Hallongrottor. Ja, den klassiska kakan som ofta lyser upp vilket kalas som helst. Den himmelskt goda, spröda småkakan fylld med hallonsylt.
Se så fint de släpper ur sin form också. Jag brukar grädda dem i formar för att de just ska hålla formen, sedan lossar de så fint att jag bara tippar ur dem och lägger i kakburken.
Jag har bakat dessa många gånger tidigare, och även bloggat om dem, men tänkte att bilder och recept behövde en uppfräschning.
Tips:
- ”Överknåda” inte degen – alltså knåda den bara tills den precis går ihop.
Du kan arbeta ingredienserna i en matberedare tills den blivit en deg. Det går fort så håll koll hela tiden. - Använd en fast hallonsylt. Detta för att minska risken för att sylten rinner över kanten på kakorna när de gräddas i ugnen.
- Låt gärna kakorna sätta sig i minst 1 timme efter gräddning. Om de får stå så pass länge så kommer de inte att smula när du tar ur dem ur formarna sen, samt så kommer det inte finnas någon risk för att få en bismak av bakpulver.
- Mördeg bör gräddas ordentligt, tills den fått riktigt med färg.
Gräddar du mördegen för kort tid så kommer den att både smaka- och kännas ganska mjölig.
Hallongrottor, 20 st:
Ingredienser:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4.25 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl hallonsylt (en fast sort)
Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och placera ut 20 stabila kakformar på en plåt, ställ åt sidan.
2. Knåda ihop alla ingredienser till en smidig deg – knåda bara tills degen precis går ihop.
3. Rulla till 20 jämnstora bollar och lägg dem i formarna. Forma en grop i varje degboll, gärna med något runt i trä – t.ex. skaftet av en träslev. Fyll sedan groparna med hallonsylt.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter, till de fått en gyllene färg. Tag ut och låt svalna helt innan servering.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Går de bra att frysa?
Hir länge håller de i rumstemp eller kyl?
Bea
[…] ni önskade att jag skulle baka för härliga bakverk denna vecka. Många var ni som skrev ”Hallongrottor fast med kola”. Era ord är min lag så här sitter jag nu med ett fat fyllt till bredden med […]
Ska dom vara i kylen något?
Du kan förvara i kylskåp om du vill, men det är inte nödvändigt. 🙂
Gör mina i metallformar och de behöver vara inne i närmre 20 minuter för att få den där gyllenbruna färgen.