Denna bild visar tydligt hur saftigt detta bröd är. Det innehåller ju morötter vilket bidrar till extra mycket saftighet. Och det här med att jäsa bröddegen i kylskåpet över natten, ja visst är det fenomenalt? Du rör ihop degen ikväll, häller ut på plåten och ställer den i kylskåpet över natten. Sedan tassar ni upp imorgon bitti och sätter igång ugnen, tar ut brödet ur kylen och gräddar av. Så har ni nygräddat till frukost bara sådär. Älskar det!
Nattjäst morotsbröd i långpanna, 20 st:
Ingredienser:
25 g jäst
6 dl vatten
7 dl siktat dinkelmjöl
6 dl vetemjöl
2 st morötter, finrivna
2 tsk salt
Gör så här:
1. Lös jästen i vattnet och tillsätt resterande ingredienser. Rör ihop till en deg. Stjälp upp degen i en bakpappersklädd långpanna och plasta in. Ställ i kylskåpet över natten (8-12 h).
2. Tag fram degen ur kylskåpet och sätt ugnen på 225°c, låt plåten stå i rumstemperatur medan ugnen blir varm.
3. Olja in en kniv och skär degen i rutor, försiktigt.
4. Grädda brödet mitt i ugnen i ca. 20-25 minuter, tills det är gyllene på både över- och undersidan. Tag ut och låt svalna innan du bryter brödet i de rutor du skar innan gräddning.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Ska vattnet vara kallt som jästen ska lösas upp i? Tack på förhand.
Svar ja! 🙂
Tack 🙂
En fråga till.
Blir alltid så fundersam över ordet långpanna då det blivit fel för mig vid ett antal gånger. Vad är måtten på din långpanna för detta recept?
Funkar det med torrjäst eller är det färsk som menas?
Jag kör färsk jäst men det funkar att byta mot torrjäst! 🙂
Inget matfett ?
Nej! 🙂
Hej, varför ska man använda vatten och inte mjölk när man kalljäser?
Jag bakar oftast med vatten! Men du kan baka med mjölk om du vill 🙂
Blir dem mjukare med mjölk?
Min deg blir superkladdig, ska det vara så eller ska jag addera mjöl?
Degen blir kladdig! 🙂
Så enkelt, så gott!
Tack för en toppenblogg, jag har fått sån inspiration av dina recept, med många bra tips, som gör bakandet mycket lättare.
Lägger du mjöl på degen direkt eller innan gräddning?
Gör det något om den skulle stå 14h i kylen ?
Kan jag byta till grahamsmjöl? Har ej dinkel hemma🙈
Vad är det för mått på din långpanna?
Hej!
Ursäkta en nybörjare, men är det kallt vatten man blandar ut jästen med 😊🌼
Mvh Camilla
Svar ja, det är kallt vatten! 🙂 Kram
En fråga, funkar det lika bra med glutenfritt mjöl tror du? 🙂
Det vore bra om alla kunde läsa de svar du ger. Jag undrar över flera saker som andra frågat men jag kan inte se dina svar. Eller gör jag fel på nåt vis?
Hej! Det har strulat lite här inne på bloggen den senaste tiden så jag har varken kunnat godkänna- eller svara på kommentarerna. Nu funkar det dock bättre igen! Vad undrar du över? 🙂 Kram!
Hej,
Har du strött mjöl över brödet före gräddning?
Hej! Ja, precis 🙂
Ser gott ut! Är det 40x30cm på långpannan du använder? Vill inte ha en för liten panna o så jäser det över..
Hej
Vad har du för mått på långpannan?
Hej, Jag misslyckas med mina varje gång. De jäser inte, varken i kyl eller ugnen utan förblir platta typ 1cm…och de blir inte färdiggräddade, oavsett hur länge jag har dem inne.
Vad kan jag göra för fel?? 🙁
Hur stor är din form? <3
Bakar detta hemma, typ det enda ljusa bröd mina barn tycker om 👌
Undrar om man kan göra satsen * 2 eller * 3 om vi ska göra det på förskola? Eller bör vi göra i 2 eller 3 olika bunkar då? 😊
Hej! Vad roligt att höra, det gör mig glad! Du kan göra den både x2 & 3. Dock behöver du inte tillsätta mer jäst. 🙂 Kram!
Hej! Vad har du för mått på långpannan?
30×25 cm till detta bröd 🙂
Måttet på din långpanna?! 🙂
Till detta recept använder jag en som är 30×25 cm! Kram
Hej! Kan man utesluta dinkel mjöl och enbart använda vanligt mjöl?
Hej! Det funkar fint! 🙂
Hej! Har testat att baka dessa idag för första gången (brödet är i ugnen nu 😋). Men degen var fortfarande jättekladdig när jag skulle skära rutorna så den ”följde med” kniven trots oljan. Och några rutor ser där inte ut att vara 😬 Har jag gjort något fel eller ska den fortfarande vara så kladdig? Kanske är min teknik med kniven som är fel annars…