Vaniljbullar kan vara min absoluta favoritbulle faktiskt! Särskild denna med en smörig fyllning som smakar av vanilj och blir lite som en kola undertill efter gräddning. Otroligt goda! Ni bara måste prova dessa om ni är team vanilj!
Här finner ni fler härliga recept på bullar! Till exempel kanel, citron och kärleksmums. Och här finner ni en video på när jag bakar bullar.
Vaniljbullar med smörfyllning, 30 st:
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
1.5 dl farinsocker
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
1 tsk vaniljpulver
Ingredienser:
5 dl vatten
50 g jäst
1 tsk mortlad kardemumma
1 dl strösocker
0.5 dl vaniljsocker
0.5 tsk salt
150 g rumsvarmt smör
14 dl vetemjöl
Sockerlag:
1 dl strösocker
1 dl vatten
Garnerng:
1 dl pärlsocker
Gör så här:
- Börja med att vispa ihop alla ingredienser till fyllningen med en elvisp, ställ åt sidan.
- Häll vatten i bunken, gärna den till din assistent. Smula ner jästen och tillsätt mortlad kardemumma, strösocker, vaniljsocker och salt. Rör om tills jästen löst sig. Tillsätt smöret i bitar och arbeta in vetemjölet lite i taget tills degen släpper från bunkens kanter, ca. 10 minuter.
- Stjälp upp degen på mjölat bakbord och kavla ut till en stor rektangel. Bred på fyllningen och rulla sedan ihop degen från långsidan.
- Skär 3 cm breda skivor av degen och lägg dem sedan på en bakpapperklädd plåt.
- Låt bullarna jäsa under bakduk i ca. 1.5 h.
- Sätt ugnen på 225°C när det är 20 minuter kvar av jästiden.
Gör nu sockerlagen: Koka ihop strösocker och vatten i en kastrull på medelhög värme. Låt koka i ett par minuter och tag sedan av från värmen. - Grädda bullarna mitt i ugnen i ca. 8-9 minuter, tills de fått fin färg på både ytan och undersidan (lyft försiktigt en bulle för att kika).
- Tag ut bullarna ur ugnen och pensla genast på sockerlagen. Strö sedan över pärlsocker och låt svalna.
Lycka till med bakningen!
Hej! Är det fingervarmt, 37 g, på vattnet? Tack på förhand
Hej! Nej, kallt vatten 🙂
Vilken jäst rekommendera du till dessa bullar. För söta degar eller den vanliga. Torr jäst eller färsk jäst?
Hej! Jag bakar alltid med färsk jäst, den blå! Oavsett deg. 🙂
Hejsan! Testade dessa bullar igår. Följde receptet och använde kallt vatten samt 14 dl mjöl. Assistenten fick jobba i ca 10-12 min. Degen blev väldigt kladdig/sladdrig, fastnade väldigt lätt i det mesta (trots mjölning) och var väldigt svår att hantera. Lyckades rulla ihop och när jag skulle skära rullen i bitar var det så kladdigt att bitarna fastnade på kniven. Bullarna blev i slutändan goda och saftiga. Tips på hur jag kan få degen mindre kladdig nästa gång? Tack så länge!
Riktigt riktigt goda!
Hej! Ska baka dessa i morgon. Ska det vara kallt vatten? Hur jäser jästen då? Tack på förhand, för snabbt svar!!