Kalljästa frallor med kikärtor. Ett sådant bröd som du inte ens behöver knåda. Du rör ihop degen i en skål med t.ex. en träslev. Plasta in och ställ i kylskåpet över natten. Sedan tar du ut degen ur kylskåpet på morgonen, stjälper upp på mjölad bakbänk och försiktigt formar små bollar. Skjuts in i ugnen och vips så har du nygräddade frukostfrallor på nolltid. Underbart, eller hur?
Jag äter allra helst mina frallor med lite färskost, mosad avokado, alfagroddar och ärtskott. Och så lite örtsalt och chiliflakes på det. SÅ gott! Men de är minst lika goda med smör och ost också, det är ett som är säkert.
Glöm inte att tagga mig (@ bakamedfrida) i era bilder på instagram! Använd också hashtag #bakamedfrida.
Kalljästa frallor med kikärtor, 12 st:
Ingredienser:
200 g kokta kikärtor
4 dl kallt vatten
2 msk olivolja
25 g jäst
3 dl grovt rågmjöl
6 dl vetemjöl
1 msk honung
1 tsk flingsalt
Gör så här:
1. Skölj kikärtorna ordentligt. Mixa dem sedan tillsammans med vatten och olivolja med en stavmixer. Eller mosa ordentligt med en gaffel.
2. Tillsätt jästen och rör om tills den löst sig.
3. Rör ner resterande ingredienser och arbeta ihop en kladdig deg.
4. Plasta in bunken och ställ i kylskåpet. Låt jäsa i 8-12 timmar.
5. Sätt ugnen på 225°c över/undervärme och klä en plåt med bakplåtspapper.
6. Tag fram degen och stjälp upp på väl mjölad bakbänk och dela försiktigt i 12 jämnstora bitar. Forma varsamt till frallor och lägg på plåten.
7. Grädda mitt i ugnen i ca. 20 minuter, tills de fått en fin gyllene färg på både över- och undersidan. Låt svalna på gallet innan du skär dem. Ät och njut!
Hoppas att det ska smaka! ♥
[…] har tidigare delat recept på nattjästa frallor och kalljästa kikärtsfrallor här på bloggen vilket har blivit otroligt poppis. Och ett efterfrågat recept är nattjästa […]