Hallonpajkakor är en hallonpaj som en småkaka. Och dessa kakor riktigt smälter i munnen. De är otroligt goda om du frågar mig, och jag har nu bakat flera satser för att ha i frysen när sötsuget slår till. En kula vaniljglass eller en klick vaniljsås till dessa är inte helt fel. Men de funkar precis lika bra att äta så som de är också, gärna ute på picknick. Perfekt strandkaka!
Mina hallonpajkakor är enkla att baka och du använder samma deg till kakan som till smulet på toppen. Prova gärna att byta sylten mot vaniljkräm eller annan sylt. Eller varför inte lemoncurd?
TIPS:
Glutenfri: Byt vetemjöl mot Semper glutenfri mjölmix.
Vegansk: Byt smöret mot mjölkfritt margarin.
Förvaring/hållbarhet: Förvaras i en burk med tättslutande lock i svalt skafferi (1 vecka) eller i frys (3 månader).
Hallonpajkakor, 12 st:
Ingredienser:
220 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
5 dl vetemjöl
1 nypa salt
Fyllning:
2 dl hallonsylt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och smöra en muffinsplåt (plats för 12 muffins).
- Rör smör, strösocker, florsocker och vaniljsocker krämigt i en skål.
- Tillsätt de torra ingredienserna och blanda ihop till en smulig deg – rör inte för mycket. Tag nu ut 1 1/2 dl av smulet som du sparar till topping. Knåda sedan vidare tills du fått en smidig deg.
- Fördela degen i formarna och forma som en liten fördjupning i varje kaka.
- Fyll med hallonsylten och toppa sedan med smulet.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 15-17 minuter, tills de fått en fin och lätt gyllene färg.
- Tag ut och låt svalna helt innan du med hjälp av en kniv lossar de ur formen.
Lycka till med bakningen! Glöm inte att tagga mig #bakamedfrida på instagram när du bakat efter mina recept, det är så kul för mig att se vad ni bakat och kunna reposta era bilder.
Det här ser så otroligt gott ut! Kan man baka dem i en minimuffinsplåt (24 st) eller blir de torra då?
Det går superbra att baka i minimuffinsplåt! Har själv provat, och den enda skillnaden är att du inte behöver grädda dem lika länge. Håll koll i ugnen, jag gräddade i 10 minuter. 🙂
Fantastiskt goda dock hade jag nog tagit färska hallon eller blåbär för att minska sötman något. Mycket bra recept 💕
Kul att du gillade kakorna. <3
Vill bara säga att du är fantastiskt duktig och har suveräna recept. Tack 😊
Godmorgon Frida
Jag ska baka dessa kakor idag 😀.Hur mycket deg har jag i formarna?
kan man använda vanliga muffinsformar?
Det funkar! 🙂
Min deg blev lite lös, och det resulterade i att de föll sönder då jag tog upp dem ur formarna, lagade en ny sats där jag satte mer mjöl o då höll de ihop bra, bra att tänka på är att inte trycka botten för tunn!
Blandade även ut sylten med färska blåbär, blev väldigt gott. Jag behövde även ha dem mycket längre i ugnen! Supergoda!!