Choklad, Mjuka kakor

Chokladkaka med bränd Maräng

Chokladkaka med bränd MarängOj, denna ljuvliga kaka. Jag älskar chokladkaka som inte är en kladdkaka, inte en brownie och heller ingen sockerkaka. Som en småkaka fast mjuk och lite kladdig. Oavsett vad det är för typ av kaka så är den enkel att baka och bara sådär ljuvligt god. Jag har aldrig gjort den med maräng tidigare och såg idag att jag hade äggvitor i kylskåpet och tänkte då att det måste bli himla smarrigt med en bränd maräng på toppen av denna chokladkaka. Och det blev det. Så otroligt gott.

Chokladkaka med bränd MarängDenna kaka liknar en Chocolate chip cookie då den bakas på muscovadosocker.

Chokladkaka med bränd maräng, 16 bitar:

Ingredienser chokladkaka:
170 g smält smör
1 dl muscovadosocker
1 dl strösocker
1 ägg
1 äggula (spar äggvitan till marängen)
1 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 msk kakao
0.5 tsk bikarbonat
1 nypa salt
2 dl chokladknappar (hackad choklad funkar också)

Ingredienser maräng:
2 äggvitor
2 dl florsocker

Gör så här:
Chokladkaka: 
Börja med att sätta ugnen på 175°c och klä en form (25×25 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
Blanda det smälta smöret med muscovadosocker, strösocker och vaniljsocker. Tillsätt ägget och äggulan under omrörning. Arbeta sedan ner de torra ingredienserna och rör ihop en smidig deg. Tryck ut degen i formen och strö över chokladen, tryck den sedan försiktigt ner i kakan.
Grädda kakan mitt i ugnen i 15 minuter. Tag ut och låt stå.
Maräng: Vispa upp äggvitor och maräng i en bunke över ett vattenbad, vispa för hand tills marängen nått en temperatur om 65°c. Tag bort från värmen och fortsätt vispa med elvisp eller i en assistent tills marängen svalnat och blivit styv. Bred marängen över kakan och sätt tillbaka kakan in i ugnen. Låt marängen brännas av i 5 minuter. Lägg sedan på en bit aluminiumfolie och låt sedan bränna i ytterligare 10 minuter. Tag ut och låt svalna en aning innan du skär kakan i rutor.

Chokladkaka med bränd MarängVisst ser det gott ut? Det är SÅ gott. Lycka till med kakbaket. 🙂

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

5 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Lisa
Lisa
6 years ago

Ser super gott ut går den att frysa?

Birgitta Törnquist
Birgitta Törnquist
6 years ago

Jag hittar ingen choklad i receptbeskrivningen, däremot kakao som den ju inte ska innehålla enl inledningen. Vad är rätt?

Frida Skattberg
Frida Skattberg
Reply to  Birgitta Törnquist
6 years ago

2 dl chokladknappar och så kakao som det står i ingredienserna! Jag var nog trött när jag skrev receptet.. 🙂 Ursäkta för det! Nu är det fixat. Kram <3

Alexandra
Alexandra
5 years ago

Hej! 🙂 Det står i receptet att det ska vara 1 msk kakao, men jag får känslan av att det ska vara mer, för smeten blir inte så mörk. Stämmer det? 🙂
Ha en fin kväll!

Peter
Peter
Reply to  Alexandra
3 years ago

Stämde det med 1 msk kakao eller ska det vara mer? Tack så länge!

Nästa inlägg

En veckas semester för en behövande familj

5
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x