Uncategorized

Björnbärscheesecake

7 röster
Björnbärscheesecake
Björnbärscheesecake som enkelt bakas utan ugn! Härligt syrlig och ljuvligt god.

Jag har fått dille på att baka cheesecake, det är ju så enkelt och gott! Denna gång fick det bli björnbärscheesecake på sensommarens björnbär som jag hittade när jag rotade i frysen här om dagen. Så otroligt gott! Bären kan du byta mot de du har hemma.

Björnbärscheesecake

Jag frågade er tidigare vilken smak på cheesecake ni önskar här på bloggen och då var det många som önskade just Björnbär! Och som vanligt bakar jag utan gelatin och med agar agar istället. En tesked agar agar är samma som två gelatinblad, ifall ni vill byta!

Björnbärscheesecake, 10 bitar:

Botten:
200 g digestivekex
100 g smör
1 tsk vaniljsocker

Fyllning:
2 tsk agar agar
225 g frysta björnbär
0.5 dl färskpressad lime
0.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
3 dl vispgrädde
150 g philadelphiaost

Maräng:
2 äggvitor
1 dl strösocker

Garnering:
200 g färska bär

Gör så här:

  1. Botten: Klä botten och kanterna av en springform med löstagbar kant (22 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan. 
  2. Smält smöret och låt stå. Mixa kexen tillsammans med vaniljsocker till ett fint smul. Tillsätt smöret och rör ihop tills allt blandats väl. 
  3. Tryck ut smulet jämnt i formen – tips är att använda undersidan av ett glas. Ställ i kylskåpet medan du gör fyllningen. 
  4. Fyllning: Koka ihop björnbär, limeskal, strösocker och vaniljsocker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter medan du mosar bären med baksidan av en sked.
  5. Tag av från värmen och häll massan i en finmaskig sil som du har över en ren kastrull. Pressa ur all saft ur bären och använd endast det som kommit i kastrullen. 
  6. Tillsätt agar agar pulver i bärsafen och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 5 minuter och tag sedan av från värmen. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur medan du vispar grädden. 
  7. Vispa upp grädde och philadelphiaost till mjuka toppar bildas, fluffig men inte för hård. 
  8. Rör ner en slev av gräddblandningen i kastrullen och blanda väl. Tillsätt sedan bärpurén till resterande grädde och rör ihop tills allt blivit väl blandat. 
  9. Häll smeten över botten i formen och bred ut till ett jämnt lager. Låt stå i kylskåp i minst 3 timmar.
  10. Maräng: Vispa äggvitorna till ett styvt skum, använd elvisp på hög hastighet. Tillsätt sedan lite strösocker i taget under konstant vispning. Vispa till en blank, styv maräng.
  11. Spritsa marängen på kakan och bränn snabbt av med en gasbrännare.
  12. Dekorera med bär innan servering.

Lycka till med bakningen! Glöm inte att följa mig på Instagram där jag dagligen delar med mig av goda recept och bilder bakom kulisserna.

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Vegansk marängtårta med choklad och hallon

Nästa inlägg

Vegansk marängtårta med choklad

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x