Många är ni som frågat om jag kan göra en vegansk variant på denna marängtårta. Er önskan är min lag – så här har ni den! En vegansk marängtårta med chokladganache, hallongrädde och massa bär! Barnsligt god om jag får säga det själv.
Glöm inte att tagga mig i era inlägg på instagram när ni bakat efter mina recept! Jag blir alltid lika glad av att se era magiska skapelser! Så roligt att få skriva till er och reposta era fina bilder.
Vegansk marängtårta med choklad, 10 bitar:
Maräng:
1 dl kikärtsspad
2 dl strösocker
1 tsk färskpressad citron
Chokladganache:
200 g vegansk ljus choklad
1 dl växtbaserad grädde
Hallongrädde:
3 dl växtbaserad grädde
200 g tinade hallon
Garnering:
250 g färska bär
Gör så här:
- Maräng: Sätt ugnen på 100°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper, låt stå.
- Vispa kikärtsspadet med elvisp tills du fått ett vitt, fast fluff. Tillsätt strösocker lite i taget (tag matskedsmått – ett åt gången). Tillsätt sockret under konstant vispning. När allt socker är tillsatt och marängsmeten är blank och fast så kan du vispa ner citronsaften.
- Klicka ut smeten på plåten, bred ut till en cirkel om ca. 25 cm i diameter, forma så att du får ganska höga kanter.
- Grädda mitt i ugnen i ca. 2 timmar, stäng av ugnen och låt marängbotten stå kvar tills ugnen svalnat helt. Gör ganache under tiden.
- Chokladganache: Smält ihop rädd och choklad i en kastrull på låg värme – det får inte koka! Rör tills all choklad smält och låt sedan stå i kylskåp tills ganachen tjocknat en aning.
- Hallongrädde: Vispa upp grädden fast. Mosa hallonen och tillsätt dem i grädden, vänd försiktigt runt tills det blivit ordentligt blandat.
- Montering: Lägg marängbotten på ett tårtfat. Bred försiktigt på chokladganache och toppa med grädden. Dekorera med färska bär.
Lycka till med bakningen!
Hej! Kan man göra maräng botten några dagar innan?
Hur länge håller sig marängen?