Tårtor

Himmelsk marängtårta i långpanna

340 röster
Himmelsk marängtårta i långpanna
Himmelsk marängtårta i långpanna är både enkel att baka och helt fantastiskt god. Räcker till många.

På midsommarafton bakade jag en himmelsk marängtårta i långpanna. En tårta som gjorde sådan succé att jag blev tvungen att baka den igen för att dela den med er. Det är en variant av min himmelska jordgubbstårta, fast med marängbottnar som blir härligt sega och krispiga. Så galet god!

Himmelsk marängtårta i långpanna

Tårtan är naturligt glutenfri! Om du önskar att förbereda lite inför tårtbak så kan du baka bottnarna i förväg. Förvara dem i avstängd ugn eller torrt i skafferi, då håller dem i flera veckor. Tårtan är sedan godast att äta inom ett dygn efter montering, det för att marängen gärna blir mjuk av fyllningen.

Himmelsk marängtårta i långpanna, 20 bitar:

Marängbotten:
8 äggvitor
4 dl strösocker
1 tsk pressad citron

Fyllning:
500 g färska jordgubbar
5 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
1.5 dl florsocker
1 msk vaniljsocker
ev. extra jordgubbar till dekoration

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125° varmluft och klä två bakplåtar med bakplåtspapper.
  2. Vispa äggvitorna till ett fast skum och tillsätt sedan strösocker lite i taget under konstans vispning på hög hastighet, med elvisp eller i en assistent.
  3. Vispa till en blank maräng som bildar styva toppar, tillsätt citron mot slutet.
  4. Fördela och bred ut marängen på plåtarna och grädda sedan i ugnen (båda samtidigt) i ca. 1-1.5 h. Låt sedan stå på eftervärme och svalna i avstängd ugn. Bottnarna måste svalna helt.
  5. Fyllning: Skölj, rensa och hacka jordgubbarna lagom fint – en liten gubbe i 4 delar ca. Låt stå.
  6. Vispa grädde, färskost, florsocker och vaniljsocker till ett fast fluff med elvisp. Vänd sedan ner jordgubbarna och rör försiktigt ihop en jämn fyllning.
  7. Montering: Lägg en marängbotten på ditt serveringsfat (jag tog en plåt) och bred på hälften av fyllningen. Lägg försiktigt på nästa botten och bred på resten av fyllningen. Toppa med mer jordgubbar och eventuellt lite gröna blad i form av mynta.

Hoppas att tårtan ska smaka! Missa inte att kika in på min instagram.

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Helena
Helena
1 year ago

Hur mycket ska man minska om man gör en rund tårta i ”vanlig” storlek? Om man är allergisk mot citrus, kan man hoppa över citronen eller ska man ersätta med något?

Helena
Helena
Reply to  Frida Skattberg
1 year ago

Tack! 🙂

Matilda Nakev
Matilda Nakev
1 year ago

Hej om man vill ha den mjölkfri visst borde de då funka att nya ut vispgrädde med oatlys iVisp och Philadelphiaosten mot oatlys färskost? 😍

Therese
Therese
1 year ago

Går det att grädda båda bottnarna samtidigt även utan varmluftsugn?

Johanna
Johanna
1 year ago

Hej! Funkar det bra med hallon I stället?

Annica
Annica
1 year ago

Hade varit en jättebra information att man ska smöra bakplåtspappret så att marängen lossna.

Teresia
Teresia
1 year ago

Kan man lägga ihop den dagen innan?

Frida
Frida
11 months ago

Om man låter de stå i ugnen på ”förvaring” ett dygn, ska man lägga någon handduk över eller bara låta dom stå som de är? 😍

Knäckig Jordgubbspaj

Nästa inlägg

Knäckig Jordgubbspaj

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x