Jag önskar att jag kunde plocka alla blåbär i skogarna och göra massa gott med dem. Men ett par liter får räcka. Av 1 dl Blåbär gjorde jag dessa fantastiska blåbärskakor. De är otroligt goda och de ser verkligen hemgjorda ut, precis som hembakat ska göra. 🙂
75 g Smör
0.5 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
0.5 Ägg
3 dl Vetemjöl
1.5 tsk Bakpulver
2 msk Vispgrädde
1 dl Blåbär
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Vispa det rumsvarma smöret, vaniljsockret och sockret poröst.
Tillsätt ägget och sirapen, vispa snabbt ihop.
Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det i smörblandningen.
Tillsätt grädden och arbeta ihop en jämn deg.
Rulla 15 bollar av degen och tryck i ett par blåbär i varje boll.
Lägg på en plåt, och tänk på att ha mellanrum eftersom att kakorna flyter ut lite.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
– Knäck ägget i t ex. ett glas. Vispa upp det lite lätt och häll sedan hälften av ägget i smeten.
Förvara kakorna i en burk med tätförslutande lock.
Dessa kakor går även att frysa in.