På midsommarafton bakade jag en himmelsk marängtårta i långpanna. En tårta som gjorde sådan succé att jag blev tvungen att baka den igen för att dela den med er. Det är en variant av min himmelska jordgubbstårta, fast med marängbottnar som blir härligt sega och krispiga. Så galet god!
Tårtan är naturligt glutenfri! Om du önskar att förbereda lite inför tårtbak så kan du baka bottnarna i förväg. Förvara dem i avstängd ugn eller torrt i skafferi, då håller dem i flera veckor. Tårtan är sedan godast att äta inom ett dygn efter montering, det för att marängen gärna blir mjuk av fyllningen.
Himmelsk marängtårta i långpanna, 20 bitar:
Marängbotten:
8 äggvitor
4 dl strösocker
1 tsk pressad citron
Fyllning:
500 g färska jordgubbar
5 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
1.5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
ev. extra jordgubbar till dekoration
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125° varmluft och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sedan strösocker lite i taget under konstans vispning på hög hastighet, med elvisp eller i en assistent.
- Vispa till en blank maräng som bildar styva toppar, tillsätt citron mot slutet.
- Fördela och bred ut marängen på plåtarna och grädda sedan i ugnen (båda samtidigt) i ca. 1-1.5 h. Låt sedan stå på eftervärme och svalna i avstängd ugn. Bottnarna måste svalna helt.
- Fyllning: Skölj, rensa och hacka jordgubbarna lagom fint – en liten gubbe i 4 delar ca. Låt stå.
- Vispa grädde, färskost, florsocker och vaniljsocker till ett fast fluff med elvisp. Vänd sedan ner jordgubbarna och rör försiktigt ihop en jämn fyllning.
- Montering: Lägg en marängbotten på ditt serveringsfat (jag tog en plåt) och bred på hälften av fyllningen. Lägg försiktigt på nästa botten och bred på resten av fyllningen. Toppa med mer jordgubbar och eventuellt lite gröna blad i form av mynta.
Hoppas att tårtan ska smaka! Missa inte att kika in på min instagram.
Hur mycket ska man minska om man gör en rund tårta i “vanlig” storlek? Om man är allergisk mot citrus, kan man hoppa över citronen eller ska man ersätta med något?
Du kan hoppa över citron! Jag skulle halvera receptet 🙂
Tack! 🙂
Hej om man vill ha den mjölkfri visst borde de då funka att nya ut vispgrädde med oatlys iVisp och Philadelphiaosten mot oatlys färskost? 😍
Svar ja!! 🙂
Går det att grädda båda bottnarna samtidigt även utan varmluftsugn?
Det går! Byt plats på dem ibland bara 🙂
Hej! Funkar det bra med hallon I stället?
Det funkar! 🙂
Hade varit en jättebra information att man ska smöra bakplåtspappret så att marängen lossna.
Kan man lägga ihop den dagen innan?
Det funkar! Dock skulle jag rekommendera att göra det samma dag då marängen gärna blir lite blöt annars. 🙂
Om man låter de stå i ugnen på ”förvaring” ett dygn, ska man lägga någon handduk över eller bara låta dom stå som de är? 😍
Bara låta stå precis som den är 🙂
Kan jag baka bottnarna två dagar innan montering, isf hur förvarar jag dem på bästa sätt?
Måste man ha djupa plåtar till marängen?
Skulle man kunna baka denna och ha smörkräm i också? 😃
Hej, kan man göra fyllningen dagen innan?
Är det strösocker eller florsocker?
Kan man hälla i lite rice crispies i marängen?
Mina bottnar blev ljusbruna (tecken på för hög värme?) men det kanske är meningen? Osäker om jag ska ge mig på att baka 2 nya eller servera dem ändå.
Tänkte baka denna idag. Ska plåtarna vara imitten eller längst ner? Och vet du om man kan man använda plåtar med hål i när man gör maräng? 🙂