![Hallon och blåbärscheesecake](/wp-content/uploads/2021/03/hallon_blabarscheesecake4-833x1024.jpg)
Jag rensade min frys i studion här om dagen och insåg att jag behöver baka med både hallon och blåbär som det fanns gott om. Grädde också, det hade jag mycket av i kylskåpet. Så detta resulterade i en alldeles galet god Hallon och blåbärscheesecake på krispig kexbotten. En kaka jag tror ni kommer älska! Jag bakar den med agar-agar istället för gelatin som det annars brukar vara i denna typ av bakverk.
![Hallon och blåbärscheesecake](/wp-content/uploads/2021/03/hallon_blabarscheesecake-770x1024.jpg)
Om du önskar att använda till exempel björnbär, vinbär eller något helt annat bär så funkar det också. Se bara till att du använder samma mängd som i receptet.
Hallon och blåbärscheesecake, 10 bitar:
Botten:
110 g smör
200 g digestivekex
1 tsk vaniljsocker
Fyllning:
200 g frysta hallon
200 g frysta blåbär
3 msk strösocker
1/2 vaniljstång
2 tsk agar agar pulver
4 dl vispgrädde
200 g philadelphiaost
Garnering:
120 g färska bär
1 msk frystorkade hallon
Gör så här:
- Klä botten och kanterna av en springform med löstagbar kant (22 cm) med bakplåtspapper, ställ åt sidan.
- Smält smöret och låt stå. Mixa kexen tillsammans med vaniljsocker till ett fint smul. Tillsätt smöret och rör ihop tills allt blandats väl.
- Tryck ut smulet jämnt i formen – tips är att använda undersidan av ett glas. Ställ i kylskåpet medan du gör fyllningen.
- Fyllning: Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg dem tillsammans med strösocker, hallon och blåbär i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i ett par minuter medan du mosar bären med baksidan av en sked.
- Tag av från värmen och häll massan i en finmaskig sil som stå över en ren kastrull. Pressa ur all saft ur bären och använd endast det som kommit i kastrullen.
- Tillsätt agar agar pulver i bärsafen och koka upp under omrörning. Låt sjuda i 5 minuter och tag sedan av från värmen. Låt svalna och tjockna i rumstemperatur medan du vispar grädden.
- Vispa upp grädde och philadelphiaost till mjuka toppar bildas, fluffig men inte för hård.
- Rör ner en slev av gräddblandningen i kastrullen och blanda väl. Tillsätt sedan bärpurén till resterande grädde och rör ihop tills allt blivit väl blandat.
- Häll smeten över botten i formen och bred ut till ett jämnt lager. Låt stå i kylskåp i minst 3 timmar. Dekorera med bär innan servering.
TIPS:
För glutenfritt: Se till att använda glutenfria kex.
Veganskt: Byt smör mot mjölkfritt margarin samt byt vispgrädde och philadelphiaost mot växtbaserade alternativ.
Hållbarhet: Håller i kylskåp i 3 dagar. Går fint att frysa in väl inplastad, den håller sig 3 månader i frys.
Lycka till med bakningen! Glöm inte bort att kika in under min Cheesecake-kategori här på bloggen för fler goda recept på cheesecakes.
Hej! Vår Ica hade inte agar agar, så var tvungen att köpa gelatinblad istället. Hur ska man tänka då?
Hej! 1 tsk agar agar är samma som 2 gelatinblad. Lägg bladen i kallt vatten i ca. 5 minuter innan du kramar ur- och löser upp dem i den varma purén. 🙂