Datumet var 19 oktober år 2015 när jag fick en idé om att göra en “mashup” på kladdkaka och chocolate chip cookies = chocolate chip cookie kladdkaka. Två av mina absoluta favoritbakverk i ett. Och jag minns att jag provade denna idé hos min svärmor för första gången, och det gjorde total succé. Klicka här för att se inlägget med bilderna från den tiden. Kakan är en stående favorit hos oss och idag tog jag tag i att uppdatera bilderna en aning, för det behövdes.
Det är på riktigt som att äta chocolate chip cookie- deg. SÅ ofantligt gott! Gillar ni cookies så bara måste ni prova min kladdis, det är ett som är säkert.
TIPS:
Vegan: Byt smör mot mjölkfritt margarin och ägg mot två matskedar havregrädde.
Glutenfri: Byt vetemjöl mot glutenfri mjölmix.
Förvaring & hållbarhet: Förvaras i kylskåp i 3 dygn eller frys i 3 månader.
Cookiekladdkaka, 8 bitar:
Ingredienser:
100 g smör
2 ägg
1.25 dl farinsocker
0.75 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
2.5 dl mörka chokladknappar
Garnering:
2 dl vispgrädde
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och smöra samt bröa en springform med löstagabar kant, 20 cm.
- Smält smöret och tag av från värmen. Tillsätt resterande ingredienser (utom chokladknappar). Rör till en jämn smet.
- Rör ner 2 dl av chokladknapparna och häll smeten i formen.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20 minuter – skaka på formen, kakan ska vara fast i kanten men vobbla i mitten när den är klar. Tag ut och lägg på resterande chokladknappar medan kakan fortfarande är varm. Låt svalna.
- För bästa resultat: låt kakan stå i kylskåp i 2-3 timmar. Toppa sedan med lättvispad grädde.
Lycka till med bakningen! Missa inte att följa mig på instagram där jag delar bilder och videor på mina bakverk blandat med tips och trix i köket! 🙂
Är det verkligen rätt recept? Har gjort om den 3 gånger nu och den blir fluffig som en sockerkaka😔
Det låter inte troligt att en kladdkaka blir som en sockerkaka. Kan tänka mig att smeten arbetas för hårt när mjölet är tillsatt? Eller att det blir för mycket mjöl (packade mått), eller att den helt enkelt gräddas för mycket? Kram!