Tips I köket

Cookie Dough

 Idag får ni ett superbra tips på en ätbar present!
 
 
Alla känner vi någon som är tokiga i våra hembakade kakor, eller hur?
Om denne person frågar ifall du kan baka kakorna varje gång ni ses så måste du prova detta!

Gör din kakdeg som vanligt.
Rulla in den i smörpapper och förslut ändarna.
Skriv en liten lapp med information om hur kakorna ska gräddas.
Ge bort till nära och kära! 🙂
+ Kakdegen håller sig i flera månader i frysen, fast man ska nog vara nöjd om den åtminstone finns kvar i frysen i en vecka va?
+ Skär kakdegen i ca 2cm- tjocka skivor när den är fryst, och grädda direkt.
 
 
LYCKA TILL! ♡
2 kommentarer
Hemgjort

Hemgjort Smör med smak av Havssalt

Det var först igår förmiddag som jag kom på att det var Valborgsmässoafton, vilket resulterade i ett sug efter att få göra lite valborgpresenter! Det gäller ju att ta tillvara på varje tillfälle att baka, eller hur?
 

 

Så jag började med att ta fram två ingredienser. Jag bestämde mig för att kärna eget Smör!
Och nu tänkte jag även dela med mig av receptet till er.

Detta recept kommer att ge 100 gram färdigt Smör.

Ingredienser:
3 1/2 dl Vispgrädde
1/3 tsk Havssalt

Gör så här:
Börja med att vispa grädden hårt i en assistent eller med elvisp.
Vispa tills det bildas små smörkulor av grädden och smöret börjar vattna sig.
Häll då av vätskan i ett glas och vispa lite till. Häll sedan återigen av vätskan i glaset.
Ta då upp smöret med händerna och krama ur den sista vätskan under kallt vatten.
Ju längre & bättre du ”tvättar” smöret – ju bättre hållbarhet får det.
När du tvättat ditt smör så knådar du in havssaltet ordentligt.
Sedan är det bara packa in det i lite smörpapper och lägga in det i kylskåpet.

+ Du kan hälla i ca 2 msk fil/yoghurt innan du börjar vispa grädden, det ger smöret syra.
+ Om du tycker att ditt smör blev för salt så kan du tvätta det en gång till.
+ Vätskan som bildas är Kärnmjölk, och den kan du spara till bakning.
+ Du kan även välja att smaksätta smöret med någon god olja.
+ Hållbarheten på smöret är 1 vecka.

 
Att paketera in smöret och ge bort till nära och kära är verkligen uppskattat.
Många tycker att det låter svårt att göra eget smör och ger en extra klapp på axeln.
Det låter ju ganska häftigt att kärna sitt eget smör, så man får faktiskt skryta lite extra.
Att ta fram hemgjort smör till sitt hembakta bröd.. Behöver jag säga mer?
 
LYCKA TILL! ♡
3 kommentarer
Godis

Chocolate Chip Cookie Dough Fudge

… Behöver jag säga mer?
 
 
Finns det någon bland mina fina läsare som INTE tycker om Chocolate Chip- kakdeg?
Det kan, enligt mitt tycke, vara bland det godaste som finns.
 
Och istället för att alltid äta upp mer än halva degen när jag bakar Chocolate Chip Cookies, så har jag nu satt ihop ett himmelskt recept på Chocolate Chip Cookie Dough Fudge. Smaken är bortom denna värld.
 
Eftersom receptet blev så bra, så tycker jag att ni också ska få ta del av det! 🙂

Ingredienser Kakdeg:
5 msk Smör
3 1/2 msk Strösocker
3 1/2 msk Farinsocker
1/2 tsk Vaniljsocker
1 nypa Salt
2 tsk Vispgrädde
1 1/5 dl Vetemjöl

Ingredienser Fudge:
5 msk Farinsocker
5 msk Smör
1 nypa Salt
5 msk Vispgrädde
4-5 dl Florsocker
1 1/2 dl hackad, mörk Choklad

 
Gör så här:
Börja med att klä en fyrkantig form med bakpapper.
Kakdeg
Vispa smör, strö- och farinsocker med elvisp tills det blir ljust och fluffigt.
Vispa ner vaniljsocker, salt och grädde.
Fudge – Smält ihop smör, farinsocker och grädde i en kastrull på låg värme.
När farinsockret löst upp sig tar du av kastrullen från värmen.
Vispa sedan ner salt, vaniljsocker och florsocker – lite i taget.
Rör ner kakdegen i kastrullen och rör ihop till en jämn deg.
Blanda till sist ner den hackade chokladen.
Tryck ut degen i formen och låt stå i kylskåpet minst två timmar innan du skär upp den i bitar.

Förvaras i kylskåp i 2-3 veckor.
 
 
Du kan även slå in dem i smörpapper och ge bort till en vän! 🙂
 
LYCKA TILL! ♡
22 kommentarer
Bröd

Vallmofrallor

Här kommer en favorit i repris. Mina Vallmobullar/frallor. Dessa är så himla enkla och goda.
Nu har jag experimenterat ytterligare och fått till ett ännu bättre recept. Måste provas!
 
Ingredienser:
10 dl Manitoba Cream
4 dl Mjölk
52 g Jäst
28 g Smör eller Margarin (rumstempererat)
2 1/2 tsk Rapsolja
1 msk Strösocker
1 Ägg
2 tsk Salt
 
Gör så här:
Tag fram en baksmaskin med degkrok.
Häll mjölken i en kastrull och värm upp den till 37°.
Medan mjölken värms – mät upp mjölet i ett litermått och häll det i bunken till bakmaskinen.
Tillsätt smör, olja, socket, salt och smulad jäst i mjölet.
Kör det sedan så att allt blandas ordentligt.

Tillsätt sedan mjölken och ägget i mjölblandningen.
Arbeta ihop degen på hög hastighet i 15 minuter.
Låt sedan degen jäsa under en bakduk i 30 minuter.

Stjälp upp den jästa degen på ett mjölat bakbord och arbeta den smidig.
Dela sedan degen i 2 delar och rulla ut dem till längder.
Dela varje rulle i 8 bitar som du sedan rullar till runda bollar.

Lägg bollarna på en plåt och låt jäsa under en bakduk i ytterligare 20 minuter.
 –
Sätt ugnen på 225°C.
När ”bollarna” har jäst sin tid så är det dags för garnering.
 Tag först en ”blomspruta” med ljummet vatten och spraya i luften så att alla bollar fuktas lite.
Pensla sedan på lite ägg på varje bulle. Tänk på att för mycket ägg på bullarna kan ge en bränd hinna.
Strö sedan rikligt vallmofrö över alla bullar.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
Låt dem sedan svalna på ett galler.
 –
Äter man inte upp alla 16 på två-tre dagar så är det perfekt att frysa in dem!
 
 
Här svalnar frallorna på ett toppenbra avsvalningsgaller från Hus-modern. ← In och kika, dem har massa kul!

LYCKA TILL! ♡
7 kommentarer
Muffins

Double Chocolate (McDonald’s) Muffins

Hej på er! 🙂
Efter ett par fantastiska dagar på Öland är jag tillbaka hemma i vardagen igen.
Även fast det idag inte är vilken dag som helst egentligen, utan min och Roberts förlovningsdag.
3 år som förlovade idag, det är magiskt.
Och äntligen är jag tillbaka till bloggningen och bakningen.
Så, idag kommer jag att bjuda på ett fantastiskt recept på Chokladmuffins.
Dessa muffins är något för alla oss chokladälskare.
När jag gör muffins så är det aldrig ”vanliga” Vaniljmuffins, eller t ex. Citronmuffins.
Om det ska vara så ska det vara stora, maffiga och saftiga muffins. Helst med Choklad.
Dessa blev perfekta!
Detta recept ger 12 stora muffins.
Ingredienser:
130 g smält Smör
2 dl Strösocker
2 Ägg
2 tsk Vaniljsocker
5 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1 tsk Bikarbonat
1 krm Salt
1 1/2 dl Kakao
1 3/4 dl Filmjölk
75 g hackad Mörk Choklad 70%
75 g hackad Mjölkchoklad
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200°C.
Förbered en muffinsplåt med 12 muffinsformar och hacka chokladen.
Blanda vetemjöl, bakpulver, bikarbonat, vaniljsocker, kakao och salt i en skål.
Vispa sedan ihop det smälta smöret med filmjölk, strösocker och ägg i en stor skål.
Tillsätt de torra ingredienserna och vispa ihop till en slät smet.
Rör ner 3/4 av den hackade chokladen och fördela sedan smeten i muffinsformarna.
Varje muffinsform ska vara fylld upp till kanten.
Strö sedan över resterande choklad på toppen av varje muffins.
Grädda i mitten av ugnen i ca 15-18 minuter.
LYCKA TILL! ♥
34 kommentarer
Saft, sylt & curd

Hallonsirap

Är det någon mer än jag som älskar Hallon?!
I sådant fall tycker jag att ni ska prova göra egen Hallonsirap. Mums!
 
Det är enkelt, kräver få ingredienser och blir väldigt gott.
 
Ingredienser:
3 dl Hallon
1 1/2 dl Strösocker
3 msk Vatten
2 msk vit Sirap

Gör så här:
Lägg alla ingredienser i en kastrull och mosa ihop, koka under omrörning i 10 minuter.
Sila bort kärnor och låt sirapen svalna innan du häller upp det i en flaska.

 
LYCKA TILL! ♥
 
8 kommentarer
Bröd

Ljust Sudegsbröd

Idag är det Surdegens dag! Vilket så klart ska ”firas” med ett recept på ett himmelskt Surdegsbröd! 🙂
 
Ingredienser:
500 g Vetemjöl
500 g Vetemjöl Special
7 dl Vatten
35 g Havssalt
100 g Vetesurdeg

Gör så här:
Börja med att hälla vatten, salt & Vetemjöl Special i en stor bunke.
Blanda om med en stor träslev alt. slickepott innan du häller i surdegen.
Blanda om lite till och häll sedan i Vetemjölet.
Rör ihop till jämn en deg.
Täck över bunken och låt degen jäsa i 2 h i rumstemperatur.

När degen jäst färdigt stjälper du upp den på ett bakbord och viker den lite lätt så att den spänns.
  Lägg då ner degen i en väl mjölad jäskorg.
Ställ sedan jäskorgen i en plastlåda med lock – och in i kylskåpet.
Låt degen jäsa i kylskåpet över natten.

Sätt ugnen på 250°C ca en timme innan du ska grädda brödet. Sätt in en baksten, alt. plåt i ugnen.
Vänd upp degen på en bakspade och snitta den.
Skjutsa sedan in den i ugnen, och spraya in lite vatten i botten av ugnen.
Grädda i 250°C i 5 minuter innan du sänker till 200°C och gräddar ytterligare 25-30 minuter.
Innertemperaturen i brödet måste passera 95°C för att brödet ska bli klart.
Låt sedan brödet svalna på ett galler innan du skär i det.

 

LYCKA TILL! ♥
Kommentera
Godis, Lakrits

Lakritsfudge

Lördag den 12e april = Lakritsdagen!
Mums, jag älskar lakrits!
 
Denna fugde är gudomlig. Så god!
 
Ingredienser:
3 dl vispgrädde
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
50 gram smör
1 msk honung
150 gram Marabou med saltlakritssmak
 
Gör så här:
Börja med att mäta upp grädde, strösocker och sirap i en stor kastrull.
Låt sedan koka till 120 grader eller tills smeten klarar kulprovet.
Rör sedan ner honung och smör, och bryt till sist ner chokladen i blandningen.
Rör hastigt tills allt har löst sig.
Häll upp fudgesmeten i en bakpapperklädd form.
Låt svalna och skär sedan i bitar.
Förvaras i en burk med lock!
 
 
LYCKA TILL! ♥
2 kommentarer
Allmänt

Hemgjort Jordnötssmör

Här om dagen var jag i panik-behov av Jordnötssmör. Jag var helt säker på att jag hade en burk hemma, men så var inte fallet. Efter en stunds letande lyckades jag åtminstone hitta en påse med Jordnötter, vilket gjorde mig väldigt glad. Nu hade jag en anledning till att få göra eget Jordnötssmör. Och en väldigt bra anledning var det också!
 
Detta är allt som behövs för att göra eget Jordnötssmör = En mixer & Jordnötter.

Så, du tar valfri mängd Jordnötter (naturella eller saltade), sedan mixar du dem i en mixer i ca 3-5 minuter tills du fått en slät smet som du är nöjd med. Häll sedan upp det i burkar och förvara i kylskåpet.
Ett hemgjort Jordnötssmör håller mellan 3-6 månader i kylskåpet.
 
 
Jag valde att hälla det Jordnötssmör som blev över i små burkar, sedan satte jag ett band runt + ett litet klistermärke. En perfekt ”gå-bort-gåva” att ge till nära och kära.
 
 
 
LYCKA TILL! ♥
1 kommentar
Tårtor

Pavlova med Chokladganache, Vaniljgrädde & Jordgubbar

För ett tag sedan gjorde jag Pavlova. Det är väldigt enkelt att göra, och man kan variera det på tusen olika vis.
Vad jag valde att ha på min Pavlova var Chokladganache, Vaniljgrädde, färska Jordgubbar och lite Daimkross.
Familjen uppskattade verkligen denna och försäkrade sig om att det inte var sista gången jag gjorde en sådan.
 
 
 
Ingredienser:
4 Äggvitor
2 dl Strösocker
1 msk Maizena
1 tsk Äppelcidervinäger

Chokladganache
3 dl Vispgrädde
1/2 l färska Bär
ev. Daimkross

Gör så här:

Börja med att sätta ugnen på 150°C.
Vispa äggvitorna till ett fast skum med hälften av sockret.
Tillsätt sedan resten av sockret lite i taget under vispning.
Vispa i 7 minuter till ett hårt, toppigt skum.
Rör ner maizena och äppelcidervinäger.

Rita upp en cirkel, ca 20 cm i diameter, på ett bakplåtspapper och lägg det sedan på en plåt.
Bred ut marängen i cirkeln och gör en stor ”grop” i mitten.
Grädda i ugnen i ca 40 minuter.

Gör under tiden chokladganachen och vispa upp grädden.
Rensa- och skär bären i bitar.
Krossa daimen.

Låt marängen svalna när du tagit ut den ur ugnen.
Bred ut ganachen i gropen och sedan grädde över.
Strö över bären och avsluta med daimkross.

 
 
LYCKA TILL! ♥
12 kommentarer
Allmänt

Perfekta bakverk

Åh vad det är roligt att baka! Speciellt när resultatet blir precis som man hoppas på, eller kanske ännu bättre.
Idag är en sådan dag. Allt jag har bakat idag har blivit helt perfekt. Så glad man kan bli av lite muffins! 🙂
Nu ska jag slänga ihop en stor deg till ett par frukostbröd innan jag börjar med middagen.

Vad har ni gjort idag? 🙂

2 kommentarer
Allmänt

Kladdkaka med Chokladganache & Hallonmousse

Detta är en typ av Kladdkaka med ett lager Chokladganache och Hallonmousse.
Den är himmelsk och väldigt enkel att göra.
Chokladbotten:
100 g Smör
2 1/2 dl Strösocker
2 Ägg
4 msk Kakao
2 tsk Vaniljsocker
1/2 tsk Bakpulver
1 1/2 dl Vetemjöl

Ganache:
150 g Choklad
2 msk Smör
4 msk Grädde

Hallonmousse:
300 g färska/tinade mixade Hallon
3 dl Vispgrädde

1 dl Strösocker
1/2 dl Vatten

2 msk Vatten
2 tsk Gelatinpulver

Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°C.
Smöra och mjöla en rund springform.
Smäl smöret i en stor kastrull på låg värme.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke och rör ner det i smöret.
Vispa ner äggen.
Fördela smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 14-18 minuter.
– Stickan ska vara lite, lite kladdig när kakan är klar.

Smält under tiden chokladen med smöret och grädden.
Bred detta över kakan precis när du tagit ut den ur ugnen.
Tag bort kanten på formen och gör rent, sätt sedan tillbaka den.
Låt kakan svalna helt medan du gör hallonmoussen.

– Lägg gelatinpulvret i vatten och låt stelna i ca 10 minuter.
Vispa grädden hårt och blanda ner de mixade hallonen.
Koka upp vatten och socker, och smält ner till en sockerlag.
Lägg ner gelatinet i den halvvarma sockerlagen och rör om.
Rör ner lite hallongrädde i sockerlagen och rör om.
Häll över sockerlagen i resten av hallongrädden och vispa ihop.
Häll sedan moussen på den kalla kakan och ställ i kylskåpet i minst 3 timmar.
Dekorera valfritt med färska bär & choklad! 🙂

Jag dekorerade min med skruvad Nougat, Blåbär, Hallon, Jordgubbar och lite riven choklad.

LYCKA TILL! ♥
6 kommentarer