Är det någonting som jag älskar så är det riktigt frasiga våfflor. Det ska liksom höras att det är frasvåfflor när en tar första tuggan. Då är det bra!
Och till våfflor äter jag alltid lättvispad grädde och jordgubbssylt. Hemgjord jordgubbssylt så klart. Jag gör alltid massor med sylt under sommaren och ställer undan ett par burkar som vi plockar fram under höst, vinter och vår. Så otroligt gott. Minns inte när jag köpte sylt senast. Och för er som har någon i familjen som inte gillar “klumparna” i egen sylt kan jag varmt rekommendera att köra ett par varv med stavmixer i sylten. Då blir det som barnens (och min storebrors) favorit, en “Squeeze sylt”.
Jag gör mina våfflor efter ett recept som jag haft i många år. De blir alltid lika bra. Och alla mina våfflor blir lika frasiga.
Hemligheten för frasiga våfflor:
- Avsvalningsgaller.
Lägg alltid våfflorna på ett avsvalningsgallet tills de svalnat helt. Det är när våfflorna läggs på varandra som de blir mjuka och gummiaktiga. - Bakpulver.
Bakpulver hjälper våfflorna att bli härligt frasiga. - Iskallt vatten – gärna med kolsyra.
Detta talar för sig själv. Kolsyra ger extra fras till våfflorna och är absolut någonting som ni borde prova. - Grädda på hög värme.
Våga grädda våfflorna på riktigt hög värme. Och låt det gå en stund innan du öppnar järnet för att kika.
Vad har du för knep för att få extra frasiga våfflor?
Frasiga våfflor, 10-12 st:
Ingredienser:
75 g smör
3 dl mjölk
2 dl iskallt bubbelvatten (funkar även med icke kolsyrat vatten)
4 dl vetemjöl
1 knivsudd bakpulver
1 nypa vaniljpulver
1 nypa salt
+ extra smör till järnet
Gör så här:
Börja med att smälta smöret, ställ åt sidan.
Rör ihop mjölk och bubbelvatten. Vispa ner vetemjöl och bakpulver.
Vispa ihop en slät smet och rör till sist ner smöret. Låt smeten stå medan våffeljärnet värms upp ordentligt.
Smöra lagarna innan första våfflan och häll sedan i ca. 1 dl i järnet (beroende på hur stort ditt våffeljärn är).
Låt våfflan gräddas och få ordentligt med färg. Lägg den sedan på ett avsvalningsgaller. Upprepa tills smeten är slut (dock behöver du inte smöra mer än en gång).
Servera med t.ex. grädde och sylt.
Hoppas att det ska smaka! Glöm inte bort att det är Våffeldagen på söndag! ♥
Tack för tipsen!
Tack själv!! Kram <3
Knivsudd??
Ja! En knivsudd. Ungefär samma som 1 nypa! 🙂
De här våfflorna gjorde succé på våffeldagen, bytte ut en tredjedel av mjölet mot havremjöl, jättegott och lite nyttigare.
Vad roligt att höra! Havremjöl alltså, det ska jag prova nästa gång! Tack för tips. Kram!
Hej!
Tack för alla tips! Hur länge kan en våffelsmet stå i kylen innan den måste slängas? Har bubbelvattnet samma verkan om smeten stått i kylen i två dagar eller är detta recept för att gräddas samma dag?
Ska jag tänka på något speciellt om min smet kommer stå i kylen i 2-3 dagar(om de håller till det) för att ändå få dom lika frasiga tredje dagen som första dagen?
De blev lite för många frågor, hoppas du kan ta dig tiden och svara på dom. Du har en fantastisk blogg med fantastiska recept, du är mitt uppslagsverk!
God Jul!
Tack för ett fantatiskt recept. De bästa vafflor jag har gjort! Så frasiga och gyllenebruna.
Vad roligt att höra. 🙂
Testade att göra dessa idag, de blev supergoda och frasiga! Grymt recept verkligen 🙂
Vad roligt att höra! 🙂
[…] Här ser ni mitt bästa våffelrecept samt mina bästa tips för frasiga våfflor. […]
Vilket toppenrecept! Gjorde dessa veganska och bytte ut mjölk mot risdryck och smör mot mjölkfritt smör och de blev supergoda!
Roligt att höra!! 🙂
Det står på ingredienser att man ska ha vaniljpulver och salt men de står inte med i gör såhär beskrivningen.