Mjuka kakor

Morotskaka i långpanna

88 röster
morotskaka i långpanna

Morotskaka i långpanna är en kaka som jag alltid vill ha hemma i frysen. För det är inte sällan som jag blir sugen just på en sådan godbit. Denna är så otroligt saftig, och hemligheten är smör! Många bakar faktiskt morotskaka med olja istället för smör, och det har även jag gjort för ett par år sedan. Men sedan jag bytte ut olja mot smör så får kakan en helt annan konsistens och saftighet. Den blir inte lika tung. Och så bidrar smör till god smak på ett annat vis också. Himla gott om du frågar mig!

Detta stycke innehåller reklam för min bakbok & vår bakplåt: Denna morotskaka har min man Robert bakat, och receptet har han tagit ur min Julbakbok – julbak deluxe. Han har gjort om det en aning och också dubblat det för att kunna baka i vår egendesignade bakplåt som är 40×30 cm med perfekt raka kanter och superfin blästrad finish.

TIPS:
Glutenfritt: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Förvaring/hållbarhet: Förvara i burkar med tättslutande lock. Håller en vecka i kylskåp eller tre månader i frys.

Morotskaka i långpanna, 24 bitar:

Kaka:
400 g smör
2 msk pepparkakskrydda – recept här (uteslut nejlika för vanlig kryddning)
8 ägg
6 dl strösocker
6 dl finrivna morötter
8 dl vetemjöl
1 msk bakpulver
1 nypa salt

Frosting:
200 g rumsvarmt smör
400 g rumsvarm färskost
3 dl florsocker
1 msk vaniljsocker

Garnering:
1 limefrukt – rivet skal

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en plåt 40×30 cm (med höga kanter) med bakplåtspapper. 
  2. Smält smöret och rör ner kryddorna.
  3. Vispa ägg och strösocker ljust och fluffigt på hög hastighet med elvisp.
  4. Blanda de torra ingredienserna i en skål för sig.
  5. Tvätta morötterna ordentligt och riv dem sedan på den fina sidan av rivjänet.
  6. Rör ner det smälta smöret, torra ingredienserna och morötterna i äggblandningen. Rör ihop med en slickepott.
  7. Grädda i ugnen i ca. 25-30 minuter. Prova med en sticka som ska vara torr när kakan är klar. Tag ut och låt svalna helt. 
  8. Frosting: Vispa samtliga ingredienser på hög hastighet med elvisp i 5 minuter – till en lätt och fluffig frosting.
  9. Bred frostingen på kakan och toppa med lite rivet limeskal.
Morotskaka i långpanna

Lycka till med bakningen!

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

3 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maria
Maria
8 months ago

Ska morotskakan gräddas i mitten eller längst ner i ugnen, står inget i receptet ?

Sara
Sara
1 month ago

Kan man frysa in kakan med frostingen på?

prinsesstårta med lemoncurd

Nästa inlägg

Prinsesstårta med lemoncurd

3
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x