Vegansk Kladdkaka. Alltså kladdkaka som bakas utan animalier. Inget ägg och ingen mjölk i denna. Och vet ni? Det är tamejtusan den godaste kladdkakan! Måste prova baka denna även i långpanna. Den får en fudgeliknande konsistens och blir alldeles perfekt. Ni bara måste prova.
Jag skar ut 12 bitar av min kladdkaka men kände direkt att jag hade kunnat få ut minst 3-4 bitar till. Inte för att den är mäktig utan för att den har en så bra konsistens att man kan dela den i ganska “smala” bitar utan att den går sönder, så att den räcker till fler. Eller ja, “räcker till fler”.. Jag åt nämligen upp TRE bitar av denna under tiden som jag fotade den. Kunde inte låta bli.
Vegansk Kladdkaka, 12 bitar:
Ingredienser:
125 g mjölkfritt smör
0.5 dl valfri grädde (jag körde sojagrädde denna gång)
2.5 dl strösocker
2.25 dl vetemjöl
0.5 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
1 nypa salt
Gör så här:
Börja med att sätta ugnen på 175°c och smöra en springform, 22 cm, ställ åt sidan.
Smält smöret och tag av från värmen. Rör ner grädden.
Tillsätt resterande ingredienser och arbeta ihop en klumpfri smet.
Häll smeten i formen och grädda kakan mitt i ugnen i ca. 25 minuter.
När du tar ut kakan så kommer den att bubbla lite, låt svalna en aning innan du ställer kakan i frysen i 1 h. Tag ut och servera rumsvarm eller lite kall.
Kolla så ljuvligt. ♥
Måste testas då jag har en son som är vegan. Tror att jag också kommer att gilla den. Ser supergod ut
Kul! Ja, den är såå god 🙂 Kram. <3
Måste då fråga, funkar det lika bra med vanligt margarin och vanlig grädde? Om man ändå har sånt hemma menar jag. 🙂
Svar ja! <3
Kan man dubblera receptet till långpanna?
Och hur länge i ugnen då tro?
Jag testade denna kaka idag till fikat då vi har en äggallergiker i familjen. Gjorde då med vanligt smör och grädde.
Däremot blev smeten väldigt tjock så jag fick trycka ut den i formen. Kanske berodde det på att jag gjorde 2,5x receptet till en långpanna och att det då blev konstigt. Smöret lade sig även på ytan av kakan i ugnen men jag hällde av det efter gräddning.
Trots det så blev den supergod med kolakonsistens, och den uppskattades av alla!
Ser supersmarrig ut! Vilken typ av grädde använde du? Visp- eller matgrädde?
Bakade denna idag, fast med vanligt smör och ej vegansk grädde. Smeten blev väldigt tjock och behövde tryckas ut, och efter 25 minuter i ugnen så var kakan tyvärr stenhård! Ska försöka baka denna igen och vill gärna veta vad som kan ha gått fel!
Kram
Jag bakade med “vanligt smör” och “vanlig grädde” och resultatet blev jättebra! I kanterna blev den knäckig och i mitten fick den en fudgeliknande konsistens. Dock blev det mycket smör över och under kakan som jag behövde hälla av, så man kanske kan ta lite mindre smör om man bakar den icke-vegansk? Annars 10/10! Supergod!
Vad roligt att du gillade den! Ja, prova med mindre smör. Det blir säkert toppen 🙂 Kram!
Om man ska äta den dagen efter man gjort den, ska den då stå i frysen tills en timme innan ätdags?
Åååååh ser så himla go ut!
Tror du att det går lika bra att baka med glutenfritt mjöl? Eller behöver man ändra något mått då tror du? 🙂
Kan man använda neutral matolja istället för margarin?
Hej! Alltså den ser supergod ut, jag misslyckades tyvärr när jag gjorde den härom dagen. Den blev stenhård, troligtvis för att jag gjorde den i en pajform som var lite större i diameter. Ska prova igen när jag köpt mer mjöl. Frågan är, går den att frysa in?
/Sofi
Har du tips på något bra mjölkfritt smör att välja?:)
Carlshamn tycker jag brukar funka bra 🙂
Hej.
Jag ska bjuda på denna kaka imorgon och behöver baka den nu ikväll. När jag gjorde ett test så blev den som någon tidigare skrev stenhård. Jag hade en lite större form än du rekommenderade. Om jag kör dubbel sats i min större form, tror du att den behöver vara i ugnen längre då?
Den smakade supergott! Jag är inte ens vegan.
Herregud!
Körde dubbel sats, i ca 28 min.
Så jäkla bra blev det!
Tusen tack för recept! ❤️