Saftiga Blåbärsmuffins som är fyllda med hemkokt vaniljkräm och toppade med krispigt smul. Det kan vara de godaste av muffins som du kan baka. Passa på nu när skogen lyser blått av alla blåbär. Du kan baka med såväl färska som frysta blåbär. Själv föredrar jag frysta blåbär för att de saftar av sig lite mer än de färska.
Grunden till dessa muffins är (i vanlig ordning) mina citronmuffins, de blir så saftiga och de är en perfekt bas till alla sorters muffins! Dock har jag ingen citron i dessa, det fick bli vaniljkräm istället som är en favvo!
Blåbärsmuffins med vaniljkräm och smul, 12 st:
Vaniljkräm:
1 st vaniljstång
4 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor
4 msk majsstärlekse
25 g smör
Smul:
30 g smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker
Muffins:
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
2 dl blåbär
Gör så här:
- Vaniljkräm: Dela vaniljstången på mitten (längs med) och skrapa ur fröna, koka sedan upp frön och stång med mjölk och strösocker.
- Vispa äggulor och majsstärlekse vitt och pösigt.Häll sedan den heta mjölkblandningen över äggvispet under konstant vispning.
- Sila tillbaka allt i kastrullen och koka ihop till den tjocklek du önskar på krämen.
- Vispa ner smöret när krämen tas av från värmen – vispa hela tiden tills krämen är slät. Ställ sedan i kylskåp.
- Smul: Nyp ihop alla ingredienser till ett smul, låt stå.
- Muffins: Börja med att sätta ugnen på 175°C och ställ ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
- Vispa smör och strösocker krämigt med elvisp. Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa ihop.
- Rör ner resterande ingredienser (inte blåbär) med en slickepott. Fördela smeten jämnt i formarna.
- Toppa med blåbär och smul. Spritsa sedan ner lite vaniljkräm i varje muffins.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter. Tag ut och låt svalna.
Lycka till med bakningen! Missa inte min Youtubekanal som är i full gång.
För mig blev det 12 normalstora och 8 mini (hade inte fler formar än så). De är i ugnen nu och jag hoppas de blir lika goda som de ser ut!
Går det bra att använda pulver vaniljkräm? (marsansås) jag har nämligen i kylen som jag vill använda upp..