Pajer

Knäckig Rabarberpaj

117 röster
Knäckig Rabarberpaj

Tidigare har jag gjort oändligt många knäckiga pajer med alla olika sorters fyllning, bland annat en knäckig jordgubbspaj och en knäckig äppelpaj. Idag gjorde jag en gammal favorit som jag glömt publicera här på bloggen, nämligen en knäckig rabarberpaj. Den är SÅ himla god!

Knäckig Rabarberpaj

Årets första rabarber, är det inte något alldeles underbar med den? Jo, det är det! Jag älskar att smyga ut i rabatten och försiktigt rycka upp de allra första, spröda stjälkarna. Dessa pajer är bakade på årets allra första rabarberstjälkar. Nu får de växa på sig lite innan jag ger mig på min hemkokta rabarbersaft.

Knäckig Rabarberpaj, 4 små formar:

Fyllning:
350 g rabarber
1 msk strösocker
2 msk potatismjöl

Kolatäcke:
150 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
1 dl råsocker
4 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme, tag fram fyra små pajformar á 12 cm i diameter (eller en stor pajform på 24 cm i diameter). Smörj med smör.
  2. Skölj och finhacka rabarbern, fördela i formarna och blanda strösocker med potatismjöl. Strö blandningen över all rabarber. Låt stå.
  3. Kolatäcke: Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde, sirap och strösocker. Låt sjuda i 3 minuter och tag sedan av från värmen. Rör ner resterande ingredienser och rör ihop en smet.
  4. Fördela smeten över rabarbern i formerna och grädda pajen mitt i ugnen i ca. 15 minuter – tills den fått en gyllene yta. Tag ut och låt svalna.

Lycka till med bakningen! Hoppas att det ska smaka.

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Patricia
Patricia
1 year ago

Kan man ta farinsocker istället för rörsocker?

Mammas marangtarta

Nästa inlägg

Mammas marängtårta

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x