Bröd

Morotsbröd på Vete- och Grahamsmjöl

Här om dagen när jag rensade kylskåpet så upptäckte jag att vi hade Morötter som var på väg att bli gamla.
Och det värsta jag vet är att slänga mat, så jag försöker ta tillvara på allt.
Det jag gjorde av dessa morötter var ett fantastiskt gott och saftigt bröd på Vete- och Grahamsmjöl.
 
 
 
Jag märkte även att vår Gräslök växte så det knakade i köksfönstret. Så jag klippte ner den och hackade ner lite gräslök i brödet. Det blev så himla gott!
 
Ingredienser:
50 g Jäst
5 dl Vatten
2.5 dl Standardmjölk
3 Morötter
1 dl hackad Gräslök
2 msk Olivolja
1/2 msk Himalayasalt
7 dl Grahamsmjöl
7-8 dl Vetemjöl Special

Gör så här:
Koka upp vattnet tillsammans med mjölken i en kastrull.
Häll allt grahamsmjöl i en bunke och häll sedan över den kokande vattenblandningen.
Låt stå tills det svalnat till 37°C.
Skala och riv morötterna & hacka gräslöken.
Smula ner jästen i den fingervarma grahamsblandningen och rör om tills den löst sig.
Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta ihop en lös men smidig deg.
Låt degen jäsa övertäckt i 40 minuter.

Sätt ugnen på 225°C.
Stjälp upp degen i en inoljad långpanna.
Platta ut degen med mjölad hand och nagga med en brödnagg eller gaffel.
Dela degen i 24 bitar med en degskrapa.
Låt degen jäsa under bakduk i 30 minuter.
Grädda det färdigjästa brödet i mitten av ugnen i 15-20 minuter.
Låt sedan brödet svalna innan du delar upp det i 24 bitar.

 
 
 
 
 
LYCKA TILL! ♡
första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

6 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
SSANNAALICIA
9 years ago

Wow, det ser fantastiskt gott ut! *.* Men jag måste bara fråga, blev det inte salt med 1 matsked salt? :O

susanne
9 years ago

Smaskigt!

Elena
9 years ago

Åh, gott!

Anonymous
Reply to  Elena
9 years ago

Ja, supergott! 🙂

Nästa inlägg

VINNARE

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x