Här om dagen när jag såg att skafferiet lyste upp av färgglad marsipan så kände jag direkt att jag ville baka en Prinsesstårta med lemoncurd. Som ett litet bidrag till påsken med en färgglad påsktårta. Att lemoncurd och hallonsylt gifter sig fint är ingen hemlighet, och så lite fluffig grädde på det tillsammans med saftig tårtbotten. Otrolig kombination! Och visst blev den tjusig?
För dig som vill baka en tårta som ska räcka till många så rekommenderar jag min prinsesstårta i långpanna. Du kan byta vaniljkrämen mot lemoncurd även på den såklart, och också busa till det med marsipanen.
Glutenfri: Byt vetemjöl mot potatismjöl.
Förvaring/hållbarhet: Förvara under tårtkupa i kylskåp. Håller max tre dygn.
Prinsesstårta med lemoncurd, 8 bitar:
Tårtbotten:
4 ägg
2 dl strösocker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
Fyllning:
1 1/2 dl lemoncurd – recept här
1 1/2 dl hallonsylt
3 dl vispgrädde
Garnering:
500 g marsipan i valfri färg
Gör så här:
- Tårtbotten: Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en springform, 20 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med mjöl. Ställ åt sidan.
- Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt, med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet.
- Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och låt svalna helt innan du delar i tre bottnar.
- Montering: Lägg en tårtbotten på ett serveringsfat och bred på hallonsylt. Lägg på nästa tårtbotten och bred på lemoncurd innan du lägger på den sista botten.
- Stryk upp tårtan med ett tunt lager vispad grädde runtom. Toppa med resterande grädde och forma grädden likt en kupol.
- Kavla ut marsipanen mellan två bakplåtspapper – vänd på den ibland så är det enklare att kavla. Om du vill ha den randig så rullar du långa korvar av marsipanen, tre av varje färg som du lägger bredvid varandra i färgordning. Tryck ihop ordentligt så de inte separerar sedan. Kavla sedan marsipanen så att den är stor nog att täcka tårtan.
- Lägg försiktigt marsipanen över tårtan och jämna till så att du får raka kanter.
- Dekorera eventuellt med utstansade rundlar av marsipan som du penslar med lite vatten innan du trycker fast de på tårtan.
Lycka till med din Prinsesstårta med lemoncurd! Missa inte att spana in min instagram där du ser en video på när jag bakar denna tårta. 🙂
Har du köpt marsipan? Märke?