Kladdkakor och Brownies, Kladdkakemuffins

Kladdmuffins med chokladkola

140 röster
Kladdmuffins med chokladkola
Året var 2013 då jag för första gången bakade Kladdmuffins med chokladkola. Här på bloggen heter receptet ”Chokladmuffins med kolatäcke”. Jag har nu finslipat receptet lite för att göra dessa muffins lite lite godare. Och tro mig när jag säger att dessa är de godaste muffins någonsin.
Kladdmuffins med chokladkola
Helst äter du dessa direkt ur frysen. Eller låter de stå framme i max 5 minuter. De ska vara kalla, för då är de som allra segast. Chokladkolan är mild i smaken och alldeles sammetslen.

TIPS:
Glutenfri: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Hållbarhet/förvaring: Förvaras i burk med tättslutande lock i frysen. Håller i tre månader.

Kladdmuffins med chokladkola, 10 st:

Muffins:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt

Chokladkola:
75 g smör
1 dl vispgrädde
0.5 dl mjölk
2 msk ljus sirap
1 1/2 msk kakao
1 tsk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

  1. Muffins: Sätt ugnen på 160°c över/undervärme och placera ut 10 muffinsformar på en plåt.
  2. Smält smöret och låt stå.
  3. Blanda de torra ingredienserna i en skål och knäck i äggen. Rör ihop till en klumpig smet och tillsätt till sist smöret. Vänd runt till en slät smet.
  4. Fördela smeten jämnt i formarna och grädda mitt i ugnen i ca. 12-13 minuter. Tag ut ur ugnen och slå plåten lätt i köksbänken så att de sjunker lite i mitten.
    Gör chokladkola under tiden som dina muffins gräddas.
  5. Chokladkola: Rör ihop samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt sjuda under omrörning i 10 minuter. Tag av från värmen och fördela smeten över dina muffins.
  6. Låt muffinsen svalna helt och ställ sedan i frysen i minst två timmar.
  7. Serveras gärna med lättvispad grädde- eller vaniljglass och bär.
Kladdmuffins med chokladkola

Lycka till med bakningen! Missa inte att följa mig på instagram där du får daglig inspiration i köket.

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Julia
Julia
1 year ago

Är de bara att byta mjölet rakt av till glutenfritt om man önskar sådana? ☺️

Lovisa
Lovisa
Reply to  Julia
9 months ago

Jag bytte mjölet mot finax mjölmix rakt av i kladdkakssmeten och mot maizena i kolan. Blev hur bra som helst!
Tack för ett jättebra recept Frida!!

Terese
Terese
1 year ago

Dessa ser så goda ut och tänkte baka till jobbet. Men en fråga, ”helst äter du dessa direkt ur frysen. Eller låter de stå framme i max 5 minuter. De ska vara kalla, för då är de som allra segast.” Är inte kolan stenhård om man äter dem direkt från frysen eller tinar den lite på några minuter? Vänligen Terese

Caroline
Caroline
10 months ago

Såå himla goda! Men jag gjorde två satser, en väldigt kladdig och en inte lika kladdig men ingen av dom gick att banka ner i mitten /sjönk inte i mitten som dina gör. Vad kan det bero på?

Fanny
Fanny
Reply to  Caroline
7 months ago

Har bakat dessa ett antal gånger nu och noterat att dem endast sjunker i mitten/går att banka ned om man gräddat dem ”perfekt”. Inte för kort tid, eller för lång, då funkar det inte. I min ugn är den ”perfekta” tiden när ytan just har torkat men dem är dallriga i mitten.

himmelsk croissant

Nästa inlägg

Himmelsk Croissant

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x