Bröd

Rågsiktskakor

Rågsiktskakor kan vara det godaste frukostbrödet jag vet. Jag älskar det.
Det är sådär härligt saftigt, mjukt och gott. Och otroligt enkelt att baka också. 
Det kan bara inte bli bättre.
 
 
 
Receptet på dessa kan jag utan och innan. Bakar alltid mycket matbröd och fyller frysen. 
Detta är ett väldigt tacksamt bröd att frysa, känns så färskt och saftigt när de tinat.

Ingredienser:
50 g Jäst
5 dl Mjölk
1 dl Vispgrädde
1/2 msk Salt
1/2 dl ljus Sirap
50 g Smör, rumstempererat

 11-13 dl Rågsikt

 
Gör så här:
Börja med att värma grädden och mjölken i en kastrull till 37°C.
Smula jästen i en bunke till din bakmaskin (kan även bakas för hand).
Häll mjölkblandningen över jästen och rör om tills jästen löst sig.
Tillsätt sedan smör, salt, sirap och till sist råksikt.
Arbeta ihop till en fin och smidig deg.
Låt degen sedan jäsa under bakduk i 40 minuter.

Stjälp upp den färdigjästa degen på lätt mjölat bakbord.
Dela degen i fyra delar och platta ut varje del till runda kakor.
Stansa ut ett hål i mitten av varje kaka.
Nagga varje kaka med brödnagg/gaffel
Låt kakorna jäsa under bakduk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 225 °C.
Grädda kakorna i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
 
 
 
Allra godast är detta bröd att äta med hemgjort smör.
Hur ni kärnar eget smör berättar jag här.
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
 

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

8 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Elin
Elin
9 years ago

Hej!
Undrar hur mycket smör det ska vara i degen? Ska det vara rumstempererad? 🙂

Anonymous
Reply to  Elin
9 years ago

Hej! Tack, det har jag missat att skriva i receptet. Det ska vara 50 g Smör, rumsvarmt! Kram på dig 🙂

nicka_osd
nicka_osd
9 years ago

Hej Frida!
Du får ingen bild på mitt bak idag. Totalt misslyckade. Jättefina i ugnen höga och härlig färg, plötsligt så sjunker bröden och blir nästan platta som pannkaka

e
e
9 years ago

ser supergott ut 🙂

Renate+Schwencke
Renate+Schwencke
5 years ago

Bakade Siktkakorna på jobbet,blev så populärt o jag lovar att dem försvann fort

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Renate+Schwencke
5 years ago

Vad roligt att höra!! 🙂 Kram!

Nästa inlägg

Klassiska Kolasnittar

8
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x