Som barn fick jag alltid mammas marängtårta på födelsedagen, gjord på en maräng med puffat ris som blir så där härligt seg och frasig. Mellan marängbottnarna bredde hon en alldeles galet god chokladkräm och lättvispad grädde. Numera tillsätter jag hallon för att balansera sötman.
Här finner ni fler långpannerecept
Mammas marängtårta:
Botten:
7 äggvitor
3.5 dl strösocker
5 dl vårgårdaris
Chokladkräm:
2 dl mjölk
1 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
4 äggulor
2 tsk vaniljsocker
100 g smör
2 dl florsocker
Fyllning:
5 dl vispgrädde
300 g tinade frysta (eller färska) hallon
Gör så här:
- Sätt ugnen på 125° varmluft och klä två plåtar (40×30 cm) med bakplåtspapper.
- Vispa äggvitorna till ett fast skum med elvisp på hög hastighet. Vispa ner socker lite i taget och fortsätt vispa tills det är en blank marängsmet utan sockerkristaller (känn mellan fingrarna).
- Vänd ner riset med en slickepott och blanda väl.
- Bred ut hälften av smeten på varje plåt och grädda mitt i ugnen i ca. 1 timme. Låt sedan marängbottnarna stå kvar på eftervärmen i ugnen tills de svalnat helt.
- Gör chokladkrämen: Koka ihop alla ingredienser på medelhög värme. Låt puttra i ett par minuter under omrörning till lagom tjock konsistens. Låt svalna.
- Vispa grädden till fyllningen ganska fast och vänd försiktigt ner hallonen.
- Lägg en marängbotten på ett serveringsfat och bred på hälften av chokladkrämen. Bred försiktigt ut hälften av hallongrädden ovanpå chokladkrämen.
- Lägg på nästa marängbotten och bred på resten av chokladkrämen och hallongrädden. Toppa eventuellt med lite mer hallon.
Receptet är kopierat ur min bakbok “Baka i långpanna deluxe” och fotograf är Helén Pe. Hoppas att det ska smaka!
Reklam: Missa inte att spana in boken här.
Vad har man för grader i ugnen om man inte har en varmluftsugn?