Tidigare har jag gjort oändligt många knäckiga pajer med alla olika sorters fyllning, bland annat en knäckig jordgubbspaj och en knäckig äppelpaj. Idag gjorde jag en gammal favorit som jag glömt publicera här på bloggen, nämligen en knäckig rabarberpaj. Den är SÅ himla god!
Årets första rabarber, är det inte något alldeles underbar med den? Jo, det är det! Jag älskar att smyga ut i rabatten och försiktigt rycka upp de allra första, spröda stjälkarna. Dessa pajer är bakade på årets allra första rabarberstjälkar. Nu får de växa på sig lite innan jag ger mig på min hemkokta rabarbersaft.
Knäckig Rabarberpaj, 4 små formar:
Fyllning:
350 g rabarber
1 msk strösocker
2 msk maizena eller potatismjöl
Kolatäcke:
150 g smör
1/2 dl vispgrädde
1/2 dl ljus sirap
1 dl strösocker eller råsocker
4 dl havregryn
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°c över/undervärme, tag fram fyra små pajformar á 12 cm i diameter (eller en stor pajform på 24 cm i diameter). Smörj med smör.
- Skölj och finhacka rabarbern, fördela i formarna och blanda strösocker med potatismjöl. Strö blandningen över all rabarber. Låt stå.
- Kolatäcke: Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde, sirap och strösocker. Låt sjuda i 3 minuter och tag sedan av från värmen. Rör ner resterande ingredienser och rör ihop en smet.
- Fördela smeten över rabarbern i formerna och grädda pajen mitt i ugnen i ca. 15 minuter – tills den fått en gyllene yta. Tag ut och låt svalna.
Lycka till med bakningen! Hoppas att det ska smaka.
Kan man ta farinsocker istället för rörsocker?