TIPS:
* Glutenfri: Byt ut vetemjölet mot hälften glutenfri mjölmix och hälften potatismjöl.
* Förvaring/hållbarhet: Förvaras i burk med tättslutande lock eller påse. I skafferi (3 dygn) eller frys (3 månader).
* Här finns fler goda recept på mjuka kakor
Saftig Äppelkaka med kanel, 12 bitar:
Ingredienser:
100 g smör
1 dl mjölk
3 ägg
2 dl strösocker
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Äppelfyllning:
2 äpplen
0.5 dl strösocker
2 tsk kanel
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°c över och undervärme och smöra samt bröa en form (22 cm) med löstagbar kant.
- Skala, kärna ur och dela äpplen i lagom tjocka skivor.
- Smält smöret och rör ner mjölken, låt stå.
- Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt med elvisp, rör ner smörblandningen.
- Blanda de torra ingredienserna för sig och rör sedan ner i smeten. Vänd runt med en slickepott.
- Häll hälften av smeten i formen och tryck ner hälften av äppelskivorna. Blanda strösocker och kanel och strö hälften av blandningen på kakan.
- Bred ut resterande smet över äpplena och tryck sedan ner resterande skivor. Toppa med sista kanelsockret.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca. 30 minuter – känn med sticka som ska vara torr.
- Tag ut och låt svalna en aning i formen innan du lossar kanten.
Lycka till med att baka en saftig äppelkaka med kanel! Missa inte att följa mig på instagram där du dagligen får massor med inspiration till bakningen.