Mjuka kakor

Jordgubbsvetekaka

Idag är det 1a april, vilket för många kan betyda att det är en riktig skämt-dag.
Men för mig betyder det att mitt samarbete med Ankarsrum Assistent börjar.
Det känns otroligt roligt att få experimentera ihop recept i min alldeles nya, rosa assistent.
Och att få leverera recept till Ankarsrum är otroligt roligt! Så idag kommer ni få ta del av mitt allra första recept.
Om ni har en Assistent så kan ni läsa receptet här, där det står hur ni tar hjälp av assistenten och dess tillbehör.

 
 
Denna kaka kan vara den godaste mjuka kakan jag någonsin smakat.
Tänk er en vaniljbulle med jordgubbar, kardemumma och pärlsocker!
 
Kakan ger ca 16 bitar.
Ingredienser:
30 gram jäst för söta degar
2 1/2 dl mjölk
75 gram rumstempererat smör
1/2 dl ljus sirap
1 1/2 krm salt
3 tsk vaniljsocker
1 tsk nystött kardemumma
1/2 ägg
7-8 dl vetemjöl
 
Fyllning:
85 g Smör
3/4 dl Strösocker
3 dl färska Jordgubbar i bitar
 
Garnering:
1/2 Ägg
Pärlsocker
 
Gör så här:
Klä en liten långpanna, ca 20×25 cm med bakplåtspapper.
Börja sedan med att smula jästen i en bunke (gärna till en köksmaskin).
Värm mjölken fingervarm (ca 37 °C) och häll den över jästen.
Rör tills jästen löst sig och klicka sedan i smöret.
Häll i sirap, salt, vaniljsocker, nystött kardemumma och det halva ägget.
Tillsätt mjölet lite i taget och arbeta samman en slät, blank och något lös smet på hög hastighet.
Klicka ut degen i formen och tryck ut den till en slät kaka med fuktiga händer.
Lägg en bakduk över formen och låt degen jäsa i ca 45 minuter.
När degen jäst i 30 minuter kan du sätta ugnen på 200°C.

Under tiden som kakan jäser rör du samman smör och socker till fyllningen.
Rensa jordgubbarna och skär dem i halvor eller kvartar beroende på storlek.
Pensla den färdigjästa degen med uppvispat ägg.
Tryck varsamt små gropar i degen, klicka i lite smörfyllning i varje grop och täck sedan med jordgubbar.
Strö lite pärlsocker över och grädda i nedre delen av ugnen i ca 15-20 minuter.
 
Servera kakan när den svalnat en aning! 🙂
 
LYCKA TILL! ♥
första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anonymous
Anonymous
9 years ago

Hur delar man på ägget? :p

Anonymous
Reply to  Anonymous
9 years ago

Jag brukar knäcka det i ett glas, vispa upp det lite och sedan ta hälften av det! 🙂

Madeleine
Madeleine
10 years ago

Hej!
Jag är så glad att jag hittade hit, din blogg är den perfekta bakbloggen för mig.
Jag kommenterar inte ofta men det var så mysigt här så kände mig glatt tvungen att göra det. Här har du en ny ung,baktokig trogen följare. 😉
Mvh Madeleine

Linnéa
Linnéa
10 years ago

Åh så gott! Och GRATTIS för kontraktet med Ankarsrum. Häftigt! 😀

Frida
Reply to  Linnéa
10 years ago

Tusen tack sötnos! Kram

Caroline
10 years ago

Såg somrig och väldigt god ut! ^^

Frida
Reply to  Caroline
10 years ago

Den är otroligt saftig och god! Rekommenderar denna kaka starkt! 🙂

Sabina
Sabina
8 years ago

Hej! Ska testa detta recept idag, tror du att man kan ha äppelklyftor i? 🙂

Nästa inlägg

Kiwiglass med Choklad

9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x