Pajer

Knäckig Äppelpaj

Knackig_appelpajKnäckig äppelpaj med salt kolatäcke. Ni vet en sådan som du knackar på med baksidan av en sked och det låter alldeles ihåligt. Ja, det är en sådan paj jag bakat idag. Själva smeten kokas likt en kola vilket ger den härligt knäckiga ytan. Denna är nästan för god för att vara sann.

Knackig_appelpaj1Under den krispiga ytan gömmer sig svenska äpplen som är toppade med lite råsocker och kanel. Både min mamma och min man sade att det var den godaste pajen de ätit. Och min man gillar inte ens äppelpaj, så då förstår ni hur god den är!

Ljud på! Lyssna på knäcket.. 

Knäckig Äppelpaj, 10 port:

Fyllning:
4 stora äpplen
1 msk råsocker
2 tsk kanel

Salt kolatäcke:
150 g smör
0.75 dl vispgrädde
0.75 dl ljus sirap
1 dl strösocker
4 dl havregryn
2.75 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 nypa flingsalt

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 180°c över/undervärme, tag fram en pajform 24 cm. Låt stå.
  2. Skala- och skiva äpplena tunt. Lägg i formen och strö över råsocker och kanel.
  3. Smält smöret i en kastrull och tillsätt grädde, sirap och strösocker. Låt sjuda i 3 minuter och tag sedan av från värmen. Rör ner resterande ingredienser och rör ihop en smet.
  4. Häll smeten över äpplena i formen och grädda pajen mitt i ugnen i ca. 30 minuter – tills den fått en gyllene yta.
  5. Tag ut och låt svalna.

Knackig_appelpaj2Hoppas att det ska smaka. ♥

 

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Ida
Ida
3 years ago

Den blev såååå god!!

IdamedstortI
IdamedstortI
3 years ago

Vad brukar du servera till den? 😊

fridasbakblogg
fridasbakblogg
Reply to  IdamedstortI
3 years ago

Vaniljsås eller råkräm! 😀

brownie_cookies_hallon1

Nästa inlägg

Brownie cookies med hallon

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x