Småkakor

Citronkakor

220 röster
Citronkakor

Citronkakor som riktigt smälter i munnen. Ja, dessa kakor var verkligen precis hur goda som helst. Mjuka, lite sega i kanten och helt omöjliga att bara äta en av. Jag fick gömma mina för min man som älskar alla bakverk med citron. Annars hade han ätit upp allihopa omedelbums. 🙂

Citronkakor
Se, så goda dessa citronkakor ser ut! Och vet du? I jul kommer jag absolut att byta citron mot lite mer vanilj och också tillsätta saffran. Vilken succé tänker jag! De påminner också lite om mina underbart goda mjuka chokladkakor med dumle.

TIPS:
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot 5 dl semper glutenfri mjölmix. Låt degen vila i kylskåp i 60 minuter istället för 30.
Förvaring/Hållbarhet: Förvaras i kakburk med tättslutande lock, i svalt skafferi (1 vecka) eller i frys (3 månader).

Citronkakor, 24 st:

Ingredienser:
120 g rumsvarmt smör
2.5 dl strösocker
1 stort ägg
rivet skal från 1 citron
2 msk färskpressad citronjuice
2 tsk vaniljsocker
4.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 nypa salt

Garnering:
1 dl strösocker
1 dl florsocker

Gör så här:

  1. Klä två plåtar med bakplåtspapper.
  2. Vispa smör och strösocker mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ägg, citronskal och pressad citron. Vispa tills det gått ihop.
  3. Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i smeten. Arbeta ihop en klibbig deg, med en slickepott.
  4. Plasta in degen och låt vila i kylskåp i 30 minuter.
  5. Tag ut degen och sätt ugnen på 175° över/undervärme.
  6. Dela degen i 24 jämnstora delar och rulla varje bit till en boll.
  7. Rulla bollarna först i strösocker och sedan i florsocker, var generös med florsockret.
  8. Placera 12 kakor på varje plåt och grädda en plåt i taget, mitt i ugnen i ca. 10-11 minuter.
  9. Tag ut och låt svalna en aning innan du flyttar kakorna från plåten.
Citronkakor

Lycka till med bakningen! Missa inte att följa mig på instagram.

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

15 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Victoria
Victoria
7 months ago

Ska man trycka ut bollarna något
på plåtarna eller bara grädda som de är?☺️

Lill Karlsson
Lill Karlsson
7 months ago

Går dom bra att frysa?

Marita
Marita
7 months ago

Så otroligt goda kakor. Kommer absolut göra dem igen

Challe
Challe
7 months ago

Tvungen att kasta mig ner till köket och baka! Bara hunnit smaka på smeten än men den va så god så kan knappt vänta tills själva kakorna är klara!!! Magiskt recept!

Sandra
Sandra
7 months ago

Går det att byta ut ägget mot något annat? (pga överkänslighet mot just ägg) Tack!

Katarina Johansson
Katarina Johansson
7 months ago

Verkar vara en riktigt god kaka.
Har en dotter som verkligen ÄLSKAR citron.
Blir att baka framöver, bra med tipset till ”julsmak”.
Mvh Katarina

Emma
Emma
6 months ago

Tycker det är tråkigt att du redigerar bilderna. Dom blir ju inte alls lika gula och fina som på dina bilder. Näst intill vita och tråkiga?

Alicia
Alicia
4 months ago

Dessa är inte klara efter 10 min i ugnen. Jag har en modern ny ugn och skulle säga 15 min eller mer gör så de faktiskt blir klara..

Hallonkaka med kokos och lime

Nästa inlägg

Hallonkaka med kokos och lime

15
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x