Här om dagen frågade jag er på min instagram vad ni önskade att jag skulle baka för härliga bakverk denna vecka. Många var ni som skrev “Hallongrottor fast med kola”. Era ord är min lag så här sitter jag nu med ett fat fyllt till bredden med Kolagrottor. Jag toppade dem med lite frystorkade hallon för att bryta av det söta. Mums!
Jag kom på efter att jag bakat dessa att jag borde bytt frystorkade hallon mot hackade salta jordnötter. Tänk er den kombinationen? Som en liten snickerskaka! Ska prova det nästa gång. Så gott!
Kolagrottor, 20 st:
200 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
4.25 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 dl karamelliserad mjölk
+ 0,5 dl frystorkade hallon till garnering
Gör så här:
1. Börja med att sätta ugnen på 175°c och placera ut 20 stabila kakformar på en plåt, ställ åt sidan.
2. Knåda ihop alla ingredienser (utom kola och hallon) till en smidig deg – knåda bara tills degen precis går ihop.
3. Rulla till 20 jämnstora bollar och lägg dem i formarna. Forma en grop i varje degboll, gärna med något runt i trä – t.ex. skaftet av en träslev. Fyll sedan groparna med karamelliserad mjölk.
4. Grädda kakorna mitt i ugnen i 10-12 minuter, till de fått en gyllene färg. Tag ut och toppa med frystorkade hallon, låt sedan svalna helt innan servering.
Lycka till med bakningen!