Citronkakor som riktigt smälter i munnen. Ja, dessa kakor var verkligen precis hur goda som helst. Mjuka, lite sega i kanten och helt omöjliga att bara äta en av. Jag fick gömma mina för min man som älskar alla bakverk med citron. Annars hade han ätit upp allihopa omedelbums. 🙂
TIPS:
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot 5 dl semper glutenfri mjölmix. Låt degen vila i kylskåp i 60 minuter istället för 30.
Förvaring/Hållbarhet: Förvaras i kakburk med tättslutande lock, i svalt skafferi (1 vecka) eller i frys (3 månader).
Citronkakor, 24 st:
Ingredienser:
120 g rumsvarmt smör
2.5 dl strösocker
1 stort ägg
rivet skal från 1 citron
2 msk färskpressad citronjuice
2 tsk vaniljsocker
4.5 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
1 nypa salt
Garnering:
1 dl strösocker
1 dl florsocker
Gör så här:
- Klä två plåtar med bakplåtspapper.
- Vispa smör och strösocker mjukt och fluffigt med elvisp. Tillsätt ägg, citronskal och pressad citron. Vispa tills det gått ihop.
- Blanda de torra ingredienserna och tillsätt i smeten. Arbeta ihop en klibbig deg, med en slickepott.
- Plasta in degen och låt vila i kylskåp i 30 minuter.
- Tag ut degen och sätt ugnen på 175° över/undervärme.
- Dela degen i 24 jämnstora delar och rulla varje bit till en boll.
- Rulla bollarna först i strösocker och sedan i florsocker, var generös med florsockret.
- Placera 12 kakor på varje plåt och grädda en plåt i taget, mitt i ugnen i ca. 10-11 minuter.
- Tag ut och låt svalna en aning innan du flyttar kakorna från plåten.
Lycka till med bakningen! Missa inte att följa mig på instagram.
Ska man trycka ut bollarna något
på plåtarna eller bara grädda som de är?☺️
Grädda som de är 🙂
Går dom bra att frysa?
Det går superbra att frysa dessa! 🙂
Så otroligt goda kakor. Kommer absolut göra dem igen
Vad fint att höra, blir så glad! 🙂
Tvungen att kasta mig ner till köket och baka! Bara hunnit smaka på smeten än men den va så god så kan knappt vänta tills själva kakorna är klara!!! Magiskt recept!
KUL att höra! Det gör mig glad <3
Går det att byta ut ägget mot något annat? (pga överkänslighet mot just ägg) Tack!
Verkar vara en riktigt god kaka.
Har en dotter som verkligen ÄLSKAR citron.
Blir att baka framöver, bra med tipset till “julsmak”.
Mvh Katarina
Kul! Då är detta kakor för henne kan jag tro. 🙂
Tycker det är tråkigt att du redigerar bilderna. Dom blir ju inte alls lika gula och fina som på dina bilder. Näst intill vita och tråkiga?
Mina kakor blev extra gula pga. ett ägg med en nästan mörk-orange gula, som var från bekantas höns. Jag bakade dessa idag igen, med ägg som jag köpt i matbutik och de blev inte alls lika gula. Så visst är bilderna lite redigerade med kontrast och ljus, men jag har inte gjort något särkilt med färgen. 🙂
Dessa är inte klara efter 10 min i ugnen. Jag har en modern ny ugn och skulle säga 15 min eller mer gör så de faktiskt blir klara..
Alla ugnar gräddar olika effektivt. Har du lagt in en termometer i din ugn för att kolla så att graderna stämmer? 🙂