Kakor

Blåbärskakor

Har ni också varit ute i skogen och plockat massa blåbär? Det finns ju hur mycket som helst! 
Jag önskar att jag kunde plocka alla blåbär i skogarna och göra massa gott med dem. Men ett par liter får räcka. Av 1 dl Blåbär gjorde jag dessa fantastiska blåbärskakor. De är otroligt goda och de ser verkligen hemgjorda ut, precis som hembakat ska göra. 🙂
 
 
 
 
Dessa kakor går väldigt fort att svänga ihop vilket är perfekt nu när det är så hett ute och man inte orkar stå en hel dag i köket. Ni ska nu få ta del av detta recept som jag hittade i mormors gamla kokbok. Bären kan man byta ut mot sina favoritbär.
 
 
Ingredienser:
75 g Smör
0.5 dl Strösocker
0.5 dl Sirap, ljus
2 tsk Vaniljsocker
0.5 Ägg
3 dl Vetemjöl
1.5 tsk Bakpulver
2 msk Vispgrädde
1 dl Blåbär
 
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Vispa det rumsvarma smöret, vaniljsockret och sockret poröst.
Tillsätt ägget och sirapen, vispa snabbt ihop.
Blanda mjöl och bakpulver och tillsätt det i smörblandningen.
Tillsätt grädden och arbeta ihop en jämn deg.
Rulla 15 bollar av degen och tryck i ett par blåbär i varje boll.
Lägg på en plåt, och tänk på att ha mellanrum eftersom att kakorna flyter ut lite.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
 –
Många frågar mig hur man tillsätter ett halvt ägg i smeten, så jag tänkte förklara det ännu en gång.
– Knäck ägget i t ex. ett glas. Vispa upp det lite lätt och häll sedan hälften av ägget i smeten.
 
 
Avnjut kakorna med ett glas kall saft i sommarvärmen.
Förvara kakorna i en burk med tätförslutande lock.
Dessa kakor går även att frysa in.
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
7 kommentarer
Småkakor

Himmelska Snickerskakor

Snickers är en chokladbit som bär på många fina barndomsminnen hos mig.
Innan min pappa blev sjuk så jobbade han inom fotboll på olika ställen här i Örebro.
Ett av de ställen han arbetade på var Örebro läns fotbollsförbund. Där hände det en massa spännande saker, och jag minns ett av alla roliga event så väl. Det var en fotbollscup som hette ”Snickers cup”. Och ja, just den lilla chokladbiten Snickers. Så varje år fick han hem kartonger fulla med snickers som blivit över när cupen var slut. Som vi åt under de månaderna på sommarlovet när skåpen hemma var fyllda med snickers. Vi rulldae fram! Och sedan dess har snickers varit min favoritchokladbit. 🙂
 
 
 
 
Så igår när de hade ett riktigt bra pris på Snickers när jag var och handlade så passade jag på att köpa en hel del Snickers. Det är inte ofta som jag bakar med denna fantastiskt goda chokladbit, men det ska jag nu se till att ändra på! Idag delar jag med mig av mitt recept på Snickerskakor som smälter på tungan.
 
Ingredienser:
175 g Smör
1 dl Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
3.5 dl Vetemjöl
1 tsk Bakpulver
3 Snickers, normalstora

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C
Smält smöret i en medelstor kastrull på låg värme.
Blanda i de övriga ingredienserna i smöret.
Arbeta ihop en jämn deg, som ska vara ganska mjuk.
Rulla till 24 bollar och lägg i en minimuffinsplåt, alternativt i stadiga minimuffinsformar.
Skär snickers i bitar och tryck ner i kakorna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-15 minuter.

 
 
Låt dem svalna en aning innan du tar ur dem ur plåten/formarna.
 
 
 
Såhär härligt kladdiga blir de inuti. Ni kan inte förstå hur ljuvligt detta smakar! Och att kakorna smälter på tungan gör det hela perfekt. Så gott!
 
 
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
 
9 kommentarer
Kakor

Kokos- och Vaniljdrömmar

Hej på er! ♥
Hoppas att ni har haft en lika fin måndag som jag har med klarblå himmel och strålande sol.
Det är fortfarande klarblå himmel ute och solen lyser starkt, så jag ska snart packa ihop lite badkläder och vänta på att sambon kommer hem, sen åker vi till en sjö och tar ett kvällsdopp.
När solen var som allra starkast och jag hade pinat mig igenom ett par timmar med Vinbärsplockning i den stekheta värmen så kände jag att jag var tvungen att gå in en stund. Inne kan jag aldrig sitta still, så jag plockade fram ingredienser till kokosdrömmar och satte igång. Det är så otroligt enkelt att baka småkakaor och det krävs endast ett fåtal ingredienser. Det bästa är att det bara krävs ingredienser som man oftast har hemma. 
 
 
 
En av mina favoritkakor är Vaniljdrömmar.
Och eftersom att jag älskar kokos så tänkte jag att det inte kan slå fel med Kokos- och Vaniljdrömmar.

De blev himmelskt goda och perfekt frasiga. Som kakor ska vara.

 
 
 
Nu tänkte jag dela med mig av ett toppenbra recept på dessa godbitar.
 
Av denna sats blir det 20 st Kakor.
 
Ingredienser:

100 g Smör
0.8 dl Strösocker
2 tsk Vaniljsocker
2.5 dl Vetemjöl
1 1/4 dl Kokos
1 tsk Hjorthornssalt

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 150°C.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Vispa smör och socker poröst.
Blanda mjöl, kokos och hjorthornssalt i en bunke för sig.
Tillsätt mjölblandningen i smöret och arbeta ihop en smidig deg.
Rulla degen till 20 bollar och placera ut dem på en plåt.
Tänk på att de flyter ut lite, så lämna lite mellanrum mellan kakorna.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
 
 
 
Förvara kakorna i en lufttät burk med lock!
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
 
11 kommentarer
Dumle, Småkakor

Havrebitar med Dumle

Minns ni mina Sega Havrerutor med Choklad
Jag har gjort något som om möjligt är ännu bättre.. Nämligen Havrebitar med Dumle!
Marshmallows använde jag endast till dekoration, men det var gott även med sådana på tyckte sambon.

Denna gång fick bilderna bli såhär enkla. Dessa blev klara ca 5 minuter innan bilen skulle gå mot Dalarna och kameran låg nedpackad i väskan. Så jag fick snabbt som attan ta ett par bilder med telefonen. Det får duga tycker jag! Det spelar ingen roll hur bra bilderna är, man måste ändå prova dessa för att förstå hur otroligt gott det är.
 
 
 
Jag använde samma ingredienser som till de sega havrerutorna. 
Detta är ljuvligt! Så enkelt och barnsligt gott.
 
Ingredienser:
2.5 dl Havregryn
1.5 dl Vetemjöl
70 g Smör
0.5 Ägg
1 dl Strösocker
1/4 dl Sirap, ljus
1 msk Vaniljsocker
1 tsk Bakpulver
+ Dumle
 
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C.
Smält smöret tillsammans med sirapen på låg värme i en kastrull.
Blanda samman de torra ingredienserna och ha sedan i ägget.
Tillsätt smörblandningen och rör ihop till en jämn smet.
Fördela smeten 2/3 i en minimuffinsplåt och tryck ner en dumle.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter, tills kanten fått en gyllene färg.
 
 
 

Avnjut precis som de är eller dekorera med något sött och färgglatt! 🙂
 
LYCKA TILL! ♡
 
Kommentera
Glass

Dulce de leche Glass

Jag. Finner. Inga. Ord.
 
 
 
För ett par dagar sedan upptäckte jag en burk Dulce de Leche längst in i mitt bakskåp.
Det passade så himla bra att den kom fram precis i det ögonblick som jag var sugen på att baka men hade noll inspiration. Så jag kollade lite vad som fanns hemma, och något jag alltid har mycket av är ägg och grädde. Två minuter tog det innan jag satte igång och började tillverka min egna Dulce de Leche Glass.
 
 
 
Jag som absolut inte är någon ”Kulglass-människa” blev kär i min egna glass.
Det finns inte ord som kan förklara hur ljuvligt denna smakar. Ni MÅSTE prova!
 
 
 
Ingredienserna är få och arbetsinsatsen väldigt liten. Perfekt om ni frågar mig!

Ingredienser:
5 dl Vispgrädde
4 Äggulor
0.4 dl Muscovadosocker, ljust
1 burk Dulce de Leche 
 
Gör så här:
Börja med att separera äggen. Vitor för sig och gulor för sig.
Vispa sedan 4 äggulor ihop med muscovadosockret tills det blir ljust och fluffigt.
Vispa sedan ner all dulce de leche.
Vispa grädden för sig.
Rör sedan ner den vispade grädden i äggsmeten, vispa ett par sekunder med elvispen så att du får en jämn glassmet.
Häll över glassmeten i din glassmaskin och kör den tills glassen fått en tjock och fin konstistens, ca 40 min.
Häll sedan upp glassen i en frystålig form, plasta in och ställ in i frysen minst 4 timmar, helst över natten.
Detta recept går att göra utan glassmaskin också.
Då tillsätter du två äggvitor som du vispar till ett hårt skum.
Vänd ner äggvitorna tillsammans med grädden i glassmeten.
Frys sedan glassen direkt och låt den stå i frysen minst 4 timmar.
 
 
 
 
Ett tips är att servera glassen i fina strutar.
Doppa dem i smält choklad och sedan i strössel.
Ni kan även sätta på marshmallows när chokladen svalnat lite på struten.
 
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
20 kommentarer
Choklad

Chokladbollswhoopies med Hallonmousse

Alltså Wow! Detta är magiskt!! 
 
 
 
Fluffiga Chokladbollar med en fräsch Hallonmousse, vad kan gå fel? – Ingenting!
Det var bland det bästa jag någonsin gjort. En av mina bättre idéer faktiskt. Blev supernöjd!
Det roliga är att jag inte vet hur jag fick idéen att göra Whoopies av Chokladbollar.
 
 
 
Det blev en blandning av Chokladbollar, Hallon & Kokos. Utsökt om ni frågar mig!
Jag tänkte dela med mig av detta recept till er. 
 
Fluffiga Chokladbollar:
200 g Smör
10 dl Havregryn, gärna fiber
1,5 dl Vispgrädde
2 dl Strösocker
2 msk Vaniljsocker
4 msk Kakao
3 msk starkt Kaffe
1 nypa salt

+ Kokos att rulla i

Gör så här:
Börja med att röra smör och socker fluffigt.
Vispa ner grädden och kör med elvisp på hög hastighet tills du fått en porös smet.
Vispa ner kaffe, kakao, vaniljsocker och salt.
Vispa ihop till en jämn smet.
Vispa sedan ner havregryn och kör med elvispen tills havregrynet krossats en aning.
Ställ smeten i kylskåpet i minst 30 minuter. 
 
Hallonmousse:
2.5 dl Hallon
0.5 dl Strösocker
0.5 msk Gelatinpulver
1.5 dl Vispgrädde
 
Gör så här:
Lägg 0.5 dl hallon åt sidan och koka upp resterande tillsmmans med sockret i en kastrull.
Låt gelatinet svälla i 1 msk vatten och rör sedan ner det i hallonpurén.
Vispa grädden hårt.
Vänd ner hallonpurén i grädde och vänd försiktigt om.
Låt stå i kylskåpet tills det stelnat en aning.
 
När smeten stelnat så trycker du ut den till en 2 cm tjock platta på ett bakplåtspapper.
Stansa sedan ut cirklar av chokladbollssmeten och vänd dem sedan i kokos.
Lägg på en tallrik och ställ in i kylskåpet en stund.

Tag sedan ut dem och spritsa på lite hallonmousse på hälften av alla chokladbollsplattor.
Lägg sedan på den andra hälften på hallonmoussen, så att det blir två chokladbollsplattor med hallonmousse emellan. 
Ställ in dem i kylskåpet så att de får sätta sig ordentligt, samt stelna lite.
 
 
 
Servera dessa himmelska godbitar precis som de är.
 
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
28 kommentarer
Saft, sylt & curd

Svartvinbärsgelé

För ett par dagar sedan var jag hemma hos mamma och plockade rent Vinbärsbuskarna på bakgården.
Jag fick ihop en hel del svarta Vinbär, blandat med Röda. 
Valet var ganska självklart när de kom till de svarta vinbären. Det var givetvis Svartvinbärsgelé jag tänkte på först. Så bland annat fyllde jag små burkar med svartvinbärsgelé. Den blev otroligt god.
 
 
 
Ni ska få ta del av ett toppenbra recept på denna himmelska gelé idag.
 
Ingredienser:
1 liter knappt mogna Vinbär
2.5 dl Vatten

4.5 dl Strösocker
ev. Pektin 
Jag behövde ingen pektin, om man behöver det eller ej beror på bären.

 
Gör så här:
Måtta upp vattnet i en kastrull och häll i dina vinbär.
Koka vinbären i 10 minuter, och mosa de lätt mot kastrullens kant.
Häll svartvinbärsmassan i en silduk och låt det självrinna i 40 minuter.
Häll saften i kastrullen och koka i fem minuter.
Tillsätt sedan strösockret och låt koka kraftigt i 10 minuter utan omrörning.

Gör ett geléprov:
Häll lite saft på ett fat och dra ett finger genom gelésaften.
– Om saften flyter samman har den inte kokat tillräckligt länge.
Om gelé inte har bildats efter 30 minuter måste pektin tillsättas (följ anvisningarna på förpackningen).
Avlägsna även allt skum från ytan.

Häll upp din svartvinbärsgelé på varma, väl rengjorda burkar.
Förslut burkarna på en gång och låt svalna.
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
2 kommentarer
Bullar och sötebröd

Himmelska Vaniljbullar

För ett tag sedan fick jag ett mail av en läsare vid namn Emilia.
Hon hade sett Dr. Oetker’s Jäsblandning i bakhyllan och undrade om inte jag kan provbaka med den och sedan skriva här i bloggen om det fungerar, och vad jag tycker om produkten. Det tog inte många dagar innan jag provade!
 
Jäsblandning är alltså en blandning mellan torrjäst och bakpulver.
Jäsblandningen är inte känslig för temperatur på degvätskan, vilket betyder att du kan blanda degen med både kall och ljummen vätska. Jäsblandningen blandas med mjölet och sedan arbetar man in resten av ingredienserna. När du arbetat ihop en smidig deg så bakar du ut den. Lägg bullarna på en bakpapperklädd plåt och sedan låter de jäsa i 15 minuter innan gräddning. Superenkelt att baka och det går väldigt fort!
1 påse Jäsblandning motsvarar 50 g färsk jäst.
 
Jag valde att använda denna när jag bakade bullar igår. Jag hade ca en timme på mig att svänga ihop lite bullar innan vi skulle åka iväg. Och ja, det fungerar. Alldeles utmärkt faktiskt! Jag fick väldigt saftiga och stora bullar på under en timme.
 
 
 
 Här ovan ser ni resultatet av gårdagens bullbak med Jäsblandning!
 
 
 
Jag tänkte dela med er av detta recept till er också. 
Även fast jag föredrar färsk jäst (för känslans skull) så kan det vara toppen att ha en Jäsblandning i skåpet om man skulle få för sig att baka bullar sisådär en timme innan man är bortbjuden.. 🙂
 
Ingredienser:
1 påse Jäsblandning
1 kg Vetemjöl
0.5 dl Strösocker
0.5 dl Sirap, ljus
6 dl Mjölk
100 g Smör, rumsvarmt
1 krm Salt
2 tsk Kardemumma
 
Vaniljremons:
200 g Smör, rumsvarmt
1 dl Marsanpulver
1 dl Strösocker
2-3 msk Vaniljsocker
 
Sockerlag:
1 dl Strösocker
0.5 dl Vatten

Koka ihop socker och vatten i en liten, tjockbottnad kastrull.
Låt koka tills allt socker smält.
Tag sedan av från värmen.
 
 
 
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 225°C och blanda remonsen.
Häll alla ingredienser till fyllningen i bunken till din bakmaskin/assistent.
Kör ihop en smidig deg, ca 5 minuter på hög hastighet.
Dela degen i två och kavla ut varje bit till en rektangel ca 40×20 cm.
Bred på fyllningen och vik degen på mitten, på långsidan.
Skär 2 cm tjocka remsor av degen och tvinna dem, snurra sedan ihop dem till en bulle.
Lägg på bakpapperklädd plåt och låt jäsa i 15 minuter.
Pensla alla bullar med lätt uppvispat ägg och strö över pärlsocker.

Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter.
Pensla bullarna med sockerlag direkt när du tagit ut dem ur ugnen.
Låt svalna på galler innan du lägger dem i påsar som du försluter.
 
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
89 kommentarer
Blandat

SAMARBETSPARTNERS 2014



 
 

 Denna sida uppdateras endast när jag inleder ett samarbete med nya samarbetspartners.

Klicka på logotyperna för att komma till respektive hemsida.
Kommentera
Choklad

Krispiga Rutor

Dessa Krispiga rutor är barnsligt goda. 
Både barn & vuxna älskar dem. 
 
 
 
Det är en luftig och saftig Vaniljkaka (tänk en saftig sockerkaka) med Choklad- och krispfrosting.
Kombinationen vanilj & choklad slår aldrig fel! Ni ska få ta del av detta enkla och supergoda recept nu!
 
1 kaka, ca 24 bitar.

Ingredienser:
200 g Smör
2.5 dl Strösocker
3 Ägg
4.5 dl Vetemjöl
2 tsk Vaniljsocker
2 tsk Bakpulver
3/4 dl Mjölk
 
 
Krispfrosting:
150 g Choklad av valfri sort (gärna 70%)
100 g Smör, rumstempererat
1 dl Florsocker
1 tsk Vaniljsocker
2.5 dl Rice krispies
 
 
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200°C och klä en bakform (22×32 cm) med bakplåtspapper.
Vispa det rumsvarma smöret och sockret poröst.
Rör sedan i äggen, ett i taget.
Det kan hända att smeten kommer att gryna sig lite nu, men det är inget fel – det återställs när mjölet kommer i!
Tillsätt mjölken och sikta sedan ner de torra ingredienserna, vänd om med en slickepott försiktigt. 
Bre ut smeten jämnt i formen och grädda kakan i nedre delen av ugnen i 20-25 minuter.

Gör frostingen under tiden.
Börja med att smälta chokladen över ett vattenbad.
Vispa smöret med elvisp i ett par minuter.
Tillsätt sedan chokladen i smöret och vispa ihop.
Rör ner florsocker och vaniljsocker, vispa tills smeten är porös.
Blanda till sist ner rice krispies.

När du tagit ut kakan ur ugnen så låter du den svalna helt.
Bred sedan ut frostingen på den kalla kakan.
Låt stå i kylskåpet minst en timme för att stelna.
Skär sedan kakan i bitar innan servering.
 
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
2 kommentarer
Saft, sylt & curd

Hemkokt Jordgubbssylt

För ett par dagar sedan var jag i Dalarna och plockade 5 kg Jordgubbar.

Jag älskar självplock och har redan hunnit plocka 12 kilo Jordgubbar i sommar.
Mer kommer det bli, det kan jag lova.

 
 
 
Jag kokade Jordgubbssylt av en del av alla Jordgubbar.
Den blev himmelskt god, och här nedan ska ni få två olika recept som jag använder mig av.
 
 
 
För en lös sylt:
2 liter (ca 800 g) Jordgubbar
8 dl Strösocker
1 krm Citronsyra
1 krm Natriumbensoat
Natriumbensoat är ej nödvändigt om sylten ska ätas inom 2-3 veckor.
 
Gör så här:

Snoppa- och dela jordgubbarna.
Varva bär och socker i en rostifri, stor kastrull.
Låt stå ca 1 tim.
Sätt på spisen och låt bären sjuda på svag värme ca 10 min.
Skumma om det behövs.
Rör ut natriumbensoat i lite sylt och rör sedan ner det i grytan.
Häll upp sylten i rena, varma burkar och sätt på lock.

 
 
 
 
För en fastare sylt:
2 liter Jordgubbar
5 dl Syltsocker
1krm Citronsyra
 
Gör så här:
Skölj och rensa jordgubbarna, och lägg dem i en rostfri kastrull.
Häll på syltsockret och mosa lite med en gaffel.
Hur mycket man ska mosa beror på hur stora bitar jordgubbar man vill ha i sin sylt.
Låt sedan koka upp på medelvärme under omrörning.
Låt koka ca 10 minuter.
Skumma om det behövs.
Häll upp i rena glasburkar med tätslutande lock.

 
 Båda dessa är fantastiskt goda att fylla tårtor med.
Eller äta till pannkakor, våfflor, gröten. Eller kanske endast direkt ur burken med en sked?
 
LYCKA TILL! ♡
 

 

4 kommentarer
Bakelser

Chokladmacarons

Är det någonting som jag bakar väldigt sällan så är det Macarons. 
Varför vet jag egentligen inte, men så är det bara. Jag ska försöka ändra på det, så att jag kanske kan få till lite finare macarons än de jag bakade igår. Inte mina finaste måste jag säga då de inte fick sådär hög och fin botten, men ack så goda de blev. 
 
 
Detta recept måste ni prova om ni, som jag, älskar choklad!
 
 
Ingredienser:
125 g Sötmandel
250 g Florsocker
125 g Äggvitor, rumsvarma
0.75 g Strösocker
1 msk Kakao


Fyllning:
150 g mörk Choklad
1 dl Vispgrädde
30 g Smör
(jag hade även i lite mixad mandel för extra mandelsmak)

Gör så här:
Mal mandeln eller kör den tillsammans med florsocker i en matberedare
till ett fint pulver.
Vispa de rumstempererade äggvitorna, tillsätt sockret lite i taget.
Fortsätt att vispa till en styv maräng.
Sikta samman de torra ingredienserna och vänd sedan ned dem i marängen.
Vänd försiktigt med stora tag tills allt blandats.
Fyll en spritspåse och spritsa rundlar stora som en femkrona på en bakpapperklädd plåt.
Låt stå i rumstemperatur och torka ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 180 grader.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-18 minuter.
Drag bakplåtspappret från plåten till en fuktad handduk och låt kakorna svalna.
Lossa dem sedan riktigt försiktigt.
Förvara dessa kakor torrt tills de skall sättas ihop med ganache eller smörkräm.

Fyllning:
 Hacka chokladen och lägg den tillsammans med grädden i en kastrull.
Värm tills chokladen smält, och rör då i smöret.
Låt stå i kylskåpet 1-2 timmar.
Blanda i lite mixad mandel – frivilligt.
Stryk ett lager av ganachen på hälften av macaronerna och para ihop dem.

 
 
 
 
För att göra dem ännu godare – toppa med Jordgubbsströssel. Ljuvligt! 
 
 
LYCKA TILL! ♡
 
5 kommentarer