.
  4. 4. Sätt ugnen på 225°c. Grädda sedan brödet i ca. 15-20 minuter, tills de fått en gyllene färg. Tag ut och låt svalna innan du skär dem.

Lycka till med baket! Hoppas att bröden ska smaka. Missa inte att följa mig på Instagram för härlig inspiration!

Kommentera
Tårtor, Rulltårtor

Rulltårta med hallon

4 röster
Rulltårta med hallon
Rulltårta med hallon är en rulltårta som funkar på nobelmiddagen såväl som till trefikat mitt i veckan. Saftigt, enkelt och gott.

Rulltårta med hallon är som många av er redan vet min absoluta favoritrulltårta. Tätt efter kommer min kladdkakerulltårta med kakdegsfyllning. Rulltårta överlag är enkelt att baka och blir himla gott!

Här ser ni hur jag bakar denna rulltårta i en steg för steg- video.

Rulltårta med hallon, 10 bitar:

Rulltårta:
3 ägg
1.5 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
rivet skal av 1 citron

Fyllning:
2 dl hallonsylt
100 g färska hallon

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 225°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg och strösocker vitt och fluffigt på hög hastighet med elvisp eller i assistent, i ca. 5 minuter. Vänd ner de torra ingredienserna. Riv ner citronskal och rör försiktigt ihop en klumpfri smet.
  3. Bred ut smeten på plåten och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 5 minuter, till en gyllene färg.
  4. Tag ut och strö lite strösocker på toppen av kakan, vänd upp på nytt bakplåtspapper.
  5. Drag försiktigt bort bakplåtspapperet från tårtbotten och låt den sedan svalna.
  6. Bred på sylten, toppa med hallon och rulla ihop till en ganska tight rulle.
    Förvaras lätt inplastad i kylskåp till servering.

Lycka till! Glöm inte bort att prenumerera på min Youtubekanal!

Kommentera
Muffins

Blåbärsmuffins med vaniljkräm och smul

21 röster
Blåbärsmuffins med vaniljkräm och smul
Blåbärsmuffins som är fyllda med vaniljkräm och toppade med smul. Både paj och muffins i samma. Otroligt gott!

Saftiga Blåbärsmuffins som är fyllda med hemkokt vaniljkräm och toppade med krispigt smul. Det kan vara de godaste av muffins som du kan baka. Passa på nu när skogen lyser blått av alla blåbär. Du kan baka med såväl färska som frysta blåbär. Själv föredrar jag frysta blåbär för att de saftar av sig lite mer än de färska.

Blåbärsmuffins med vaniljkräm och smul

Grunden till dessa muffins är (i vanlig ordning) mina citronmuffins, de blir så saftiga och de är en perfekt bas till alla sorters muffins! Dock har jag ingen citron i dessa, det fick bli vaniljkräm istället som är en favvo!

Blåbärsmuffins med vaniljkräm och smul, 12 st:

Vaniljkräm:
1 st vaniljstång
4 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor
4 msk majsstärlekse
25 g smör

Smul:
30 g smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Muffins:
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
2 dl blåbär

Gör så här:

  1. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på mitten (längs med) och skrapa ur fröna, koka sedan upp frön och stång med mjölk och strösocker.
  2. Vispa äggulor och majsstärlekse vitt och pösigt.Häll sedan den heta mjölkblandningen över äggvispet under konstant vispning.
  3. Sila tillbaka allt i kastrullen och koka ihop till den tjocklek du önskar på krämen.
  4. Vispa ner smöret när krämen tas av från värmen – vispa hela tiden tills krämen är slät. Ställ sedan i kylskåp.
  5. Smul: Nyp ihop alla ingredienser till ett smul, låt stå.
  6. Muffins: Börja med att sätta ugnen på 175°C och ställ ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
  7. Vispa smör och strösocker krämigt med elvisp. Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa ihop.
  8. Rör ner resterande ingredienser (inte blåbär) med en slickepott. Fördela smeten jämnt i formarna.
  9. Toppa med blåbär och smul. Spritsa sedan ner lite vaniljkräm i varje muffins.
  10. Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter. Tag ut och låt svalna.

Lycka till med bakningen! Missa inte min Youtubekanal som är i full gång.

2 kommentarer
Kladdkakor och Brownies, Kladdkakemuffins

Kladdkakemuffins med toffifee och center

8 röster
Kladdkakemuffins med toffifee och center
Kladdkakemuffins med toffifee och center är en godbit för både stor och liten.

Kladdkakemuffins med toffifee och center går inte av för hackor! Min favorit blev den med toffifee, och det är av den enkla förklaringen att den innehåller en hasselnöt. Det ger lite tuggmotstånd och det gillar jag verkligen. Så himla gott!

Här visar jag steg för steg hur du bakar dessa muffins.

Kladdig kladdkaka, kola, en krispig nöt, choklad och så lite flingsalt. Vad mer kan en begära av en munsbit? Jag bakar mina minimufifns i en minimuffinsplåt, ni hittar en sådan här (raklamlänk).

Kladdkakemuffins med toffifee och center, 24 st:

100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
24 godisar – ex. toffifee & center
lite flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och tag fram en minimuffinsplåt eller 24 st. minimuffinsformar.
  2. Smält smöret i en kastrull på låg värme, låt stå.
  3. Rör ihop ägg och strösocker med en slickepott. Tillsätt sedan de torra ingredienserna (ej flingsalt) och rör slarvigt ihop. Rör ner smöret och arbeta försiktigt ihop en klumpfri smet.
  4. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca. 8 minuter. Tag ut och tryck genast ner godiset i dina muffins. Strö över flingsalt och låt sedan svalna.

Lycka till med dina kladdkakemuffins! Missa inte att spana in fler av mina kladdkakor här.

Kommentera