Smördegsbakelser med lemoncurd bakade jag här om dagen när jag hittade en rulle smördeg i kylskåpet. Jag älskar att det är så enkelt och går så fort! Dessa blev oerhört goda och något jag kommer att experimentera mer med. De blir inte så höga och puffiga som man ofta önskar av just smördeg, men de blev krispiga, lite sega och alldeles perfekta!
Jag stress lite råsocker på kanten. Dels för att det blir lite fint men också för att det ger ännu mer krisp och god smak till bakverket. Det kan du givetvis skippa om du vill!
Smördegsbakelser med lemoncurd, 4 stora:
Bakelser:
1 rulle smördeg
1 ägg
1 msk råsocker
Fyllning:
2 dl lemoncurd – recept här
2 dl vispgrädde
färska eller frysta bär
en liten bit vit choklad
Gör så här:
- Lägg ugnen på 220° grader över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper.
- Rulla ut smördegen och stansa ut fyra stora ringar av smördegen, ca. 11 cm i diameter. Lägg på bakplåtspapper med jämna mellanrum.
- Stansa en mindre ring i de stora ringarna – ca. 7 cm i diameter. Nagga den mindre delen (själva mittendelen). Pensla kanterna med uppvispat ägg och strö över lite råsocker.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter, eller tills de fått fin färg.
- Tag ut och låt svalna helt innan du flyttar över de till ett serveringsfat.
- Toppa med lemoncurd, bär och grädde. Riv över lite vit choklad det sista du gör.
Missa inte min Instagram – där kan ni se en video på när jag bakar dessa ljuva smördegsbakelser med lemoncurd! Lycka till. 🙂