TIPS:
Glutenfri: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Hållbarhet/förvaring: Förvaras i burk med tättslutande lock i frysen. Håller i tre månader.
Kladdmuffins med chokladkola, 10 st:
Muffins:
100 g smör
2 ägg
3 dl strösocker
1.5 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Chokladkola:
75 g smör
1 dl vispgrädde
0.5 dl mjölk
2 msk ljus sirap
1 1/2 msk kakao
1 tsk vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Gör så här:
- Muffins: Sätt ugnen på 160°c över/undervärme och placera ut 10 muffinsformar på en plåt.
- Smält smöret och låt stå.
- Blanda de torra ingredienserna i en skål och knäck i äggen. Rör ihop till en klumpig smet och tillsätt till sist smöret. Vänd runt till en slät smet.
- Fördela smeten jämnt i formarna och grädda mitt i ugnen i ca. 12-13 minuter. Tag ut ur ugnen och slå plåten lätt i köksbänken så att de sjunker lite i mitten.
Gör chokladkola under tiden som dina muffins gräddas. - Chokladkola: Rör ihop samtliga ingredienser i en kastrull och koka upp. Låt sjuda under omrörning i 10 minuter. Tag av från värmen och fördela smeten över dina muffins.
- Låt muffinsen svalna helt och ställ sedan i frysen i minst två timmar.
- Serveras gärna med lättvispad grädde- eller vaniljglass och bär.
Lycka till med bakningen! Missa inte att följa mig på instagram där du får daglig inspiration i köket.
Är de bara att byta mjölet rakt av till glutenfritt om man önskar sådana? ☺️
Jag bytte mjölet mot finax mjölmix rakt av i kladdkakssmeten och mot maizena i kolan. Blev hur bra som helst!
Tack för ett jättebra recept Frida!!
Dessa ser så goda ut och tänkte baka till jobbet. Men en fråga, “helst äter du dessa direkt ur frysen. Eller låter de stå framme i max 5 minuter. De ska vara kalla, för då är de som allra segast.” Är inte kolan stenhård om man äter dem direkt från frysen eller tinar den lite på några minuter? Vänligen Terese
Såå himla goda! Men jag gjorde två satser, en väldigt kladdig och en inte lika kladdig men ingen av dom gick att banka ner i mitten /sjönk inte i mitten som dina gör. Vad kan det bero på?
Har bakat dessa ett antal gånger nu och noterat att dem endast sjunker i mitten/går att banka ned om man gräddat dem ”perfekt”. Inte för kort tid, eller för lång, då funkar det inte. I min ugn är den ”perfekta” tiden när ytan just har torkat men dem är dallriga i mitten.