Tårtor

Lifehack för Hemmabagaren

22 röster

Inlägget är i ett reklamsamarbete med Valio!

Idag vill jag berätta om en ljuvlig nyhet. Det är nämligen så att Valio har släppt en ny och spännande grädde i två smaker, en med smak av choklad och en med kola. Det roliga är att den kan användas precis som den är, vispas till fluffig grädde eller fastare frosting och även kokas till sås. Nu när jag har provat är jag frälst. Nog för att jag trodde att den skulle vara bra, men inte SÅ bra. Det känns nästan som att jag har stått och trollat i köket när jag bakat med denna grädde. Jag bakade en ljuvlig tårta som är fylld med Valios chokladgrädde och kolagrädde samt massa syrliga bär. 

Mellan tårtbottnarna har jag fyllt första lagret med kolasås som jag gjort av Valios kolagrädde. Jag kokade den på medelhög värme i 10 minuter. Sedan fyllde jag på med blåbär. På tårtbotten nummer 2 har jag fyllt med chokladsås som gjorts på samma vis som kolasåsen, och så lite hallon på det. Sedan vispade jag Chokladgrädden till en frosting som jag spacklade tårtan med. Och så dekorerade jag med vispad kolagrädde och färska hallon. 

Chokladtårta med chokladsås & kolasås, 10 bitar:

Tårtbotten:

4 ägg

2 dl strösocker

1 dl potatismjöl

1 dl vetemjöl
2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

1.5 tsk bakpulver

Fyllning:
2.5 dl Valio Kolagrädde
2.5 dl Valio Chokladgrädde
2 dl blåbär
2 dl hallon

Garnering:
2.5 dl Valio Chokladgrädde
2 dl Valio Kolagrädde
1 dl hallon. 

Gör så här:

  1. Börja med att sätta ugnen på 175°c över/undervärme och klä en springform, 20 cm med bakplåtspapper – höga kanter. Smörj formen med smör och bröa gärna med kokos. Ställ åt sidan.
  2. Vispa upp ägg och strösocker vitt och riktigt fluffigt, vispa med elvisp i ca. 5 minuter. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd försiktigt runt till en klumpfri smet.
  3. Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca. 35-40 minuter. Tag ut och låt svalna innan du delar i tre jämnstora bottnar.
  4. Fyllning: Häll Valio Kolagrädde i en kastrull och låt koka på medelhög värme tills det blivit en kolasås, det tar ca. 10 minuter. Tag av från värmen och låt stå i kylskåp för att svalna helt. 
  5. Häll Valio Chokladgrädde i en kastrull och låt koka på medelhög värme tills det blivit en kolasås, det tar ca. 10 minuter. Tag av från värmen och låt stå i kylskåp för att svalna helt.
  6. Montering: Lägg tårtbotten på ett tårtfat och bred på kolasåsen och toppa med blåbär. Lägg på nästa tårtbotten och bred på chokladsåsen, toppa med hallon och lägg på sista botten. 
  7. Låt tårtan stå i kylskåp i 15 minuter för att sätta sig. 
  8. Frosting & garnering: Vispa Valio chokladgrädde till en fast frosting med elvisp. Vispa upp Valio kolagrädde i en annan skål till en fluffig grädde. 
  9. Tag ut tårtan och spackla den med chokladgrädden. Toppa med spritsad kolagrädde och färska bär.  

Klicka in till Valio (https://www.valio.se/smaksatt-gradde/) för att läsa mer om dessa ljuvliga produkter. 

första hjälpen i köket

Författare: Frida Skattberg

Skriv en kommentar vid frågor om receptet för snabbast svar av Frida

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Nattjästa dinkelfrallor

Nästa inlägg

Nattjästa dinkelfrallor

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x