Ett säkert kort när det kommer till att kombinera rabarber med något sött är kola av valfritt slag. Jag älskar syrliga rabarber som möter en söt kola. Och det är precis vad som sker i denna Rabarberpaj med dumle. Jag har använt recepet från mina dumlesnittar som smuldeg över rabarbern och det blev så gott att jag bakat pajen en handfull gånger till efter detta.
Jag menar, kolla bara på denna bild. Dumlen är fortfarande lite ljummen och rinner ut sådär härligt. Precis så som jag önskar. Jag kan tänka mig att denna paj skulle göra sig fin med hallon också. Eller varför inte äpple?
Rabarberpaj med dumle, 8 port:
Fyllning:
500 g rabarber
1 msk potatismjöl
1 msk strösocker
Smuldeg:
150 g rumsvarmt smör
1 1/2 dl strösocker
1 1/2 msk vaniljsocker
1 1/2 msk ljus sirap
3 3/4 dl vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
10 st. dumlekolor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200°c över/undervärme och tag fram en pajform, 24 cm i diameter.
- Skölj och hacka rabarbern, lägg i formen. Blanda med potatismjöl och strösocker.
- Smuldeg: Nyp ihop alla ingredienser (utom dumle) till ett smul. Smula den över rabarbern.
- Dela dumlekolorna på hälften och tryck försiktigt ner dem i smulet, med kolasidan uppåt.
- Grädda pajen mitt i ugnen i ca. 15-20 minuter. Tills den fått en fin gyllene färg. Tag sedan ut och låt svalna en liten aning.
- Serveras gärna med en kula vaniljglass eller vaniljvisp.
Hoppas att det ska smaka! Glöm inte att kika in på min youtubekanal för mer inspiration i köket. 🙂
Hej!
Den här pajen var så himla god🤩
Funkar det att byta ut rabarbern mot äpple?
Vilken smarrig paj! Tror du man kan göra den i långpanna om man typ dubblar receptet? 😀