
Detta recept är kopierat rakt av från min bakbok Baka i långpanna deluxe.
Reklam: Min bok är just nu på rea, och du kan köpa den HÄR. Fotograf är ljuvliga Helén Pe!
Visst passar det bra med Massipantåta för att ladda upp inför morgondagen och Smålands egna lilla nationaldag? Första tossdan i mass, ja då äts det ju massipantåta.
Prinsesstårta i långpanna, 30 bitar:
Tårtbotten:
10 ägg
4 dl strösocker
3 dl vetemjöl
3 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
3 tsk bakpulver
Fyllning:
6 dl vispgrädde
3 dl hallonsylt
4 dl vaniljkräm
Garnering:
850 g grön marsipan
200 g rosa marsipan
ev. florsocker
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft och klä två långpannor (40 × 30 cm) med bakplåtspapper.
2. Vispa ägg och socker vitt och fluffigt med elvisp på hög hastighet i 8 minuter.
3. Sikta i de torra ingredienserna och vänd runt med en slickepott till en klumpfri smet. Fördela smeten jämnt i formarna och bred ut så att smeten täcker hela botten. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter – håll koll, bottnarna ska bli gyllene.
4. Ta ut och skär till kanterna en aning. Vänd sedan upp bottnarna på var sitt nytt bakplåtspapper och låt svalna. Vispa grädden till fyllningen ganska hårt medan bottnarna svalnar och ställ åt sidan så länge.
5. Lägg första tårtbotten på ett serveringsfat och bred sedan på hallonsylten. Lägg på nästa tårtbotten och bred på vaniljkräm.
6. Klicka ut vispgrädden över vaniljkrämen och arbeta försiktigt ut den jämnt över hela tårtan. Spackla kanterna med lite grädde.
7. Kavla ut marsipanen till cirka 2 mm tjocklek. Lägg sedan marsipanen över tårtan och arbeta försiktigt med händerna för att få fina, jämna kanter. Skär bort överflödig marsipan runt kanterna.
8. Dekorera tårtan med rosor gjorda av den rosa marsipanen. Pudra eventuellt över lite florsocker före servering.
Lycka till med bakningen! Missa inte att kika in på min instagram för mer inspiration! Och här finner ni fler recept på härliga tårtor!
Det står 4dl vaniljkräm. Tänkte göra din vaniljkräm men vet inte om jag ska dubblera ditt vaniljkräm recept eller bara köra som de står?
Kan man byta ut mjölet till glutenfritt mjöl?
Varför använder du potatismjöl i denna? (är nyutbildad konditor så undrar bara syftet) 🙂
Grattis till examen! Jag gillar att köra vetemjöl & potatismjöl 50/50 i mina tårtbottnar 🙂
Ska man köra båda bottnarna samtidigt i ugnen eller var för sig?