Muffins

Blåbärsmuffins med vaniljkräm och smul

42 röster
Blåbärsmuffins med vaniljkräm och smul
Blåbärsmuffins som är fyllda med vaniljkräm och toppade med smul. Både paj och muffins i samma. Otroligt gott!

Saftiga Blåbärsmuffins som är fyllda med hemkokt vaniljkräm och toppade med krispigt smul. Det kan vara de godaste av muffins som du kan baka. Passa på nu när skogen lyser blått av alla blåbär. Du kan baka med såväl färska som frysta blåbär. Själv föredrar jag frysta blåbär för att de saftar av sig lite mer än de färska.

Blåbärsmuffins med vaniljkräm och smul

Grunden till dessa muffins är (i vanlig ordning) mina citronmuffins, de blir så saftiga och de är en perfekt bas till alla sorters muffins! Dock har jag ingen citron i dessa, det fick bli vaniljkräm istället som är en favvo!

Blåbärsmuffins med vaniljkräm och smul, 12 st:

Vaniljkräm:
1 st vaniljstång
4 dl mjölk
1 dl strösocker
4 äggulor
4 msk majsstärlekse
25 g smör

Smul:
30 g smör
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker

Muffins:
150 g rumsvarmt smör
2 dl strösocker
2 ägg
1 msk vaniljsocker
1 dl mjölk
3 dl vetemjöl
1.5 tsk bakpulver
2 dl blåbär

Gör så här:

  1. Vaniljkräm: Dela vaniljstången på mitten (längs med) och skrapa ur fröna, koka sedan upp frön och stång med mjölk och strösocker.
  2. Vispa äggulor och majsstärlekse vitt och pösigt.Häll sedan den heta mjölkblandningen över äggvispet under konstant vispning.
  3. Sila tillbaka allt i kastrullen och koka ihop till den tjocklek du önskar på krämen.
  4. Vispa ner smöret när krämen tas av från värmen – vispa hela tiden tills krämen är slät. Ställ sedan i kylskåp.
  5. Smul: Nyp ihop alla ingredienser till ett smul, låt stå.
  6. Muffins: Börja med att sätta ugnen på 175°C och ställ ut 12 muffinsformar i en muffinsplåt.
  7. Vispa smör och strösocker krämigt med elvisp. Tillsätt sedan ett ägg i taget och vispa ihop.
  8. Rör ner resterande ingredienser (inte blåbär) med en slickepott. Fördela smeten jämnt i formarna.
  9. Toppa med blåbär och smul. Spritsa sedan ner lite vaniljkräm i varje muffins.
  10. Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter. Tag ut och låt svalna.

Lycka till med bakningen! Missa inte min Youtubekanal som är i full gång.

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

2 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Frida
Frida
2 years ago

För mig blev det 12 normalstora och 8 mini (hade inte fler formar än så). De är i ugnen nu och jag hoppas de blir lika goda som de ser ut!

Camilla
Camilla
2 years ago

Går det bra att använda pulver vaniljkräm? (marsansås) jag har nämligen i kylen som jag vill använda upp..

Kladdkakemuffins med toffifee och center

Nästa inlägg

Kladdkakemuffins med toffifee och center

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x