Imorgon är det Våffeldagen! Och vad är väl detta för bakblogg om vi inte firar den dagen, va? Ingen alls! Fira det som firas kan är någonting som jag ofta tänker. Och så sitter jag här, mätt och belåten efter en otroligt god Våffeltårta som jag fyllt med hemkokt jordgubbssylt och vaniljgrädde.
Våffeltårtan kan du fylla med det som du själv gillar allra mest. Kanske ett nötsmör med äpplen? Lemoncurd och marscarponefluff? Blåbärssylt? Ja, det är endast fantasin som sätter gränserna här.
Här ser ni mitt bästa våffelrecept samt mina bästa tips för frasiga våfflor.
Våffeltårta, 6 port:
Våfflor:
75 g smör
3 dl mjölk
2 dl iskallt bubbelvatten (funkar även med icke kolsyrat vatten)
4 dl vetemjöl
1 knivsudd bakpulver
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
+ extra smör till järnet
Fyllning:
4 dl vispgrädde
2 dl jordgubbssylt
Garnering:
150 g färska bär
ev. kokosflakes
Gör så här:
- Våfflor: Börja med att smälta smöret, ställ åt sidan.
- Rör ihop mjölk och bubbelvatten. Vispa ner vetemjöl och bakpulver.
- Vispa ihop en slät smet och rör till sist ner smöret. Låt smeten stå medan våffeljärnet värms upp ordentligt.
- Smöra lagarna innan första våfflan och häll sedan i ca. 1 dl i järnet (beroende på hur stort ditt våffeljärn är).
- Låt våfflan gräddas och få ordentligt med färg. Lägg den sedan på ett avsvalningsgaller. Upprepa tills smeten är slut (dock behöver du inte smöra mer än en gång).
- Vispa grädden till fyllningen fluffig och blanda den slarvigt med jordgubbssylten.
- Lägg en våffla på ett serveringsfat, bred på lite grädde och lägg på nästa våffla. Upprepa tills våfflorna är slut!
- Garnera med färska bär! Serveras direkt.
Lycka till med din Våffeltårta! Glöm inte att kika in på min facebooksida för mer recept och inspiration.