Bullar, Julbak

Pepparkaksbullar

20 röster
pepparkaksbullar

Pepparkaksbullar. Som riktigt saftiga kanelbullar i julkostym. Dessa med smak och doft av pepparkaka. En bulle som varje människa bara måste baka inför jul, om du gillar smaken av pepparkaka det vill säga. De är verkligen försvinnande goda.

pepparkaksbullar

Dessa Pepparkaksbullar går finfint att frysa in, de håller i frysen i tremånader. Tina bullarna fritt (ej inplastade) i rumstemperatur eller på full effekt i en micro i ca. 10-15 sekunder. Då blir de precis som om de vore nygräddade igen.

Pepparkaksbullar, 30 st:

Fyllning:
250 g rumsvarmt saltat smör
1 dl strösocker
1 dl farinsocker
0.5 dl pepparkakskrydda – recept här

Bulldeg: 
500 g kall standardmjölk 
50 g färsk jäst
2 dl strösocker
1100 g vetemjöl (ca. 18 dl)
200 g rumsvarmt smör 
0.5 tsk salt

Garnering:
1 ägg
1 dl pärlsocker

Sockerlag:
1.5 dl vatten
1.5 dl strösocker

Gör så här:

  1. Fyllning: Rör ihop samtliga ingredienser till en krämig fyllning, låt stå. 
  2. Bulldeg: Lös jästen i mjölken, gärna i en skål till din assistent. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Låt maskinen gå på låg hastighet i 20 minuter. Du kan också knåda för hand, gärna lika länge. 
  3. Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk och kavla ut den till en stor rektangel. 
  4. Bred på fyllningen och rulla degen till en tight rulle. Skär i ca. 2 cm breda skivor.
  5. Lägg på plåtar och låt jäsa i 1.5-2 h i rumstemperatur.
  6. Sätt ugnen på 225°c över/undervärme.
  7. Vispa upp ägg – tillsätt gärna en msk vatten och en nypa salt. Pensla bullarna med ägg och strö över pärlsocker.
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tills de är gyllene i färgen. Gör sockerlagen under tiden.
  9. Koka ihop vatten och strösocker i en liten kastrull, rör om tills allt socker smält och tag sedan av från värmen.
  10. Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlag – detta för att kapsla in all fukt för att få supersafiga bullar.
  11. Låt sedan svalna helt på avsvalningsgaller.

Hoppas att det ska smaka med nygräddade Pepparkaksbullar! Missa inte att kika in på min facebooksida. 🙂

Kommentera
Julbak, Småkakor

Sega havrerutor med saffran

98 röster
Sega havrerutor med saffran och vit choklad

Sega havrerutor med saffran och vit choklad är en småkaka som kommer att bakas många gånger framöver vill jag lova. Jisses, så god den var. Originalreceptet är mitt recept på havrerutor med dumle som blev oerhört populära. Tänker mig att denna är en mer julig variant av dumlerutorna.

Sega havrerutor med saffran och vit choklad

Det är en hel del vit choklad i kakan, men också ovanpå. För visst äter vi med ögat först? Och så tänker jag att det aldrig kan bli för mycket av det goda. Saffran och vit choklad är dessutom en otrolig smakkombination.

TIPS:
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix och använd glutenfria havregryn.
* Veganskt: Byt ägg mot 3 msk kikärtsspad och smör mot växtbaserat alternativ. Se till att använda en vegansk choklad.
* Förvaring/Hållbarhet: Förvaras i burk med tättslutande lock. Två veckor i kylskåp och tre månader i frys.

Sega havrerutor med saffran och vit choklad, 16 bitar:

Ingredienser:
125 g smör
2 dl strösocker
1 g saffran
0.75 dl ljus sirap 
1 ägg
4.5 dl havregryn
2.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
200 g vit choklad, knappar eller hackad

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en form 20×20 cm med bakplåtspapper. 
  2. Smält smöret i en kastrull och låt svalna en aning. Rör ner strösocker, sirap, saffran och ägg. 
  3. Tillsätt de torra ingredienserna i smörblandningen. Tillsätt 2/3 av chokladen och arbeta ihop en jämn smet. Bred ut smeten i formen. 
  4. Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter, tills kakan blivit gyllene.
  5. Tag ut och strö över resterande choklad. Låt svalna innan du skär i 16 jämnstora rutor.

Hoppas att det ska smaka. Missa inte att kika in på min instagram där ni kan se en video på hur jag bakar dessa sega havrerutor med saffran och vit choklad.

3 kommentarer
Julbak, Småkakor

Pepparkakscookies

74 röster
Pepparkakscookies

Pepparkakscookies är en segmjuk småkaka som smakar av pepparkaka. Det smakar nästan lite som att äta en bit pepparkaksdeg när du tuggar i dessa kakor. Så ofantligt goda om du frågar mig! Grundreceptet är kopierat rakt av från mina citronkakor som blev omåttligt populära. Tänker mig dessa som de kakorna i julkostym.

Pepparkakscookies

Pepparkakscookies är enkla att baka och går alldeles utmärkt att frysa in nu inför jul. Här hemma har jag redan börjat fylla frysen med diverse godsaker. Allt klarar sig i minst tre månader, fast imorgon är det ju faktiskt bara EN månad kvar till självaste julafton. Det går fort nu. Så ett tips till dig för att slippa stressa kvällen innan julafton – förbered! Baka av, laga maten nu och frys in. Det ger dig mer tid vid jul att spendera med nära och kära.

Pepparkakscookies, 24 st:

Ingredienser:
120 g rumsvarmt smör
1.5 dl strösocker
1 dl ljust muscovadosocker
1 stort ägg 
2 msk mjölk
2 msk pepparkakskrydda
4.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 nypa salt

Garnering:
1 dl strösocker
1 dl florsocker

Gör så här:

  1. Klä två plåtar med bakplåtspapper. 
  2. Vispa smör och strösocker mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ägg och vispa ihop.
  3. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg, med slickepott eller händerna.
  4. Plasta in degen och låt vila i kylskåp i 30 minuter. 
  5. Tag ut degen och sätt ugnen på 175° över/undervärme. 
  6. Dela degen i 24 jämnstora delar och rulla varje bit till en boll. 
  7. Rulla bollarna först i strösocker och sedan i florsocker, var generös med florsockret. 
  8. Placera 12 kakor på varje plåt och grädda en plåt i taget, mitt i ugnen i ca. 10-11 minuter. 
  9. Tag ut och låt svalna en aning innan du flyttar kakorna från plåten.

Lycka till med dina pepparkakscookies! Missa inte att jag delat en video på hur jag bakar dessa kakor, på mitt instagramkonto.

Kommentera
Bullar, Julbak

Saffransbullar med apelsin

48 röster
Saffransbullar med apelsin

Saffransbullar med apelsin är en bulle som jag rekommenderar som allra varmast. Den blir otroligt saftig med en fyllning av vaniljsmör. Apelsin behöver du givetvis inte ha om du inte vill, men vågar du så prova! Saffran, vanilj och apelsin är nämligen helt galet gott tillsammans.

Saffransbullar med apelsin

När jag bakade dessa Saffransbullar med apelsin så tog jag samma recept på deg som jag har till mina Lussebullar med vaniljfyllning. Då förstår ju ni som bakat de bullarna att dessa är precis lika saftiga.

TIPS:
* Veganskt: Byt mejerier mot växtbaserade alternativ och pensla med vatten innan gräddning.
* Förvara bullarna i plastpåsar i skafferi i ett par dagar, eller i frys i tre månader.

Saffransbullar med apelsin, 30 st:

Fyllning:
150 g smör 
1 dl strösocker
0.5 dl brun farin strö
2 tsk vaniljsocker
rivet skal från en apelsin

Bulldeg:
500 g kall standardmjölk 
50 g färsk jäst
1 g saffran
2 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
1100 g vetemjöl (ca. 18 dl)
200 g rumsvarmt smör 
0.5 tsk salt

Pensling:
1 ägg
1 tsk vatten
1 nypa salt

Garnering:
130 g smör 
2 dl strösocker

Gör så här:

  1. Fyllning: Rör ihop samtliga ingredienser till en krämig fyllning, låt stå. 
  2. Bulldeg: Lös jästen i mjölken, gärna i en skål till din assistent. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Låt maskinen gå på låg hastighet i 20 minuter. Du kan också knåda för hand, gärna lika länge. 
  3. Stjälp upp degen på lätt mjölad bakbänk och kavla ut den till en stor rektangel. 
  4. Bred på fyllningen och rulla ihop till en tight rulle.
  5. Skär ca. 2 cm breda skivor av degen och fäst änden under bullen, lägg på plåtar.
  6. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, i ca. 2 timmar i rumstemperatur. 
  7. Vispa upp ägg tillsammans med vatten och salt, pensla sedan alla bullar.
  8. Sätt ugnen på 225°c över/undervärme och grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tills de är gyllene i färgen. 
  9. Tag ut ur ugnen och låt svalna en aning innan du penslar dem med smält smör och doppar dem i strösocker. Toppa eventuellt med lite rivet apelsinskal.
  10. Låt sedan svalna helt på avsvalningsgaller.
På mitt instagramkonto visar jag hur jag bakar bullarna i en video. 🙂

Lycka till med dina saffransbullar med apelsin!

Kommentera
Kakor

Saffranscookies med vit choklad

153 röster
Saffranscookies med vit choklad

Sega Saffranscookies med vit choklad är en kaka som riktigt smälter i munnen. Det är som en chocolate chip cookie med smak av en nygräddad lussebulle. 10/10 om du frågar mig!

Saffranscookies med vit choklad

Saffranscookies med vit choklad, 12 st:

110 g smör
0.5 g saffran
1 dl brun farin strö
1.5 dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
150 g vit choklad

Gör så här:

  1. Smält smöret och rör ner saffran. Låt svalna en aning.
  2. Rör ihop farinsocker, strösocker och smält smör. Tillsätt sedan ägget och rör ihop.
  3. Rör ner de torra ingredienserna (utom chokladen) och arbeta ihop en deg. Tillsätt hälften av den vita chokladen och arbeta ihop en smidig deg, den blir lite kladdig.
  4. Ställ degen i kylskåpet i minst 30 minuter.
  5. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper.
  6. Skopa upp 12 jämnstora kakor på plåten och grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tills de fått en gyllene färg i kanten.
  7. Tag ut och toppa med resterande choklad. Låt svalna innan du lyfter kakorna från plåten.

Hoppas att du ska gilla kakorna! På min instagram kan du se en video på när jag bakar dom. 🙂

4 kommentarer
Kladdkakor och Brownies

Kladdkakeklubbor med dumle

7 röster
Kladdkakeklubbor med dumle

Kladdkakedumlor med dumle är inte fel, särskilt inte på kladdkakans dag som det faktiskt är idag! Jag älskar att fira kladdkakan, det känns lite som om det vore en mindre födelsedag för mig. Kanske för att jag har skrivit en hel bok om kladdkakor? Min första bokbebis! Reklam – Här hittar ni den.

Kladdkakeklubbor med dumle

Sade jag att det är en hel dumleklubba i denna? Jovisst! Istället för att trycka ner vanlig dumle och sedan använda glasspinnar eller liknande så tog jag dumleklubbor. Otroligt smidigt och väldigt gott! Dumle i hela klubban. Jamen de blev verkligen supergoda. Här finns fler goda kladdisrecept!

Reklam: Jag använder dessa glassformar till mina kladdkakeklubbor med dumle.

Kladdkakeklubbor med dumle, 6 st:

Kladdkakeklubbor:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
4 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa flingsalt
6 dumleklubbor

Garnering:
150 g mörk choklad
1 dl salta nötter

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c och placera ut glassformar av silikon på en plåt.
  2. Smält smöret och låt stå.
  3. Blanda ägg med de torra ingredienserna (ej dumleklubbor) i en skål. Tillsätt smöret och rör ihop en jämn smet.
  4. Fyll formarna till hälften och lägg sedan på dumleklubborna. Toppa med resterande smet, så att alla dumleklubbor täcks helt av smet.
  5. Grädda mitt i ugnen i ca. 15 minuter. Tag ut och låt svalna innan du sedan fryser klubborna.
  6. Tag fram ur frysen och doppa i smält choklad. Toppa eventuellt med lite salta nötter.

Hoppas att det ska smaka! Lycka till med bakningen. Missa inte att kika in på min instagram där jag just nu har en toppenfin tävling!

Kommentera
Småkakor

Chokladcookies

65 röster
Chokladcookies

Chokladcookies med mörk choklad och flingsalt. Otroligt god kaka som blir lite kladdig i mitten och alldeles seg i kanterna. Salt tillsammans med mörk choklad bryter av det beska i chokladen och höjer smaken enormt. Prova vet jag, om du inte redan gjort det.

Chokladcookies

Om du hellre föredrar ljusare choklad så som mjölkchoklad eller en choklad mellan mjölk och ljus, så är det bara att byta rakt av. Vit choklad kan du också ha, men den skulle jag rekommendera att toppa kakorna med efter gräddning, då den bränns så lätt i ugnen.

TIPS:
* Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix. Kyl degen i 30 minuter innan gräddning också.
* Förvaring/Hållbarhet: Förvaras i burk med tättslutande lock i kallt skafferi (1 vecka) eller i frys (3 månader).
* Här finner du fler recept på goda kakor

Chokladcookies, 12 st:

150 g rumsvarmt smör
1.5 dl farin strö
0.5 dl strösocker
1 stort ägg
3 dl vetemjöl
0.75 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
150 g mörk choklad

Topping:
1 msk flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper.
  2. Vispa smör, farinsocker och strösocker fluffigt med elvisp. Tillsätt ägget och rör ihop med en slickepott.
  3. Rör ner de torra ingredienserna (utom choklad) och arbeta ihop en klibbig deg.
  4. Hacka chokladen grovt och tillsätt hälften i degen.
  5. Skopa upp 12 jämnstora bollar på plåten och toppa sedan med resterande choklad.
  6. Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter, tag ut och låt svalna innan du flyttar från plåten. Toppa slutligen med lite flingsalt.

Lycka till med bakningen! Missa inte att kika in på min facebooksida.

Kommentera
Mjuka kakor, Långpannerecept

Silviakaka i långpanna

169 röster
Silviakaka i långpanna är en klassiker för många, och så även för mig. Och när jag bakade denna här om dagen så kom jag på ett knep för att få sammetslen, lätt och luftig glasyr. Alltså den blir så oerhört bra. För visst är vi många som kämpat med glasyren till en silviakaka förr? När den nästan blir att smaka lite av ägg, och så blir den tung och trist. Men inte längre!

Precis som när jag bakar mina kärleksmums så sticker jag ner ett litet sugrör i kakan ett par gånger, för att göra små hål i kakan där glasyren sen kan rinna ner. Som ni ser här på bilden ovan så blir det en väldigt härlig överraskning när en sätter tänderna i kakan sen. En kaka fylld med glasyr både ovanpå och inuti, för det kan aldrig bli för mycket av den varan om du frågar mig.

Silviakaka i långpanna, 24 bitar:

Kaka:
5 ägg
5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
2.5 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl
1 msk bakpulver

Glasyr:
350 g smör
2.5 dl strösocker
1.5 msk vaniljsocker
4 äggulor

Garnering:
2.5 dl kokos eller strössel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175° grader över/undervärme och klä en långpanna (40×30 cm) med bakplåtspapper.
  2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker ljust och fluffigt med elvisp, vispa på hög hastighet i ca. 3 minuter.
  3. Tillsätt vattnet och vispa ihop snabbt.
  4. Vänd sedan ner vetemjöl och bakpulver med en slickepott, arbeta försiktigt ihop en slät smet.
  5. Häll smeten i formen och grädda mitt i ugnen i ca. 30 minuter.
  6. Glasyr: Smält smör och strösocker i en kastrull, under omrörning.
  7. Tag av från värmen och låt svalna en aning. Tillsätt sedan vaniljsocker och äggulor – vispa med elvisp på hög hastighet i ett par minuter, tills smeten tjocknat och du fått en fluffig och fin glasyr.
  8. Tag ut kakan och gör små hål i den med hjälp av ett sugrör, eller annat runt (t.ex. skaft av en träslev).
  9. Häll på glasyren och strö över kokos. Låt svalna helt innan du skär i rutor.

Lycka till med din silviakaka i långpanna! Och glöm inte att kika in hos mig på instagram.

Kommentera
Småkakor

Citronkakor

215 röster
Citronkakor

Citronkakor som riktigt smälter i munnen. Ja, dessa kakor var verkligen precis hur goda som helst. Mjuka, lite sega i kanten och helt omöjliga att bara äta en av. Jag fick gömma mina för min man som älskar alla bakverk med citron. Annars hade han ätit upp allihopa omedelbums. 🙂

Citronkakor
Se, så goda dessa citronkakor ser ut! Och vet du? I jul kommer jag absolut att byta citron mot lite mer vanilj och också tillsätta saffran. Vilken succé tänker jag! De påminner också lite om mina underbart goda mjuka chokladkakor med dumle.

TIPS:
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot 5 dl semper glutenfri mjölmix. Låt degen vila i kylskåp i 60 minuter istället för 30.
Förvaring/Hållbarhet: Förvaras i kakburk med tättslutande lock, i svalt skafferi (1 vecka) eller i frys (3 månader).

Citronkakor, 24 st:

Ingredienser:
120 g rumsvarmt smör
2.5 dl strösocker
1 stort ägg
rivet skal från 1 citron
2 msk färskpressad citronjuice
2 tsk vaniljsocker
4.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 nypa salt

Garnering:
1 dl strösocker
1 dl florsocker

Gör så här:

  1. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Vispa smör och strösocker mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ägg, citronskal och pressad citron. Vispa tills det gått ihop.
  3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i smeten. Arbeta ihop en klibbig deg, med en slickepott.
  4. Plasta in degen och låt vila i kylskåp i 30 minuter.
  5. Tag ut degen och sätt ugnen på 175° över/undervärme.
  6. Dela degen i 24 jämnstora delar och rulla varje bit till en boll.
  7. Rulla bollarna först i strösocker och sedan i florsocker, var generös med florsockret.
  8. Placera 12 kakor på varje plåt och grädda en plåt i taget, mitt i ugnen i ca. 10-11 minuter.
  9. Tag ut och låt svalna en aning innan du flyttar kakorna från plåten.
Citronkakor

Lycka till med bakningen! Missa inte att följa mig på instagram.

15 kommentarer
Mjuka kakor

Hallonkaka med kokos och lime

21 röster
Hallonkaka med kokos och lime

Hallonkaka med kokos och lime är en underbart god och saftig kaka. Den känns nästan lite exotisk med både kokos och lime. Ja men ni förstår ju – hallon, kokos och lime, ja det är ju en fantastisk kombo av smaker som gifter sig så fint! Om du av någon anledning inte kan äta lime eller kokos så är det bara att skippa rakt av. Det funkar finfint utan också. 🙂

Jag brukar dubbla mängden ingredienser och köra denna hallonkaka med kokos och lime i en långpanna. Sedan skär jag i lagom stora bitar och fryser in. Perfekt fika att ha hemma.Bara plocka fram och gärna värma på en snabbis i micro eller uppvärmd ugn.

Här finner ni fler recept på goda mjuka kakor.

TIPS:
Glutenfri: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix, exempelvis detta mjöl (ad-link).
Förvaring/Hållbarhet: Förvaras i burk med tättslutande lock i kylskåp (1 vecka) eller frys (3 månader).

Hallonkaka med kokos och lime, 20 bitar:

Kaka:
110 g smör
0.75 dl vispgrädde
3 ägg
2 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 limefrukt – skal & saft
250 g hallon – färska eller frysta
1 msk potatismjöl

Topping:
100 g smör
0.75 dl strösocker
2 dl vetemjöl
1.25 dl havregryn
1 dl kokos
1 limefrukt – skal

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en form (30×20 cm) med bakplåtspapper.
  2. Smält smöret och tillsätt vispgrädde, låt svalna en aning.
  3. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker fluffigt med elvisp. Tillsätt sedan smörblandningen och rör om.
  4. Vänd ner de torra ingredienserna och arbeta ihop en klumpfri smet.
  5. Häll smeten i formen och toppa med hallon som du blandar med potatismjöl.
  6. Nyp ihop ingredienserna till smulet och strö över kakan.
  7. Grädda mitt i ugnen i ca. 30-35 minuter – prova med en sticka som ska vara torr.
  8. Tag ut och låt svalna i formen. Servera gärna med vaniljsås eller en kula glass.
Hallonkaka med kokos och lime

Lycka till med bakningen av denna ljuva hallonkaka med kokos och lime! Missa inte att följa min Facebooksida där du dagligen får massor med inspo!

1 kommentar
Kladdkakor och Brownies

Kladdkaka med tosca

60 röster
Kladdkaka med tosca
Kladdkaka med tosca. En ljuvligt god, kladdig chokladkaka som är toppad med en seg och lätt saltad tosca full med mandel. Denna kaka är en perfekt kalaskaka! Alla älskar den, både stora och små.
Kladdkaka med tosca
Ni ser ju här ovan, att här har det inte slösats med tosca inte! Det ska man veta, att när en bakar kladdkaka med tosca så ska det inte slösas med godsakerna. Det är ju kolasmeten som gör hela kakan. Eller nåja, i kombination med den mörka chokladkakan som är härligt kladdig. Vid nötallergi kan du byta mandel mot kokos om det funkar, annars mot andra frön eller kärnor. Exempelvis rostade solroskärnor – det är supergott!

TIPS:
Glutenfri: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Förvaring/hållbarhet: Förvaras i burk med tättslutande lock i kylskåp (1 vecka) eller i frys (3 månader).
Missa inte mina andra (hundratals) recept på goda kladdisar här

Kladdkaka med tosca:

Kladdkaka: Kladdkaka:
200 g smör
100 g mörk choklad 
4 ägg
3 dl strösocker
3.5 dl vetemjöl
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Tosca:
60 g smör
4.5 msk ljus sirap
1 dl strösocker
1 dl vispgrädde
3 dl hackad sötmandel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en form (30×20 cm) med bakplåtspapper. 
  2. Smält smöret tillsammans med chokladen på låg värme i en kastrull. Tag av från värmen och rör ner resterande ingrediser. Rör till en slät smet. 
  3. Bred ut smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i 15 minuter. Gör nu toscan. 
  4. Toscasmet: Blanda alla ingredienser i en kastrull och låt putta i 5 minuter under omrörning. Tag av från värmen. 
  5. Tag ut kladdkakan ur ugnen och häll över toscasmeten – nu kommer den att sjunka ner lite på sina ställen men det är ingen fara. Ställ tillbaka formen i ugnen och grädda i ytterligare 15-20 minuter, tills toscan fått en fin gyllene färg.
  6. Tag ut och låt svalna. Ställ sedan i kylskåpet i minst fyra timmar, gärna längre.
  7. Skär i rutor och servera gärna med lättvispad grädde och bär. Eller en kula vaniljglass!

Reklam för min webbshop: Bakplåt för denna kaka finner du här.

3 kommentarer
Kladdkakor och Brownies

Chokladdoppad kladdkaka

23 röster
Chokladdoppad kladdkaka

Chokladdoppad kladdkaka med lite mandel och salt. Jisses! Dessa var så goda att folket jublade när jag bjöd på dem till fikat här om dagen. Kladdkaka och choklad, vad kan gå fel? Ingenting tänker jag!

Chokladdoppad kladdkaka

Ni ser ju så gojsiga de blir när kladdkakan inte får gå så länge i ugnen, utan är ordentligt kladdig när den är klar. Det blir som en typ av pralin fylld med sammetslen kladdis. Ni måste prova!

Här finner ni fler recept på goda kladdkakor.

TIPS:
Glutenfri: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Vegansk: Använd ditt favoritrecept på kladdkaka. Doppa sedan i vegansk choklad.
Förvaring/hållbarhet: Förvaras i burk med tättslutande lock, i kylskåp (1 vecka) eller i frys (3 månader).

Chokladdoppad kladdkaka, 12 st:

Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
1 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Garnering:
200 g choklad av valfri sort (jag tog 150 mjölk & 50 mörk)
2 tsk neutral matolja
1 dl hackad sötmandel
1 nypa flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och placera en silikonform (med plats för 12 kakor) på en plåt. Alternativt 12 muffinsformar av den mindre sorten.
  2. Smält smöret och häll över i en stor skål. Tillsätt resterande ingredienser och rör ihop en klumpfri smet.
  3. Fördela smeten i formarna och grädda mitt i ugnen i ca. 10-11 minuter (för silikonform, ca. 7 min för minimuffinsformar). Kakorna ska vara kladdiga när de är klara. Tag ut och låt svalna helt innan du ställer in formen i frysen. Låt frysa minst 6 timmar, gärna över natten.
  4. Garnering: Smält chokladen över ett vattenbad på låg temperatur och rör ner olja.
  5. Tag fram kladdkakan ur frysen och doppa i chokladen. Lägg på galler eller bakplåtspapper.
  6. Blanda hackad mandel med salt, strö på kakorna och låt sedan stelna helt.

Här ser ni en liten video på kakorna, taget från min instagram.

Lycka till med att baka chokladdoppad kladdkaka! Hoppas att det ska smaka. 🙂

6 kommentarer