Semlor, Fettisdagen

Semmelknyten

46 röster
Semmelknyten

Semmelknyten är ett nytt påhitt. Jag kom på det här om kvällen när vi skulle gå och lägga oss, det är oftast då som mina bästa recept blir till. Så knasigt! Men dessa blev otroligt bra, är så himla nöjd! Och så tar det knappt en kvart att få en plåt full med små mandelmassafyllda smördegsknyten som smakar som semlor. De fick högsta poäng av samtliga som fick smaka här om dagen när de var nygräddade.

Semmelknyten

Det är alltså ett ark med färdigköpt smördeg som jag fyllt med hemgjord mandelmassa. Sedan gräddas de i ugnen och efter gräddning så pudrar jag över florsocker. Vid servering så doppar du dessa i lättvispad grädde. Ni förstår ju så gott! Det enda jag kände var att jag hade kunnat strö över lite kardemumma innan gräddning också, för att få extra smak!

TIPS:
* Glutenfritt:
Använd en glutenfri smördeg.
* Veganskt: Använd en vegansk smördeg och byt äggvita i mandelmassan mot vatten. Pensla även med vatten eller lite havremjölk istället för ägg.

För att enklare förstå hur du ska göra dessa Semmelknyten så kan du kika in på min instagram där jag visar steg för steg i en video.

Semmelknyten, 12 st:

Mandelmassa:
100 g sötmandel
1 dl florsocker
1 tsk mortlade kardemummakärnor
1 äggvita
ca. 1 msk vatten

Semmelknyten:
1 ark färdig smördeg
Mandelmassa (recept ovan)
1 ägg
0.5 tsk mortlade kardemummakärnor
1 msk florsocker
2 dl grädde

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Mandelmassa: Hetta upp en stekpanna och rosta mandlarna tills de fått en lite mörkare färg. Rör hela tiden för att minska risken för brända mandlar. Tag av från värmen och häll ner dem i din matberedare. Mixa tills det blivit som ett grovt mandelmjöl. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en fin massa. Tillsätt eventuellt lite mer vatten om du önskar en lösare konsistens. Låt stå.
  3. Semmelknyten: Rulla ut smördegen och klicka ut 12 klickar mandelmassa med jämna mellanrum på ena halvan av smördegen.
  4. Vik över andra halvan så att det lägger sig som ett lock på mandelmassan, och tryck sedan ur all luft, så att det blir som små ”kuddar” – tänk ravioli. Skär sedan ut 12 jämnstora bitar med en pizzaskärare.
  5. Tryck med en gaffel runt alla semmelknyten så att de stänger sig ordenligt. Lägg på plåt med jämna mellanrum och pensla med ägg, strö sedan över kardemumma.
  6. Grädda sedan mitt i ugnen i ca. 10 minuter – tills de fått en fin färg.
  7. Låt svalna en aning innan du pudrar över florsocker.
  8. Vispa grädden fluffig och doppa dina semmelknyten vid servering.

För att enklare förstå steg för steg så kan ni kika in på min instagram, där har jag en video på hur jag gör dessa godbitar!

Hoppas att det ska smaka! HÄR finns massor med fler goda semmelrecept.

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Angela
Angela
3 months ago

Fina Frida ❤️
Jag har precis gjort mandelmassan som jag ska använda imorgon. Förvarar man det i kylskåpet eller inte?

Cookieskålar

Nästa inlägg

Cookieskålar

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x