Choklad

Crunchy chocolate bites

Hej på er fina ni!
Hoppas att ni har haft en fin helg. Har ni bakat någonting gott kanske?
Jag har bakat massor i helgen. Och idag slängde jag ihop lite söndagsgodis till mig och min sambo.
Vi ska snart kolla på en film och mumsa på dessa crunchy chocolate bites, som jag valt att döpa dem till.
 
Jag valde att lägga dem i fina strutar som jag pysslat ihop av en gammal serietidning.

Ingredienser:
Müsli
Torkade bär
Yoghurtbitar
100 gram mörk Choklad

 
Gör så här:
Smält chokladen på svag värme över ett vattenbad.
Klä en plåt med bakplåtspapper, eller lägg ut ett bakplåtspapper på köksbänken.
Häll upp de andra ingredienserna i en värmetålig bunke.
Häll den smälta chokladen över müsliblandningen och rör om.
Klicka up lagom stora klickar på bakplåtspappret.
Låt sedan svalna i minst två timmar.
Om du vill kan du dekorera dem.
Jag dekorerade mina med strössel och minimaränger.
 
 
Dessa crunchy bites är väldigt populära både hos stora och små. Och det allra bästa är att det inte tar mer än tio minuter att slänga ihop dem. Dessutom är dem fantastiskt goda! 🙂
 
LYCKA TILL! ♥
 
 
4 kommentarer
Pajer

Minipajer

Idag ska ni få ett recept av mig på Smulpaj. Detta recept är väldigt enkelt och ger ett perfekt resultat.
 
Ingredienser:
130 gram Smör
2 dl Vetemjöl
2 dl Havregryn
1 dl Strösocker
1 msk Vaniljsocker
1 tsk Bakpulver
1 tsk Potatismjöl
1/2 tsk Salt
Bär som täcker botten (2 cm) i formarna.

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200°C.
Börja sedan med att nypa ihop det rumstempererade smöret med vetemjöl, havregryn, strösocker, bakpulver, salt och vaniljsocker.
Pudra potatismjölet över bären och lägg dem i botten på varje form.
Lagret av bär ska vara ca 2 cm tjockt i formarna.
Fördela sedan smuldegen jämt över bären.
Grädda pajerna i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller tills de har fått en gyllenbrun färg.

 
 
Serveras gärna med Vaniljglass eller Vaniljkräm! 🙂
 
Jag gjorde fyra olika pajer. En med Röda vinbär, en med Rabarber, en med Hallon & en med Blåbär.
Till dessa serverade jag hemgjord vaniljkräm.

LYCKA TILL! ♥
 
1 kommentar
Allmänt

Pajfika

Nu blir det en fikapaus för mig och min fina Robert.
Jag har slängt ihop ett par minipajer med goda bär, till det blir det vaniljkräm.

Vi är i Dalarna och hälsar på, så jag vill inte sitta för mycket vid datorn.
Receptet på mina pajer får ni imorgon!

Ha en fin eftermiddag. Kram ♥

2 kommentarer
Allmänt

instagram



Hej fina ni!
Jag vill bara kika in här och berätta att precis i detta nu har jag skapat ett instagramkonto tillägnat denna bakblogg! 🙂
Jag skulle bli jätteglad om ni ville följa mig även där, och ni får mer än gärna skriva vad ni heter i kommentarsfältet nedan! 🙂

4 kommentarer
Bröd

Utsökt Soppbröd

Idag kommer ett enkelt recept på ett perfekt bröd att äta till soppan!
Det fungerar givetvis lika bra som frukostbröd, men det är något speciellt med att äta detta till soppan.

Varför brödet blev så stort är för att jag lät det jäsa endast en gång.
Och det gör jag för att jag vill ha det sådär stort och härligt luftigt.
Om du knådar degen och formar den till den form du vill ha, och låter den jäsa direkt på t ex plåten (istället för i bunken) i ca 1 1/2 – 2 timmar så blir brödet mycket luftigare och större.
När du knådar degen och låter den jäsa, sedan knådar igen – då knådar du ur all luft ur degen som jäst upp under första jästiden, och då blir degen genast mindre och mer kompakt, eller hur?
Förstår ni vad jag menar?

Jag jäser alltid mitt bröd endast en gång numera. Blir otroligt bra! 🙂

Ingredienser:
1 pkt färsk Jäst
4 dl ljummet Vatten
3 msk flytande Honung
1 dl kallpressad Rapsolja
10-12 dl Vetemjöl
1 msk flingsalt

Gör såhär: 
Börja med att smula ner jästen i en degbunke.
Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt) och rör ut jästen med vattnet.
Tillsätt sedan resten av ingredienserna.
Var försiktig med mjölet –  degen ska vara smidig och ganska lös! Absolut inte hård och kompakt.
Arbeta degen med maskin ca 10 min, om ni ska arbeta degen för hand så är det dubbla tiden som gäller.
Forma sedan degen med mjöliga händer, till en limpa.
Mjöla degen med mycket mjöl och lägg över vikt plastfolie utan att trycka plasten mot degen.
Täck sedan med en bakhandduk och låt jäsa i ca 1 1/2 – 2 timmar.
Snitta degen med ett par snitt och grädda det sedan i mitten av ugnen på 175°C i ca 45 minuter.
När brödets innetemperatur passerat 94°C, då är brödet klart.

Låt sedan brödet svalna helt på galler innan du skär i det.
Skär aldrig i ett varmt bröd!
Det är för att den ånga som kommer ut när du skär i det varma brödet behöver ge fukt åt brödet under tiden som det svalnar! Annars blir brödet torrt.

Serveras gärna med en stor klick smör och lite ost – helst till soppan! 🙂

 
LYCKA TILL! ♥

 

8 kommentarer
Godis

Hemgjorda Chips

Nu kommer jag att dela med mig av ett toppenbra recept på Hemgjorda Chips.
Chipsen är väldigt kalorisnåla då potatisskivorna endast torkas i ugnen med kryddor, alltså utan olja eller liknande.
Hur goda köpta chips än är så tänker jag till en extra gång när jag får syn på hur många kalorier påsen innehåller. Jag räknar absolut inte kalorier och tänker inte alltid på vad jag egentligen stoppar i mig, men om det finns ett dåligt och ett bra alternativ, så väljer jag givetvis det som är bra. Dessutom är det ekonomiskt och roligt att göra sina egna chips. Ett stort plus är ju att man får välja precis vilken smak man vill ha på sina Chips! 🙂

För att dessa chips ska bli sådär perfekt krispiga och goda krävs det att dem får ligga och torka ganska många timmar, helst under natten. Och dagen efter kan man frossa i sina goda chips. Dvs. om du vill ha dina chips på fredagskvällen så kan du göra dem antingen på morgonen samma dag, men allra helst redan kvällen innan.


Receptet ger ca 100 g färdiga chips
 
Ingredienser:
6 normalstora Potatisar
Salt

Dina favoritkryddor

Gör så här:
Sätt ugnen på 100°C.
Klä två plåtar med Bakplåtspapper.
Om du vill skalet på (jag har det) så måste du skrubba potatisarna, annars så skalar du dem.
Skär potatisarna i så tunna skivor du kan, helst med en osthyvel.
Ju tunnare skivorna blir desto godare blir chipsen.
Lägg sedan skivorna så tätt du kan på plåtarna.
Strö sedan över kryddorna. Och snåla inte med dina kryddor!
Sätt in båda plåtarna samtidigt i ugnen.
Sätt klockan på 15 minuter i taget, och när det gått 15 min så vädrar du ut fukten ur ugnen.
Sammanlagt ska chipsen stå inne i ca 1 h och 10 minuter.
När chipsen har börjat krulla sig så kan du börja röra runt bland dem.
Rör om bland chipsen var 15e minut då du vädrar ut fukten.
Kolla om chipsen är klara genom att plocka upp ett och bryt det på mitten, går det av så är dem klara.
Om chipset känns segt och inte bryts av så får dem stå inne i ugnen en stund till.
När chipsen sedan är klara så lägger du över alla på en plåt och låter den stå framme i torr miljö i minst 5 timmar, helst över natten.

När chipsen har stått och torkat får du äntligen frossa i dina alldeles egna chips! 🙂

LYCKA TILL! ♥
10 kommentarer
Fettisdagen

Petit Choux- semlor

Rätt svar på gårdagens fråga var Petit Choux med Hallongrädde och det var Ida som var närmast! In och kika på hennes blogg, hon är otroligt söt och jätteduktig på att baka!! 🙂

Eftersom att Fettisdagen/Semmeldagen närmar sig så har jag valt att göra mina Petit Choux som minisemlor. De är fyllda med hemgjord Mandelmassa & Hallongrädde, och toppade med mörk- och vit Choklad samt florsocker.
Jag älskar att baka med en twist, som i detta fall blev hallongrädde istället för vanlig grädde. Och att jag hittade lite choklad i kylskåpet var en bonus rent utseendemässigt för mina små ”semlor”.

 
Jag har köpt superfina kartonger att ha semlor i. Men jag använder dem till alla möjliga bakverk.
Dem är gjorda för två normalstora Semlor, och jag fick plats med 6 Petit Choux i en kartong.
Kartongerna finns att köpa på Pac butik! 🙂
 
 
Detta recept ger 20 st Petit Choux- semlor.
 
Ingredienser:
2 dl Vatten
50 g Smör
2 dl Vetemjöl
3 Ägg
3 krm stött Kardemumma
(går även bra med malen)
 
Ingredienser till fyllningen:
2 1/2 dl Vispgrädde
125 g färska- eller tinade Hallon
200 g Mandelmassa eller Vaniljkräm

Topping:
Florsocker
Choklad

Gör såhär:
Sätt ugnen på 200° C.
Koka upp vatten, smör och kardemumma i en kastrull.
Tillsätt sedan mjölet, lite i taget och rör om kraftigt med en slickepott eller träsked.
Rör ordentligt till smeten släpper från kanterna.
Ta kastrullen från värmen och tillsätt äggen, ett i taget under kraftig omrörning.
Det gäller verkligen att röra snabbt så att fett, mjöl och ägg blandar sig med varandra.
Klä en plåt med bakplåtspapper.
Klicka sedan ut smeten till 20 klickar i storleken av en Valnöt ungefär.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.
Låt sedan kallna och under tiden så vispar du grädden och gör mandelmassan.

Mitt recept på Mandelmassa:
Lika delar Mandelmjöl och florsocker, samt lite äggvita för att göra massan smidig.
Blanda allt i en mixer tills det blir en smidig och varm smet.
När du ska fylla sina semlor med mandelmassa så är det bra att blanda massan med lite grädde, så att mandelmassan blir smidig och lätt att spritsa/breda ut.

Mosa sedan hallonen med en gaffel och vänd försiktigt ner dem i den vispade grädden.

Dela alla Petit Choux så att du får en tjockare botten och ett tunt lock.
Fyll dem sedan med mandelmassan och spritsa på grädden innan du lägger på locket försiktigt.
Smält lite choklad och ringla den över semlorna innan du dustar på lite florsocker.
 
Petit Choux- semlorna serveras helst bara som dem är! 🙂
 
LYCKA TILL! ♥
 
22 kommentarer
Allmänt

Sneak peek

Imorgon kommer ni att få receptet på dessa godingar.
 
Kan någon gissa vad det är för något?
Den som gissar rätt blir länkad här imorgon! 🙂
6 kommentarer
Muffins

Gårdagens muffins med en twist

Jag har precis experimenterat fram lite nya recept, samt bakat minisemlor.
Även stora semlor ska göras under eftermiddagen. Det är ju snart dags för Semmeldagen/Fettisdagen!
Familjen kommer nog att gå upp ett par hekto dessa dagar, så mycket som de får provsmaka.

Vad inlägget egentligen skulle handla om är gårdagens Chokladmuffins.
Jag har ätit en sådan nu under tiden som jag skrivit ihop lite nya recept.
Vad jag gjorde var att ta rätt på den lilla biten Vit choklad som låg i kylskåpet.
Jag har sedan innan gjort ”chokladklubbor” (att ha istället för sked när jag dricker varm choklad) i siliconformar.

Så jag ringlade vit choklad över muffinsen och chokladhjärtat, sedan gjorde jag ett frukt/bär-spett och stack ner i muffinsen. Hur gott som helst! Rekommenderas varmt! 🙂

Spettet med Hallon och Mango bröt av det söta på ett perfekt sätt.
Och så blev det ju inte bara gott, utan väldigt fint också!

Kommentera
Choklad

Stora Chokladmuffins

Detta recept ger stora Amerikanska Chokladmuffins. De är jättegoda och blir inte sådär torra som muffins brukar kunna bli.
Det här receptet ligger mig varmt om hjärtat och det är detta recpet jag bakar efter om jag ska baka Chokladmuffins.
 
Receptet ger 12 Muffins! 🙂

Ingredienser:
125 g Smör
2 dl Socker
2 dl mjölk
4 dl vetemjöl
2 Ägg
1 1/2 dl kakao
1 1/2 tsk Vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
+ Mörk choklad, med eller utan smak. – Valfritt

 
Gör såhär:
Sätt ugnen på 175°C.
Placera ut muffinsformar i en muffinsplåt.
Om du inte har någon muffinsplåt så kan du använda dubbla pappersformar istället.
Börja med att smälta smöret i en kastrull på låg värme.
Under tiden som smöret smälter blandar du alla torra ingredienser i en stor bunke.
När smöret är smält så tar du av det från plattan och häller i mjölken. Blanda om ordentligt och knäck sedan i äggen.
Vispa ihop till en slät smet och häll det över de torra ingredienserna.
Vänd sedan ihop smeten med en slickepott så att allt blir ordentligt blandat.
Fyll alla formarna till två tredjedelar.
Kom ihåg att födela smeten efter muffinsformarnas storlek, har du stora formar så får du färre- och större muffins, men har du lite mindre formar så får du mindre- och fler muffins.
Här hackar jag lite mörk choklad i olika smaker och trycker ner bitarna i formarna.
Grädde dem sedan i ugnen i ca 8-9 minuter.
Testa med en sticka efter 8 minuter, den ska vara torr, alternativt ytterst lite kladdig.

Serveras gärna med lite grädde & färska bär.

LYCKA TILL! ♥
2 kommentarer
Allmänt

Popcake maker


Igår när vi kom hem så möttes jag av en post-avi.
Blev superglad när jag insåg att min fina Popcake maker hade kommit.
Detta är ett samarbete med Empire Sweden och deras varumärke C3. Det är så otroligt roligt att samarbeta på det här viset. Att öppet och ärligt få skriva vad man tycker om en sak. Jag vet redan att jag kommer att älska detta ”verktyg”. Med denna i köket kommer det underlätta en del när jag ska göra Cake Pops (har alltid kallat dem så). Sedan är den riktigt fin också, eller hur? – Så det gör inte mig någonting att den står framme på köksbänken som en fin inredningsdetalj när den inte används.

Jag ska prova den senare i eftermiddag och sedan ska jag försöka hinna med att fota av och visa er på bloggen imorgon! Det ryktas även om att jag kommer att tävla ut en likadan här i bloggen. Mer om det senare!

Är det någon av er som har en Popcake maker?
– Kan inte ni i sådant fall dela mer er av något smaskigt recept eller bra tips?
Som tack för hjälpen kan jag länka till er blogg! 🙂

Kommentera
Blandat

”Vad bakar du helst en grå & regnig dag?”

En regning och tråkig dag blir man ju oftast sötsugen, eller hur?
Det blir i alla fall jag, och då vill jag gärna ha något sött att sätta tänderna i när jag sitter framför datorn och jobbar.
Så just nu svarar jag att jag skulle slänga ihop en rulltårta som jag sedan skär i bitar och gör bakelser av. Superenkelt och jättegott!
Om jag inte är sötsugen så bakar jag mer än gärna något gott bröd när det är trist väder ute.
I dag åker vi hem till Örebro efter ett par veckor i Dalarna, så i veckan kommer jag att baka massor. Jag hoppas på att min surdeg är redo för att baka runda, stora surdegsbröd. Jag hoppas även att jag ska hitta en fin baksten någonstans. Jag har hört att de finns att köpa superbilligt på Bauhaus, någon som vet?
Jag har inte tålamod till att beställa en och vänta i fleeera dagar.. he he.
Förresten, jag måste berätta en jätterolig sak. I fredags fick jag ett samtal som jag väntat på ett bra tag. Jag fick reda på att jag ska gå en bagarutbildning! Det ska blir SÅ jäkla roligt, och ni ska självklart få följa med på den resan! Tänk att få utbilda sig till det man brinner för? Jag är så otroligt glad!
Vad bakar du helst när vädret får dig att stanna inne hela dagen?
2 kommentarer