No bake Blåbärsmoussepaj med maräng. Alltså en fryst paj som inte kräver någon ugn. Enkelt, snabbt och himla smidigt. För att inte tala om hur god denna paj är. Holy moly! En ny favorit hos mig. Har aldrig bakat en godare (eller enklare) paj. Om ni gillar blåbär så måste ni prova denna! Eller eventuellt byta blåbär mot annat bär. Moussen är så len så att den smälter i munnen.
Slarvigt spritsade jag ut lite maräng på pajen. Maräng som jag brände av och toppade med lite fint limeskal. Limeskalet var pricken över i! Går lika bra med citronskal också. Lite syra till marängen är ljuvligt.
No bake Blåbärsmoussepaj, 10 bitar:
Pajskal:
15 digestivekex
85 g smör
Fyllning:
3 dl blåbär
1 msk citronsaft
3 dl vispgrädde
2 msk florsocker
Topping:
2 äggvitor
1 dl strösocker
limeskal
Gör så här:
Pajskal: 1. Börja med att smälta smöret i en kastrull på låg värme. Låt stå.
2. Mixa kakorna i en matberedare till ett fint pulver, tillsätt det smälta smöret och mixa tills det blivit väl blandat.
3. Tryck ut smulet i en form med löstagbar kant, 20 cm. Packa hårt med baksidan av en matsked. Ställ in i kylskåpet medan du gör fyllningen.
Fyllning: 1. Värm upp bären i en kastrull på medelhög värme. Mosa dem med en gaffel.
2. Mixa sedan bären tillsammans med citronsaft i din matberedare.
3. Sila saften i en finmaskig sil över en skål och använd purén som du får i skålen.
4. Vispa grädde och florsocker lätt – tills det blir spår efter vispen men inga styva toppar.
5. Rör ner lite grädde i blåbärspurén och blanda tills det blandats väl. Rör sedan ner resterande grädde och rör ihop ordentligt.
6. Fyll pajskalet med moussen och låt sedan stå i frysen i minst 4 timmar.
Topping: 1. Vispa upp ägg och strösocker över ett vattenbad. Vispa tills marängen nått en temperatur om 65°c. Tag av från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller i din assistent tills marängen svalnat helt och sockerkristallerna inte kan kännas (tag lite smet och känn mellan två fingrar).
2. Spritsa ut marängen på pajen och bränn av med en gasbrännare.
3. Toppa eventuellt med lite citrusskal innan servering.
TIPS:
* Pajen kan förvaras i frysen i upp till 3 veckor – då utan maräng.
* Pajen kan stå i kylskåpet i ett par timmar.
* Servera gärna pajen lite lagom kall.
Hoppas att det ska smaka. ♥
Hej! Jag vill bara tacka dig för allt fantastiskt du gör, du är så himla duktig på det du gör och verkar vara en så härlig människa. Jag köpte din bakbok för ett tag sedan och förra veckan bakade jag kladdkakan med jordnötstosca, det var nog det godaste jag ätit!! Keep up the good work ❤️
Hej Astrid! Tusen tusen tack. Du gör mig så himla glad och varm i hjärtat! Tack för din kommentar och dina fina ord. Stor kram! <3
Hur länge behöver den stå framme för att vara lagom tinad?
Ca.20-30 min. Dock kan den ätas helt fryst också! Den är god på båda vis! 🙂
Hej, kan man baka kakan och sedan servera den dagen efter? Jag tänker om man spritsar på marängen samma dag som man serverar kakan. Tack för alltid lika fantastiska recept!!
Absolut! Det kan du göra. Marängen bör göras innan servering 🙂 Kram!
Ser så gott ut!
Vad menar du med ”bränn av med en gasbrännare”? 🙂
Går det att bränna av marängerna utan brännare på nåt vis?
Tyvärr så blir det svårt! Vanligtvis kan man ofta köra in pajer och kakor i ugn en stund för att bränna av, men denna smälter då.. 🙁 Kram.
Om man inte har någon brännare kan man skippa det steget eller ta ngt annat uppepå?
Kan man använda frysta blåbär eller påverkar det konsistensen?