Pajer, No bake

Citronmoussepaj

37 röster
Citronmoussepaj
En sötsyrliga Citronmoussepaj med bränd maräng. Barnsligt god och enkel att baka.

För ett par år sedan gjorde jag en helt fantastiskt god Blåbärsmoussepaj som blev omåttligt populär här på bloggen. Och här om dagen när jag stod med en korg full av citroner så slog det mig att den pajen måste gå att göra med smak av syrlig citron. Och vet ni? Den blev magisk! Denna citronmoussepaj blev min nya favorit!

Detta är en fryst paj som bör tas fram precis innan servering. Den smälter inte jättefort, men den bör ändå inte stå framme alldeles för länge. Och den går alltså utmärkt att frysa med marängen på. I frysen kan den stå i tre veckor.

Glutenfri: Använd glutenfria kex.
Vegansk: Byt smör mot mjölkfritt margarin och grädde samt färskost mot växtbaserade alternativ. Gör en vegansk maräng eller toppa med växtbaserad grädde.

Citronmoussepaj, 8-10 bitar:

Pajskal:
15 digestivekex
85 g smör

Fyllning:
3 dl vispgrädde
100 g färskost (jag använder philadelphia)
1 dl florsocker
saft och skal från 1 stor citron

Topping:
3 äggvitor
1.5 dl strösocker
citronskal

Gör så här:

  1. Smälta smöret till pajskalet i en kastrull på låg värme, låt stå.
  2. Mixa kexen i en matberedare till ett fint pulver, tillsätt det smälta smöret och mixa tills det blivit väl blandat.
  3. Tryck ut smulet i en form med löstagbar kant, 20 cm. Packa hårt med baksidan av en matsked. Ställ in i kylskåpet medan du gör fyllningen.
  4. Fyllning: Vispa ihop grädde, färskost och florsocker till ett fast fluff, gärna med elvisp.
  5. Tillsätt citronskal- och saft. Rör ihop till en slät fluffig smet.
  6. Häll smeten i pajskalet och slå formen lite i bänken för att få bort eventuella luftbubblor i smeten. Låt stå i frysen i minst 2 timmar.
  7. Maräng: Vispa upp ägg och strösocker över ett vattenbad. Vispa tills marängen nått en temperatur om 65°c. Tag av från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller i din assistent tills marängen svalnat helt och sockerkristallerna inte kan kännas (tag lite smet och känn mellan två fingrar).
  8. Spritsa ut marängen på pajen och bränn av med en gasbrännare. Toppa med lite citronskal innan servering.

Hoppas att pajen ska smaka! Missa inte att följa mig på Instagram för mer recept och inspiration.

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

1 Comment
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Maria
Maria
1 year ago

Ska man vispa grädden först eller vispar man ihop allt på en gång?

Cookiekladdkaka

Nästa inlägg

Cookiekladdkaka

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x