Och det värsta jag vet är att slänga mat, så jag försöker ta tillvara på allt.
Det jag gjorde av dessa morötter var ett fantastiskt gott och saftigt bröd på Vete- och Grahamsmjöl.
50 g Jäst
5 dl Vatten
2.5 dl Standardmjölk
3 Morötter
1 dl hackad Gräslök
2 msk Olivolja
1/2 msk Himalayasalt
7 dl Grahamsmjöl
7-8 dl Vetemjöl Special
Gör så här:
Koka upp vattnet tillsammans med mjölken i en kastrull.
Häll allt grahamsmjöl i en bunke och häll sedan över den kokande vattenblandningen.
Låt stå tills det svalnat till 37°C.
Skala och riv morötterna & hacka gräslöken.
Smula ner jästen i den fingervarma grahamsblandningen och rör om tills den löst sig.
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop en lös men smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.
–
Sätt ugnen på 225°C.
Stjälp upp degen i en inoljad långpanna.
Platta ut degen med mjölad hand och nagga med en brödnagg eller gaffel.
Dela degen i 24 bitar med en degskrapa.
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda det färdigjästa brödet i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Låt sedan brödet svalna innan du delar upp det i 24 bitar.
Wow, det ser fantastiskt gott ut! *.* Men jag måste bara fråga, blev det inte salt med 1 matsked salt? :O
Åh, gott!
Ja, supergott! 🙂
Smaskigt!