Mini pavlova med kola, grädde och bär. Så somrigt och ljuvligt gott! Det krispiga från marängen mot den söta kolan, de syrliga bären och den lättvispade grädden är en ljuvlig kombination.
Jag bakade mina pavlovas i muffinsformar denna gång och det blev otroligt fint. Perfekt när en vill ha in lite mer färg och mönster på kakfatet. Även enkelt att servera – inga kakfat behövs nödvändigtvis. Bara att äta som de är direkt ur formen.
Missa inte att följa mig bakom kulisserna på Instagram & Facebook. ♥
Mini Pavlova, 12 st:
Maräng:
3 äggvitor
2 dl strösocker
1 tsk majsstärkelse
0.5 tsk saft från citron
Fyllning:
200 g karamelliserad mjölk
3 dl vispgrädde
färska bär
Gör så här:
Maräng: 1. Börja med att sätta ugnen på 170°c och klä en placera ut 12 muffinsformar på en plåt, ställ åt sidan.
2. Vispa äggvitan till ett fast skum med elvisp eller i din köksassistent, vispa på hög hastighet. Tillsätt sedan lite socker i taget under konstant vispning och när allt socker är tillsatt så låter du marängen vispas i 5 minuter. Känn mellan fingrarna – när sockerkristallerna inte går att känna så är marängen klar.
3. Vänd ner majsstärleksen samt citronsaften och rör om.
4. Klicka ut marängsmet i muffinsformarna och forma gropar i samtliga formar.
5. Ställ in i ugnen och sänk värmen till 120°c, låt sedan stå mitt i ugnen i ca. 1 timme. Stäng sedan av ungen och låt marängerna stå och svalna tills ugnen blivit helt kall.
Fyllning: 1. Vispa upp grädden lätt.
2. Fördela kolan i dina maränger och klicka sedan över lite grädde. Toppa med färska bär.
Hoppas att det ska smaka! ♥
Ser jättefint och somrigt ut! Jag undrar bara hur pass bra marängen lossnar från pappret?
Tack snälla! De lossnar jättefint från pappret. Men om du inte vill ha dem i papper så kan du göra de små skålarna direkt på ett bakplåtspapper istället. Kram! 🙂
Åh så gott det låter. Jag är inte bra på bakning så undrar om man gör något med den karamelliserade mjölken eller den är klar att hälla i ? Tack för fina recept och fina bilder.
Visst låter det gott! När den är karamelliserad (som i detta recept) så är det en färdig kolakräm som du inte behöver göra något med. 🙂
Det finns en variant som heter sötad kondenserad mjölk också, och den behöver man koka i ett par timmar tills den bivit en kolakräm. Kram! <3
Låter du marängerna svalna i ugnen? Ser sååå gott ut! Tänkte prova tills morsdag
Ja precis! Jag stänger av ugnen och låter marängerna stå kvar tills ugnen blivit kall 🙂 Kram!
Hej! Kan man byta ut majsstärkelse mot något annat om man inte har det hemma?
Hej Frida,
Älskar din recept!
Kan man göra dessa kvällen innan de ska serveras och hur förvarar man dom bäst då? Kram
Hej! Vill gärna göra marängtårta med den fyllningen. Om jag gör två marängbottnar med mått 42 cm x 30 cm, räcker det att jag dubblar fyllningen eller ska jag göra den 3x? Tacksam för svar, då jag fyller år nästa vecka och älskar marängtårta. Har gjort olika fyllningar (choklad, vanilj, ….) tidigare. Vill gärna testa denna. 🙂
Hej! Ser superfina ut❤ vilken storlek på muffinsformar använder du? Tacksam för svar
Normalstora formar! 🙂 Kram <3
Hur gör du kolasåsen? Stod inget om det 🙁
[…] Mini pavlova med chokladsås, lättvispad grädde och bär. Det var grejer det vill jag lova! Fantastiskt gott och så enkelt att baka! Jag har tidigare bakat dessa fast då fyllt med bakad vaniljrabarber och så en variant med kola och bär. […]