Detta är en småkaka som jag skulle kunna leva på. Den är så god att det är helt omöjglit att endast ta en bit. Jag knåpade ihop recept på Sega havrerutor med choklad redan 2016, så detta är samma recept fast med dumle och salt. Och enligt mig så blev dessa mycket godare.
Kakorna går helt utmärkt att frysa och bakas också enkelt glutenfritt. Då byter du vetemjöl mot glutenfri mjölmix och ser till att använda glutenfria havregryn. Dumle kan innehålla spår av gluten har jag för mig, så då är det bara att byta mot vanlig choklad eller annat gott godis som är glutenfritt.
Havrerutor med dumle, 16 bitar:
Ingredienser:
125 g smör
2 dl strösocker
0.75 dl ljus sirap
1 ägg
4.5 dl havregryn
2.5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1.5 tsk bakpulver
15 st. dumlekolor
flingsalt till garnering
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175°c över/undervärme och klä en form 20×20 cm med bakplåtspapper.
- Smält smöret i en kastrull och låt svalna en aning. Rör ner sirap och ägg.
- Blanda de torra ingredienserna (förutom dumle och salt) i en skål för sig och häll sedan ner smörblandningen. Arbeta ihop en jämn smet och bred ut den i formen.
- Dela alla dumlekolor i 4 bitar och strö dem sedan över kakan.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter tills kakan blivit gyllene.
- Tag ut och strö över flingsalt. Låt svalna innan du skär i rutor.
Lycka till med bakningen. Missa inte min Youtubekanal.
Hej Frida! Kakorna låter ju som en dröm! Min son är allergisk mot ägg. Kan man bara helt sonika skippa ägget, eller byta ut det mot något annat?
Det helt underbara ut men om man vill baka i vanlig långpanna. Blir det lagom att dubbla receptet då?
Hej! Ja, då kan du dubbla 🙂
Jättegod!
Har du testat att frysa den?
Det har jag! Och den går utmärkt att frysa 🙂
Har du varmluft eller vanlig ugn
Vanlig över/undervärme 🙂
Coop har en egen variant av Dumle (”Duffy”) som är helt glutenfri 🙂
Åh, tack snälla för tips! 🙂