Choklad

Kladdkaka på 3 minuter

Jag älskar kladdkakor i stora koppar. Det är något som är enkelt, alla kan göra det, det går fort och blir väldigt gott. Det blir även väldigt mycket när man använder en stor kopp, så man kan dela på två åtminstone.
Ofta när jag hör folk prata om kopp-kakor så sägs det att dem blir som gummi. Jag förstår det, då även mina har blivit som gummi ett okänt antal gånger. Men jag känner att det liksom inte gör någonting, det är så liten mängd av varje ingrediens så det går att experimentera utan att det blir för dyrt att slänga en kaka eller två.

Jag har experimenterat en hel del och igår kände jag att jag fått till en perfekt koppkladdkaka.
När jag stack ner en sked så var den alldeles kladdig och härlig inuti. Mums!

Ingredienser:
4 msk Vetemjöl
1 krm Bakpulver
1/2 krm Salt
1 Ägg
3 msk Strösocker
2 msk Kakao
3 msk Mjölk
1 msk Grädde
2 msk smält Smör eller Matolja
+ några rutor Choklad

Gör så här:
Blanda alla torra ingredienser i en stor kopp.
Tillsätt sedan ägg, mjölk, grädden och smöret/oljan.
Rör ihop till en slät smet.
Tryck ner lite choklad.
In i micron på högsta värmen i ca 2 minuter, aldrig mer än 2 1/2 minuter!
 
Ät & Njut! 🙂

LYCKA TILL! ♥
3 kommentarer
Mjuka kakor

Jordgubbsvetekaka

Idag är det 1a april, vilket för många kan betyda att det är en riktig skämt-dag.
Men för mig betyder det att mitt samarbete med Ankarsrum Assistent börjar.
Det känns otroligt roligt att få experimentera ihop recept i min alldeles nya, rosa assistent.
Och att få leverera recept till Ankarsrum är otroligt roligt! Så idag kommer ni få ta del av mitt allra första recept.
Om ni har en Assistent så kan ni läsa receptet här, där det står hur ni tar hjälp av assistenten och dess tillbehör.

 
 
Denna kaka kan vara den godaste mjuka kakan jag någonsin smakat.
Tänk er en vaniljbulle med jordgubbar, kardemumma och pärlsocker!
 
Kakan ger ca 16 bitar.
Ingredienser:
30 gram jäst för söta degar
2 1/2 dl mjölk
75 gram rumstempererat smör
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 krm salt
3 tsk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma
1/2 ägg
7-8 dl vetemjöl
 
Fyllning:
85 g Smör
3/4 dl Strösocker
3 dl färska Jordgubbar i bitar
 
Garnering:
1/2 Ägg
Pärlsocker
 
Gör så här:
Klä en liten långpanna, ca 20×25 cm med bakplåtspapper.
Börja sedan med att smula jästen i en bunke (gärna till en köksmaskin).
Värm mjölken fingervarm (ca 37 °C) och häll den över jästen.
Rör tills jästen löst sig och klicka sedan i smöret.
Häll i sirap, salt, vaniljsocker, nystött kardemumma och det halva ägget.
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman en slät, blank och något lös smet på hög hastighet.
Klicka ut degen i formen och tryck ut den till en slät kaka med fuktiga händer.
Lägg en bakduk över formen och låt degen jäsa i ca 45 minuter.
När degen jäst i 30 minuter kan du sätta ugnen på 200°C.

Under tiden som kakan jäser rör du samman smör och socker till fyllningen.
Rensa jordgubbarna och skär dem i halvor eller kvartar beroende på storlek.
Pensla den färdigjästa degen med uppvispat ägg.
Tryck varsamt små gropar i degen, klicka i lite smörfyllning i varje grop och täck sedan med jordgubbar.
Strö lite pärlsocker över och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter.
 
Servera kakan när den svalnat en aning! 🙂
 
LYCKA TILL! ♥
9 kommentarer
Glass

Kiwiglass med Choklad

När jag bakar och lägger ut recept här så ser jag helst att det ska vara så enkelt som möjligt.
Jag strävar efter att alla ska kunna baka efter de recept som finns i min blogg.
Men så enkelt som dagens recept är, så enkelt kommer det aldrig någonsin att bli igen – tror jag.
 
Detta recept ger ca 6 glassar.

Ingredienser:
3 st gröna Kiwi
50 g Choklad
Några droppar valfri Matolja.

+ Glasspinnar
 
Gör så här:
Skala och skiva kiwin i 2-3 cm tjocka skivor.
Stick en glasspinne i varje skiva och lägg in dem i frysen i ca 30 minuter.
Smält chokladen, droppa ner lite olja och rör om.
Tag ut kiwin ur frysen och doppa i chokladen.
Lägg den att stelna på ett balplåtspapper innan du lägger tillbaka den i frysen.
Serveras direkt ur frysen!

LYCKA TILL! ♥
6 kommentarer
Bullar och sötebröd

Mandel- och Kanelbullar

Idag ska ni få ta del av ett himmelskt recept. Det är ett recept som alla borde prova baka. Jag har då inte smakat några godare bullar i alla fall. 🙂
 
Jag bakar sällan ”vanliga” bullar och kan inte minnas senaste gången jag rullade ihop degen och skar jämna bullar. Nu för tiden snurrar jag bara ihop dem lite slarvigt, så att varje bulle verkligen blir unik. Det blir roligare så!

Detta recept ger ca 35 stora bullar.

Ingredienser:
6 dl kallt Vatten
85 g Jäst för söta degar
22 dl Vetemjöl Special
2 1/2 dl Strösocker
2 msk Bakpulver
1 tsk Salt
235 g Smör
1 stort Ägg

Fyllningen:
100 g Mandelmassa
1 dl Vatten
80 g rumsvarmt Smör
2 msk malen Kanel


Riv mandelmassan och blanda med vattnet.
Rör ner smör och kanel pö om pö så att allt blandas ordentligt.
 
Gör så här:
Lös upp jästen i vattnet, i en assistent/köksmaskin.
Rör sedan ner alla ingredienser, och till sist mjölet lite i taget.
Arbeta degen i maskinen i 15 minuter, om du ska arbeta degen för hand så lägger du på ytterligare 15 minuter – alltså knådar du degen för hand i 30 minuter.
Gör glutentestet↑ när du tror att degen är färdig.
Låt jäsa övertäckt i ca 1 1/2 timme.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Stryk rikligt med fyllning på den färdigjästa, utkavlade degen.
Forma sedan bullarna på valfritt vis.
Lägg bullarna på plåten och låt dem jäsa i ca 45 minuter.
Pensla med ägg och strö över lite pärlsocker.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.
 
Serveras som alltid med kall mjölk, för er som gillar mjölk! 🙂
 
3 kommentarer
Allmänt

Förberedelser

Hej på er fina ni!
Just nu sitter jag vid datorn och jobbar innan jag ska sätta igång min fina assistent från Ankarsrum!
Mitt första recept kommer att publiceras den 1a april, och efter mycket om och men bestämde jag mig för att denna kaka↑ kommer bli mitt första recept! Jag skriver ihop det och ska skicka iväg det + bilder nu.
Så fort Ankarsrum har publicerat receptet kommer jag länka här i bloggen till den sidan, och så kommer jag självklart att lägga upp alla recept här i bloggen också! 🙂

Ha en fin torsdag. Kram ♥

Kommentera
Våfflor

Belgiska Våfflor

0 röster
Idag är det tisdag, och inte vilken tisdag som helst – det är ju självaste Våffeldagen!
Så idag har jag bjudit min familj på Belgiska Våfflor med Nutella, Grädde, Kiwi och Jordgubbar.

Jag äter helst Våfflor med grädde och jordgubbar. Det är min favorit! Hur äter ni Våfflor?
 
Jag serverade Våfflorna på lite olika sätt. Det ni ser ovan blev favoriten ↑
 
 
Detta recept ger ca 20 Belgiska Våfflor.
 
Ingredienser:
5 dl Vetemjöl
2 tsk Bakpulver
1/2 tsk Salt
5 separerade Ägg
2 msk Strösocker
1 tsk Vaniljsocker
4 msk Smör
5 dl Mjölk
+ Smält smör att pensla våffeljärnet med
 
Gör så här:
Värm våffeljärnet enligt tillverkarens anvisningar.
Blanda samman mjöl, bakpulver och salt. Ställ åt sidan.
Vispa ihop äggulor och socker.
Tillsätt vaniljsocker, smält smör och mjölk till äggen, vispa ordentligt.
Blanda ihop de båda skålarna.
Vispa äggvitorna tills vita toppar bildas.
Blanda ner de vispade äggvitorna i den andra smeten.
Pensla våffeljärnet med det smälta smöret.
Häll i lagom mängd smet och grädda i 2-3 minuter.

Serveras direkt med valfria tillbehör! 🙂
 
 
 
LYCKA TILL! ♥
7 kommentarer
Kakor

Kokostoppar med Citron, Vanilj och Choklad

I helgen har jag varit hemma hos ”svärmor” på kalas.
Det enda hon önskade sig var någonting hembakat, vilket jag tyckte var otroligt roligt.
Tårtan skulle hon slänga ihop själv, så jag bakade ett jättestort matbröd och fem sorters kakor.
Bland annat bakade jag dessa Kokostoppar med citron, vanilj och choklad. Gissa om dem uppskattades på fikabordet?

Jag valde att köra en blandning mellan Vanilj, Citron och Choklad just för att de tre smakerna går så bra ihop.

 
Detta recept ger ca. 25 Kokostoppar
 
Ingredienser:
1 Ägg
1 dl Strösocker
100 g Kokos
1 msk Vaniljsocker
1 msk saft av en Citron
+ Choklad
 
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 200°C.
Förbered sedan en plåt med bakplåtspapper.
Rör samman alla ingredienserna (utom choklad) i en stor bunke.
Låt smeten svälla ett par minuter.
Klicka sedan ut smeten på plåten och forma med fuktiga händer.
Grädda kokostopparna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter.

Smält sedan chokladen och doppa botten av alla Kokostopparna.
Låt rinna av på ett galler, alt. låt stelna på ett bakplåtspapper.
Förvara kokostopparna i en kakburk med lock.

 
 
Ifall du också vill ge bort Kokostoppar till någon så kan jag rekommendera att slå in dem i en strut av Cellofan, för att sedan stoppa den struten i en strut av t.ex tidningspapper av en serietidning.
 
LYCKA TILL! ♥
5 kommentarer
Kakor

Chokladkakor med Mjölkchoklad och strössel

Dessa kakor är något för alla chokladälskare där ute. Det kan vara de enklaste chokladkakorna jag någonsin bakat. Och dem smakade ljuvligt. Min povjkän gav högsta betyg på dessa och åt upp de som fanns kvar i burken. Det är ett bra betyg eftersom att han alltid är väldigt ärlig och till och med kan spotta ut om det inte passar honom.. 🙂
 
 
Ni ska få ta del av detta himmelska recept idag. Dessa kakor är en perfekt kaka på fikabordet en lördag.
Varför inte baka dessa idag?
 
Ingredienser:
125 g Smör
1,25 dl Strösocker
1,75 dl Vetemjöl
2 msk Kakao
2 tsk Vaniljsocker
1 Äggula av litet ägg
(1/2 av ett stort ägg)
+ 50 g Mjölkchoklad
+ Strössel
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C och klä en plåt med bakplåtspapper:
Vispa smör och socker poröst.
Tillsätt sedan äggulan och vispa snabbt ihop.
Rör ihop det torra ingredienserna och häll sedan ner dem i smeten.
Blanda ihop allt till en smidig deg.
Gör jämnstora bollar av degen och lägg dem på plåten, tryck på bollarna med lätt hand.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter.

Låt sedan kakorna svalna innan du klickar ut smält choklad och toppar med strössel.

 
Toppingen kan du givetvis variera så att du får det som du gillar bäst!
 
LYCKA TILL! ♥
3 kommentarer
Kakor

Jordnötskakor med Choklad

Igår bakade jag Jordnötskakor, som faktiskt har blivit en av mina favoritkakor.
Det går väldigt fort att röra ihop degen, kakorna blir ganska mjuka, sega och helt enkelt jättegoda.

 

 
Kakorna blir inte sådär ”kak-smuliga”- utan mer åt det sega hållet. Perfekt om ni frågar mig!
 
Det här receptet ger ca 20 kakor.
Det går utmärkt att både halvera- och dubblera receptet.
 
Ingredienser:
100 g Smör
0.75 dl Strösocker
1 dl Fiberhavregryn
1 1/2 dl Vetemjöl
1 dl hackade Jordnötter
0.75 tsk Bakpulver
+ 50 g Choklad
 
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°C och klä en plåt med bakplåtspapper.
Vispa smör och socker poröst.
Rör ner havregryn, mjöl, hackade jordnötter och bakpulver i smeten.
Forma degen till 20 bollar och lägg ut 10 bollar på en plåt.
Grädda i mitten av ugnen i ca 10-13 minuter.
När kakorna sedan har svalnat ringlar du över smält choklad.
Låt sedan chokladen torka innan du lägger dem i en kakburk med lock.
 
 
 
LYCKA TILL! ♥
5 kommentarer
Bröd

Nygräddade och Saftiga Tunnbröd

Igår bakade jag en variant av Tunnbröd.
Så när min pojkvän kom hem från jobbet fyllde vi dessa ljuvliga bröd med vår hemgjorda kebab, vitlöks-creme fraiche och sallad. Middagen var bortom denna värld. Det godaste jag ätit på länge!
 
 
Det bästa är att man kan fylla bröden med det man tycker bäst om.
Det är även perfekt att ha med på picknicken, eller äta som frukostbröd.
 
Ingredienser:
5 dl Mjölk
25 g Jäst
1 1/2 tsk Salt
1 msk ljus Sirap
50 g rumsvarmt Smör
4 dl Rågsikt
ca 7 dl Vetemjöl
 
Gör så här:
Värm mjölken till 37°C – fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och häll sedan över mjölken.
Rör om lätt till jästen löst sig och rör sedan ner sirap och salt.
Klicka ner smöret.
Tillsätt sist rågsikt och vetemjöl.
Arbeta till en smidig deg i en assistent.
Täck sedan bunken med en bakduk och låt jäsa i 40 mintuer.
Sätt ugnen på 250°C och sätt in din baksten- eller plåt.
Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i 20 jämnstora bitar.
Forma alla degbitar till runda bollar.
Kavla ut varje degbulle till en rund kaka, ca 20 cm i diameter.
Kavla med en kruskavel mot slutet alt. nagga väl med en gaffel.
Lägg första kakan på ett bakpapper och för över det till den heta stenen/plåten.
Grädda varje kaka i ca 3-4 minuter.
Stapla de nygräddade kakorna och täck dem väl efter hand med bakduk så att de håller sig mjuka.
 
 
Serveras precis efter dina önskemål! 🙂
 
LYCKA TILL! ♥
 
5 kommentarer
Kakor

Chokladkakor med Nutellagömma

Åh, vilka goda kakor jag har fått till! MUMS säger jag bara.
 
Jag hade lite kolasås över från dagen innan, så jag fyllde kakorna med både Nutella & Kolasås.
Förstår ni hur gott det är?!
 
Ingredienser:
100 g Smör
250 g ljust Muscovadosocker
100 g Farinsocker
50 g Kakao
2 Ägg
1/2 tsk Salt
1 tsk Bakpulver
4 1/2 dl Vetemjöl
50 g ljus Choklad
50 g mörk Choklad
+ Nutella att fylla kakorna med
 
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 180°C, och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
Smält smöret i en mellanstor kastrull på medelvärme.
Ta av från värmen och tillsätt sockret (x2) samt äggen.
Rör ihop det lite lätt och tillsätt sedan kakao, salt och bakpulver.
Rör ihop till en slät smet.
Sikta ner mjölet och rör om ordentligt – knåda lite med händerna så att du får ihop en fin deg.
Rör sist ner den hackade chokladen.
Ta ut 20 bollar av degen – det ska fortfarande bli lite deg över.
Lägg 10 st degbollar på vardera plåt och tryck sedan till dem i mitten för att få en fördjupning mitt i kakan.
Fyll varje hål med lite nutella.
Dela resterande deg i 20 delar och tryck ut dem till små ”lock”, se till att dem blir lite större än själva fördjupningarna i kakorna.
Lägg sedan på locken och försegla kanterna, platta till kakan med lätt hand.
Grädda kakorna mitt i ugnen i ca 8-10 minuter.
När du tar ut kakorna ska de vara väldigt mjuka och endast ha en tunn skorpa som håller ihop kakan.
Inkråmet ska vara väldigt kladdigt och mjukt.
 
Serveras gärna med lite grädde eller glass! 🙂
 
 
Jag slog runt ett snöre och gav bort till en vän! Gör så du också, alla uppskattar hembakat! 🙂
 
LYCKA TILL! ♥
 
2 kommentarer
Glass

Cheesecakeinspirerad Blåbärsglass

Här om dagen hittade jag en stor påse med blåbär i frysen.

Det tog inte lång tid innan jag bestämde mig för att göra en blåbärsglass inspirerad av cheesecake.
 
 
Jag bjöd familjen på glass med våffelstrutar, strössel och minimaränger. Det blev en riktig hit!
Och nu ska även ni få ta del av mitt glassrecept! 🙂
 

Ingredienser:
3 Äggulor
1 1/3 dl Strösocker
3 dl Vispgrädde
1 3/4 dl Mjölk
1 1/2 tsk Vaniljsocker
250 g Blåbär

120 g Philadelphia – Marabou
8 st Digestivekex
 
Gör så här:
Börja med att vispa äggulorna och sockret ljust och fluffigt.
Blanda sedan mjölk, grädde och vaniljsocker i en kastrull och värm upp tills de börjar koka.
Tag av kastrullen från plattan och häll hälften över äggblandningen.
Vispa ordentligt och häll sedan tillbaka allt i kastrullen.
Värm tills smeten blivit tjockare, det tar ca 8-10 minuter.
Mosa- eller purera dina bär i t ex. en matberedare och häll dem sedan i kastrullen.
När glassmeten tjocknat klickar du i philadelphian och rör om.
Häll upp glassen i en form och ställ in i kylskåpet tills den kallnat helt.
När din glass är kylskåpskall så kan du smula ner digestivekexen och röra om.
Ställ sedan in formen i frysen.
Ställ nu klockan på 30 minuter i taget och rör om i glassen varje gång klockan ringer.
Gör detta fyra gånger, eller tills du fått den konstistens du önskar.
Låt sedan glassen stå inne i minst två timmar till- gärna längre.
 
 
Servera gärna med lite strössel och maränger i Våffelstrutar! 🙂
 
 
Själv åt jag endast med lite karamellströssel! Supergott 🙂
 
LYCKA TILL! ♥
12 kommentarer