Jag rensade min frys i studion här om dagen och insåg att jag behöver baka med både hallon och blåbär som det fanns gott om. Grädde också, det hade jag mycket av i kylskåpet. Så detta resulterade i en alldeles galet god Hallon och blåbärscheesecake på krispig kexbotten. En kaka jag tror ni kommer älska! Jag bakar den med agar-agar istället för gelatin som det annars brukar vara i denna typ av bakverk.
Om du önskar att använda till exempel björnbär, vinbär eller något helt annat bär så funkar det också. Se bara till att du använder samma mängd som i receptet.
Hallon och blåbärscheesecake, 10 bitar:
Botten:
110 g smör
200 g digestivekex
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
200 g frysta hallon
200 g frysta blåbär
3 msk strösocker
1/2 vaniljstång
2 tsk agar agar pulver
4 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
Garnering:
120 g färska bär
1 msk frystorkade hallon
Gör så här:
- Klä botten och kanterna av en springform med löstagbar kant (22 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
- Smält smöret och låt stå. Mixa kexen tillsammans med vaniljsocker till ett fint smul. Tillsätt smöret och rör ihop tills allt blandats väl.
- Tryck ut smulet jämnt i formen – tips är att använda undersidan av ett glas. Ställ i kylskåpet medan du gör fyllningen.
- Fyllning: Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg dem tillsammans med strösocker, hallon och blåbär i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter medan du mosar bären med baksidan av en sked.
- Tag av från värmen och häll massan i en finmaskig sil som stå över en ren kastrull. Pressa ur all saft ur bären och använd endast det som kommit i kastrullen.
- Tillsätt agar agar pulver i bärsafen och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 5 minuter och tag sedan av från värmen. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur medan du vispar grädden.
- Vispa upp grädde och philadelphiaost till mjuka toppar bildas, fluffig men inte för hård.
- Rör ner en slev av gräddblandningen i kastrullen och blanda väl. Tillsätt sedan bärpurén till resterande grädde och rör ihop tills allt blivit väl blandat.
- Häll smeten över botten i formen och bred ut till ett jämnt lager. Låt stå i kylskåp i minst 3 timmar. Dekorera med bär innan servering.
TIPS:
För glutenfritt: Se till att använda glutenfria kex.
Veganskt: Byt smör mot mjölkfritt margarin samt byt vispgrädde och philadelphiaost mot växtbaserade alternativ.
Hållbarhet: Håller i kylskåp i 3 dagar. Går fint att frysa in väl inplastad, den håller sig 3 månader i frys.
Lycka till med bakningen! Glöm inte bort att kika in under min Cheesecake-kategori här på bloggen för fler goda recept på cheesecakes.
Hej! Vår Ica hade inte agar agar, så var tvungen att köpa gelatinblad istället. Hur ska man tänka då?
Hej! 1 tsk agar agar är samma som 2 gelatinblad. Lägg bladen i kallt vatten i ca. 5 minuter innan du kramar ur- och löser upp dem i den varma purén. 🙂