
Här om dagen insåg jag att den enorma högen med rabarber som jag hade på jobbet i kylrummet höll på att bli dålig. Så jag satte igång och bakade som bara den, bland annat småkakor, muffins och smulpaj. För att inte glömma denna rabarberpajkladdkaka. Den blev alldeles ljuvligt god!

Denna kladdkaka är bakad efter mitt recept på Äppelpajkladdkaka, fast med rabarber istället för äpplen. Och vanilj istället för kanel.
Rabarberpajkladdkaka, 8 bitar:
Kladdkaka:
100 g smör
2 ägg
2 dl strösocker
2 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Fyllning:
3 stjälkar rabarber – ca. 150 g
2 msk strösocker
1 msk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
Smuldeg:
50 g rumsvarmt smör
1 dl havregryn
0.75 dl vetemjöl
2 tsk strösocker
Gör så här:
- Smuldeg: Nyp ihop alla ingredienser till ett smul, låt stå.
- Kladdkaka: Sätt ugnen på 175°c och smöra en springform (22 cm) med löstagbar kant, ställ åt sidan.
- Smält smöret och låt stå.
- Rör ihop ägg och strösocker i en skål. Tillsätt sedan de torra ingredienserna samt det smälta smöret. Rör ihop en klumpfri smet som du sedan häller i formen.
- Fyllning: Skölj och hacka rabarbern. Blanda den sedan med strösocker, potatismjöl och vaniljsocker.
- Strö fyllningen på smeten och toppa sedan med smuldegen.
- Grädda kakan mitt i ugnen i ca. 20-22 minuter. Tag ut och låt svalna innan du låte kakan stå i kylskåp i minst 2 h för att sätta sig. Serveras gärna med lite lättvispad grädde.
Lycka till med bakningen! Glöm inte att kika in på min facebooksida för mer inspiration.