Hemgjort, Mat

Pesto på ärtskott

pesto_pa_artskott1Ärtskottspesto, ja alltså pesto på ärtskott. Roligt, enkelt och ljuvligt gott. Faktiskt den godaste peston jag ätit om jag får säga det själv. Det känns också extra fint då jag odlat mina egna ärtskott, prova vetja! Det är busenkelt och ett roligt projekt för hela familjen.

Odla ärtskott: Fyll en kruka, skål eller djupare fat med ett lager jord, ca. 2-3 cm. Fördela gula ärtor över. Täck med ett tunt lager jord (ärtorna behöver inte täckas helt) och fukta jorden med vatten. Täck fatet med plastfolie och ställ på en plats med bra ljus och värme. Håll jorden fuktig med hjälp av t.ex. en blomspruta. Inom ett par dagar kommer ärtorna börja gro, tag då av plasten. Inom 12 dagar kommer de att vara runt 10-12 cm höga, och då är det dags att skörda. Klipp av dem nertill och låt sedan växa upp igen, du kan få skörda hela 3 gånger av samma ärtor. 

pesto_pa_artskottÄrtskotten är goda att äta som de är, i en sallad, på en smörgås eller som jag allra helst gör – mixar till pesto!

Ärtskottspesto, 4 port. :

Ingredienser:
100 g solroskärnor
50 g pumpakärnor
1 stort knippe ärtskott
8-10 basilikablad (valfritt)
2 dl olivolja (funkar med vilken olja som helst)
1-2 vitlöksklyftor
85 g parmesan (annan smakrik ost funkar också)
salt & svartpeppar

Gör så här:

  1. Börja med att mixa solroskärnor och pumpakärnor till ett smul i din matberedare. Om du önskar större bitar så grovmixar du, vill du ha en finare pesto så mixar du till riktigt smul.
  2. Tillsätt resterande ingredienser och mixa till en pesto, tills allt mixats väl.
  3. Häll upp på väl rengjord burk och förvara din pesto i kylskåpet. Den håller i upp till 2 veckor.

pesto_pa_artskott3Hoppas att det ska smaka. ♥

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
kolabullar

Nästa inlägg

Veckans bakverk 9 - Sötebröd

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x