Citrontartletter i miniformat. Som små munsbitar. Dessa är alldeles ljuvligt goda, perfekta till sin storlek och sådär härligt sötsyrliga. Jag älskar det frasiga skalet som riktigt smälter i munnen. Lemoncurd kan du enkelt byta rakt av mot annan curd.
När du gör tartletter så behöver du oftast tartlettringar eller särskilda formar för just tartletter. Och det tänkte jag att jag skulle slippa att köpa in för detta recept, så jag gjorde små tartletter i en minimuffinsplåt istället. Så galet smidigt tycker jag. Och jämnt gräddade blev dem också! Kom ihåg – är de små får du ta två. Minst två!
Citrontartletter, 24 st:
Tartlettskal:
100 g rumsvarmt smör
1 dl florsocker
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
1 ägg
3.25 dl vetemjöl
Fyllning:
2 dl lemoncurd – Se recept på lemoncurd här
Maräng:
4 äggvitor
2 dl strösocker
Gör så här:
- Rör ihop smör och florsocker krämigt med en slickepott. Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en smidig deg. Plasta in och låt ligga i kylskåpet i en timme.
- Sätt ugnen på 175°c över/undervärme.
- Tag fram och kavla ut degen på ett bakbord. Stansa ut cirklar som är lite större än hålen på din minimuffinsplåt. Placera ut degcirklarna över hålen och tryck dem på plats försiktigt.
- Fyll med lemoncurd och grädda mitt i ugnen i ca. 12-14 minuter, tills de fått en fin gyllene färg.
- Tag ut och låt svalna innan du lyfter dem ur formarna.
- Maräng: Rör ihop äggvita och strösocker i en rostfri bunke och sänk ned den i ett vattenbad på medelhög värme. Vispa marängsmeten tills du fått en fluffig smet som nått en temperatur om 65°c.
- Tag av från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller i en assistent på högsta hastighet tills marängen svalnat och blivit blank och styv.
- Spritsa marängen på dina tartletter och bränn av snabbt med en gasbrännare. Toppa eventuellt med lite extra citronskal.
Lycka till! Missa inte min Instagram där ni dagligen får massor med inspiration.