Tårtor

Pepparkakstårta med hallon och vit choklad

50 röster
Pepparkakstårta med hallon och vit choklad

Pepparkakstårta med hallon och vit choklad är en stående favorit hos mig! Denna gjorde jag till min julbok – Julbak deluxe, och har gjort den många gånger sedan dess. Just kombinationen av saftiga pepparkakasbottnar med hallonmousse och vit chokladsmörkräm är ljuvlig. Pudrade lite florsocker på tårtan för att få lite mer vintrig känsla.

Pepparkakstårta med hallon och vit choklad

Denna skulle även passa att servera till nyår, men då kanske med smak av endast kardemumma i själva botten? Eller varför inte vanilj, eller citron. Åh, så gott!

Pepparkakstårta med hallon och vit choklad, 8-10 bitar:

Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 msk pepparkakskryddor – recept här
1 tsk vaniljsocker 
1 dl kokos, till formen

Hallonmousse:
2,5 dl vispgrädde
100 g färskost, t.ex. philadelphiaost
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker 
300 g hallon

Vit chokladsmörkräm:
200 g vit choklad
200 g smör, rumsvarmt
1,5 dl florsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader och klä en springform, 22 cm i diameter, med bakplåtspapper. Klä formen så att du får extra höga kanter. Smörj pappret med smör och bröa gärna med kokos.
  2. Vispa ägg och strösocker med elvisp i cirka 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet.
  3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i 35–40 minuter. Ta ut och låt svalna helt innan du sedan skär den i tre jämna bottnar.
  4. Gör hallonmoussen. Vispa grädde, färskost, florsocker och vaniljsocker i en skål med elvisp till ett fast fluff. Mosa hallonen lätt, vänd i dem och rör försiktigt ihop tills allt blandats väl. Låt stå i kylskåp och fortsätt med smörkrämen.
  5. Smält chokladen över ett vattenbad på låg värme. Ta av från värmen och låt svalna en aning.
  6. Vispa smör och florsocker riktigt vitt och fluffigt med elvisp i 5–6 minuter. Tillsätt chokladen och vispa ihop tills allt blandats väl.
  7. Lägg en tårtbotten på ett tårtfat och bred på hälften av hallonmoussen. Lägg på nästa botten och bred på resten av hallonmoussen. Lägg på tredje botten och spackla sedan tårtan med chokladsmörkrämen. Dekorera eventuellt med lite pepparkakor före servering.
Pepparkakstårta med hallon och vit choklad

Dessa ljuva bilder är tagna av fotograf Helen Pe till min julbok Julbak Deluxe. Lycka till med din Pepparkakstårta med hallon och vit choklad! Hoppas det ska smaka. 🙂

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Cookies med cote d'or

Nästa inlägg

Cookies med Cote d'or

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x