Bullar, Bullar och sötebröd

Vaniljbullar med jordgubb

53 röster
Vaniljbullar med Jordgubb
Vaniljbullar med Jordgubb är sommarens godaste bulle.

Vaniljbullar med Jordgubb är nog en av de godaste bullar jag ätit. Någonsin. De smakar av sommar och doftar magiskt när de kommer ut ur ugnen. Jag blev så himla glad över att bullarna blev så bra. Dessa kommer att bakas många gånger denna sommar, det är ett som är säkert.

Vaniljbulle med Jordgubb

Jordgubbscurden kan användas på flera olika vis! I bullar som jag gjort eller till glassen, i tårtan, i småkakor som en hallongrotta fast med jordgubb, på en kladdkaka eller ja, hur som helst. Fantasin är vad som sätter gränser här.

Vaniljbullar med jordgubb, 30 st:

Jordgubbscurd:
250 g jordgubbar
1.5 dl strösocker
1 msk citronsaft
rivet skal från 1 citron
2 ägg
40 g smör

Smörfyllning:
200 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 msk vaniljsocker

Ingredienser:
5 dl vatten
50 g jäst
1 tsk mortlad kardemumma
1 dl strösocker
0.5 dl vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
14 dl vetemjöl

Sockerlag:
1 dl strösocker
1 dl vatten

Garnerng:
1 dl pärlsocker

Gör så här:

  1. Jordgubbscurd: Skölj och rensa bären. Lägg dem i en kastrull och låt sjuda på medelhög värme i 10 minuter. Mosa bären och rör om. Tag av från värmen och mosa bären genom en finmaskig sil ner i en ren kastrull.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och låt småkoka på låg värme tills curden tjocknat, det tar ca. 10 minuter. Tag av från värmen och låt svalna i kylskåp – den tjocknar ytterligare när den svalnar.
  3. Smörfyllning: Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
  4. Bulldeg: Häll vatten i bunken, gärna den till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter, ca. 10 minuter.
  5. Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en stor rektangel. Bred på fyllningen och rulla sedan ihop degen från långsidan.
  6. Skär 3 cm breda skivor av degen och lägg dem sedan i muffinsformar eller på en bakpappersklädd plåt.
  7. Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h.
  8. Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
    Gör nu sockerlagen: Koka ihop strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt koka i ett par minuter och tag sedan av från värmen. 
  9. Tryck en grop i mitten av alla bullar, fyll sedan med jordgubbscurd. Grädda mitt i ugnen i ca. 10 minuter och pensla sedan med sockerlag direkt. Strö över pärlsocker och låt svalna.

Lycka till med bullbaket! Glöm inte att kika in på min Youtubekanal för härliga bakvideor.

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anette
Anette
10 months ago

Skall det bara vara en jäsning? Mina ser ut att bli jättestora!!

Johanna Adellian
Johanna Adellian
9 months ago

Ljuvligt vackra! Använder du kall degvätska?

Mella
Mella
9 months ago

Går de bra med frysta jordgubbar till curden?

Rabarberkaka med kokos

Nästa inlägg

Rabarberkaka med kokos

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x