
Här om veckan bakad jag en knäckig jordgubbspaj som vi fikade på. Alla som smakade blev alldeles överförtjusta i pajen och ville att receptet skulle publiceras omedelbums. Så här sitter jag nu, mitt i natten när jag fick en stund över för att dela receptet med er. Baka denna pajen, det är mitt bästa tips i sommar! För den är SÅ himla god.

Du kan själv välja exakt hur knäckig du önskar att pajen ska bli. Gräddar du den hårdare (lite högre värme eller längre i ugnen) så blir den mer knäckig och får mer färg, och gräddar du den lite snällare så får den en mjukare yta och mindre färg. Jag önskar pajen knäckig på ytan och mjuk inuti, med en gyllene färg.
Knäckig Jordgubbspaj, 8 port:
Ingredienser:
1.5 liter jordgubbar
1 msk potatismjöl
1 msk strösocker
1 msk vaniljsocker
200 g smör
1 dl strösocker
3 msk ljus sirap
4 dl havregryn
1 nypa salt
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175° grader över/undervärme. Tag fram en stor pajform (ca. 25 cm i diameter).
- Skölj och rensa jordgubbarna, dela dem sedan i fyra och lägg i formen. Strö på potatismjöl, en matsked strösocker och en matsked vaniljsocker. Låt stå.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resterande ingredienser och låt smeten sjuda under omrörning i 2 minuter på låg värme.
- Fördela smeten över jordgubbarna och grädda sedan mitt i ugnen i ca. 22 minuter. Tag ut och låt svalna en aning.
Serveras sedan med en kula vaniljglass eller massa vaniljkräm.
Lycka till med bakningen! Glöm inte att tagga mig i dina inlägg på instagram när du bakat efter mina recept, då blir jag superglad!
Låter supergott! Funkar det även med frysta jordgubbar?
Går det att använda frysta jordgubbar?
Det funkar fint! Låt dem tina och rinna av ordentligt och använd lite extra potatismjöl bara. 🙂
Hej funderar på om det skulle gå att göra med rabarber?
Hej kan jag använda rabarber i stället för jordgubbar
Det går jättebra 🙂
Inget mjöl?
Mums! Går det att förbereda och grädda pajen 2-3 dagar innan? Sedan förvara i kyl eller frys? 🙂